marynata - 6549 przepisów (strona:32/437)

Skrzydełka miodowe 101

Skrzydełka miodowe to hit naszego ostatniego grilla! Słodkie od miodu, lekko pikantne i bardzo smaczne. To pozycja do wypróbowania na najbliższym grillu! Z pewnością Wam posmakuje. Do marynaty użyłam miodu lipowego Huzar który znakomicie sprawdzi się właśnie do różnego rodzaju mięs! Miód lipowy ma kolor od zielonkawo-żółtego po jasno-bursztynowy. Jego smak jest mocny i lekko ostry dlatego nawet(...)lipowy jest też ratunkiem na przeziębienia, choroby górnych dróg oddechowych  i kaszel (o które nie ciężko gdy pogoda jest tak zmienna jak w tegoroczne lato). Wskazówki: Skrzydełka w marynacie najlepiej zostawić na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc przez grillowaniem. Do skrzydełek możesz zetrzeć 1 łyżeczkę świeżego imbiru lub dosłownie szczyptę cynamonu– nabiorą one lekko azjatyckiego, orientalnego

Czarnawisienka
Pieczone marchewki w marynacie orzechowo-cynamonowej 86

Kochani, dzisiaj mam dla Was prosty przepis na przygotowanie marchewek w niebanalnej wersji. Są to pieczone marchewki w marynacie orzechowo-cynamonowej. Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę rewelacyjny! Takie coś innego, co warto spróbować. Marchewki przygotowane w ten sposób mogą służyć jako dodatek do obiadu, albo stanowić samodzielny posiłek, np. jako przekąska podczas oglądania ulubionego filmu. Jest(...)także fajna propozycja dla najmłodszych, polecam wypróbować! Pieczone marchewki w marynacie orzechowo-cynamonowej – składniki: 5-6 małych marchewek, 1 czubata łyżka masła orzechowego 100%, 1 płaska łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego. Pieczone marchewki w marynacie orzechowo-cynamonowej – sposób przygotowania: Najpierw rozgrzej piekarnik na 200 stopni grzanie góra-dół. Marchewki obierz i pokrój je w mniejsze

Natka Pietruszki
Udka kebabowe 125

Pieczone w piekarniku udka z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie o smaku kebaba. Marynata przygotowana została na bazie ketchupu pikantnego oraz majonezu, z dodatkiem przyprawy kebab-gyros. Tak przygotowane udka mają ciekawy i oryginalny smak. Poza tym, wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą skórkę. Można je przygotować nie tylko w piekarniku, ale również na grillu. Jeśli lubicie takie(...)udka w tej wersji... Świetnie smakują z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI Składniki: 8 udek z kurczaka 6 łyżek ketchupu pikantnego 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Ketchup mieszamy z majonezem. Dodajemy przyprawę kebab-gyros oraz sól i pieprz. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą, tak aby wszystkie udka

Kuchnia MagdaLeny
Przepis dnia: Pieczone udka z ziemniakami i pomidorkami 221

pieczonych udkach jest chrupiąca, a mięso bardzo delikatne Pieczone udka z ziemniakami to danie tyleż proste co niesamowicie smaczne. Kurczak jest przypieczony i bardzo aromatyczny za sprawą prostej marynaty. Naszym zdaniem to najlepsza marynata do kurczaka. Jak ją zrobić znajdziesz info w przepisie. Dodamy tylko, że pieczone udka smakują jeszcze lepiej jeśli do marynaty dodasz posiekaną z grubsza cytrynę(...)której został wyciśnięty sok. Marynata do kurczaka nabiera tym samym jeszcze głębszego, cytrynowego smaku. Możesz dodać kawałki cytryny wraz z udkami do naczynia z ziemniakami i szalotką. Przepis na pieczone udka pochodzi z serwisu Simplerecipes.com. Składniki: 4 udka z kurczaka 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon) Sok z 1 cytryny 2 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżki oleju 6 małych ziemniaków

