odciąć ostrym nożem a najlepiej tasakiem końcówki kości. Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar.Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego.Na marynatę wyłożyć mięso skórą do góry, dodać świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową .Naczynie przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny(...)godzinie kaczkę polać marynatą i piec jeszcze pół godziny Po upieczeniu, kaczkę wyjąć z naczynia i odłożyć na bok ( możemy okryć ją folią żeby nie wystygła) Z powstałego sosu odłowić owoce, wrzucić do blendera, dodać nieco marynaty i tłuszczu który wytopił się podczas pieczenia. Miksować . Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny
Stare GaryDzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku. Zapraszam do pieczenia!Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze:2 duże piersi z kurczaka3 łyżki śliwkowych powideł3 łyżki miodu2 łyżki ciemnego(...)umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy
My Culinary ArtDzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku. Zapraszam do pieczenia!Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze:2 duże piersi z kurczaka3 łyżki śliwkowych powideł3 łyżki miodu2 łyżki ciemnego(...)umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy
My Culinary Artwieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja), lecz głęboki smak melasy z marynaty czyni z niego zupełnie inne danie. Podajemy z ryżem lub grubym makaronem ryżowym. Polędwiczka w melasie: 2 polędwiczki wieprzowe (każda ok. 250-300 g) 1/3 szklanki ciemnej melasy z trzciny(...)proszku. Ponownie mieszamy. Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy na bardzo cienkie plasterki (niemal przezroczyste), jeśli mięso się rozpada to nic, nie muszą być równe. Dodajemy mięso do marynaty. Marchewkę i pora obieramy. Pora kroimy w cienkie plasterki, a marchewkę w pół-plasterki i dodajemy do polędwiczek w marynacie. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej
Poezja smakuinnej postaci niż smażone w panierce rydze. Bardzo lubię rydze smażone, ale wszystko może się kiedyż znudzić! Tym razem smażone panierowane rydze zapakowane zostały do słoików, zalałam je delikatną marynatą, z dodatkiem papryczki chili, która nadaje lekkiej pikanterii grzybom, podobnie jak papryce marynowanej z rozmarynem. Polecam Rydze smażone marynowane z chili : SKŁADNIKI: 30 rydzów 4 jajka 50 ml mleka sól(...)pieprz do smaku szczypta majeranku 1/2 szklanki oleju bułka tarta do panierowania marynata: 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 1 duża cebula 1 łyżka soli 1 szklanka cukru 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Papryczka chili gorczyca PRZYGOTOWANIE: Jajka mieszamy z mlekiem i dobrze je roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy do bułki tartej szczyptę majeranku, w której będziemy panierować rydze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmorelami Sałatka śledziowa z jarzynami jest też bardzo smaczna. Jednak ostatnio naszła mnie ochota na domowe ryby marynowane. Przygotowałam więc ryby ( filety z łososia i dorsza) w aromatyzowanej przyprawami marynacie. Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca, mielony pieprz cytrynowy, dla ostrości smaku wykorzystałam papryczkę chili. Aby przygotować(...)kawałki. Jeśli wykorzystamy ryby w całości to wyciągamy duże ości, małe ości zmiękną podczas marynowania. Ryby przygotowujemy dwu etapowo, najpierw trzymamy je w solance, a następnie po wypłukaniu w marynacie na bazie octu winnego, cukru, wody i przypraw. Cukier i przyprawy nadają jej smak, wraz z octem mają też właściwości konserwujące. Natomiast plasterki białej cebuli oprócz ostrości dodają marynacie zapachu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSchabowy z marynaty...bardzo.smaczny...mięciutki..aromatyczny...robiłam już kilka razy..na blogu są już schabowe marynowane, ale tym razem za radą Kaś do marynaty dodałam majonez..Takie marynowanie to świetny sposób....kotlety wyjmujemy z marynaty i smażymy w dowolnej chwili bez dodatkowej pracy przy panierce itp. 1,20 kg schabu sól i pieprz Marynata: 3 jajka(...)łyżek oleju COSTA D’ ORO OLISANA OMEGA 3 Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Posypać solą i pieprzem.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju.Usmażone kotlety przełożyć na patelnie i przykryć.Przykryte trzymać na najmniejszym
Moje domowe kucharzeniepatelni, wrzucasz przyprawioną do piekarnika, wyciągasz i już. Składniki: - ok. 500 g filetów z tołpygi ze skórą- 3 łyżki oliwy z oliwek- 3 ząbki czosnku (2 do marynaty +1 do masła)- świeży lub suszony koperek do marynaty- czubata łyżeczka posiekanego, świeżego koperku do masła- 60 g miękkiego masła (u mnie solone, ale może być zwykłe i szczypta(...)oliwy z oliwek dodajemy dwa wyciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone i rozgniecione ząbki czosnku, a także koperek, odrobinę pieprzu i soli.2. Rybę maczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy w przykrytej miseczce (wraz z marynatą) do lodówki.3. Do masła dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i koperek. Zwykłe masło solimy do smaku. Możesz szprycą wycisnąć ozdobne wzorki na talerzu.4. Obieramy ziemniaki
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: pierś z indyka 700 g papryka żółta kawałek papryka czerwona kawałek papryka zielona kawałek marchewki bobaski z puszki 2 łyżki mozzarella 1 kulka pietruszka zielona krojona 1 łyżka Marynata: sól 0,5 łyżeczki pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki marynata do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki olej 3 łyżki musztarda francuska 1 łyżka(...)posmarowania Przygotowanie:Marynata: czosnek obrać rozetrzeć z solą włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać . Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa , lekko rozbić . Połową marynaty posmarować mięso , ułożyć paski papryk , marchewki , pokrojoną w plasterki mozzarelle i zieloną pietruszkę . Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem . Posmarować roladę resztą marynaty i rozsmarować na górze musztardę . Roladę
Ala piecze i gotujeMakaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn. Składniki: (4-5 porcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego świeżego(...)szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz 2 garście pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki odrobina startego parmezanu do wykończenia dania Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę. Włożyć do marynaty. Przykryć i schować do lodówki na minimum 20 minut
Moja Delicjałyżki oliwy 2 ząbki czosnku sól Pikantne skrzydełka z kurczaka – przepis Przyprawy wraz z czosnkiem i oliwą rozcieramy w moździerzu. Skrzydełka dokładnie myjemy, a następnie nacieramy marynatą . Odstawiamy na ok. 12 godzin, aby przeszły aromatem przypraw. Skrzydełka pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut, albo na rozgrzanym ruszcie grilla. Smacznego! Artykuł Pikantne skrzydełka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Polędwiczki z grilla w ziołowo-miodowej marynacie Soczyste, kruche i delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Wspaniale smakują podane z pyszną sałatką lub grillowanymi warzywami. Dobrze zrobione polędwiczki powinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie piec ich zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony(...)myjemy, osuszamy i kroimy w około 3 centymetrowe plastry *** *** Mięso delikatnie rozbijamy lub rozgniatamy ręką *** *** Polędwiczki oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** W miseczce mieszamy ze sobą składniki marynaty: miód, przeciśnięty czosnek, musztardę, oliwę i zioła prowansalskie *** *** Mięso wkładamy do miseczki z marynatą i dokładnie je w niej obtaczamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka
Blog z Apetytemkurczaka! Ja akurat prezentuję łopatkę, która tak przyrządzona smakuje rewelacyjnie! Jest niezwykle krucha, soczysta i lekko rumiana... Doskonale sprawdzi się na obiad oraz na zimno do kawałka świeżego pieczywa. Marynata idealnie łączy w sobie różne przyprawy i zioła (*), dzięki czemu każde mięso lub nawet warzywo jest aromatyczne i bardzo smaaaczne. Polecam! 700g łopatki wieprzowej Marynata: 1/2 opakowania (25g) marynaty(...)wysp (do nabycia w sklepie Swojski Wyrób) 1 łyżeczka soli (płaska; opcjonalnie) 1/2 litra wody Przyprawy wsypać do zimnej wody i dokładnie wymieszać. Umyte mięso włożyć do marynaty. (Powinno być całkowicie pokryte płynem. W razie potrzeby można zwiększyć ilość wody i odpowiednio przypraw.) Całość przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki minimum na 12 h. Po tym czasie łopatkę
Di gotujeDobra marynata to na 75% udane i smaczne grillowanie. Moja marynata do żeberek to sprawdzony przepis z tym tylko że dodałem jeszcze do niej przecier z chilli, co się później okazało - było warto. Składniki : szklanka oleju rzepakowego 7 łyżek musztardy kremowej (słonecznej lub stołowej) 7 łyżek miodu pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu łyżeczka przecieru z chilli lub piri piri(...)łyżeczka tymianku łyżeczka czosnku w granulacie (lub 2-3 startych ząbków) Przygotowanie : Wszystkie te składniki 2 razy dokładnie mieszam ze sobą w odstępie 15-20 minut. Konsystencja marynaty wychodzi lekko płynna w efekcie żeberka wyglądają jak nią oblepione i praktycznie z nich nie spływa. Gotową marynatą nacieram żeberka jeszcze lekko ciepłe (po podgotowaniu) i po pół godzinie odstawiam
Mechanik w kuchnizimno. Idealnie również nadaje się do przygotowania z nim kanapek. Polecam wypróbować przepis Do przygotowania udźca z indyka będziemy potrzebować: udziec z indyka bez kości - około 2 kg na marynatę: 3 łyżki płynnego miodu 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 4 duże ząbki czosnku – drobno pokrojone 1 czuba łyżka wędzonej papryki słodkiej 1 1/2 łyżki majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki pieprzu(...)łyżeczki soli 1 łyżka oleju 2 łyżki wody naczynie żaroodporne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Pieczony udziec z indyka w naczyniu żaroodpornym Przygotowanie marynaty : Do miseczki przekładam wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Nacieranie mięsa i pieczenie: Mięso oczyszczam z chrząstek i nadmiaru tłuszczu, dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Tak przygotowane
Uwaga Babcia Gotuje