marynata - 6549 przepisów (strona:33/437)

Żeberka na grilla 154

czasie w ogrodzie. Nie możemy obejść się wtedy bez grillowanych żeberek. Jakie żeberka z grilla są najlepsze? Po pierwsze: mają chrupiącą i aromatyczną skórkę. Drugie: dzięki idealnie dobranym smakom marynaty. Po trzecie: są mięciutkie i soczyste, mięso samo odchodzi od kości. Takie żeberka możecie grillować na węglu drzewnym, grillu elektrycznym, gazowym lub zwyczajnie upiec w piekarniku. Idealnie soczyste i podpieczone(...)ugotowaniu żeberka wyciągamy i odkładamy do ostudzenia. Do miski lub wysokiego naczynia dodajemy 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki oliwy, ocet, roztarty czosnek oraz przyprawy. Ostudzone żeberka zalewamy przygotowaną marynatą. Najlepiej aby marynata pokryła każdą część mięsa. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, wtedy przejdą smakiem marynaty. Jeżeli jest taka możliwość to najlepiej pozostawić je w marynacie na całą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Szaszłyki z halloumi i warzywami 129

słoneczne do wrzucenia na tackę i grilla. Składniki (na 8 szaszłyków): 500g sera halloumi 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula mała cukinia około 20 pomidorków koktajlowych Na marynatę: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny łyżka siekanej natki pietruszki łyżeczka świeżych listków tymianku 2 łyżki siekanych świeżych listków oregano sól i pieprz do smaku szczypta płatków chili(...)dużej miski przekładamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy.   Ser kroimy w dużą kostkę. Pomidorki myjemy i osuszamy. Cukinię myjemy i kroimy w grube półplasterki, paprykę kroimy w dużą kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy w dużą kostkę. Wszystkie składniki na szaszłyki wrzucamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy aby pokryły się marynatą i odstawiamy na godzinę.   Nagrzewamy

Smaczna Strona
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą i pieczarkami 173

youtu.be/eLkrRAb_DdA[/embed] Składniki na białą kiełbasę zapiekaną z cebulą i pieczarkami: około 0,5 kg białej kiełbasy parzonej 2 spore cebule 200 g pieczarek kilka gałązek świeżego tymianku   Marynata: 2-3 łyżki oliwy lub oleju pół szklanki wody łyżka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz, majeranek suszony, papryka wędzona, papryka ostra, tymianek suszony   Przygotowanie Składniki na marynatę mieszamy(...)sobą. Marynatą smarujemy białe kiełbasy i odstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej 8-12 godz). Cebule kroimy w piórka pieczarki w połówki, większe w ćwiartki. Kiełbasę wraz z całą marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, na niej układamy cebulę, pieczarki i gałązki tymianku. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut

e-PrzepisyKulinarne
Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej 105

Łosoś to wdzięczna ryba. Marynuje się szybko, piecze się też i pasuje prawie do każdego dodatku. Dziś chcę przedstawić nietypową, ale bardzo smaczną marynatę do łososia. Spróbujecie? Składniki: – 1 kilogram filetu z łososia – 1 kopiasta łyżka musztardy słodkiej – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka sosu sojowego – sok z połówki jednej(...)papier i piec przez kolejne 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ragout warzywnym, ale będzie się dobrze komponowało również z ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej Artykuł Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Szybki obiad 138

Pieczone udka/podudzia z kurczaka.  Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny . Składniki:  4-6 udka/podudzia z kurczaka  cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie(...)liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam skórę, wiem, że niektórzy mogą pomyśleć, że mięso bez skóry jest mniej smaczne (co nie jest prawdą), ale głównie ze względu na mojego smakosza, który nienawidzi udek ze skórą z supermarketu pozbywam się jej ( z polskim kurczakiem nie jest to konieczne :). Mięso dokładnie smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka

Na moim talerzu
Pieczona jagnięcina z frytkami z batatów i fioletowych ziemniaków – Spyro Reignited Trilogy 129

Czas na danie główne inspirowane Spyro The Reignited Trilogy! W nawiązaniu do owieczek, które Spyro bezlitośnie traktuje swoim ognistym oddechem, postanowiłam przygotować jagnięcinę w cytrusowej marynacie. Podana zostanie ona w akompaniamencie pikantnych frytek w kolorach smoka: pomarańczowych – z batatów, okraszonych sporą ilością chili; oraz fioletowych – z ziemniaków o tej barwie, przyprawionych suszoną pietruszką, pieprzem oraz czosnkiem. Wszystko podane(...)majonez – 2 łyżki natka pietruszki, suszona – 1 łyżka jogurt – 2 łyżki mięta – garść sok z cytryny – kilka kropel Razem 26 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA DO JAGNIĘCINY (1 min) Wymieszać sok z cytryny, suszony rozmaryn, musztardę, miód, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz. 2. MARYNOWANIE JAGNIĘCINY (5 min + kilka h) Goleń umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym

Nerds Kitchen
Żeberka w kiszonej kapuście 125

Żeberka świetnie komponują się z kiszoną kapustą. Składniki 2 kg żeberek 3 łyżki oliwy 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty jabłko natka pietruszki 1 łyżeczka kminku Marynata : 1/4 szklanki sosu worcester 1 łyżka gorczycy pół łyżeczki papryki 2 cebule 1 łyżeczka soli 3 szklanki piwa Przygotowanie Marynata: połączyłem posiekane cebule, sos Worcester, piwo i przyprawy. Umyte żeberka podzieliłem na porcje(...)Ułożyłem w naczyniu ( w jednej warstwie ). Zalałem marynatą. Odstawiłem na 2 godziny. Co pewien czas mięso przewracałem. Wyjąłem żeberka z marynaty, osuszyłem, usmażyłem na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Następnie przełożyłem je do brytfanny. Dolałem marynatę. Piekłem w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut, co pewien czas przewracałem mięso. Kapustę kiszoną wymieszałem z pokrojonym w plasterki jabłkiem oraz

R'n'G Kitchen
Kaczka w marynacie słodko - kwaśnej 139

Kaczka w marynacie słodko - kwaśnej, to połączenie kuchni Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania polecam ryż i upieczone warzywa.  SKŁADNIKI 1 kaczka (lub 2 udka i 2 piersi z kaczki) 100 g suszonych śliwek 70 ml sosu sojowego ciemnego 70 ml miodu płynnego 50 ml octu balsamicznego(...)pół i przełożyć do garnuszka. Dodać sos sojowy, miód, ocet balsamiczny, sok wyciśnięty z całej cytryny, szczyptę chili, obrane i drobno posiekane ząbki czosnku, po czym podgrzać, aż marynata będzie gorąca. Do naczynia żaroodpornego wlać nieco marynaty, włożyć kacze udka i piersi skórą do góry, następnie wlać pozostałą marynatę. Po bokach rozrzucić kawałki jabłka i gruszki, nałożyć pokrywę naczynia

Passions hobbies life
Karkówka w pikantnej marynacie z dodatkiem kawy 178

Lubicie karkówkę? A jak ją przyrządzacie? Ja dzisiaj zapiekłam karkóweczkę w rękawie, ale uprzednio zamarynowałam ją w całkiem ciekawy sposób Nie bójcie się kawy w marynacie, nadała mięsu bardzo ciekawy smak. Spróbujcie Składniki: – 1kg karkówki w kawałku – 5 ząbków czosnku – 2 łyżki sosu worcester – 2 łyżki kremu balsamicznego – 1 łyżka oliwy z oliwek(...)cayenne – 1/2 łyżeczki kurkumy – 1 łyżeczka estragonu – sól i pieprz wg smaku Mięso umyć, osuszyć, ponakłuwać. Czosnek przepuścić przez praskę, estragon rozetrzeć w dłoniach. Składniki na marynatę wymieszać w misce. Mięso włożyć do marynaty, natrzeć dokładnie, szczelnie zamknąć naczynie z mięsem i schować do lodówki na około 2h. Po tym czasie, mięso pokroić na plastry/ kotlety, włożyć