Niedzielny kucharz
Szynka pieczona w całości 125

marynowana w kawie Szynka pieczona w całości jest doskonała na ciepło i na zimno. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso można podać na obiad albo jako wędlinę do kanapek. Marynata z brązowego cukru, świeżo mielonej kawy, soli, pieprzu i wędzonej papryki nadaje mu niepowtarzalny aromat. Dodatek kawy sprawia, że mięso ma lekko dymny smak, taki jakbyśmy upiekli je na grillu(...)Przepis na szynkę pieczoną jest po prostu idealny, to jedno z naszych popisowych dań, także na super specjalne okazje. Szynka pieczona w całości przepis Cztery Fajery Kawowa marynata świetnie pasuje do wołowiny, zwłaszcza do steków oraz schabu, szynki, łopatki wieprzowej i kaczki. Zawarte w kawie naturalne kwasy dodatkowo zmiękczają mięso. Najlepszy efekt uzyskamy używając średnio palonej, świeżo zmielonej kawy. Kupując

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szynka pieczona z butelki 116

Możemy użyć szynki jak w tytule ale nie musi to być szynka. Doskonale sprawdzi się indyk, karczek, łopatka . Ważne aby mięso było w jednym kawałku. Dość ważną rolę spełnia marynata, im lepiej doprawimy mięso przed pieczeniem, im dłużej będziemy marynować, tym efekt po upieczeniu będzie lepszy. Zachęcam do wyrobu własnych wędlin, pieczonych mięs jest smacznie i zdrowo:) Warto wykorzystać mój(...)przepis, jest sprawdzony a mięso pyszne. Składniki 1kg mięsa ( wieprzowina, indyk, kurczak, cielęcina) Marynata 1 łyżeczka z brzuszkiem soli 3 łyżeczki z czubkiem musztardy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego 2-3 łyżki oleju siatka wędliniarska Składniki marynaty wymieszać w misce. Włożyć przygotowane mięso do miski, wlać marynatę obtaczają dokładnie mięso. Czubkiem noża

gotuj ze mną
Pałki z kurczaka w miodowo-pikantnej marynacie 112

Danie, które dzisiaj przygotowałam praktycznie robi się samo. Wystarczy kupić mięso, zrobić marynatę, natrzeć nią kurczaka, wstawić do lodówki, a następnie upiec.Przygotowany w ten sposób kurczak jest miękki, aromatyczny, a mięso łatwo odchodzi od kości. Najlepsza w tym wszystkim jest przypieczona i chrupiąca skórka. Idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1 kg pałek z kurczaka(...)mogą być ćwiartki) Marynata: 2 łyżki miodu płynnego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki chili sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pałki umyć, osuszyć (jeżeli mamy ćwiartki to podzielić na części), skórę naciąć w kilku miejscach i delikatnie posolić.  2. Składniki marynaty połączyć ze sobą. Mięso natrzeć

Danka Pichci
Udka w miodowo musztardowej marynacie 127

nawet nie mam czasu na przyrządzanie takich smakołyków. Jednak, gdy nadchodzi weekend i spotkanie rodzinne trzeba wykonać coś pysznego i oczywiście mięsnego. Tym razem padło na udka w słodkiej marynacie. To tak w ramach ciasta, którego nie ma :D Udka cenowo wychodzą tanio, także taki obiad nie wychodzi drogi. Marynatę przygotowujemy najlepiej dzień wcześniej na noc lub chociaż 3 godziny(...)push({}); Składniki: ▪ 8 pałek kurczaka ▪ 4 łyżki miodu ▪ 5 łyżek musztardy (ja dałam sarepską) ▪ 3 łyżki oleju ▪ +rękaw do pieczenia lub naczynie żaroodporne z pokrywką Przygotowanie: 1. Składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. 2. Umyte i osuszone mięso obtaczamy w marynacie w większej misce. 3. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc lub tego samego dnia

zdrowo i aktywnie
Kotleciki z kurczaka po japońsku 146

Cześć! Niewiele trzeba się napracować by przygotować taki obiad. Mięso jest smaczne, aromatyczne i soczyste. Składniki: * 40 - 50 dkg mięsa z kurczaka * mąka ziemniaczana * olej do smażenia Marynata: * 4 łyżki sosu sojowego * 1/5 szklanki białego wytrawnego wina * 1/2 łyżeczki imbiru Dodatki: * papryka * cebula * brokuł * sól Mięso pokroiłam w kawałki ok. 4 cm. Miałam mięso  piersi kurczaka.  Składniki(...)marynatę wymieszałam. Przełożyłam mięso do marynaty, obtoczyłam dokładnie i zostawiłam na ok. 1 godzinkę by przeszło smakami. Po tym czasie wyjęłam mięso z marynaty i obtaczałam w mące ziemniaczanej. Smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Wyłożyłam na papierowy ręcznik. Brokuła zblanszowałam, odcedziłam z nadmiaru wody i podsmażyłam na patelni razem z papryką i cebulą. Posoliłam.  Podawałam

Pieprzyć z Fantazją
Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie 127

marchewki, ziemniaki, seler i pietruszka) ale możecie tu podać dowolne dodatki. Doskonałe danie, nie tylko na Wielkanoc, ale wszelkie okazje czy niedzielne obiady. Wieprzowina ze śliwkami w piwnym sosie Marynata 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Pieczeń 1-1,5 kg łopatki(...)wzdłuż na pół . Mięso nakłuć w 10 miejscach i do każdej dziury wkładać po pół filecika i pół śliwki. Odłożyć na talerz . W  większej misce w ymieszać składniki marynaty , przełożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą . Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc lub minimum na 3 godziny. Rozgrzać piekarnik do temperatury 16 0 °C. Cebule obrać i pokroić

Smaczny zeszyt
SOCZYSTE KOTLECIKI SZU SZU Z PIERSI KURCZAKA 187

robiłam, ale nawet jak dotąd nie wpadłam na ten przepis w internecie 😲, mimo, że króluje on  na wielu blogach i stronach. Kotleciki wykonane w ten sposób są pyszne. Marynata nadaje im kruchość i fajny smak. Myślę, że zadowolą wszystkich miłośników drobiowego mięska. Ja przygotowuję marynatę wieczorem i na drugi dzień tylko myk - mięsko na patelnię 😎 Tak więc szybkość wykonania(...)kolejna zaleta tego przepisu.  Składniki: 2 duże  piersi z kurczaka  Na marynatę: 2 żółtka 3-4 łyżki gęstej śmietany  4 łyżki oleju 4 łyżki mąki ziemniaczanej  3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (jeśli nie lubimy - pomijamy) 3/4 łyżeczki soli (można według smaku) 1/4 łyżeczki papryki słodkiej  szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu Ponadto: olej

Walijskie Pichcenie
Amerykański przepis na pieczone żeberka. Mięciutkie i konkretnie doprawione 146

samo odchodzi od kości. Nic dziwnego, że za oceanem ludzie za nimi szaleją. Prawdziwy raj dla mięsożerców. Przepis na amerykańskie żeberka BBQ Składniki: około kilograma żeberek wieprzowych (paski), na marynatę 3/4 szklanki dobrego keczupu, 2 łyżki gładkiej musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka miodu, łyżeczka mielonego kuminu, 2 łyżki wędzonej papryki w proszku (można kupić w większości sklepów na dziale(...)przyprawami), papryka ostra w proszku według upodobań, sól, pieprz. Zrób tak: W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, połową dokładnie natrzyj mięso, zawiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Drugą część marynaty również odłóż. Zawinięte w folię żeberka najpierw piecz w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny, następnie wyjmij

Kulinarna Polska
Wegańskie szaszłyki 103

Sezon grillowy nie oznacza tylko mięsiwa na ruszcie Ulubione warzywa i tofu czy tempeh (krewny tofu) też świetnie nadają się do pieczenia. Sekretem jest oczywiście marynata, która sprawi, że szaszłyki będą miały niepowtarzalny smak. Dodatkowo, niezapomnianych doznań smakowych zapewni mniej lub bardziej ostry koreański sos, z którym można je podać Polecam! Składniki: 2 cukinie 1 papryka żółta 1 papryka czerwona(...)białe pieczarki lub grzyby portobello kawałek brokuła 200 g wędzonego tofu (lub tempeh) Marynata (jak w przepisie na wegański bekon z grzybów portobello ): 6 łyżek oleju 4 łyżki gęstego sosu do grilla (ja używam Classic BBQ Sauce) 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki syropu z agawy (lub klonowego) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku

Lamarida.pl