Kochani dokładnie rok temu postanowiłam założyć tego bloga aby dzielić się z Wami swoimi przepisami. Nawet nie spodziewałam się, że będzie cieszył się takim zainteresowaniem i
Smakołyki AsiTruskawka, znowu!Zaczął się sezon, ceny spadają (mam na dodatek taniego "dostawcę"),na ogrodzie też już się poczęły pojawiać. Wykorzystuję to w tym roku po całości
W kuchni Karmel-itki****** Świąteczne dekoracje już zalegają na sklepowych półkach, a w wystawowych oknach stoją choinki i migoczą kolorowe lampki. Jeszcze chwila, a dzieci z niecierpliwością będą
W kuchni Karmel-itkiCałą rodziną przy jednym stole, zebrani, odświętnie ubrani, grzeczni i kulturalni, zasiedli.Czekają, by podzielić się symbolicznie święconym jadłem. Z masła baranek przygląda się temu wszystkiemu
W kuchni Karmel-itkiśmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 35 g masła, 75 g białej czekolady, Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać przecier owocowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Formę do pieczenia (o średnicy(...)łyżkami cukru pudru. Do ubitej śmietany stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Biszkopt równo przyciąć, aby brzegi były równe. Włożyć do tortownicy (ja używam obręczy do tortów – układam biszkopt na podstawie i zakładam obręcz, dopasowując wielkość do wielkości biszkoptu). Następnie wyłożyć krem. Polewa: do miseczki włożyć pokruszoną czekoladę i masło, roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Polać
królestwo garówPastry Chef'a restauracji N31 Krzysztofa Kopcińskiego, której zadaniem było stworzenie deseru. Dzisiejszy torty jest inspirowany ciastem czekoladowym Mistrza Krzysztofa, który zdradził mi swój przepis na idealny biszkopt. TORT CZEKOLADOWY Składniki: (forma 25 cm) biszkopt (wg.przepisu Krzysztofa w mniejszych proporcjach) 5 jaj 125 g cukru kryształu 67 g czekolady gorzkiej 25 g masła 67 g mąki pszennej(...)pomarańczowego odrobina barwnika 30 g mąki pszennej typ 500 Przygotowanie: biszkopt: Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Składniki suche mieszamy razem. Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy przestudzona czekoladę, a następnie składniki suche. Mieszamy delikatnie, przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Ostudzony biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) kroimy
Bon appetit mon amiemyślicie o lekkim deserze z bezą, bitą śmietaną oraz świeżymi owocami? Tort bezowy Pavlova to jeden z najbardziej lubianych tortów. Deser w konsystencji jest lekki jak chmurka, delikatny chrupiący na zewnątrz piankowy oraz delikatny w środku. Rozpływa się w ustach, przekonajcie się sami! Pyszna beza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty, Frisco, oraz Stovit Składniki: 6 białek 300 g drobnego cukru(...)ubijamy. Dodajemy przesianą skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszamy szpatułką, jedynie do połaczenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg, 23 cm średnicy. Wykładamy na niego masę bezową i formujemy wyrównując boki bezy szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy 1,5 godziny. Studzimy w lekko
Podróż w kulinariaktórą recenzowałam Wam na początku sierpnia (recenzja tutaj ). Moim zdaniem książka jest idealna dla każdego wielbiciela wypieków. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie m.in. przepisy na torty, serniki, keksy, ciasta czekoladowe i tak uwielbiane w moim domu babki. Warto mieć ją w swojej kuchni i zapoznać się z przepisami podczas picia kawy i jedzenia pysznej dwukolorowej babki piaskowej(...)misce z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do utartej margaryny dodajemy po jednym jajku stale miksując. Na koniec powoli wsypujemy mieszankę mąk i proszku do pieczenia, ciągle miksując. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, miksujemy. Masę przekładamy na zmianę – raz ciemne raz jasne ciasto, do wysmarowanej i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Babkę pieczemy
Słodkie okruszkiprzedłużony na 10 lat - taka gwarancja daje do myślenia, że produkt jest dobry, a Firma nie sprzedaje bubli. Przykrywa z zaworem jest bardzo prosta w obsłudze, a wisienką na torcie jest to, że naczynia świetnie się myją i nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek. Przygotowałam dzikie zrazy z sarny, normalnie przygotowuję je ok 2h z szybkowarem zajęło(...)Cebulę pokrój w kostkę i sklaruj na patelni z miodem, dodaj ją do miseczki z bułką i oliwą, dodaj musztardę i wszystko rozmiażdż widelcem na gładka masę. Karczek pokrój w cienkie plastry i rozklep je. Rozklepane mięso posmaruj farszem wcześniej przygotowanym, i ułóż po jednym plastrze słoniny oraz cienki plaster ogórka, zwiń boki do środka
Niezły MłynekMojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz
moj przepis naMojprzepisna.pl Szarlotka, jaką zrobiłam na kolanie ;) bardzo szybko przed wyjściem do pracy. Smakowała wyśmienicie, słodycz orzechowo-daktylowego spodu przełamana kwaśną warstwą duszonych jabłek z orzechami, oraz
moj przepis nazagotować. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. 2. Następnie do kakaowej masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, sodę i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowaną mąkę przesiać na kakaową masę i wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki(...)koniec ciasto posypałam wiórkami kokosowymi. 8. Ciasto odstawić jeszcze na około 60 minut, aby polewa trochę stężała. Udanych wypieków :) Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta” ! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook . Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała CukierenkaBabka z tego przepisu jest bardzo wilgotna, idealna dla osób które nie przepadają za babkami w stylu piaskowych czy marmurkowych. Przepis skomponowałam właśnie w poszukiwaniu trochę
Słodki Blogmojprzepisna.pl | Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką Jako, że chata pełna panów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za
moj przepis namojprzepisna.pl | Fit batoniki śniadaniowe z rodzynkami i kokosem Dziś zapraszam na szybkie batoniki, które powstały z resztek ze śniadania, tj. owsianki. Batoniki robi się w jednej
moj przepis na