Smaki Armine
Golonka po bawarsku 144

dwie porcje dania Golonka po bawarsku   SKŁADNIKI: 2 średnie golonki ( około 600 g sztuka ) woda łyżka soli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Marynata: 2 szklanki ciemnego piwa 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki kminku 4 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Golonki dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego(...)ilość wody, czyli taka by golonki mogły być zakryte. Sprawdzić widelcem czy golonki są miękkie, wyjąc z wody i pozostawić do wystudzenia. Przestudzone golonki ponacinać nożem. Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, a następnie do przygotowanej marynaty włożyć chłodne, ponacinane golonki i dokładnie je nią pokryć. Odstawić na około godzinę. Po podanym czasie przełożyć zamarynowane golonki

WSZYSTKO SMACZNE
Kurczak w sosie BBQ 158

sosie BBQ Prosty przepis na kurczaka w sosie a’la Barbecue, do którego potrzeba tylko kilka składników. Dzięki pół produktom o dobrym składzie, bez konserwantów, błyskawicznie przygotujecie marynatę. Całość dobrze się mrozi nawet na surowo, dzięki czemu możecie przygotować więcej porcji i mieć je w gotowości. 1 kg Mięsa z kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka) 30 ml Octu jabłkowego(...)Hotz 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 1 łyżka Miodu 1/2 łyżeczki Papryki Wędzonej Sól i pieprz (do smaku) 1 łyżka Oliwy Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w małym rondelku i gotuj przez chwilę aż zgęstnieje. W torebce strunowej wymieszaj połowę marynaty z kurczakiem. Odstaw do zamarynowania (zalecane) lub od razu rozłóż na blachę wyłożoną papierem

Oslov.
Śledzie marynowane z imbirem 94

jeszcze około minuty. Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Marynatę wystudzić. Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę i czosnek – czas(...)ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, anyż i rodzynki. Podsmażyć – czas 4 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S). Dodać przecier, koncentrat, wlać sok z pomarańczy, miód i nastawić parametry gotowania marynaty – czas 20 minut, temperatura 90, prędkość 2-3. Odstawić aby marynata się wystudziła – smaki powinny się przegryźć. Wystudzoną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować

Cztery Fajery
Fit sajgonki z łososiem i warzywami 132

posiłek, dość szybki do zrobienia, który na pewno posmakuje wielbicielom orientalnych smaków.  Sajgonki są w lżejszej i zdrowszej wersji, bo pieczone w piekarniku. Do tego pyszny łosoś w marynacie na bazie sosu sojowego.  Wykonanie jest dość proste (pomijając oczywiście zawijanie :D), a dzięki gotowej mieszance warzyw możemy zaoszczędzić czas. Składniki (ok. 12 sztuk): ok. 300 g fileta(...)łososia  opakowanie  mieszanki chińskiej Hortex 12 arkuszy papieru ryżowego (u mnie mniejsze)  2 łyżki oleju kokosowego  sezam (u mnie czarny)  sos chili (opcjonalnie)  marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Łososia umyć, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać przygotowaną marynatą. Następnie

Healthy food explorer
Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad 185

Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad Szczerze mówiąc nie jestem fanką ryb na ciepło ( oprócz wędzonych ), ale ciągle zmagam się z tematem i tak powstało to danie. Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie, pomysł na obiad   Tym razem w sklepie jakoś ten pstrąg mnie zauroczył ;) i go kupiłam .. nie przekonana do tego co z niego zrobię, ale czym(...)rybę, tak pachniała że miałam ochotę zjeść ją na kolację, a nie czekać na kolejny dzień :) Dobra, przechodzimy do przepisu ( u mnie na 3 porcje) Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie 35 dkg pstrąga łososiowego ( filet ze skórą ) 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czosnku ( u mnie mrożony ) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka miodu

Kuchnia na wzgórzu

Proponowane wyszukiwania