marynata - 6549 przepisów (strona:51/437)

Szaszłyki z kurczaka i warzyw 193

zawsze pozostaje chłodny, zapewniając bezpieczeństwo podczas grillowania. Postanowiłam jednocześnie grillować 4 szaszłyki dla siebie, oraz całe kawałki kurczaka z warzywami dla Piotra. Składniki na Szaszłyki z kurczaka i warzyw: Marynata: 1 łyżka posiekanych ziół, np. natki pietruszki lub bazylii, tymianku, rozmarynu 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu szczypta soli morskiej 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki(...)ćwiartki kurczaka bez skóry i kości mała cukinia 1 mała cebula czerwona papryka 4 pieczarki 6 patyczków do szaszłyków Przygotowanie szaszłyków z kurczaka z warzywami: Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Pieczarki myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w grube plastry. Kurczaka i paprykę kroimy w kawałki o boku ok. 3-4 cm, cebulę kroimy w ósemki. Warzywa i kawałki kurczaka zanurzamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone ziemniaki z obłędną skórką 210

sezonie, gdy można dostać na bazarze młode ziemniaczki , często piekę je jako towarzystwo do obiadowego mięsa. Za przykład niech chociażby posłużą przepisy: Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej Karkówka ziołowa pieczona z młodymi ziemniakami Tym razem jednak zapragnęłam, by ziemniak stanowił sedno potrawy, a nie był jedynie dodatkiem. Zamarzyła mi się obłędnie chrupiąca skórka oraz aromatycznie przyprawy(...)trik polegał na tym, by warzywka te najpierw podgotować w osolonej wodzie - chłoną one wtedy lepiej smaki przy pieczeniu, a ich skórka staje się cudownie chrupiąca . Aromatu dodała tu marynata na bazie oleju z nietypowym dodatkiem prażonej cebulki - którą wciera się w podgotowane ziemniaki . Powiem jedno: tak dobrych ziemniaków w życiu jeszcze nie jadłam ! Wybornie miękki środek, na chrupko spieczone

Grunt to przepis!
Zapiekanka z rybą, brokułem i pieczarkami  184

fileta z ryby   (ja użyłam łososia) 1 duży brokuł podzielony na różyczki 200 g małych pieczarek 3–4 sztuki średnich ziemniaków sól Ponadto: oliwa z oliwek Składniki nas marynatę: 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek garść posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka suszonego tymianku (zmiażdżyłam w moździerzu) ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego (idealny do ryby) Składniki(...)sosu: 200 ml jogurtu naturalnego 1 – 2   ząbki czosnku   1 –2   łyżki ulubionego żółtego sera startego na tarce Wykonanie: Najpierw zrobiłam marynatę Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszałam, żeby się dobrze ze sobą   połączyły. Fileta umyłam. Jeśli ma skórę, to należy ją zdjąć. Osuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na kawałki. Przełożyłam do miski   i zalałam marynatą. Dokładnie

Kuchnia u Krysi
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 126

biała część) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions(...)Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Białą część pora też kroimy na pół i potem nożem na jak najcieńsze paski. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa. Kawałek korzenia imbiru obieramy i siekamy na drobne kawałki przed wrzuceniem do słoika. Mięso wkładamy do miski. Jak wszystkie składniki marynaty się połączą zalewamy nią mięso i dokładnie

Martyna Cooks
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 109

Farsz: pęczek szparagów (500 g) kilkanaście pomidorków koktajlowych kawałek łososia (ok. 300 g) jogurt grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata: 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu kilka kropli ostrego sosu (np.: Tabasco) estragon INGREDIENTS: Pastry(...)ball) Marinade: 1,5-2 tablespoons olive oil 1 teaspoon balsamic vinegar 1 teaspoon soy sauce 1 teaspoon honey few drops of hot sauce (eg. Tabasco) estragon Najpierw marynata – wszystkie składniki umieść w słoiku, na taką ilość łososia wystarczą podane ilości składników, jeśli jednak marynaty będzie trochę za mało dodaj łyżkę wody. Łososia umyj, osusz, włóż do miski zalej

Martyna Cooks
Marynowane prawdziwki 261

Deszczowa jesień ma swoje zalety. Składniki ok. 0,5 kg małych prawdziwków sól Marynata: 1 szalotka 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 6 ziarnek pieprzu kolorowego 2 szklanki wody 5 łyżek miodu pół szklanki octu pół łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy Sposób przygotowania przepisu: 1.  Prawdziwki oczyszczamy, czyścimy je szczoteczką. Następnie wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy(...)minut. 2.  W osobnym garnku przygotowujemy marynatę: Tak naprawdę marynatę, każdy powinien zrobić wedle własnego smaku. Do wody wrzucamy szalotkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i miód, a gdy wszystko się zagotuje dolewam ocet. Jeszcze chwilę podgrzewam. Grzyby odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy gorącą marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy i kładziemy do góry dnem

Anioły w kuchni
Grzyby marynowane z cebulką. 415

Składniki : 1 kg grzybów ( kurki, podgrzybki, maślaki, gąski lub innych ) 1 l wody 1 cebula 1 łyżka soli Marynata : 1/2 l wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego 1 łyżka ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 1 cebula 2/3 szklanki octu Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz, wrzuć do wrzącej osolonej wody wraz(...)Gotuj do momentu, aż zmiękną ( maślaki około 10 minut, podgrzybki, borowiki około 30 minut ). Następnie odcedź z nadmiaru wody. Ugotowane grzyby przełóż do słoiczków do wysokości 2/3 słoika.  Marynata : Obierz drugą cebulę , pokrój w plasterki, wrzuć do wody wymieszanej z octem. Garnek z wodą postaw na ogniu, dodaj pozostałe składniki przeznaczone do marynaty, zagotuj. Gotuj około 10-15 minut

Przepisy i porady kulinarne
Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo! 202

przygotowanie szarpanej wieprzowiny wymaga czasu i cierpliwości ;) Dzień wcześniej marynujemy mięso a następnie pieczemy je w niskiej temperaturze przez 6 godzin. 1,5 kg mięsa z łopatki lub szynki Marynata: 3 łyżeczki ajwaru 3 łyżeczki keczupu pikantnego 1 łyżeczka czarnego pieprzu  2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka kminu rzymskiego  1 łyżeczka(...)rozmarynu Sos: 3 cebule główka czosnku Sos ciemny uniwersalny Łowicz łyżka oleju Marynata: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć marynatą. Przykryć szczelnie i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć mięso. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę i przekrojoną na pół główkę czosnku. Ułożyć mięso

Smakołyki Asi
Udka z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie z warzywami-proste i pyszne 172

Witam Kochani dziś przedstawiam Wam super przepis na pyszne mięsiwo :) Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI 4 średnie ćwiartki z kurczaka MARYNATA 4 łyżki miodu 3 łyżki musztardy (np sarepskiej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju pieprz  i sól do smaku pół łyżczki oregano szczypta natki z pietruszki 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę WARZYWA 1 duża marchew pół małej(...)cukini 1 cebula 2 łyżki masła sól i pieprz Ćwiartki dokładnie myjemy. Do miseczki dajemy składniki marynaty i wszystko dokładnie mieszamy.  Udka dajemy do osobnego naczynia i dodajemy do ich marynatę,obtaczamy je w niej dokładnie.  Odkładamy naczynie z udkami do lodówki na około 2 godziny,po tym czasie wykladamy je wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Leśne grzyby marynowane. 155

Składniki : 1 kg leśnych grzybów ( borowiki, podgrzybki itp. ) 1 łyżka soli ( najlepiej nie jodowanej ) woda Marynata : 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 % 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 listki laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka białej gorczycy 1 nieduża marchewka 1 średnia cebula 1 mała papryczka chili Sposób wykonania :   G rzyby dokładnie oczyść, opłucz(...)zostawić w całości. Grzyby wsyp do garnka, zalej wodą ( tak, aby wszystkie były w wodzie ), dodaj łyżkę soli, postaw na ogniu i gotuj przez 15 minut. Odcedź. Teraz przygotuj marynatę. Marchewkę i cebulę obierz, opłucz, pokrój na cienkie plasterki. Do garnka wlej wodę , dodaj pokrojone warzywa, ocet oraz pozostałe składniki przeznaczone na marynatę , zagotuj i pozostaw na ogniu jeszcze około

