marynata - 6549 przepisów (strona:37/437)

Boczek z grilla 185

wymagać nieco cierpliwości. Przy minimalnym wysiłku tak przyrządzony boczek może zostać również całkiem atrakcyjnie podany. Jak to z większością potraw grillowych bywa, pierwszym z kluczy do sukcesu jest marynata. Jedną z najczęściej wykorzystywanych do boczku wieprzowego przypraw są kminek i tymianek – doskonale do niego pasują, więc jak najbardziej użyjemy ich w sporej ilości. Dodamy także m.in. pieprz oraz ostrą paprykę(...)odpowiednio długie pieczenie, dzięki czemu mięso stanie się miękkie i delikatne. Boczek z grilla 2016-06-26 21:27:06 Delikatny i aromatyczny boczek z grilla w lekko pikantnej marynacie. Prosty przepis na letnie biesiady przy ogrodowym grillu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 kg surowego, średnio przerośniętego boczku bez kości, pokrojonego w plastry o grubości

Kulinarna Pokusa
Karkówka z grilla marynowana w piwie 166

Karkówka jest smacznym mięsem  do grillowania, podstawą jej smaku jest marynata, ta skomponowana przeze mnie sprawia że mięso jest idealnie soczyste o delikatnym smaku. Dania tego nie powinno zabraknąć jeśli przygotowujemy przyjęcie grillowe, najlepiej do niej smakuje sos barbecue . Polecam! Składniki: 1,20 kg karczku Marynata: ½ czerwonej cebuli 5 ząbków czosnku 1 szklanka piwa 1 łyżka musztardy ½ łyżeczki kolorowego(...)łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 2-3 liście laurowe Szczypta kminku szczypta ostrej papryki Sposób wykonania: Karkówkę myję, osuszam ręcznikiem kuchennym, kroję na 1,5 cm plastry. Przygotowuję marynatę: Ziarenka pieprzu, cukier, czubrycę, rozmaryn, kminek, ostrą paprykę i kolendrę umieszczam w moździerzu i rozcieram na proszek, przesypuję zioła do miski, wlewam powoli piwo,  dodaję musztardę, mieszam, wlewam oliwę, dodaję

Wanilia i Kardamon
Grillowana karkówka w śmietanowej marynacie 184

Mięso zamarynowane w takiej śmietanowej marynacie jest bardzo soczyste i mięciutkie. Ostatnio karkówkę w tej marynacie upiekłam i też była bardzo smaczna. Składniki: 4 plastry karkówki Marynata: 150 ml. Śmietany 18 % 2 łyżki musztardy łagodnej 2 łyżki sosu słodkie chili Fanex 1 łyżka miodu 2 łyżki przyprawy do karkówki Sól do smaku Dodatkowo: Sos barbecue Fanex Sposób przygotowania: Składniki marynaty(...)przekładamy do miski i łączymy ze sobą. Plastry karkówki lekko rozbijamy i przekładamy do miski z marynatą, wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Mięso smażymy na grillu lub patelni grillowej na lekko złoty kolor. Podajemy z sosem barbecue oraz ulubiona sałatką

Bajeczna Kuchnia
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 308

tradycyjny grill opalany węglem. Dobrze jej robi krótkie marynowanie. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z octem balsamicznym, musztardą Dijon, sosem Worcester i olejem/oliwą. Marynata nie zawiera w sobie soli, mięso solimy dopiero wtedy, gdy odpocznie po grillowaniu. Zanurzamy mięso w marynacie, dodajemy suszone zioła i całość zostawiamy do zamarynowania na minimum godzinę. W tym czasie(...)możemy naszykować ziemniaki. Marynata jest mocno kwaśna – przez to działa na mięso bardziej agresywnie i szybciej. Bavette sprzedawana jest najczęściej w dosyć cienkich plastrach i już godzina wystarczy na zamarynowanie kawałka mięsa o grubości od 1,5 do 3cm.   Do przygotowania ziemniaków potrzebny będzie dosyć głęboki i szeroki rondel, koniecznie z pokrywką. Ziemniaki dokładnie myjemy i zostawiamy

Karo in the Kitchen
KREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ 189

KREWETKI W MARYNACIE MIODOWO- SOJOWEJ Krewetki to jedne z moich ulubionych owoców morza. Tym razem proponuję je wam w delikatnej miodowo-sojowej marynacie. Przygotowanie: 25 min.   Marynowanie: 1 godz. Dla 4 osób:   24 krewetki tygrysie*   3 cebulki szalotki   2 ząbki czosnku 25 cl białego wina wytrawnego 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju(...)arachidowego (lub oleju z pestek winogron) 2 łyżki płynnego miodu   Drobny szczypiorek (lub natka pietruszki)   Sól i pieprz   Przygotuj marynatę: do miski wlej białe wino, dodaj sos sojowy, miód i 1 łyżkę oleju arachidowego, wymieszaj. Krewetki obierz z pancerzyków, zostawiając ogonek. Włóż do miski z marynatą.   Przykryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na minimum godzinę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Marynata w stylu BBQ 182

Dlaczego w stylu? Bo oczytałam się tylu różnych przepisów na tę marynatę, że jedno trzeba stwierdzić: każdy robi po swojemu, a nazwa jest jedna... Sięgnęłam więc do podstawowych założeń według, których podstawą marynaty jest sos pomidorowy, dodatkowo powinna ona zawierać nutę słodką, kwaśną i ostrą... no i to wszystko tu umieściłam, mięso wychodzi pyszne i kruche :-) najczęściej marynatę tę wykorzystuję(...)łyżki musztardy francuskiej (najlepiej ostrej) 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki przyprawy kebab - gyros 1 duża cebula Cebulę kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z pozostałymi składnikami. W marynacie umieszczamy kawałki mięsa, całość zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (czym dłużej tym lepiej, ale już po 3 - 4 godzinach możecie mięso śmiało grillować lub piec

Czary - gary w kuchni
Pieczeń z dzika wg Aleex 159

lekki popłoch. Nie miałam żadnego doświadczenia z takim rodzajem mięsa, nie jadłam go nigdy dotąd i nie wiedziałam, jakiego efektu powinnam oczekiwać. Po długich poszukiwaniach znalazłam przepis na marynatę, który postanowiłam wypróbować. Zamarynowałam mięso, przyprawiłam, upiekłam. I co? Hmmm…. Smak dziczyzny jest oryginalny, ale nam udziec bardzo smakował. Polecam. Składniki: • udziec z dzika ok. 1 kg • tłuszcz: olej lub smalec(...)cebula • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, czosnek, papryka Marynata: • 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina • 0,10 litra octu winnego • 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego • 1 łyżeczka cukru • 1 szt. goździk • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru • 1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych) • 1/2 łyżeczki kolendry • 1/2 łyżeczki rozmarynu • 1/2 łyżeczki tymianku • 1 łyżka majeranku

W mojej kuchni
Boczek pieczony w rękawie 210

najlepiej domową wędlinkę. I tak oprócz prasowanek czasem podaję gotowany boczek. Tym razem postanowiłam zrobić go w innej wersji i będzie to Boczek pieczony w rękawie . Składniki: - surowy boczek marynata: - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżka przyprawy grillowej - 1 łyżeczka bazylii - 1/2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - szczypta chilli - szczypta czarnego pieprzu - 4 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki oleju(...)rzepakowego - 1/4 szklanki wody Forma: naczynie żaroodporne   Przygotowanie: Czosnek obieram i miażdżę w prasce. Wszystkie składniki na marynatę łączę ze sobą i mieszam. Boczek lekko nacinam u góry. Nacieram go marynatą i umieszczam w misce z resztą marynaty. Odkładam do lodówki, najlepiej na 24h lub chociaż na jedną noc. Tak przygotowany boczek przekładam razem z resztą płynnej marynaty

Kuchnia co dnia
Irański czosnek marynowany 208

Iranie marynuje się prawie wszystko (czyli w sumie trochę jak w Polsce). Czosnek jest tam jedną z najpopularniejszych marynat. Ichniejsze marynaty tym różnią się polskich, że warzywa zalewa się tam samym octem, nie miesza się go z wodą. Takie marynaty są bardzo kwaśne, ale taki właśnie jest ich urok, taki smak. Postanowiliśmy zatem sprawdzić czosnek marynowany z burakami. Pokładaliśmy nadzieje(...)marynacie. I nie zawiedliśmy się. Czosnek jest fenomenalny, a buraczki z tejże marynaty smakują niebiańsko. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Bo i czosnek i buraki to samo zdrowie.       Potrzebujemy: 300 g ząbków czosnku 1 duży burak 2 szklanki octu spirytusowego 10% 1 łyżka soli Czosnek obieramy z łupin. Buraki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy w małą

Marder&Marder Manufacture
PIERSI KURCZAKA W PIKANTNEJ MARYNACIE 110

mój mąż jakiś czas temu.Jestem mu bardzo wdzięczna bo przepisy są rewelacyjne.Oczywiście wprowadziłam małe zmiany,następnym razem też dodam więcej papryki ostrej bo dla Nas wcale ta marynata nie była taka mocna.Dla Was podaję przepis oryginalny podwójna filet z kurczaka   Marynata:   1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżeczka ostrej musztardy(u mnie rosyjska) 1 łyżeczka ostrej papryki(u mnie wędzona,ale następnym razem dam 2 łyżeczki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Przygotować marynatę:czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu,zalać marynatą.Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić

Niespełnione zdolności kulinarne
Kurczak w marynacie miodowo - cynamonowej 196

Dodatek cynamonu do marynaty do drobiu wydawał mi się co najmniej dziwny, a wyszło naprawdę pyszne mięsko. Polecam serdecznie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 3 pełne łyżki miodu 1/4 szklanki oleju / oliwy 1/4 szklanki białego octu winnego 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ostrej musztardy Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać, osuszyć. 2. Składniki marynaty dobrze wymieszać, natrzeć mięso marynatą, odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą non. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykryć folią aluminiową, piec w 160-180 st. C przez ok 40 minut. Po tym czasie

Kuchnia domowa Ani
Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej 151

Mało skomplikowane przygotowanie i walory smakowe sprawiają, że karkówka często gości na moim stole. Aby zadowolić moich mięsożerców i by nie było monotonnie upiekłam karkówkę tym razem w marynacie musztardowo-miodowej. I to był dobry pomysł, karkóweczka wyszła delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Takie danie może być na codzienny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Dobrze smakuje podana(...)ziemniaczkami. Zachęcam do przygotowania karkówki z innych moich przepisów znajdujących się na stronie "Dania obiadowe" Składniki: 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej 3 średnie cebule sól pieprz marynata musztardowo- miodowa: 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka naturalnego miodu 3 ząbki czosnku

Kuchcik gotuje
Pieczona golonka z indyka 178

Golonki z indyka w aromatycznej marynacie sobie leżały, a później w piekarniku się wygrzewały, żeby pięknie się przyrumienić i w smaczny posiłek się zmienić. Można je same zajadać lub z dodatkami do obiadu podawać. Tylko się marynatę przygotowuje, a reszta sama w piekarniku się szykuje .  Składniki: 4 małe golonki z indyka, ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże(...)pokrojone na ćwiartki, marynata: 2 łyżki octu winnego, 1 płaska łyżka soli, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego, ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę

Moniki Smakołyki
Idealnie upieczony kurczak z ziemniakami i papryką z prostą sałatką 261

obiad. Składniki (na 4-6 porcji): kurczak cały o wadze 1,7-2 kg 1/2 cytryny 1/2 dużej cebuli 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki 30 gram masła marynata do kurczaka: po 1 łyżeczce soli, pieprzu, papryki wędzonej słodkiej, oregano oraz szczypta chili 5-6 obranych marchewek 6-7 niewielkich, ugotowanych ziemniaków marynata do warzyw: 2 łyżki oliwy(...)łyżek oliwy z oliwek Kurczaka wyciągam z lodówki i pozostawiam na kuchennym blacie przez 30-40 minut, by nabrał temperatury pokojowej. Myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi kurczaka. Kurczaka faszeruję pokrojoną na ćwiartki cytryną i cebulą oraz ziołami. Nogi kurczaka związuję sznurkiem. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Na dno wysokiego naczynia żaroodpornego wkładam

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania