masa do tortu - 6951 przepisów (strona:318/464)

TORT RED VELVET 178

setki bombonierek - z tym kojarzą mi się obchody podobnych okazji. Ale przecież można inaczej! Każdy z nas jest wyjątkowy, podarujmy więc sobie wzajemnie odrobinę luksusu i wyjątkowości. Upieczmy sobie tort! Ale to nie byle jaki, bo red velvet cake. Wspaniały, wilgotny i ciężki biszkopt w kolorze bordowym, a do tego kontrastujący biały krem (trochę patriotycznie) o delikatnym smaku. Genialne(...)pudru Dodatkowo bezy do dekoracji ( z tego przepisu ) Jak przyrządzić? Rozgrzewam piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Miękkie masło ucieram z cukrem i ekstraktu waniliowego do uzyskania puszystej, białej masy. Następnie wbijam po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując.  Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewam do miski i mieszam ze szczyptą soli. Dodaję

W kuchni Karmel-itki
UCIERANE Z MORELAMI 176

To chyba najlepszy przepis na ciasto ucierane, jaki miałam okazję wypróbować ( KLIK, KLIK ). Wypiek jest miękki, puszysty, a zarazem bardzo wilgotny, co do tej pory rzadko

W kuchni Karmel-itki
Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem 205

mojprzepisna.pl | Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem Dziś zapraszam na szybkie batoniki, które powstały z resztek ze śniadania, tj. owsianki. Batoniki robi się w jednej

moj przepis na
Torcik mocno czekoladowy 160

Czy jest tutaj ktoś kto nie lubi czekolady? Myślę, że nie ;) Bardzo prosty w wykonaniu, a jednocześnie niesamowicie efektowny i pyszny torcik na każdą okazję. 

Kolejny blog o gotowaniu
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  232

mojprzepisna.pl | Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką Jako, że chata pełna panów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za

moj przepis na
Daktylowe ciasto z czerwonymi pomarańczami i malinami 154

Super słodkie wegańskie ciasto! Macie ochotę? Bez jajek, mąki, cukru, masła, glutenu za to diabelsko słodkie :) Przepis z bloga Facet i kuchnia —>KLIK. Zamiast

Mienta blog
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 306

ubite masło. W royal icing to ubite białko jaja kurzego, w lukrze plastycznym – mieszanka wody , glukozy i żelatyny. To bardzo, bardzo słodki krem. Nie używajcie go raczej do przekładania tortów, chyba że lubicie taką ogromną ilość cukru.   PODSTAWA – MASŁO Krem maślany zaczyna się od masła – wybieramy czyste, wysokotłuszczowe, niesolone masło o zawartości przynajmniej 82% tłuszczu. Do kremu nie nadadzą(...)wrabiamy do masła – dopiero po wrobieniu cukru, kiedy nie ma szans na to że zacznie pylić, zwiększamy obroty do wysokich i ubijamy razem przez 4-5 minut. Zeskrobujemy łopatką masę z boków i z dna miski, żeby mieć stuprocentową pewność że mieszadło dotarło wszędzie. Dodajemy resztę przesianego cukru, znowu wrabiamy go do masy na niskich obrotach, zwiększamy obroty do wysokich

Karo in the Kitchen
Biszkoptowa zebra 307

dodajemy po jednym żółtku i mieszamy mikserem na niższych obrotach. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Olej oraz przesianą mąkę dodajemy po trochu, na zmianę, do masy jajecznej. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub łyżką tylko do połączenia się składników, by nie zniszczyć piany z białek. Dzielimy ciasto na 2 części (nie potrzebujemy tu aptekarskiej precyzji(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po upływie tego czasu otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest suche. Gotowe! Jak upiec idealny biszkopt do tortu lub ciasta? Sprawdźcie mój poprzedni przepis