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak pieczony w panierce – chrupiący i soczysty! 345

kawałki grubości około 1,5cm. Rzadki naturalny jogurt albo maślankę mieszamy z ulubioną przyprawą do kurczaka – jeśli przyprawa nie ma w składzie soli dosólcie do smaku. Wkładamy do takiej marynaty kawałki kurczaka, dokładnie go nią pokrywamy i ostawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc. Czerstwą bułkę rwiemy na kawałki i mielimy w malakserze – zwykła bułka(...)składzie soli, panierkę dosalamy). Wyjmujemy blachę z piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia i spryskujemy tłuszczem. Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C z termoobiegiem. Kawałki kurczaka odsączamy z marynaty i panierujemy kawałki z każdej strony, dociskając panierkę do mięsa, a opanierowane kawałki odkładamy na blachę. Dodatkowo spryskujemy kawałki kurczaka tłuszczem, równomiernie z każdej strony – bez tego panierka się nie przypiecze. Wkładamy kurczaka

Karo in the Kitchen
Schab w winnej marynacie 135

proponuje marynowałam w nim zaledwie 2godz. mięso było bardzo kruche i soczyste. Jeśli chcecie marynować w sposób tradycyjny to najlepiej zostawić na noc. SKŁADNIKI: 1,2 kg schabu środkowego MARYNATA: 1/2 szkl. wina półsłodkiego (ja użyłam gruzińskiego wina Alazani Valley) 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka tymianku 2 ząbki(...)czosnku 2 łyżki oleju z winogron 3 łyżki masła  2 jabłka najlepiej szara albo złota reneta 2 cebule  WYKONANIE: z podanych składników przygotować marynatę, cebulę i jabłka pokroić w półkrążki, mięso nakłuć, zmacerować w marynacie, zamknąć szczelnie w naczyniu odstawić, w mięsie zrobić kilka kieszonek, w każdą kieszonkę włożyć półkrążek cebuli i jabłka, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć

Kuchnia Beaty
Pikantne skrzydełka z grilla 166

który każe mi karmić wszystkich i to tak, żeby im się z przejedzenia kokardy prostowały, jak słyszy słowo „grill”, to wpada w ekstazę i przywdziewa odświętny fartuch. Kocham! Uwielbiam marynaty, pachnące przyprawy, nowe smaki, które czasem powstają przez zupełny przypadek. Tak było ze skrzydełkami z grilla w moim wykonaniu. Te skrzydełka udowodniły, że najlepsze rzeczy powstają przez przypadek(...)wywołuje raczej wojnę niż zgodę. Ponieważ jestem zajebista i skromna co najważniejsze, wycedziłam przez ząbki, że ja mu takie skrzydełka zrobię, że mu dupe urwie. Z wściekłości powstała genialna marynata, którą w przytomności umysłu zapisałam. Wierzcie mi, to będą wasze ukochane skrzydełka. Przyprawy, których użyłam, są dostępne w necie i niektórych sklepach. Gotowi? Przed wami: Skrzydełka z grilla pachnące Bliskim

ladykitchen
Skrzydełka marynowane w Sosie Hoisin (pieczone) 139

domu bardzo lubimy Sos Hoisin. Przeważnie używam go do przyrządzenia różnych części kurczaka oraz żeberek. Jego słodko-pikantny i lekko czosnkowy aromat sprawia, że idealnie sprawdza się jako składnik marynat oraz sos do potraw smażonych i pieczonych. Wspaniale komponuje się też z owocami morza, daniami z ryżu i makaronu. Tu przedstawiam Wam prostą propozycję ze skrzydełkami w roli głównej. Polecam(...)skrzydełek z kurczaka Marynata: 3-4 łyżki Sosu Hoisin   3/4 łyżeczki przyprawy „5 smaków” 1 łyżeczka soli (według smaku) Dodatkowo: 1-2 łyżki białego sezamu Składniki marynaty dokładnie połączyć. Skrzydełka umyć, osuszyć i wymieszać w przygotowanej marynacie. (Ze skrzydełek można odciąć lotki - najmniejsze części.) Całość odstawić do lodówki minimum na 1/2 godziny. Po tym czasie kurczaka umieścić w worku

Di gotuje
SCHAB PIECZONY 128

najczęściej podaję go jako wędlinę na kanapki. Może być świetną propozycją na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Dobry kawałek schabu powinien Wam zasmakować. SCHAB PIECZONY schab bez kości sól pieprz MARYNATA 4 ząbki czosnku mała cebula 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/4 łyżeczki imbiru 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku(...)jest to konieczne. Czosnek rozgniatamy albo kroimy na cieniutkie plasterki, a cebulę cieniutko kroimy w kostkę. W moździerzu kruszymy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy resztę składników marynaty i dokładnie mieszamy. Przygotowany wcześniej schab układamy do pojemnika, zalewamy marynatą, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia przekładamy mięso wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania