marynata - 6549 przepisów (strona:31/437)

Marynaty do mięs z grilla - musztardowa i ketchupowa 90

Składniki: (na 1 kg mięsa - u mnie mięso z szynki) Marynata ketchupowa: Ketchup łagodny Kielecki 3 łyżki Olej 3 łyżki Sok z cytryny łyżka Sól łyżeczka płaska Czosnek ząbek  Pieprz 1/2 łyżeczki Papryka słodka 1/2 łyżeczki Papryka ostra 1/2 łyżeczki Majeranek łyżeczka Marynata musztardowa: Musztarda sarepska Kielecki Olej 3 łyżki Miód łyżka Czosnek 2 ząbki  Sól łyżeczka płaska(...)Pieprz 1/2 łyżeczki Papryka słodka 1/2 łyżeczki Tymianek 1/2 łyżeczki Majeranek 1/2 łyżeczki Przygotowanie: Składniki na marynaty wymieszać w miseczkach, czosnek dodać przeciśnięty przez praskę. Gotowe marynaty odstawić na ok. 10-15 minut. Po tym czasie zanurzyć mięso w marynacie. Zamarynowane mięso odstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso jest gotowe

Kulinarne przygody
Top 5 najlepszych na świecie dań z kurczaka 99

Kurczak w chrupiącej panierce, w orientalnej marynacie do kurczaka, w cieście, czy w potrawce… jadany jest na całym globie. Chyba w każdej znanej nam kulturze uniwersalne mięso drobiowe stanowi podstawę przynajmniej jednego popularnego dania. Mało jest kwestii co do, których wszyscy ludzie są zgodni, ale uwielbienie do kurczaka ma zdecydowanie cechy ponadnarodowe. A kto robi to najlepiej? Wybraliśmy 5 oryginalnych(...)rzeszę fanów na całym świecie zyskał butter chicken. Nie za ostry, jak przystało na azjatyckie tradycje, ale równie mocno aromatyczny, stał się prawdziwym hitem eksportowym. Sekret smaku tkwi w marynacie do kurczaka, na którą składa się jogurt, cytryna i mieszanka przypraw typu garam masala. Tak przygotowane mięso należy dusić na maśle, a następnie gotować w gęstym sosie ze zblendowanych orzechów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron ryżowy z tofu z dresingiem z masła orzechowego 82

tofu Składniki: Opakowanie tofu Opakowanie makaronu ryżowego (cienkie lub grube nitki) 1 duża marchewka 1 pęczek rzodkiewek Duża garść szpinaku Szczypiorek i nasiona sezamu do posypania Olej do smażenia Marynata do tofu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sriracha lub innego ostrego sosu 4 łyżki mąki ziemniaczanej Dressing 4 łyżki masła(...)sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2-4 łyżki wody do rozrzedzenia dresingu Przygotowanie: Krok 1 Pokrój tofu w dość drobną kostkę. Do miski wlej składniki marynaty. Dobrze wymieszaj. Dodaj do marynaty tofu, dobrze obtocz w marynacie. Odstaw na 10 minut. Krok 2 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą. Przełóż do misy

Niedzielny kucharz
Kanapka z Kurczakiem 83

pieczarek kasztanowych 8 kromek chleba rustykalnego Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego Sos 8-10 łyżek majonezu Świeża pietruszka Sok z połowy cytryny Sól Pieprz świeżo zmielony Marynata 330 ml ciemnego piwa u mnie Guinness 3 ząbki czosnku drobno startego 2 łyżki musztardy 3 łyżki miodu Sok z połowy cytryny 2 łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz świeżo zmielony(...)Jeśli mamy już składniki, kanapka z Kurczakiem, musimy być gotowa, za nim Wiedźmin przybędzie Przede wszystkim musimy zamarynować kurczaka, najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wymieszaj wszystkie składniki marynaty, włóż piersi z kurczaka, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na całą noc. Dnia kolejnego pierwszą czynnością będzie oczywiście otworzenie drugiego piwa.. Bo chyba masz więcej w domu ❓ Po pierwsze

RafalCook
Żeberka z piekarnika w marynacie z keczupem 135

wszystkich mięsożerców Co potrzeba: 1 kg żeberek z kostkami, 3 duże cebule (ok. 600 g), 2 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu Co potrzeba na marynatę: 2 łyżki oleju rzepakowego, 5 łyżek sosu sojowego ciemnego, 4 łyżki keczupu pikantnego, 1 płaska łyżka czosnku granulowanego, 1 płaska łyżka czosnku niedźwiedziego, 1 płaska łyżka oregano, 1 płaska łyżka(...)tymianku Wykonanie: Składniki na marynatę mieszamy w większym pojemniku. Żeberka myjemy, kroimy na kawałki w ten sposób, żeby każdy kawałek miał dwie kostki, wkładamy do marynaty, ręką okładamy marynatą, wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie cebulę kroimy w ćwierćplasterki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piekli żeberka, dodajemy 2 łyżki oleju, 1 płaską łyżeczkę soli

