Jesienno-bura aura nastraja nas zawsze nieco pesymistycznie. By temu pesymizmowi nie ulec bierzemy się za pieczenie. Mamy zajęcie, które odpędza ponure myśli, a
Kolizje SmakówZapatrzona w słońce, zamyślona, rozmarzona, czekam. Miał przyjść już kwadrans temu, a ja sama siedząc w parku obserwuję inne pary. Zapomniał? Coś mu wypadło? Czuję wibrowanie
W kuchni Karmel-itkimojprzepisna.pl | Babka na oleju z lukrem z kiwi Dziś mam dla Was przepis na Wielkanocny wypiek. Jest to wilgotna Babka ucierana na oleju. Babka jest o
moj przepis naKiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, nie ma, że boli, że dieta, że się ograniczasz... Musisz i koniec, inaczej to nie dajeCi spokoju. Zaczynasz się denerwować
W kuchni Karmel-itkikonsystencję ciasta. Każdy kto choć raz robił zwykły biszkopt kakaowy wie o czym mówię. Ciasto wychodzi gęste, tak że delikatne mieszanie jest prawie niemożliwe. Biszkopt kakaowy z olejem rozluźnia masy ciasta, jednocześnie je nawilżając po upieczeniu. Efekt „Pierwsza Klasa”. Biszkopt z olejem vs. Biszkopt z wodą Czy robiliście kiedyś biszkopt kakaow y z dodatkiem wody ? Ja robiłam(...)biszkopt od formy ostrym nożem. Wyjmij biszkopt i studź go najlepiej na ażurowej kratce. Po czym odwróć do góry dnem i przekrój na blaty. Płaski spód stanowi górę naszego tortu. Jeśli spodobał Ci się poniższy przepis zachęcam Cię do zapisania się, do naszego newslettera , a 2 razy w miesiącu przyślę Ci maila z nowymi przepisami. Proszę również o współdzielenie przepisu
SmartBake.plktóry nie jada serników, nie mógł się od niego oderwać. Z tym, że za każdym razem jak mu tłumaczyłam, że to sernik, to mnie poprawiał, że dla niego to tort ;-) Miałam okazję próbować sernik na zimno i w temperaturze pokojowej i muszę przyznać, że w obu wersjach jest pyszny. W tej drugiej jest bardziej delikatny i kremowy. SKŁADNIKI(...)być w temperaturze pokojowej. Do dużej miski przełożyć twaróg, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek budyniowy, kaszę mannę, żółtka i masło z czekoladą i śmietaną. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić ze szczyptą soli w osobnej misce, po czym połączyć je z masą serową delikatnie mieszając. Masę na sernik przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec
Passions hobbies lifemiłość niezwykle wierna. Na przestrzeni lat zmieniałam swoje gusta odnośnie słodyczy, raz szala miłości przechylała się ku wuzetkom, raz ku szarlotkom, sernikom, czekoladzie truskawkowej Wedla, a raz ku maślanym tortom, miodownikom czy ciastom na zimno. Nigdy jednak nie wzgardziłam czekoladą. Doceniam jej smak w wielu swoich wypiekach: czekoladowych spodach moich serników, w gęstych i mazistych brownie, muffinach czy po prostu(...)gorzkiej czekolady plasterek masła 2-3 łyżki śmietanki kremówki posiekane orzechy laskowe Wykonanie W wysokim rondelku o grubym dnie rozpuściłam, lekko podgrzewając czekoladę, kakao, masło i cukier. Masa powinna być lśniąca. Rondelek odstawiłam do przestudzenia. Do przestudzonej masy czekoladowej dodałam mleko, olej i esencję. Za pomocą miotełki/rózgi kuchennej połączyłam składniki, ciągle mieszając. Teraz czas na jajka. Białka oddzieliłam
Raj dla Podniebieniaprzygotowanie jest długie. Samo przygotowanie bezy nie zajmuje czasu, trzeba tylko przestrzegać pewnych zasad, zaś potem jedynie pozostaje czekać na jej upieczenie i wysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku(...)przez 8 -10 min. Gdy piana zacznie być sztywna, powoli dosypujemy cukier i miksujemy dalej. Dodajemy sok z cytryny lub ocet winny oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy do sztywnej piany. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy pianę wielkości małych ptysiów. Osobiście beziki formowałam łyżką, nakładając małą porcję masy i formując stożek za pomocą małego
Raj dla Podniebieniawarto dzielić się swoją wiedzą i smakiem z innymi. Jest mi bardzo miło, że jesteście ze mną i chcecie korzystać z moich przepisów 😊. Urodziny, to powinien być jakiś tort, a tu piernik, a to dlatego, że pierwszym przepisem na blogu był Piernik wyśmienity , więc dlaczego miałoby go zabraknąć w takim dniu. Piernik z powidłami jest bardzo aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy(...)śmietanki 30% dodatkowo: 500 g powideł ze śliwek węgierek Przygotowanie: Masło i miód rozpuścić w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kakao i kardamon, wymieszać i chwilę podgrzewać (nie gotować). Masę wystudzić. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, cukier ma być całkowicie rozpuszczony. Wymieszać ze sobą pozostałe sypkie składniki i dodać do masy jajecznej, delikatnie zmiksować lub wymieszać szpatułką
Kuchcik gotujechałwę jadł pierwszy raz w życiu, i był lekko zdystansowany . Jeśli jednak ten sezamowy smak nie jest Wam obojętny, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. Ciacho może robić za tort - jest wysokie i ślicznie wyglądają te wszystkie warstwy. Jest też dość słodkie, więc mimo, że niewielkie, to podzielne. Polecam, nie tylko na urodziny. Ciasto z kremem chałwowym i wiśniami Składniki(...)śmietany kremówki (38%) Ciasto czekoladowe: Masło rozpuścić, dodać posiekaną czekoladą, przestudzić. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlać masło z czekoladą, następnie amaretto. Na końcu partiami dodawać makę, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzesprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-) Ciasto w postaci tortu przygotowałam dla męża z okazji urodzin, powiedział, że: był to najlepszy tort jaki, jadł kiedykolwiek ;-) Zapraszam!!! Składniki na biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki(...)śmietany 36% - tabliczka czekolady miętowej (taka z nadzieniem) - śmietan- fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, następnie startą na tarce o dużych oczkach czekoladę. Delikatnie mieszamy. Wykładamy 3/4 masy na 2 blat. 1/4 zostawiamy na sam wierzch. Krem nr 3: KREM Z MLEKIEM W PROSZKU - 1/3 kostki margaryny - 4 czubate łyżki mleka w proszku - 2 czubate łyżki cukru pudru
SMYKWKUCHNImojprzepisna.pl | Kanadyjskie z gruszkami Spełnienie wielokrotnych próśb mojego męża. Czekoladowe ciasto z dużą ilością gruszek. Ciasto jest bardzo dobre, szybko się je robi, mój mąż jest
moj przepis naTo, jak z utartych i zmieszanych kilku składników, powstaje pyszne, delikatne i puszyste ciasto, to dla mnie jakaś magia. Ta babka jest do tej pory najlepszą
Mienta blogPrzygotowanie domowego chleba wcale nie musi być pracochłonne i trudne. Oto przepis na domowy chleb o prostym składzie, który wyjdzie każdemu! Wystarczy tylko 10-15 min
Kuchnia MagdaLenyJak tam przygotowania do Świąt? Jeśli nie macie pomysłu na tradycyjną babkę, to polecam ten przepis. Niby keks, ale jednak wygląd Wielkanocnej babki tez ważny. Dzięki
Gosia gotuje