Składniki na 2 porcje: 250g serka mascarpone 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cukru pudru (u mnie Kupiec) 2 kiwi garść truskawek Przygotowanie:Serek wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Truskawki pokroić w plasterki. Zostawić dwie ćwiartki do dekoracji.Kiwi obrać, odkroić 1 plaster do dekoracji, resztę zmiksować z łyżeczką masy serowej.Nakładać do pucharków/lampek/miseczek warstwami: serek
Ze smakiem i z pasjązaaprobowaliby taką wariację - ja nie potrafiłam się oprzeć.Jabłecznikowe tiramisuSkładniki:(na 6 porcji)masa jabłkowa:1,3 kg jabłek50 g miodu100 ml amarettosok z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonuspód:200 g podłużnych biszkoptów40 g płatków migdałowychnasączenie:80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej)35 ml amarettokrem:250 g serka mascarpone180 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudrudodatkowo:1 łyżka kakao1 łyżeczka cynamonuJabłka obrać(...)rozpadnie. Ostudzić.Herbatę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej krótko biszkopty, pokruszyć i rozłożyć rónomiernie na dnie szklanek. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.Mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na puszystą masę. Dodać 8-10 łyżek całkowicie ostudzonych jabłek, delikatnie wymieszać.Na migdały wyłożyć jabłka, na wierzch krem.Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Przed podaniem wierzch oprószyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzesianą mąkę i kakao w 3 turach bardzo delikatnie mieszając szpatułką, wraz z 3 turą 2 łyżki masy jajecznej dodać do rozpuszczonego masła, dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać, dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy, wyrównać. Piekarnik nagrzać do 175 st. . Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 min. od suchego patyczka, wyjąć z piekarnika, zrzucić w formie na podłogę(...)biszkoptu od formy. Biszkopt podzielić na 3 blaty. Krem kawowy: 400 ml śmietany 30% 500 gr mascarpone 1/4 szklanki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżeczkach wrzątku 1/4 – 1/2 szklanki cukru pudru We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić do temp. pokojowej, śmietanę zmiksować z serkiem na sztywno, dodać cukier, zmiksować, dodać kawę, wymieszać. Nasączenie: 1/2 szklanki ajerkoniaku lub wódki (jeżeli
moj przepis naserka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:150 ml śmietany kremówki 36 %150 g serka mascarponeniebieski barwnik spożywczy(...)wierzchu. Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika.KREM:Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone w lodówce.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno . Dodaj do niej serek mascarpone i dokładnie, lecz krótko wymieszaj wszystko razem. Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę barwnika i wmieszaj go do kremu. Zmiksuj dokładnie mikserem.DEKORACJA KREMEM: Szprycę z tylką w kształcie dużej gwiazdki
Słodko-Słony Świat Ilonyjednakowe blaty z podanych poniżej składników każdy. 5 białek 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 300 g śmietany 30% (schłodzić) 1 łyżeczka soku z cytryny 5 - 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji czekolada deserowa do dekoracji(...)papier, a wierzch będzie równiutki. Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać stopniowo sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mascarpone. Cukru pudru dodać więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie. Miksować do połączenia się serka ze śmietaną. Krem podzielić na pół i przełożyć nim blaty kokosowe oraz posmarować wierzch ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kuchcik gotujeChyba nie muszę pisać o cieście „Kopiec kreta” zbyt wiele – pyszne połączenie czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej z kawałkami czekolady oraz
KuchniaWeDwoje.plproszku do pieczenia Krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1/2 dużego arbuza 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Gdy piana będzie szklista i lśniąca dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia
Smakołyki Asipomarańczy na przełożenie: 250 g serka mascarpone 200 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżeczka żelatyny dodatkowo: paczka podłużnych biszkoptów 150 g cukierków lentilki Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie po żółtku i ekstrakt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i podzielić na trzy części
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmażenia Przygotowanie: Serek mascarpone przełożyć do miski, krótko zmiksować. Następnie dodać do niego jajko, cukier, jogurt oraz kilka kropel aromatu śmietankowego, ponownie zmiksować. Na koniec przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wszystko dobrze wymieszać. Za pomocą łyżki kłaść na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju porcje masy (1 placuszek= 1 łyżka ciasta). Placuszki podczas
Nastoletnie Wypiekanieśmietanki 36% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru z wanilią Poncz szklanka herbaty 3 łyżki nalewki cytrynowej Dodatkowo: 100 g truskawek 100 g borówek amerykańskich 2 małe brzoskwinie Jak zrobić naked cake: Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość). W drugiej
Słodkie Przyjemnościpieczenia na przełożenie: 500 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 36% 200 g chałwy 1 opakowanie śnieżki 2 łyżeczki żelatyny do dekoracji: 150 g orzechów włoskich 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka kwiatki cukrowe do nasączenia: 3/4 szklanki posłodzonej kawy rozpuszczalnej ewentualnie odrobina alkoholu Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Orzechy zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleka 25 g serka mascarpone 100 g cukru 1 cukier wanilinowy ok 1 szklanka malin Wykonanie: Mleko i śmietanę podgrzać w rondelku razem z cukrem i cukrem wanilinowym, do momentu, aż cukry się rozpuszczą. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Ostudzić, dodać mascarpone oraz maliny i wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Przelać do pojemniczka i odstawić do zamrożenia. Ja dodałam
The Sweet Damselłyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 200 g serka mascarpone 100 g śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 1/2 szkl. jagód cukier puder do oprószenia Przygotowanie: 1. Biskwity: Jajka utrzeć z cukrami do puszystości, następnie wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do jajek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać po jednej łyżce masy i rozsmarować tak, by powstał owalny placuszek
Nastoletnie Wypiekaniechyba pierwszy tort na blogu Tort orzechowy z kremem na bazie serka mascarpone, chałwy i kawy. Krem zdecydowanie lżejszy niż popularne kremy maślane, można więc cieszyć się jego smakiem bez większych wyrzutów sumienia. Jeśli nie lubicie chałwy, można spokojnie ją pominąć przy robieniu kremu. U mnie wystąpiła tylko z tego względu, że mąż ma właśnie fazę na chałwę;) Tort(...)jest słodki, jeśli więc lubicie naprawdę słodkie ciasta, dodajcie trochę więcej cukru. Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie wierzch to masa kajmakowa, boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort pieczony jest w okrągłej formie, ale myślę, że spokojnie możecie upiec w tradycyjnej blaszce, otrzymując
Mieszam w Garnkusłodzik lub ksylitol szczypta wanilii 25 g gorzkiej czekolady min 80% (u mnie 81%) Składniki na krem straciatella w wersji z nabiałem: 200 ml śmietany 36% 200 g sera mascarpone opcjonalnie słodzik lub ksylitol szczypta wanilii 25 g gorzkiej czekolady min 80% (u mnie 81%) Dodatki: owoce jagodowe: maliny, jagody, borówki, truskawki listki świeżej bazylii Kilka uwag: 1. Beza(...)ubijać do momentu rozpuszczenia. Masę kokosową połączyć z jajeczną i ubijać by powstał gładki krem. Chcąc uzyskać krem straciatella należy dodać do niego startą gorzka czekoladę. Krem schłodzić przez 15-20 minut w lodówce. Jeśli nie unikacie laktozy możecie zrobić krem na bazie nabiału. W tym celu ubić śmietanę mikserem a następnie powoli dodawać serek mascarpone cały czas mieszając. Opcjonalnie
Ola la LCHF