Dieta bez mleka
Diabelsko czekoladowe ciasto 126

zwala całą winę na łakomego Mikołaja? Kto nie chce się przyznać do pustych opakowań po czekoladowych cukierkach? Nie ja! To Mąż Szanowny! Dlatego nie mogło być inaczej – zamiast tortu urodzinowego dostał czekoladowe ciasto, gdzie czekolada, czekoladę pogania. A od siebie, z głębi serca dodałam dwie szczypty chili i pozwoliłam wylizać miskę – tym razem nie dzieciom Składniki na ciasto(...)kwaśną śmietanę, cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao i sodą. Ubić białka na bardzo sztywną pianę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą i kremową masę. Stopniowo dodawać resztę (200 g) cukru, cały czas ubijając. Potem dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i po trochu dodawać mąkę na zmianę z wodą. Całość dokładnie połączyć

gutfut
Biszkopt z proszkiem (jasny) 196

taki bez proszku do pieczenia, ale ja gdy mam mało czasu to przygotowuję taki z proszkiem i octem. Cudownie wyrasta, jest delikatny i świetnie się nadaje do przygotowania tortu lub innego ciasta z kremem. Sekretem przy przygotowaniu biszkoptu jest staranne ubijanie białek na sztywną pianę. Przy oddzielaniu białek od żółtek pilnować by ani odrobina żółtka nie trafiła do białek(...)stopniowo w czasie ubijania dodawać po łyżce cukru. Piana ma być sztywna, bez wyczuwalnych ziarenek cukru. Do żółtek dodać proszek i ocet, szybko wymieszać do spienienia się i zbielenia masy. Do piany z białek dodać masę z żółtek, zmiksować (krótko, tak by masy się połączyły). Następnie dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać (łyżką, już nie miksować), ma być

Kuchcik gotuje
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 194

Austriacki tort z Linzu, może wygląda dość niepozornie, ale za to jak smakuje :) Zawsze chciałam go upiec, jednak jakoś odwlekło się to nieco w czasie. Gdy spróbowałam surowego zarobionego ciasta, już byłam pod wrażeniem, że to takie dobre. Po upieczeniu jest jeszcze lepszy. To połączenie malin i migdałów z cynamonem i goździkami tworzy niesamowity smak. Dodam jeszcze może(...)jest konieczne) 1 łyżka cukru pudru Miękkie masło ucieramy cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie dodajemy jajko, żółtka, mielone migdały, cynamon i goździki. Na koniec dodajemy mąkę. Gotową masę wkładamy do lodówki, na co najmniej godzinę. Blaszkę do tarty lub tortownicę o średnicy 26 - 28cm, smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta wylepiamy

Smakowy Raj
A co ze środkiem biszkoptu?! 407

ustach. Bingo! Po paru dniach w moim zeszycie pojawiła się kolejna kartka - z przepisem na biszkopt idealny.   Wykorzystuję go do letnich ciast z owocami, piekę z niego torty i małe biszkoptowe ciasteczka do herbaty. A od zeszłego tygodnia niemal codziennie wycinam z niego środek i wypełniam lekkim malinowym nadzieniem. Schładzam i kroję na porcje, które znikają jedna(...)ŚRODKA Z MALINAMI Na ciasto 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jajka ubić z cukrem do białości. Masa powinna być niemal biała i bardzo puszysta. Stopniowo dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Formę na tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać

KUCHARNIA
ROLADKI Z TORTILLI Z GOTOWANYM KURCZAKIEM 151

Roladki z tortilli nadziewane pastą z serka śmietanowego z dodatkiem gotowanej piersi z kurczaka, suszonych pomidorów, cebuli, natki pietruszki oraz ziaren słonecznika. Świetne przekąski imprezowe, które

Kuchnia MagdaLeny
Pyszne ciasto z borówkami 159

Ostatnio pokochałam borówki. Kiedyś myślałam, że są to naprawdę gorsze wersje jagód... ostatnio dużo ich w moim menu.  Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto czekoladowo-waniliowe

Humanistka w kuchni
Sernik z rosą 208

Dziś trochę nietypowo ponieważ nie maczałam palców w przygotowaniu tego deseru. Ocaliłam jedynie 2 ostatnie kawałki aby zrobić im zdjęcie ;) To był hit na naszym wielkanocnym

Mienta blog