Bułka z Chlebem
Polędwiczka z cebulką po chińsku 112

Pomysł na obiad w stylu orientalnym. Medaliony z polędwiczki wieprzowej w marynacie sojowo imbirowej z dodatkiem miodu i sezamu podane z prażoną cebulką.   8 medalionów Polędwiczka wieprzowa 2 średniej wielkości cebule Marynata 8 łyżek sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu  3 duże szczypty imbiru w proszku  3 duże szczypty czosnku suszonego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka ketchupu(...)łyżek oleju dowolnego polecam sezamowy 2 łyżki ziaren białego sezamu duża szczypta soli opcjonalnie szczypta chili Wszystkie składniki na marynatę połączyć i dokładnie wymieszać. Polędwiczkę wieprzowa umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym następnie oczyścić z błonek. Mięso pokroić w grube 2-3 cm plastry, każdy plaster spłaszczyć delikatnie w dłoniach i włożyć do marynaty. dokładnie wymieszać aby każdy kawałek był pokryty

Andzia Pichci
Śledzie piernikowe pod korzenną pierzynką 142

przerobione śledzie piernikowe.    Filety śledziowe 200 g - ciasteczka korzenne 40 g orzechy włoskie 20-25 g - miód gryczany 2 łyżki szczypta cynamonu żurawina suszona kilkanaście owoców (opcjonalnie) Marynata : olej rzepakowe 125 ml ocet balsamiczny 3-3,5 łyżki całe goździki 5 sztuk kawałek całego cynamonu ziele angielskie 2-3 ziarna    Płaty śledziowe moczymy w mleku. Robimy(...)marynatę. Olej gotujemy z octem, zielem, cynamonem i goździkami, studzimy. Wymoczone śledzie kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do chłodnej marynaty. Śledzie dokładnie obtaczamy w marynacie i przelewamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 5 godzin. W tym czasie siekamy orzechy, rozgniatamy ciasteczka korzenne. Ciasteczka najlepiej rozgniatać w moździerzu. Miód jeśli jest skrystalizowany podgrzewamy i mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami

Smaczne moje
Wieprzowina z ryżem na śniadanie 105

kawałki Czosnek pokrojony w płatki Chili pokrojone na kawałki Jak zrobić pyszne śniadanie z Kambodży Choć to śniadanie, musisz je przyszykować dzień wcześniej. W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę mięsa, czyli mleko kokosowe, czosnek, cukier, sos sojowy, rybny, sok z limonki i pieprz. Włóż mięso, miskę zawiń folią spożywczy i schowaj do lodówki. Warzywa. Wlej ocet do rondla, dodaj(...)cukier, sól i sos rybny, wymieszaj i zagotuj. Włóż pokrojone warzywa do zamykanego pojemnika, wlej marynatę z rondelka, zamknij i schowaj, po wystudzeniu do lodówki. Robimy śniadanie Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie, trzy łyżki oleju roślinnego. Wyjmij mięso z marynaty i podsmaż je na złoto-brązowy kolor. W międzyczasie marynatę wlej do rondelka i ją gotuj, aż lekko zgęstnieje

RafalCook
Grillowane kiełbaski w marynacie miodowo-musztardowej 71

osób. Najpierw był pomysł na długo pieczoną wołowinę, ale w międzyczasie napatoczył się konkurs. Jak się bawić, to się bawić. Skończyło się na grillu. Przepis na tego typu marynatę do kiełbas, chodził mi już dawno po głowie. Była okazja, więc ją wykorzystałam. Zastanawiam się, czy zmieniłabym coś w doborze składników. Myślę, że przepis jest jednak kompletny. Jak macie jakieś uwagi(...)wody 1 czubata łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 0,5-1 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka oleju rzepakowego Rozdrobniony czosnek mieszamy z resztą składników (poza kiełbaskami). Jeżeli marynata jest za gęsta, możecie dolać więcej wody. Kiełbaski nacinamy, zalewamy marynatą, wkładamy do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Grillujemy na średnim ogniu, do zrumienienia, od czasu do czasu smarując

