Natchnieniem do powstania tego ciasta był sok, który otrzymała moja córka. Jednak uważam, że słodkie owoce nie powinny być dodatkowo dosładzane, więc nie pijamy takich skarbnicy
Di gotujeMini torciki z kremem budyniowo maśnanym. Smak klasycznego tortu w niestandardowym podaniu. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Do ozdoby używam cukrowych serduszek. Składniki na jasny biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na ciemny biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki 2 łyżki ciemnego kakaa ½ łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki. Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170 o C. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciemny biszkopt wykonujemy w ten sam sposób jak jasny. Krem: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia
Słodki Zakątekczekoladowy tort z truskawkami! Za najlepszy tort moja rodzina i znajomi uznali do tej pory tort szwarcwaldzki. Na bazie tego tortu powstał więc czekoladowy tort z truskawkami, gdzie wiśnie zastąpiłam właśnie truskawkami. Okazał się równie pyszny, lekki i wiosenny, a zarazem prosty i szybki do wykonania. Czekolada i truskawki(...)ubijać dalej, dodawać po jednym żółtku i na koniec kakao. • Wsypywać mąkę na przemian z mlekiem i olejem, delikatnie ubić na gładką masę dodając resztę składników. • Piekarnik nagrzać do 170 st.C. • Ciasto wylać do małej tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut
To co kochamjajka ( niecałe dwa ) to około 130 kalorii, zaś ta sama waga sera to już ponad 330 kalorii. A więc liczby mówią same za siebie. Następie do płynnej masy dodajemy przesmażone i lekko ostudzone mięso. Na koniec wsypujemy mannę aby w razie potrzeby zebrała nadmiar wilgoci. Nie polecam mąki, ponieważ wtedy zapiekanka zrobi się zbita i taka zakalcowata. Wszystko przelewamy(...)taki to sposób, powstała moja zapiekanka z makaronem, którą domownicy uznali za udaną. A ja postanowiłam ją wystawić w konkursie urodzinowym ( 25 lat ) Międzybrodzki Makaron jako taki ,, tort urodzinowy" . Początkowo jak rozkroiłam i zobaczyłam te niepełne rurki, uznałam że za mało tego nadzienia. Jednak po spróbowaniu, a raczej zjedzeniu, wszyscy uznali że jest ok. Pełne to byłoby
Dieta moja pasjazrobić z kremem, który został Ci po zrobieniu tortu? Deserki! Przedstawiam deser ze znanego ciasta "ambasador" :) Ale zamiast brzoskwiń dodałam wiśnie. Deserki przygotowałam podczas długiego oczekiwania na "tę" wiadomość. Przy okazji, z nudów poszukałam od tygodnia zaginionego pilota (był pod łóżkiem) ! Ale nie dostałam "tej" wiadomości :( wieczór spędziłam sama zajadając deser... Składniki: 1 kostka masła (200 g) 1/2 szklanki ksylitolu(...)mleko zagotowujemy i powoli wlewamy naszą mieszankę. Energicznie mieszamy, tak żeby powstał budyń. Odstawiamy przykryty go do ostygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy schłodzony budyń. Powstałą masę dzielimy na dwie części z czego jedną przekładamy do osobnej miski. Do jednej części dajemy kakao, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę. Do drugiej (białej) wiśnie (kilka zostawiamy do dekoracji
Bon Appetit Małgorzatymnie samo ciasto biszkoptowe w tej roladzie jest wyśmienite, myślę że to dzięki dodatkowi czekolady. Samo nadzienie zaś to czysta poezja i będzie u mnie doskonałym dodatkiem do przełożenia tortu. Cieszę się, że wzięłam udział w kolejnej edycji Weekendowej Cukierni i żałuję tylko, że nie zdążyłam upiec polecanego sernika. Na pewno to nadrobię! Za fantastyczny przepis na te roladę dziękuję(...)przez sito mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, na końcu wsypać startą gorzką czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać. Płaską formę o wymiarach 28x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy i delikatnie wyrównać. Ciasto piec około 12-15 minut w temperaturze 180 o C. Należy uważać, by ciasto nie było za bardzo spieczone, bo wówczas pęknie podczas
In my kitchenniejadalne... ;) Tort lodowy z porzeczkami Teraz trochę o torcie. Muszę się przyznać, że byłam pełna obaw przy szykowaniu tego deseru. Obecnie, w związku z wakacjami, ciągle się gdzieś przemieszczamy. Tort powstawał więc na "wyjeździe". Do dyspozycji miałam chyba najgłośniejszy na świecie i bardzo retro mikser, o oszałamiającej mocy 140W. Przy ubijaniu białek prawie odleciał, a ubijanie śmietany skończyło się zapryskaniem(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mielonych migdałów Piekarnik rozgrzać do 160°C Białka spienić, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać łyżka po łyżce cukier. Masa powinna być sztywna i błyszcząca. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Na koniec delikatnie wmieszać migdały. Masę podzielić na dwie nierówne części (jedna nieco większa od drugiej). Na blasze
Pełny talerzBabka piaskowa, to bardzo łatwe i szybkie ciasto. Odpowiednio udekorowana może stanowić miły poczęstunek na każda okazję. Osobiście najbardziej lubię ją ze szklanką ciepłej czekolady lub
Gosia gotujeWspólne posiłki uwieńczone toastem "za naszą przyjaźń". To w takich okolicznościach umacnia się więź, której nikt z nas by się nie spodziewał. Oby więcej takich wspólnych
W kuchni Karmel-itkiFantastyczny sernik w klasycznym nowojorskim stylu. Kremowy, puszysty i delikatny. Przepyszny :) Składniki: herbatniki bezglutenowe np. petit beurre 400 g masło 150 g tłusty twaróg
głodny alergikJak sernik na zimno to tylko z truskawkami i galaretką- tak było do dzisiaj ;) Przyszedł czas na małą zmianę i pojawił się w mojej kuchni
Aga w kuchnirównież smakowitą przekąską. Te ciasteczka na patyku są idealnym rozwiązaniem na imprezę,szczególnie taką z udziałem dzieci. Na pewno podbiją serca wszystkich. Uważam,że lepiej sprawdzą się niż tradycyjny tort. Są bardziej interesujące i przede wszystkim praktyczniejsze (przysparzają mniej kłopotów przy jedzeniu (połączenie krem+dziecko, hmmm chyba wszyscy wiemy jaki jest wynik :D) Zachęcam wszystkich do spróbowania i uwolnienia swojej(...)szklanki cukru pudru · 1/3 szklanki cukru dark muscavado Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienie Brownie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Masę odkładamy do przestygnięcia. Jajka roztrzepujemy, dodajemy cukier i ubijamy aż dobrze się z nim połączą. Do masy czekoladowej dodajemy jajka z cukrem, mieszamy chwilę. Dodajemy mąkę. Mieszamy aż składniki się połączą
Mania GotowaniaSkwierczą warzywa na patelni, roznosi się zapach ciepłej kolacji. Na stole złoty obrus i nakrycia dwa.Płomienie świec drgają delikatnie, blask ognia delikatnie rozświetla zmrok. Sączy
W kuchni Karmel-itkiDziś zapraszam na przepyszne i bardzo łatwe ciasto cytrynowe. Można je zrobić na dwa sposoby, pierwszy jest niezwykle prosty i szybki, a ciasto wychodzi bardzo wilgotne
Słodki Blog