Wcześniej zamarynowane skrzydełka idealnie przechodzą marynatą. Mają głęboki ostro-słodki smak. Idealne do szklanki zimnego piwa. Polecam miłośnikom ostrych potraw. Ja podałam je z pieczonymi ziemniaczkami. 10 dużych skrzydełek Marynata 4 łyżki coli 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu worcestershire 3 łyżki sosu słodkiego chili 3 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżeczka pieprzu cayenne(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego Mięso umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać razem. Bardzo dokładnie pokryć skrzydełka marynatą, przykryć folia spożywczą i umieścić w lodówce na co najmniej 2 h, a najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Blaszkę wyłożyć folią i posmarować odrobiną oleju. Pierwsze 30 minut piec skrzydełka pod przykryciem
Krylowa KuchniaDziś mam dla was kolejny przepis na pyszną pieczeń, tym razem z szynki wieprzowej. Zrobiłam ją w marynacie musztardowo - paprykowo - cebulowej. Szynka jest idealna na ciepło jako pieczeń obiadowa, lub na zimno jako domowa wędlina na kanapki. Wyszła bardzo soczysta i mięciutka. Piekłam ja w rękawie foliowym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: szynka wieprzowa o wadze(...)przełożyłam musztardę. Dolałam olej. Dodałam paprykę w proszku. Cebulę obrałam i drobno posiekałam, dodałam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do miseczki z musztardą i pozostałymi składnikami marynaty. Wszystko dokładnie wymieszałam. Powstałą marynatą/papką obłożyłam wierzch mięsa. Rękaw zawiązałam i włożyłam do naczynia żaroodpornego. Naczynie z mięsem wstawiłam na kilka godzin do lodówki do zamarynowania, a następnie
Waniliowe Improwizacjeryżem, warzywami i niezwykle pachnącym, zawierającym całe bogactwo smaków z całego świata kolorowym sosem to doskonała propozycja pełnowartościowego, sycącego i rozgrzewającego obiadu. Składniki: 6 udek z kurczaka sól pieprz Marynata: 3 łyżeczki curry 3 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżki oleju Sos egzotyczny: 500ml bulionu drobiowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 250g passaty(...)czerwona papryka 350g świeżego ananasa sok z 1 limonki 280g ryżu jaśminowego 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki olej Wykonanie: 1. Marynata Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek. 2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin
Szalona Kuchnia EwelinyJakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na pieczone skrzydełka kurczaka , które śmiało można przygotować tym sposobem. Polecam na lekki, letni obiad, koniecznie z frytkami i dobrą surówką. Pieczone nuggetsy Marynata 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego Dodatkowo 3 szkl płatków kukurydzianych dobrej jakości 5 łyżek startego(...)parmezanu albo innego żółtego sera 1 podwójna pierś z kurczaka Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą w misce i dodać pokrojone mięso drobiowe. Wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Płatki kukurydzanie przesypać do mocnego woreczka i rozdrobnić palcami, albo lekko zmiksować w malakserze
Pieguskowa Kuchniawypróbujcie 🙂 Składniki na 4 porcje: -2 udka z kurczaka bez skóry 460 g -2 piersi z kurczaka bez skóry 400 g -cebula 100 g -cytryna 70 g Na marynatę: -sos sojowy ciemny 45 ml -imbir mielony 3 g -wino białe wytrawne 15 ml -oliwa z oliwek 2 łyżki Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, zalać marynatą(...)kawałki mięsa z dwóch stron ok. 5 minut. Wyjmujemy mięso i na tej samej patelni obsmażamy plastry cytryny i cebuli. Wkładamy ponownie udka i piersi na patelnię, polewamy resztą marynaty i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy pod przykryciem 40-50 minut. Podajemy z ugotowanym brązowym ryżem i mixem sałat z sosem winegret. (function
Kulinarne przemysleniaszczerze, że sama poszukiwałam pierwotnego przepisu i niestety nie znalazłam na to odpowiedzi. Mimo wszystko te drobiowe kotleciki są przepyszne i bardzo często goszczą w moim domu. Lekko czosnkowa marynata służy za aromatyczną panierkę oraz sprawia, że mięso jest niezwykle soczyste. Te kotleciki wręcz rozpływają się w ustach. Polecam! 1 podwójna pierś z kurczaka (spora; około 500-600g) Marynata(...)według smaku) 1/4 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona) 1/4 łyżeczki papryki ostrej pieprz (do smaku) Ponadto: olej do smażenia Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać. Umytą oraz osuszoną pierś przekroić na dwie części i następnie delikatnie po skosie pokroić na plastry o grubości 1 cm. Mięso dokładnie poryć marynatą oraz wstawić
Di gotujekapuście. Podaję z czeskimi knedliczkami. Proste składniki bez udziwnień. Smaczny obiad bez większego nakładu pracy z którym każdy sobie poradzi. użyłam 600 gramowy bardzo mięsisty pasek żeberek Marynata do mięsa ok. 8 łyżek oleju sól pieprz majeranek słodka papryka w proszku średniej wielkości cebula 600/700 gramów kiszonej kapusty wegeta (przepis na domowej roboty wegetę(...)tutaj ) 4/5 kulek ziela angielskiego 3/4 liście laurowe 1 szklanka wody lub bulionu Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Żeberka dzielimy na mniejsze części i smarujemy dokładnie marynatą. Najlepiej gdyby poleżały w marynacie minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Następnie żeberka obsmażamy z każdej strony na patelni. Na tej samej patelni krótko przesmażamy cebulę. Kapustę kiszoną jeżeli
Andzia Pichciliczyliśmy się z taką ewentualnością, że pogoda będzie pod psem (Lulek nie lubi tego określenia:). Przygotowaliśmy sobie zestaw przepisów na dania z domowego grilla, robione w piekarniku w specjalnych marynatach, tak żeby przypominały klasyczne, grilowane potrawy. Mamy przetestowany już taki sposób pieczenia, bo przed rokiem pogoda w majówkę może nie była tak beznadziejna jak teraz, ale też nie rozpieszczała(...)płynny dym”, specyfik dobrze naśladujący dym z grila. W Polsce możecie go kupić w internecie. Można się bez niego obejść i zastosować inne triki. Podstawowy polega na dodaniu do marynaty wędzonej papryki. To doskonała przyprawa sama w sobie, a do dań z piekarnika wręcz niezastąpiona. Nadaje im lekko wędzonego, dymnego aromatu. Paprykę na szczęście bez problemu można kupić w supermarketach
Niedzielny kucharzPałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej to doskonała propozycja na prosty, ale naprawdę smaczny obiad. Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste oraz bardzo aromatyczne i idealnie doprawione. W zasadzie do przygotowania tej potrawy możecie użyć dowolnych części z kurczaka. Koniecznie spróbujcie! około 800g pałek z kurczaka (można użyć dowolnych części z kurczaka) Marynata: 5 łyżek ketchupu (płaskich) 2 łyżki oleju(...)użyć klasycznej) 1 łyżeczka majeranku 1 szczypta mielonych liści laurowych (solidna) sól, pieprz 4 ząbki czosnku (średnie lub większe) Czosnek należy drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte oraz osuszone kawałki kurczaka. Mięso wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka
Di gotujeMarynata nadała karkówce ciekawy smak. Składniki: 2 grube plastry karkówki 2 łyżeczki przyprawy do grilla 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka tabasco 3 ząbki czosnku 1 szczypta oregano 1 szczypta tymianku 1 łyżka posiekanej mięty sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowałem marynatę. Wymieszałem oliwę z octem(...)balsamicznym i octem ryżowym, tabasco. Dodałem bardzo drobno posiekany czosnek. Ponownie wymieszałem. Na koniec wsypałem zioła i przyprawę do grilla. Do marynaty włożyłem plastry karkówki. Odstawiłem do lodówki na noc. Rozgrzałem grill. Wyjąłem karkówkę z marynaty i grillowałem ją, aż zrobiła się i miękka. Podałem ją z ziemniakami i zielonym groszkiem po francusku
R'n'G Kitchenbył za grill! Niedawno, całkiem przypadkowo, znalazłam bardzo intrygujący przepis na herbacianą marynatę do steków z grilla. Jako, że w domu u nas wszyscy (poza Młodym) są fanami steków, nie omieszkałam wspomnieć o moim „znalezisku”;) Reakcja była natychmiastowa i taka jak oczekiwałam – wszyscy się na te steki napaliliśmy i jeszcze w tym samym tygodniu rozpaliliśmy grilla. Polędwica(...)szczegół;) Cały wieczór rozprawialiśmy o tym jakie to było dobre. Warto było zrobić:) 4-5 steków z polędwicy wołowej, każdy po około 200g (mniej więcej 4 cm) Marynata: 2 łyżeczki liściastej herbaty earl grey 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oliwy Ziarenka pieprzu oraz liście herbaty mielimy
Smaki Na Talerzuoraz otrzymam mnóstwo wiadomości na inne mięsne receptury z użyciem pasty ajvar (*). A przecież wiecie, że mnie długo prosić nie trzeba, więc tym razem polecam pyszne udka pieczone w marynacie z ajvarem. Są naprawdę przepyszne! Mięso wychodzi bardzo miękkie oraz soczyste i oczywiście pasta ajvar nadała mu paprykowej nuty! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! około 1 kg udek z kurczaka(...)podudzi, pałek, ale mogą też być inne części kurczaka) Marynata: 5 łyżek pasty ajvar 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (**) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku pieprz Wszystkie składniki (***) marynaty należy dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą
Di gotujepracy. Składniki: 300g świeżego, surowegołososia pure Mowi (2x150g) 150g świeżych truskawek 1 mango 1/2 czerwonej cebuli 80g roszponki 80g orzechów nerkowca 1/2 czerwonej papryki 1 garść posiekanej świeżej kolendry Marynata do łososia: ½ łyżeczki posiekanej papryczki chilli sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Dressing: sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki soku(...)limonki starta skórka z 1 limonki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy francuskiej pieprz sól Wykonanie: 1. Marynata do łososia: Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Łososia umyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę, zalać marynatą i odstawić na około 30 minut do lodówki
Szalona Kuchnia Eweliny