Kardamonovy
BOCZEK PIECZONY W PRZYPRAWACH 96

kalorie. Taki pyszny, mięciutki boczek możemy zjeść na ciepło z ziemniakami polanymi sosem, który powstał podczas duszenia mięsa, albo na zimno - z musztardą lub chrzanem. Składniki: boczek surowy Na marynatę: liść laurowy ziele angielskie sól pieprz słodka i ostra papryka 2-3 ząbki czosnku majeranek tymianek ostra musztarda olej  Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Skórę boczku nacinamy(...)mięso smarujemy dokładnie ze wszystkich stron marynatą. Wkładamy do rękawa do pieczenia mięsa wraz z resztą marynaty. Woreczek wkładamy do lodówki co najmniej na 1 dobę. W tym czasie możliwie jak najczęściej obracamy woreczek, aby marynata dokładnie pokrywała mięso. Po tym czasie woreczek z mięsem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około

Walijskie Pichcenie
Marynowane grzyby 116

moim blogu. Powiem więcej, byłam przekonana, że on już tu jest 😀. nadrabiam więc zaległości i zostawiam Wam mój przepis na marynowane grzyby. W naszym domu nie lubimy zbyt słodkiej marynaty do grzybów, więc ja nie daje zbyt dużo cukru. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na grzybowe przetwory: Domowy koncentrat grzybowy Domowa przyprawa grzybowa   Suszone grzyby Śliwkowa(...)konfitura z grzybami   Marynowane grzyby   Marynowane grzyby Czas przygotowania:  Składniki: 2 kg małych grzybów ( najlepiej prawdziwków) 1 łyżka soli Marynata 1 szklanka octu 10% 3 szklanki wody 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 duża cebula 4 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego   Wykonanie Grzyby obgotowujemy w wodzie

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsza marynata do karkówki 95

Najlepsza marynata do karkówki Składniki: 1 kg karkówki wieprzowe łyżka musztardy stołowej łyżka ketchupu łagodnego 1 duży ząbek czosnku 4 łyżki oleju roślinnego po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu  po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki Sposób wykonania: Kawałek mięsa karkowego wieprzowego umyj pod bieżącą, zimną wodą i osusz ręcznikiem. Karkówkę podziel ostrym nożem na cienkie plastry. W jednej(...)misce umieść razem wszystkie składniki marynaty. Będą to: pełna łyżka musztardy stołowej, pełna łyżka ketchupu łagodnego, obranego i przeciśniętego przez praskę 1 ząbku czosnku, cztery łyżki oleju roślinnego oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i po pełnej łyżeczce słodkiej i ostrej papryki. Wymieszaj razem wszystkie składniki marynaty. Plastry karkówki obtaczaj kolejno w marynacie i kładź razem w drugiej misce

Smaki Natalii
Pyszne skrzydełka z piekarnika marynowane w majonezie, musztardzie i ketchupie. 110

jest bardzo łatwy i wygodny. Nie ma znaczenia, która jest pora roku i jaka jest pogoda na zewnątrz, ponieważ pieczenie skrzydełek odbywa się w piekarniku. Najważniejsze to wykorzystanie pysznej marynaty przygotowanej z majonezu, musztardy i ketchupu , skrzydełka będą kruche, miękkie, mają wspaniały smak i kolor. Przepis na pyszne skrzydełka z piekarnika marynowane w majonezie, musztardzie i ketchupie : Składniki(...)skrzydełek z kurczaka 1 łyżka soli kamiennej ½ szklanka domowej marynaty z majonezu, ketchupu i musztardy Przygotowanie marynaty: Majonez, musztardę i ketchup w stosunku 1: 1 umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Czyli jeśli robimy z 2 łyżek majonezu, to w tych samych proporcjach dodajemy musztardę i ketchup. Jak zrobić pyszne skrzydełka z piekarnika marynowane w majonezie, musztardzie i ketchupie : Skrzydełka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Udka pieczone. 95

pieczone z dodatkiem rozmarynu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Udka pieczone Składniki 4 udka z kurczaka zagrodowego 2-3 gałązki świeżego rozmarynu jeśli nie macie świeżego wystarczy suszony składniki na marynatę: 1,5 łyżki miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki ¾ łyżeczki soli 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki ostrej papryki dla tych którzy lubią pikantne potrawy(...)Instrukcje Marynata: Do miseczki wlewamy miód, ocet balsamiczny dodajemy paprykę, sól oraz suszony rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej rózgą. Do woreczka przekładamy udka, przelewamy marynatę, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu. Całość szczelnie zamykamy i "masujemy" tak żeby marynata dokładnie pokryła udka. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc. Ja często przygotowując takiego

To co lubię - gotuję i polecam