marynata - 6549 przepisów (strona:52/437)

AROMATYCZNY ŁOSOŚ PO CHIŃSKU 204

source=rss&utm_medium=rss . Z ochotą podjęłam wyzwanie House of Asia i przygotowałam aromatycznego łososia. Jest to bardzo prosty przepis, a sekret doskonale zrównoważonego smaku tkwi w marynacie. Dzięki niezawodnym azjatyckim przyprawom łosoś jest bardzo smaczny! AROMATYCZNY ŁOSOŚ PO CHIŃSKU łosoś ryż 3 łyżki oleju sezamowego MARYNATA 1/4 szkl sosu sojowego 2-3 łyżki sambal oelek 1 łyżka czarnego(...)octu ryżowego 2 łyżki miodu 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę DEKORACJA biały sezam szczypiorek Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w miseczce i zalać nią pokrojonego na kawałki łososia. Odstawić na godzinę. W międzyczasie ugotować ryż na sypko. Na rozgrzaną patelnię wlać olej sezamowy i przełożyć łososia razem z marynatą. Smażyć około

Pieguskowa Kuchnia
Grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej 201

Wreszcie wyszło trochę słońca,urządziliśmy więc biesiadę na ogrodzie. Był grill i grillowana cukinia w marynacie słodko kwaśnej. Pierwszy raz przyrządziłam cukinię w ten sposób, który okazał się strzalem w dziesiątkę. Cienkie plastry cukinii najpierw grillowałam, a póżniej marynowałam przez noc. Efekt końcowy był świetny zwłaszcza dla kogoś jak ja co lubi grillowaną cukinię. Tak przyrządzoną cukinię można wykorzystać(...)ugrilluj na patelni grillowej lub na grillu. W naczyniu z przykrywką wymieszaj olej, miód,ocet winny i sok z cytryny. Obierz czosnek i przepuść przez praskę, dodaj do marynaty. Dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i zanurz gałązki oregano. Włóż plastry grillowanej cukinii, lekko przemieszaj i marynuj w zamkniętym naczyniu przez noc. Na drugi dzień cukinia jest gotowa do jedzenia. Na półmisku

codojedzenia
Szaszłyki z krewetkami i serem halloumi 183

Możecie użyć innego sera, ale musi być taki co podczas podgrzania nie rozlewa się tylko mięknie. Tak przygotowane szaszłyki są pycha. Przygotowanie marynaty – do miseczki wrzucić wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Przygotowanie krewetek – krewetki jeśli są mrożone zalać wrzącą wodą. Zostawić na kilka sekund odcedzić. Włożyć krewetki do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Zalać krewetki marynatą i zostawić(...)minut do godziny. Ser pokroić w małe kostki. Na patyczki nabić krewetki na przemian z kawałkami sera. Położyć na tackach do smażenia na grillu i zalać marynatą. Delikatnie posolić. Smażyć na gorącym grillu kilka minut. Około 2-3 minut. Podawać z dowolną sałatką. To było pyszne polecam

Kuchnia Pokoleń
Ryżowy makaron z zielonymi warzywami w tajskim sosie z sezamem! 187

których po prostu w mojej kuchni nigdy nie brakuje takie jak: sos sojowy ciemny i jasny, sos sojowy grzybowy, olej sezamowy, mleczko kokosowe, ryżowy makaron i kilka różnych gotowych marynat. Bo kuchnia chińska, jest tak na prawdę dość prosto kuchnią, bardzo aromatyczną, bardzo ciekawą i o wielu, wielu smakach i zapachach.  Dzisiaj podsuwam Wam pomysł na pyszne warzywa(...)typu wstążki- TaoTao - 1 mała cukinia - 1 szalotka - 3 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - 2 łyżki sezamu - dymka - 1/3 brokuła - kawałek części pora - garść zielonego groszku cukrowego - 2 łyżki marynaty w sosie tajskim TaoTao - 2 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao - 4 łyżki sosu sojowego TaoTao - 4 łyżki oleju rzepakowego - sól Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Cukinię kroimy

SMYKWKUCHNI
Mięso z Udek z Kurczaka Pieczone na Warzywach - Szybki Obiad 413

łyżka syropu klonowego sól himalajska świeżo zmielony pieprz 1 łyżka soku z cytryny estragon suszony 1 łyżka ketchupu 1 łyżka pasty sambal oelek Sposób przygotowania: W większej misce przygotowałam marynatę do mięsa wlewając łyżkę miodu, łyżkę sosu triyaki, ze 3 łyżki oleju, dodałam paprykę mieloną, grys chili, ketchup, pastę sambal oelek, sok z cytryny. Wszystkie składniki wymieszałam i do gotowej(...)marynaty włożyłam wcześniej natarte solą i pieprzem mięso. Marchewkę i ziemniaki porządnie wyszorowałam szczoteczką do warzyw, przekroiłam na połówki. W małej miseczce przygotowałam marynatę do marchewki wlewając łyżkę syropu klonowego, 2 łyżki oleju, imbir, sól, estragon. Marchewki wrzuciłam do miseczki i wymieszałam, aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałeczek. Teraz już była szybka akcja, na dno patelni ułożyłam połówki ziemniaków spryskane

