marynata - 6549 przepisów (strona:44/437)

Perski kebab z kurczaka 80

skórka otarta z 1 limonki 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu Jak zrobić perski kebab z kurczaka?  W dużej, szklanej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki marynaty - szafran zalany wodą, sok z limonki, ocet winny, pokrojoną cebulę, jogurt grecki, skórka otarta z limonki, sól i pieprz. Kurczaka umyć i oczyścić, pokroić na większe kawałki i przełożyć(...)miski z marynatą. Mięso dokładnie wymieszać, aby dobrze pokryło się marynatą. Miskę przykryć i odstawić do lodówki na noc lub na 24 godziny.  Mięso wyjąć na około 30 minut przed grillowaniem i nadziać na szpadki do szaszłyków. Grilla dobrze rozpalić, gdy węgielki będą się żarzyły, szaszłyki położyć na grillu i grillować 10-15 minut, co kilka minut obracając. Grillujące

Codzienne Gotowanie
Marynowane zrazy z pysznym farszem 110

zraziki z pysznym farszem Mięciutkie, kruche roladki, wypełnione smacznym i kolorowym farszem oraz duszone w aromatycznym sosie. Świetnie smakują podane z kluskami lub ziemniaczkami z wody i surówką. Dzięki marynacie mięso wspaniale kruszeje i nabiera wyrazistości. Prawdziwe bogactwo smaków i aromatów!       Składniki: ok 1kg wołowiny zrazowej Marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)mąki + 1 łyżka śmietanki – do zaciągnięcia sosu       *** Mięso kroimy na 1 centymetrowe plastry *** *** Plastry mięsa cienko rozbijamy przez folię spożywczą *** *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty *** *** Rozbite mięso nacieramy marynatą, przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, wówczas mięso skruszeje *** *** Po tym czasie przygotowujemy farsz

Blog z Apetytem
Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym 68

Ilość porcji: 6 sztuk Składniki: 6 plastrów schabu (200 g) 6 dużych plastrów boczku (130 g) 50 g żurawiny 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki papryki słodkiej Marynata: 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki musztardy 1 duży ząbek czosnku Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąk i 200 ml buliony warzywnego 2 łyżki chrzanu 3 łyżki kwaśnej śmietany(...)szczypta soli ½ łyżeczki cukru Przygotowanie: Marynata: Chrzan wymieszać z musztardą i zmiażdżonym czosnkiem. Schab ubić na cienkie plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem i posmarować marynatą. Następnie ułożyć na każdym kawałku boczek, a na boczku żurawinę. Kotlety ze schabu zwinąć w rulon, posypać papryką i piec w żaroodpornym naczyniu przez 20 – 25 minut w 220 stopniach (po 10 minutach przewrócić

KuchniaWeDwoje.pl
Szaszłyki z kurczaka na grilla 69

Czas wykonania: 30 min (+ 1-2 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 1 mały słoik marynowanych pieczarek Marynata: 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy sok z ½ limonki 80 ml oliwy ( ¼ szklanki) 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego(...)Przygotowanie: Pierś pokroić w kostkę. Marynata: Składniki na marynatę wymieszać i dodać kawałki kurczaka. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Nabyć na patyczki do szaszłyków naprzemiennie kawałki warzyw i kurczaka. Krok po kroku: 1. Kurczaka pokroić w kostkę 2. Zrobić marynatę 3. Mięso zamarynować 4. Pokroić cukinię i paprykę 5. Nadziać kawałki mięsa i warzyw na patyczki Pobierz wersję

KuchniaWeDwoje.pl
Ciecierzyca pieczona w aromatycznej marynacie z pomarańczą i miętą 74

Bezdyskusyjnie najlepsza pieczona ciecierzyca, jaką jadłam. Marynata ma w sobie wiele różnych smaków, które wspaniale się uzupełniają. Już wiem, że następnym razem przygotuję podwójną porcję, bo cieciorka w takim wydaniu jest przepyszna, zdrowa i nadaje się jako dodatek do wielu dań. Chociaż ja najczęściej wykorzystuję ją jako szybką przekąskę na drugie śniadanie lub podwieczorek. Bardzo polecam! 400 g ugotowanej ciecierzycy(...)marynata: łyżka oliwy 4 łyżki ulubionego ketchupu (u mnie łagodny, ponieważ danie było dla całej rodziny) 3 łyżki soku z czerwonych pomarańczy łyżka posiekanej papryczki jalapeño łyżka posiekanej świeżej mięty (około 4 duże listki) łyżeczka słodkiej mielonej papryki szczypta pikantnej mielonej papryki 0/5 łyżeczki pieprzu cytrynowego 0/5 łyżeczki mielonej kolendry 0/5 łyżeczki mielonego kuminu (nie kminku!) skórka starta z połowy

Mienta blog
Domowy boczek na kanapki 89

Domowy boczek marynowany w musztardzie, doskonała wędlina na kanapki. Prosty, sprawdzony przepis na pyszny boczek pieczony w niezawodnej marynacie, bez chemii i sztucznych polepszaczy. Boczek z tego przepisu jest miękki i aromatyczny, przygotowuje się go bardzo łatwo. A efekt końcowy zadowoli każdego smakosza domowych wędlin.  Boczek pieczony w musztardzie, doskonale sprawdzi się jako cięższy dodatek do obiadu. Musztarda(...)marynacie sprawia, że nie czuje się  ciężkości boczku. Jak zrobić domową wędlinę? Domowy boczek jak zrobić?  Boczek domowy Każda domowa wędlina także i boczek może być przygotowana na różne sposoby. Możemy zrobić boczek pieczony w naczyniu, boczek pieczony w rękawie, boczek gotowany i boczek który skradł moje kubki smakowe, gotowany w łupinach cebuli. Ten prosty przepis na boczek

Dieta moja pasja
Kotlety schabowe bezglutenowe 91

stron pastą paprykową. Do szklanego naczynia wlewamy jogurt, dodajemy jajko, mąkę kukurydzianą, odrobinę oleju oraz przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą trzepaczki. Wy możecie doprawić do smaku mięso i marynatę wg własnych upodobań smakowych. Plastry schabu wkładamy do marynaty, Schab musi być pokryty marynatą z obu stron. Odstawiamy naczynie z mięsem do lodówki na min. pół godziny. Na patelni rozgrzewamy(...)olej. Plastry schabu wyjmujemy porcjami z marynaty, która musi pozostać na mięsie i smażymy na gorącym oleju s obu stron, aż mięso się przyrumieni na złoto i będzie miało chrupiącą skórkę. Wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy kotlety np. z puree z ziemniaków , surówką z modrej kapusty , a Wy możecie tak przygotowane kotlety schabowe ze swoimi ulubionymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Skrzydełka paprykowe 82

należą do Waszych ulubionych części drobiu to możecie użyć udek. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia.    Skrzydełka paprykowe - składniki:   około 600g skrzydełek (można użyć innych części kurczaka) Marynata: 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona) 1/4 łyżeczki papryki ostrej  1 szczypta ziół prowansalskich (solidna) sól Dodatkowo:  1 papryka (u mnie(...)razem żółta)   Skrzydełka paprykowe - przygotowanie:    Marynata. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą połączyć. Skrzydełka. Skrzydełka należy umyć, osuszyć i poobcinać z nich lotki. Następnie należy je dokładnie pokryć uprzednio przygotowaną marynatą. Dodać paprykę pokrojoną w paski lub grubszą kostkę. Skrzydełka można odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (będą bardziej aromatyczniejsze) lub od razu przełożyć do wokra

Di gotuje
Pieczona karkówka w pysznej marynacie 168

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną pieczoną karkówkę w aromatycznej marynacie. Tak przygotowaną karkówkę możemy podać na ciepło lub na zimno, oraz możemy z nią przygotować pyszne kanapki. Polecam wypróbować przepis i życzę smacznego. Do przygotowania karkówki będziemy potrzebowali: około 2,5 kg karkówki (może być mniej, ja miałem taki kawałek) 4 łyżki miodu (użyłam prawdziwego wielokwiatowego, może być(...)łyżeczka rozmarynu naczynie żaroodporne z pokrywką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Karkówkę pieczoną Przygotowanie: Do naczynia w którym będę piekła karkówkę, daje wszystkie składniki na marynatę i dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Do tak przygotowanej marynaty wkładam umytą i osuszoną karkówkę, i dokładnie nacieram z każdej strony. Naczynie nakrywam pokrywką (jeżeli mamy naczynie bez pokrywki

Uwaga Babcia Gotuje
Śledzie po kaszubsku przepis 118

kawałki i delikatnie mieszamy z wystudzoną zalewą. Odstawiamy w zamkniętym pojemniku na co najmniej kilka godzin do lodówki, aby smaki się połączyły.   Marynata do śledzi po kaszubsku   Jeśli chcesz, wymoczone płaty śledziowe do przepisu śledzie po kaszubsku możesz wcześniej zamarynować. Do marynaty octowej potrzebne będą: woda: 2 szklanki cukier: 1 płaska łyżka ocet 10%: 0,5 szklanki cebula(...)liść laurowy: 2 szt. ziele angielskie: 4 ziarna pieprz w ziarnach: kilka szt. Składniki na marynatę wymieszać i zagotować. Po wystudzeniu zalać nią filety śledziowe i zostawić w lodówce na 24 godziny. Po zamarynowaniu śledzie oddzielamy od marynaty i postępujemy jak w przepisie powyżej, z tym, że do śledzi nie dodajemy już octu. Życzymy smacznego! Artykuł Śledzie po kaszubsku przepis

Kuchnia Na Wypasie
PIERŚ Z KURCZAKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWO-KETCHUPOWEJ 89

Zapewne nie raz macie ten problem: mam pierś z kurczaka , ale co z niej na obiad ?  Dziś mam dla Was propozycję na smacznie przyrządzoną pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowo-ketchupowej . Pieczona w piekarniku a mięso jest przepyszne , kruche , delikatne . Idealne na obiad, kolację albo pokrojone w plasterki na kanapki. Koniecznie musicie spróbować ;) Składniki na  pierś(...)kurczaka w marynacie miodowo-musztardowo-ketchupowej : * 1 kg piersi z kurczaka * 3 łyżki miodu płynnego * 3 łyżki musztardy sarepskiej * 3 łyżki ketchupu łagodnego * 4-5 łyżek oleju * sól * 1 łyżeczka tymianku suszonego  (użyłam Skworcu) * 1 łyżeczka ostrej papryki  (użyłam Skworcu) * 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka  (użyłam Skworcu) Wykonanie: W misce wymieszać miód z musztardą, olejem i ketchupem

Zrób to smacznie
Pieczona karkówka wg przepisu taty 82

zajada i prosi mnie o przepis :). Idealnie smakuje z gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami w towarzystwie domowej surówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg karkówki olej do smażenia Składniki na marynatę: 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki przyprawy typu vegeta/kucharek 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka L 2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka płynnej(...)czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Karkówkę kroimy w plastry o średnicy ok 1 cm. Lekko ją rozbijamy i nakłuwamy widelcem lub nakłuwaczem do mięsa jeśli posiadamy. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w garnku. Następnie mięso maczamy i mieszamy w marynacie tak aby dokładnie je pokryła. Przykrywamy pokrywką lub folią i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia plastry karkówki

Blog kulinarny S9.PL
Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis 81

porcje): 4 golonki z indyka 2 cebule łyżka miodu 3 łyżki ketchupu (dałam ostry) łyżka sosu sojowego ciemnego łyżka oleju sól (szczypta) , pieprz, ostra papryka   Przygotowanie Składniki na marynatę czyli mód, olej, ketchup, sos sojowy i przyprawy mieszamy ze sobą. Marynatą smarujemy umyte i osuszone golonki. Golonki przykrywamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na około(...)godzin. Można przygotować marynatę wieczorem, a na drugi dzień mięso upiec w piekarniku. Po tym czasie na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną w piórka cebulę, a na niej golonki wraz z marynatą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy z funkcją termoobiegu pod przykryciem przez godzinę, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Golonka z indyka

e-PrzepisyKulinarne
Śledzie po skandynawsku z koperkiem, marchewką i jałowcem 89

filetów matiasów z zalewy solnej, wymoczone min 6h – 1 marchewka pokrojona w cienkie plastry – 1 czerwona/biała cebula pokrojona w cienkie plastry – pęczek świeżego kopru * marynata: – 200ml jasnego octu winnego – 200ml wody – 250g cukru – 3 liście laurowe – 10 ziaren czarnego pieprzu – 3/4 łyżeczki owoców jałowca – 1-2 łyżeczki ziaren kminku(...)małym ogniu przez 15 minut (do rozpuszczenia cukru). Studzimy całkowicie. W słoiku układamy warstwę śledzi, następnie koperek, marchew i cebulę. Układamy warstwy aż do wykończenia składników. Zalewamy wystudzoną marynatą, tak żeby marynata zakryła wszystkie składniki. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na min 5 dni. Przechowujemy w lodówce do 1 miesiąca (śledzie muszą był cały czas zakryte marynatą). Smacznego! Składniki

CookYourself
Pałki kurczaka pieczone w majonezowo-musztardowej marynacie z syropem klonowym 82

Błyskawiczne do przygotowania, w majonezowo musztardowej marynacie z dodatkiem syropu klonowego, dzięki temu mają ostro słodką nutę. Bardzo smaczny dodatek do drugiego dania. Uwielbiane również przez najmłodszych, są soczyste z chrupiącą skórką. Doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Bardzo polecam, warto wypróbować. Produkty do przygotowania dania kupicie w internetowym sklepie  Kuchnie Świata Składniki na 6 dużych porcji(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego  Natka pietruszki do posypania   Sposób przygotowania: Pałki kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym ułożyć w dużej misce. Przygotować marynatę: Do małej miseczki przecisnąć przez praskę obrany czosnek, dodać pokruszoną kostkę bulionową, utrzeć z solą, zmielonym pieprzem syczuańskim oraz słodka papryką.  Wlać oliwę i syrop klonowy, dodać majonez

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania