Pamiętam ich smak. Jadane rzadko, tylko od święta, zostawały na długo w dziecięcej pamięci.Najlepszy zawsze był krem. Delikatny, mocno śmietankowy i taki słodki. Otwierałam połówki
W kuchni Karmel-itkikolory jesieni od żółtego to pomarańczowego, czerwonego i brązowego. Takie same jak w moim dyniowym ciachu. Macie ochotę? Ja mam zawsze ochotę na dyniowe słodkości, a jedno z nich, tort dyniowy przygotowuję nawet bez użycia piekarnika. Piekę również słodkie bułeczki przełożone dyniowym kremem. Z dynią jestem za pan brat. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z tym popularnym warzywem. Ciasto(...)naczynia. Dodaj przyprawę korzenną, 1 łyżkę cynamonu, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszaj. Wsyp suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Posiekaj grubo czekoladę i wymieszaj z masą. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej zwilż lekko papier, zgnieć i wyprostuj. W ten sposób papier nie będzie uciekać z foremki. Napełnij foremkę ciastem. Wymieszaj cukier z cynamonem i posyp wierzch
codojedzeniazastanowienia wiedziałam, że owocowe musy i konfitury od Małe Szczęścia wykorzystam na pewno jako warstwy do tortu. I tak też zrobiłam. Torcik wyszedł pyszny! Przygotowałam go z ryżu, mieląc go na mąkę. Upiekłam na dwa małe biszkopty w kształt serca, a następnie zostało mi jedynie przekładać je musami owocowymi. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że szybki do przygotowania(...)białka i na najmniejszych obrotach całość zmiksuj. Wybrane formy (u mnie dwa małe serduszka ok. 11x11 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Podziel masę na dwie części i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut. Biszkopty pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty każdy. Każdy blat
Zdrowie na języku :Ptemu na blogu pojawił się przepis na tiramisu , którego jestem wielką fanką. Z dużej ilości białek jakie pozostały po włoskim deserze możemy wyczarować pyszną bezę i stworzyć z niej Tort :) Należy pamiętać, że bezę bardzo łatwo zepsuć, więc warto jest ściśle trzymać się przepisów. Pamiętajmy, aby robić ją ze świeżych białek lub tak jak w moim przypadku z mrożonych (rozmrażamy(...)mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Ubijanie bezy może potrwać 10-15 minut, także należy uzbroić się w cierpliwość. Rozsmarowujemy bezę na gładkiej powierzchni w dwa koła (dzielimy na pół masę) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jedną część możemy posypać płatkami migdałowymi. Wkładamy do rozgrzanego do 130 stopni piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny. Uwaga- beza może popękać. Najważniejsze
ChilliJemyoddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, potem żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Składniki połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 23 cm, piec około 45 min. w temperaturze 180 0 C. Ciasto pieczemy(...)drugim blatem, nasączyć ponczem i posmarować cienko dżemem, na który wyłożyć kolejną 1/3 część kremu, wyłożyć resztę wiśni. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować pozostałym kremem wierzch i boki tortu. Gotowy tort schłodzić w lodówce
In my kitchensposób też powstało ciasto brzoskwiniowe. Rozmyślałam, rozmyślałam, aż w końcu stworzyłam kompletny przepis. Ciasto jest bardzo pyszne i myślę, że śmiało można by było zrobić w ten sposób również tort. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na krem brzoskwiniowy: 200 g masła 1 duża puszka brzoskwiń(...)momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka). Galaretka : W garnuszku zagotować dwie
Passions hobbies lifeO diecie niskobiałkowej słyszymy rzadko. Częściej spotykamy się z określeniem diety bogatobiałkowej, uwielbianej przez osoby odchudzające się i aktywne fizycznie. Tymczasem to właśnie niskobiałkową dietę może
Kuchnia MagdaLenymojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy
moj przepis naChoć na swoim koncie posiadam mnóstwo serników, także tych na zimno oraz mam też swoich faworytów to chciałam przygotować jakiś inny niż z dodatkiem kremówki i
Di gotujePavlova to cudne, lekkie ciasto bezowe idealne na lato. Chrupiąca beza na zewnątrz i piankowe wnętrze poprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny i deszczowy letni dzień
Pieguskowa Kuchniamojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy
moj przepis naWiem, że już późna pora ale na ten serniczek chyba każdy by się skusił. Jest przepyszny, niebo w gębie! Przepis dostałam od koleżanki mojej mamy. Wszyscy
Smakołyki AsiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Humanistka w kuchnilubiane ciasto bez pieczenia, do tego bardzo proste w wykonaniu. Krem z dodatkiem ajerkoniaku jest przepyszny, nie mogłam się powstrzymać przed wyjadaniem go z miski ;). Pomyślałam, że kiedyś przygotuję tort z takim kremem :). Jedyne co zmieniłam w oryginalnym przepisie, to ilość cukru - zredukowałam ją o ponad połowę, bo cała szklanka, to zdecydowanie za dużo, ale ostatecznie krem i tak mógłby(...)wiórków kokosowych ( 250 g + 50 g ) 1 szklanka adwokata, w temperaturze pokojowej Wykonanie: W naczyniu umieścić żółtka, obie mąki oraz około pół szklanki mleka i zmiksować na gładką, bezgrudkową masę. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy zawrze, zdjąć z ognia i cały czas mieszając rózgą kuchenną wlewać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając
Opowieści z piekarnikawystarczy ;-). Po raz pierwszy konfitury z dyni robiłam w tamtym roku. Okazały się strzałem w dziesiątkę, nadają się idealnie do kanapek, ale też jako nadzienie do naleśników, ciasteczek, ciast, tortów, deserów czy do owsianki! Dzisiaj prezentuję Wam najlepszy w smaku dżem z dyni. Dlaczego najlepszy? Po pierwsze przygotowany z pieczonej dyni Hokkaido, która sama w sobie jest o wiele bardziej(...)dużego garnka (najlepiej z grubym dnem), dodajemy mango, sok z cytryny, i posiekany imbir. Gotujemy 50 minut. Dodajemy cukier gotujemy 10 minut. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Gotujemy ciągle mieszając 10 minut. Nakładamy do wyparzonych słoików, bardzo szybko zamykamy i odwracamy do góry dnem. Słoiczki możecie przykryć ściereczką, tak aby jak najdłużej były w cieple
SMYKWKUCHNIwidzicie. Dziś przepis na tort. Kto powiedział, że tort musi być na słodko? :) Dziś pokażę Wam bardzo smaczny przepis na tort na słono. Spektakularne jest również to, że do tortu użyłam pora. Por jest wybornym warzywem, może trochę niedocenianym. U mnie kilka razy jeszcze wystąpi w roli głównej. Do ciasta użyłam: 200 g mąki pszennej 100 g masła(...)wodzie lub zeszklić na maśle. Ja wolę ten drugi wariant.Rozkładamy go równomiernie na upieczonym spodzie.Do śmietany dodajemy jajka, ser starty na tarce, sol, pieprz i gałkę. Masą zalewamy pora i pieczemy jeszcze ok 45 min.*do masy można dodać pokrojony w kostkę boczek
Olikowa kuchnia