Blondynka Gotuje
Mięso z szynki pieczone w plastrach we francuskiej marynacie 236

Francuskiej marynaty można użyć do każdego innego rodzaju mięsa, np. łopatki czy karkówki. Ja wybrałam nieco chudszą szynkę. 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 300g pieczarek Marynata: 1/3 szklanki białego wina 4 łyżki musztardy 4 łyżki keczupu 3 łyżki śmietany 4 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, estragon, tymianek, gałka muszkatołowa natka pietruszki(...)posypania 1. Mięso kroimy w dość grube plastry. Cebulę i pieczarki kroimy drobniej. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Marynatą zalewamy mięso i warzywa, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godzinę, najlepiej na całą noc. 2. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny, z czego pierwsze 30 min pod przykryciem

Szefowa kuchni
Pieczone żeberka wieprzowe 205

żeberek wieprzowych 3 łyżki miodu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 4 łyżki soi japońskiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka soli Wymieszaj składniki do marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj mięso. Moje żeberka były w trzech kawałkach. Wlej marynatę do szczelnej, foliowej torebki. Najlepiej użyj dwóch wkładając jedną w drugą. Włóż żeberka do marynaty, zamknij(...)torebkę i marynuj mięso przez noc. Na drugi dzień ułóż mięso na blasze, wylej na nie marynatę i wstaw do piekarnika nagrzanego na 150ºC. Piecz żeberka przez 90 minut. Po połowie czasu odwróć na drugą stronę. Od czasu do czasu polewaj mięso wytworzonym sosem. Wyjmij żeberka z piekarnika. Mięso powinno być mięciutkie, wysmażone i odchodzić od kości. Pokrój mięso

codojedzenia
Wątróbka w marynacie marokańskiej z zielonym groszkiem. 172

Wątróbka...  jedni ją uwielbiają a inni nie znoszą! ta przygotowana w marokańskiej marynacie wychodzi mięciutka i krucha. Wręcz idealna. Polecam! Inspiracje znalazłam tutaj. Składniki; 40 dag wątróbki drobiowej 1 pomidor bez skórki 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek Marynata; 100 ml wody 50 ml oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny(...)Skworcu 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego Skworcu 1 łyżeczka mielonego kuminu Skworcu pół łyżeczki kolendry mielonej Skworcu szklanka zielonego groszku sól do smaku himalajska Skworcu Przygotowanie; Wątróbkę oczyszczamy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą a następnie wkładamy do niej wątróbkę, zostawiamy na około pół godziny. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno pokrojone obie cebule, chwilę smażymy. Następnie dodajemy posiekanego pomidora

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierś z Kurczaka w Tymiankowo - Cytrynowej Glazurze 216

teflonowej blaszce i po kilkugodzinnym moczeniu i potem szorowaniu jej znalazłam sposób jak piec to mięsko, aby potem nie męczyć się podczas mycia naczynia, w którym się piekło. Marynata zawiera miód, który jak wiadomo mocno się karmelizuje, szczególnie jak spłynie na blaszkę, co jest nieuniknione ;) Wracając do marynaty, tu całym sekretem jest świeży tymianek, jeśli zastąpisz go suszonym to już(...)mnie bywa różnie. Czasami marynuję mięso kilka godzin przed pieczeniem, czasami tuż przed. Wszystko zależy od tego ile mam czasu i jak wygląda mój dzień. Jeśli chodzi o marynatę  tu nie ma żadnej filozofii, trzeba z gałązek tymianku poobrywać same listki, cytrynę wyparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, przecisnąć przez praskę czosnek, wlać miód, oliwę i wszystko wymieszać. Piersi

Blondynka Gotuje
HELLMANN'S AUSTRALIAN SAUCE BBQ 149

chemią i saymi konserwantami.  Oczywiście pierwsze co jak wróciłam do domu z zakupów to spróbowałam tego sosu.  Na intrukcji jest wtyraźnie napisane ,że idealnie nadaje się jako marynata  , dip , glazura do smarowania np mięsa albo , że można ją jeść na surowo do wszystkiego.    Oto moja ocena: SMAK: Jak dla mnie genialny, nie czuć chemią(...)jest za słodki , fajny delikatny smak , wyczuwalne są przyprawy , papryka oraz słodycz ananasa.  OCENA 5/5 ZASTOSOWANIE: Marynata - marynowałam kurczaka i rybę w obu przypadkach marynata się sprawdziła. Mięso jak i rybę piekłam w rękawie w piekarniku, Produkt przeszedł smakiem marynaty.  OCENA 5/5 Dip- idealny do mięs, kanapek, warzyw . Sos  w tej formie nie spływał z warzyw , fajnie

Gotowanie Patki
Ziemniaki pieczone w kombiwarze 387

Obrałam ziemniaki z zamiarem smażenia frytek, ale pomyślałam sobie, że trochę poeksperymentuję i pokrojone ziemniaki wymieszałam z marynatą Kujawski- niby jest to marynata do mięsa, drobiu, ale ja dodałam ją własnie do ziemniaków..no i w sumie wyszło pysznie..takie ziemniaki można upiec w piekarniku, a ja piekłam w kombiwarze. ziemniaki marynata Kujawski-słodka papryka, zioła Ziemniaki obrać i umyć(...)pokroić i osuszyć.Wymieszać z marynatą.Rozłożyć warstwę na sitku.Piec  w temperaturze 250 stopni przez 30 minut, aż ziemniaki się zrumienią

Moje domowe kucharzenie
Szaszłyki z marynatą słodka papryka z ziołami 183

Dawno nie było, a bardzo lubimy, przy okazji przetestowaliśmy kolejną marynatę Kujawski. Tym razem słodka papryka z ziołami. Jak poprzednia idealna i do mięsa i do warzyw. Szaszłyki były bardzo aromatyczne i smaczne. Polecam i udanego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 300 g filetu z indyka marynata słodka papryka z ziołami 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 większa czerwona cebula oliwki(...)zielone 1. Mięso pokroiłam w kosteczkę i jakieś 2 godziny wcześniej zamarynowałam w marynacie. Odstawiłam do lodówki. 2. Warzywa pokroiłam, dodałam 2 łyżki marynaty i wymieszałam. Na wykałaczki nakładałam po kolei mięso i warzywa. 3. Piekarnik nagrzałam do 180 stopni. Szaszłyki piekłam około 30 minut. Po upieczeniu możemy podać z ulubionym sosem :-). Smacznego

kruche babeczki
KURCZAK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 154

bardzo polecam!.  2 piersi kurczaka 1 biała część pora plus kilka szalotek 1 cebula 2 garści obranych orzeszków ziemnych 4 cm.obranego i drobno posiekanego imbiru 4 ząbki czosnku Marynata do kurczaka: *****************************  3 łyżki sos sojowego 3 łyżki ostrego sosu chilli sól pieprz **"******************************* Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie , długie  paski.Składniki marynaty wymieszać ze sobą , włożyć(...)niej kawałki kurczaka i dobrze je pokryć marynatą,zostawić na 30 minut w lodówce. Por pokroić w słupki,cebulę i szalotki w piórka ,czosnek w plasterki.Wlewamy olej do woka i rozgrzewamy go aż zacznie lekko dymić,wrzucamy czosnek i imbir,chwilę mieszając smażymy,dodać cebulę ,szalotki,porę( cały czas mieszając,wok na największym ogniu)paski kurczaka razem z marynatą. Smażymy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapusta marynowana - a'la chińszczyzna 168

tylko do chińszczyzny, np. domowych sajgonek, ale również do wszelkich dań mniej lub bardziej typowo polskich. Skł adniki: 1/2 małej główki kapusty białej 1 duża lub 2 mniejsze marchewki Marynata: 1/4 szkl oleju 1/3 szkl octu ryżowego lub jabłkowego (ryżowy jest mniej kwaśny, jabłkowy jest bardziej kwaśny - ja robię wersję z jabłkowym) 1/4 szkl cukru 1 płaska łyżeczka soli(...)duże ząbki czosnku Kapustę oczyścić z wierzchnich liści i poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na jarzynówce. Zrobić marynatę. Do rondelka wlać ocet, dodać cukier, sól i czosnek i podgrzać całość. Dodać olej i doprowadzić do wrzenia i do rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowaną, gorącą marynatą zalać kapustę z marchewką i dokładnie wymieszać.  Kapustę przełożyć do słoja lub wiaderka plastikowego

Ze smakiem bez glutenu
Boczek pieczony na ostro 266

mięso od znajomego hodowcy:-)  Boczuś, który popełniłam jest super miękki, słodko-ostry i raczej szybki w wykonaniu.  Składniki: kawałek surowego, chudego boczku - np 1 - 1,5 kg Marynata: cebula ząbek czosnku płaska łyżeczka utartego imbiru 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli liść laurowy duża łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju(...)Suche składniki na marynatę wrzucić do moździerza i rozetrzeć lub wrzucić do miksera i zmiksować. Dodać miód i olej i rozetrzeć na jednolitą papkę.  Uzyskaną papką natrzeć mięso ze wszystkich stron i odstawić na ok 1 godzinę, żeby przeszło marynatą. Następnie boczek wsunąć do rękawa - należy uważać, żeby nie pobrudzić całego rękawa bo marynata będzie się przypalała. Zawiązać rękaw

Ze smakiem bez glutenu

Proponowane wyszukiwania