pokroić w grubsze plastry i podać jako danie obiadowe z upieczonymi ziemniakami. z cebulą. Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem łopatka marynowała się w marynacie z cydru, z dodatkiem sosu(...)sojowego, oraz pikantnego sosu sweet chilli i z dużą ilością przypraw (majeranek, liść laurowy, papryka, ziele angielskie itd). Pyszna łopatka pieczona, polecam: Najpierw natarłam łopatkę marynatą z 1 łyżki oleju, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek sosu sweet chili, 100 ml cydru i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, do tego dodałam 1 łyżeczkę pieprzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmała rzecz bardzo cieszy i motywuje. My dziś stworzyłyśmy nową symfonię... smaków. Na talerzu kolorowa kompozycja smaków i aromatów. Sałatka z gotowaną piersią kurczaka, rukolą, pomarańczą, rzodkwią białą w marynacie bazyliowo- pomarańczowej, sosem z soku pomarańczowego i na koniec sos musztardowo- miodowy. Ach, i truskawki! (niestety jeszcze nie tak dobre jak nasze letnie, polskie...). A jak było w rzeczywistości(...)porcje):Ugotowana pierś kurczakaPomarańcza (1-2 plastry)Rzodkiew białaRukolaPestki dyniTruskawkiOpcjonalnie natka pietruszkiSkładniki na sos musztardowo- miodowy:3 łyżeczki musztardy1 łyżeczka miodu1 łyżka oliwy z oliwekTrochę jogurtuSkładniki na marynatę do rzodkwi:BazyliaPlaster pomarańczySólSos pomarańczowy:Sok pomarańczowy (ok. 200 ml)Świeży rozmaryn Wykonanie: Gotujemy pierś z kurczaka z warzywami (jak na rosół) Najpierw przygotowujemy sos pomarańczowy, ponieważ będzie to najdłużej trwało
Symfonia Smakówwykorzystaniem ghee na którym przesmaża się przyprawy, aby wydobyć z nich jak najwięcej aromatu. Kurczak tandoori Składniki: 1kg pałek i/lub podudzi z kurczaka bez skóry na marynatę: 10 nasion zielonego kardamonu 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonych goździków duża szczypta świeżo mielonej gałki(...)soli 25g imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 5 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny Jak zrobić kurczaka tandoori? Przygotowanie marynaty: Strąki kardamonu rozgnieść i wyjąć z nich nasiona, przełożyć do moździerza, dodać nasiona kminu rzymskiego i kolendry i wszystko dokładnie utrzeć na proszek. Mieszankę przypraw przełożyć do większej miski
Codzienne Gotowanieoleju z pestek działa oczyszczająco i rozjaśniająco na skórę. Nawilża, natłuszcza, wygładza, zmiękcza i łagodzi podrażnienia. Dynia w kuchni. Dynia jest składnikiem zapiekanek mięsnych i rybnych, farszu, zup, sałatek, marynat, wypieków. Z dyni można piec chleb. Walory smakowe dyni podnoszą zioła: ziele angielskie, pieprz czarny, goździki, kardamon. Do przygotowania potraw wykorzystuje się świeży, gotowany i pieczony miąższ. Przepisy z dynią(...)puree dyniowym Dyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka Pumpkin spice latte – kawa z syropem dyniowym Odmiany dyni w kuchni. Dynia zwyczajna – do marynat, do zup, do smażenia, pieczenia i gotowania. Dynia piżmowa w kształcie ogromnej gruszki, bez włókien – idealna do zup, zapiekanek, podstawowy składnik chleba, bułeczek, ciast i deserów. Dynia Muscat de Provence
ProstePesto.plziemniaki to z pewnością męski obiad. Pomysł na szybki posiłek z jednego naczynia. Młode ziemniaki najlepiej przygotować w mundurkach aby nie traciły swoich właściwości. Do tego żeberka w prostej marynacie, pieczone w piekarniku to prosty, łatwy i pożywny obiad. Szybki obiad, co zrobić na obiad z żeberek? Żeberka z piekarnika Przepis na żeberka pieczone z ziemniakami, można przygotować w naczyniu(...)mięso nie wysycha tylko się ładnie paruje. Takie danie z jednego naczynia można przygotować w innym zestawie. Zamiast żeberek można upiec kawałki kurczaka na ziemniakach lub innych warzywach. Marynata do wieprzowiny Marynata do żeberek jest bardzo prosta i uniwersalna. Marynujemy w niej mięso jak i ziemniaki, jeżeli użyjemy papryki, cebuli czy cukinii też możemy tak samo zamarynować. Kto chce
Dieta moja pasjaskórka otarta z 1 limonki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu Jak zrobić perski kebab z kurczaka? W dużej, szklanej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty - szafran zalany wodą, sok z limonki, ocet winny, pokrojoną cebulę, jogurt grecki, skórka otarta z limonki, sól i pieprz. Kurczaka umyć i oczyścić, pokroić na większe kawałki i przełożyć(...)miski z marynatą. Mięso dokładnie wymieszać, aby dobrze pokryło się marynatą. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na noc lub na 24 godziny. Mięso wyjąć na około 30 minut przed grillowaniem i nadziać na szpadki do szaszłyków. Grilla dobrze rozpalić, gdy węgielki będą się żarzyły, szaszłyki położyć na grillu i grillować 10-15 minut, co kilka minut obracając. Grillujące
Codzienne GotowanieSchab w marynacie sojowo musztardowej. Jak mi podrzucono przepis na to mięso, to mnie się oczka zaświeciły, bo ja mięsko to lubię, ale wiedziałam, że Króliś ( doświadczalny ) to zachwycony nie będzie. Zaś będzie darcie kotów, że go chce zabić i inne brednie. W tym przypadku jednak byłam tak napalona na mięso, że stwierdziłam, że najwyżej Króliś będzie się pakował(...)time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr 2 hrs Czas całkowity / Total time: 3 hrs 15 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients: 1 kg schabu Na marynatę 200 g płynnego miodu sok z 3 pomarańczy 100 ml sosu sojowego (ciemnego) 30 g brązowego cukru 20 g wędzonej papryki
Spice things upzraziki z pysznym farszem Mięciutkie, kruche roladki, wypełnione smacznym i kolorowym farszem oraz duszone w aromatycznym sosie. Świetnie smakują podane z kluskami lub ziemniaczkami z wody i surówką. Dzięki marynacie mięso wspaniale kruszeje i nabiera wyrazistości. Prawdziwe bogactwo smaków i aromatów! Składniki: ok 1kg wołowiny zrazowej Marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)mąki + 1 łyżka śmietanki – do zaciągnięcia sosu *** Mięso kroimy na 1 centymetrowe plastry *** *** Plastry mięsa cienko rozbijamy przez folię spożywczą *** *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty *** *** Rozbite mięso nacieramy marynatą, przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, wówczas mięso skruszeje *** *** Po tym czasie przygotowujemy farsz
Blog z ApetytemIlość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów boczku (130 g) 50 g żurawiny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej Marynata: 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki musztardy 1 duży ząbek czosnku Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąk i 200 ml buliony warzywnego 2 łyżki chrzanu 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)szczypta soli ½ łyżeczki cukru Przygotowanie: Marynata: Chrzan wymieszać z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem. Schab ubić na cienkie plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem i posmarować marynatą. Następnie ułożyć na każdym kawałku boczek, a na boczku żurawinę. Kotlety ze schabu zwinąć w rulon, posypać papryką i piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 – 25 minut w 220 stopniach (po 10 minutach przewrócić
KuchniaWeDwoje.plCzas wykonania: 30 min (+ 1-2 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 1 mały słoik marynowanych pieczarek Marynata: 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy sok z ½ limonki 80 ml oliwy ( ¼ szklanki) 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego(...)Przygotowanie: Pierś pokroić w kostkę. Marynata: Składniki na marynatę wymieszać i dodać kawałki kurczaka. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Nabyć na patyczki do szaszłyków naprzemiennie kawałki warzyw i kurczaka. Krok po kroku: 1. Kurczaka pokroić w kostkę 2. Zrobić marynatę 3. Mięso zamarynować 4. Pokroić cukinię i paprykę 5. Nadziać kawałki mięsa i warzyw na patyczki Pobierz wersję
KuchniaWeDwoje.plBezdyskusyjnie najlepsza pieczona ciecierzyca, jaką jadłam. Marynata ma w sobie wiele różnych smaków, które wspaniale się uzupełniają. Już wiem, że następnym razem przygotuję podwójną porcję, bo cieciorka w takim wydaniu jest przepyszna, zdrowa i nadaje się jako dodatek do wielu dań. Chociaż ja najczęściej wykorzystuję ją jako szybką przekąskę na drugie śniadanie lub podwieczorek. Bardzo polecam! 400 g ugotowanej ciecierzycy(...)marynata: łyżka oliwy 4 łyżki ulubionego ketchupu (u mnie łagodny, ponieważ danie było dla całej rodziny) 3 łyżki soku z czerwonych pomarańczy łyżka posiekanej papryczki jalapeño łyżka posiekanej świeżej mięty (około 4 duże listki) łyżeczka słodkiej mielonej papryki szczypta pikantnej mielonej papryki 0/5 łyżeczki pieprzu cytrynowego 0/5 łyżeczki mielonej kolendry 0/5 łyżeczki mielonego kuminu (nie kminku!) skórka starta z połowy
Mienta blogDomowy boczek marynowany w musztardzie, doskonała wędlina na kanapki. Prosty, sprawdzony przepis na pyszny boczek pieczony w niezawodnej marynacie, bez chemii i sztucznych polepszaczy. Boczek z tego przepisu jest miękki i aromatyczny, przygotowuje się go bardzo łatwo. A efekt końcowy zadowoli każdego smakosza domowych wędlin. Boczek pieczony w musztardzie, doskonale sprawdzi się jako cięższy dodatek do obiadu. Musztarda(...)marynacie sprawia, że nie czuje się ciężkości boczku. Jak zrobić domową wędlinę? Domowy boczek jak zrobić? Boczek domowy Każda domowa wędlina także i boczek może być przygotowana na różne sposoby. Możemy zrobić boczek pieczony w naczyniu, boczek pieczony w rękawie, boczek gotowany i boczek który skradł moje kubki smakowe, gotowany w łupinach cebuli. Ten prosty przepis na boczek
Dieta moja pasjastron pastą paprykową. Do szklanego naczynia wlewamy jogurt, dodajemy jajko, mąkę kukurydzianą, odrobinę oleju oraz przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki. Wy możecie doprawić do smaku mięso i marynatę wg własnych upodobań smakowych. Plastry schabu wkładamy do marynaty, Schab musi być pokryty marynatą z obu stron. Odstawiamy naczynie z mięsem do lodówki na min. pół godziny. Na patelni rozgrzewamy(...)olej. Plastry schabu wyjmujemy porcjami z marynaty, która musi pozostać na mięsie i smażymy na gorącym oleju s obu stron, aż mięso się przyrumieni na złoto i będzie miało chrupiącą skórkę. Wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy kotlety np. z puree z ziemniaków , surówką z modrej kapusty , a Wy możecie tak przygotowane kotlety schabowe ze swoimi ulubionymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnależą do Waszych ulubionych części drobiu to możecie użyć udek. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Skrzydełka paprykowe - składniki: około 600g skrzydełek (można użyć innych części kurczaka) Marynata: 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona) 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 szczypta ziół prowansalskich (solidna) sól Dodatkowo: 1 papryka (u mnie(...)razem żółta) Skrzydełka paprykowe - przygotowanie: Marynata. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą połączyć. Skrzydełka. Skrzydełka należy umyć, osuszyć i poobcinać z nich lotki. Następnie należy je dokładnie pokryć uprzednio przygotowaną marynatą. Dodać paprykę pokrojoną w paski lub grubszą kostkę. Skrzydełka można odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (będą bardziej aromatyczniejsze) lub od razu przełożyć do wokra
Di gotuje