Pyszny delikatny smak, wręcz rozpływa się w ustach, a z każdą minutą kurczak robi się bardziej złocisty. Marynata na około 6 kawałków mięsa. SKŁADNIKI: 6 kawałków mięsa (u mnie w miksie) 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy sarepskiej firmy orzech 2 łyżki oliwy 3 łyżki wody 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka curry WYKONANIE(...)Kurczaka osuszamy. 2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy w misce, dokładnie mieszamy. 3. Kawałki kurczaka nacieramy marynatą, odstawiamy do lodówki pod przykryciem na całą noc. 4. Następnego dnia przekładamy mięso wraz z marynatą do pojemnika żaroodpornego, pieczemy pod przykryciem do miękkości mięsa w temperaturze 180*. 5. W trakcie pieczenia obracamy mięso żeby zrumieniło się z każdej strony, pod koniec polecam
Dziś Ja gotujepółkach naszych supermarketów, Patak’s ma w ofercie pikle limonkowe, mango i moje ulubione pikle czosnkowe. Używam ich często do kanapek, mięs, ale są tez świetnym składnikiem marynat i sosów. Dziś do mojej jogurtowej marynaty dodałam sporą ilość limonkowych pikli, dzięki czemu mój kurczak nabrał niesamowitego aromatu. Tak przygotowanego kurczaka możecie usmażyć, upiec lub położyć na grillu! LIMONKOWY KURCZAK(...)chlebki naan – do podania: kiełki, sałata lub ulubione warzywa, kapary, świeże chilli lub jalapeno (opcjonalnie) Przygotowanie: Jogurt wymieszaj z piklami limonkowymi Patak’s i użyj przygotowanej marynaty do kurczaka. Kurczaka odstaw na 2 – 4 h do lodówki aby nabrał aromatu limonki i przypraw. Wyjmij kurczaka z lodówki i przełóż do płytkiego żaroodpornego naczynia lub na blachę
nietylkopasta.plSłodko- pikantne marynaty bardzo dobrze pasują nie tylko do żeberek, ale też do skrzydełek. Ja bardzo lubię takie połączenia, dlatego dzielę się z Wami tym przepisem Składniki: – 1kg skrzydełek – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka sosu sojowego (jasnego) – 1 łyżka sosu rybnego – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczkę papryki słodkiej(...)łyżeczkę papryki ostrej – sól i pieprz wg smaku Do szczelnie zamykanego naczynia ( w którym będą marynować się skrzydełka) wsypać cukier, dodać wszystkie składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Skrzydełka włożyć do marynaty i dobrze „wymasować”, zamknąć naczynie pokrywką i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie włożyć skrzydełka do naczynia żaroodpornego, polać marynatą. Piekarnik nagrzać
Smaki Arminesmakiem , spokojem i miłością .. Polecam , naprawdę warto dla tych którzy są nam bliscy i dla siebie samych Składniki : 1,5 kg szynka kulka ( czyli ta część która przypomina piłkę ) marynata : 3 l wody 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 1 łyżka gorczycy ciemnej 1 główka czosnku 2 cebule 1 łyżka ziaren pieprzu 2 łyżki miodu dodatkowo : 4 czubate łyżki(...)soli peklowej siatka wędliniarska strzykawka z igłą do nastrzyknięcia mięsa Szynkę myjemy , oczyszczamy z wszelkich błon i nadmiarowych tłuszczy . Wszystkie składniki na marynatę, oprócz soli peklowej, umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy około 20 minut . Odcedzamy od wszelakich części stałych . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimną zalewę łączymy z solą peklową , do momentu aż całkowicie się w niej rozpuści
Ogrodnik w podróżymarchew 1 główka czosnku ostra papryka – opcjonalnie przyprawy do marchwi w języku koreańskim kupna ,lub własnej roboty 2 łyżki olej słonecznikowy 2 łyżeczki sól Do marynaty: 1 litr woda 0,5 szklanki (90 g) cukru 0,5 szklanki (80 ml) olej roślinny 2 łyżki sól 1 liść laurowy 1/3 szklanki (65 ml) ocet probiotyczny tutaj(...)rogale. Gołąbki marchewkowe ułożyć ściśle w rondlu. Przykryć wierzch pozostałymi całymi liśćmi kapusty . W rondlu zagotować 1 l wody ,dodać 1liść laurowy,cukier,sól,olej roślinny i ocet. Do marynaty dodać sok z marchwi ,wymieszać wszystko ,aż sól i cukier się rozpuści w marynacie. Marynata zalać gołąbki marchewkowe ,przykryć talerzykiem i obciążyć słoikiem z wodą . Pozostawić na 2-4 godziny
mojej kuchnibardziej wyrazista )masa serowa. W kalendarzu dołączonym do przesyłki znalazłam przepis, którym zainspirowałam się przy robieniu tej sałatki… Była naprawdę smaczna i lekka, bez dodatku majonezu, a jedynie z marynatą na bazie oleju rydzowego i natki pietruszki. Podana z chrupiącymi grzankami zastąpi lekki obiad czy kolację. Składniki na marynatę do sera: 6 łyżek oleju (użyłam rydzowego ) 3 łyżki octu winnego(...)pomidory 500 g pieczarek olej rydzowy do skropienia warzyw+ tymianek, kolendra, zioła prowansalskie, sól pół główki zielonej sałaty sól pieprz Ser kroimy w kostkę i marynujemy w przygotowanej wcześniej marynacie. Papryki i pomidory myjemy i kroimy na połowę. Pieczarki myjemy. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy olejem z ziołami. Pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni
Domowe ciastaSKŁADNIKI (4 porcje) 4 filety pstrąga łososiowego Marynata 200 ml sosu sojowego (1 szklanka) 50 ml octu ryżowego (1/4 szklanki) 1 łyżka cukru trzcinowego 5 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 2 mandarynki **** INGREDIENTI (4 porzioni) 4 filetti di trota salmonata Marinata 200 ml di salsa di soia 50 ml di aceto di riso 1 cucchiaio di zucchero di canna(...)imbiru obieramy i drobno siekamy z 2 ząbkami czosnku. Do miseczki wlewamy sos sojowy, ocet ryżowy, sok z mandarynek; dodajemy cukier, skórkę z mandarynek, imbir oraz czosnek. Marynatę dokładnie mieszamy. Filety z pstrąga myjemy, osuszamy i układamy w płaskim naczyniu. Rybę zalewamy marynatą, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. godzinę
La grande e la piccola cuocaPieczone kacze uda to świetny pomysł na uroczysty obiad lub kolację. Odpowiednio przygotowana marynata to gwarant pysznego, soczystego i miękkiego mięsa odchodzącego od kości. Resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Jeśli planujesz przygotować kaczuchę lepiej zdecyduj się na uda lub piersi. To bardziej ekonomiczny pomysł, bo kaczka w całości nie jest zbyt wydajna. Nie obawiaj się, że kaczka to bardzo tłuste(...)łyżki miodu 2 łyżki ciemnego octu basamicznego+1 4 łyżki sosu sojowego (u mnie tamari) 2 szczypty płatków chili 12 śliwek wędzonych 1 cebula 1 szklanka wody/bulionu Przygotowanie: przygotować marynatę: wymieszać 4 łyżki sosu sojowego z miodem i octem balsamicznym. Dodać obrany i starty na tarce imbir i czosnek. Wymieszać kacze uda umyć, obciąć nadmiary skóry i tłuszczu. Mięso osuszyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Carpaccio to przysmak prosto z słonecznych Włoch. W popularnych dyskontach możemy znaleźć je sprzedawane z serem parmezan oraz marynatą cytrynową, dzięki czemu mamy praktycznie gotowe danie. Ja postanowiłem jednak przygotować proste kanapki, które smakują rewelacyjnie. Nie do końca pasują one jednak na śniadanie (surowa wołowina) ale już jako drugi posiłek w ciągu dnia jak najbardziej. Jeżeli ktoś nie lubi surowej(...)wołowiny możemy oczywiście zamienić ją np. na łososia. Składniki Carpaccio wołowe (z parmezanem i marynatą cytrynową) 4 bułki (najlepiej z dynią) 4 liście sałaty 4 plastry pomidora Przygotowanie Bułki przecinamy na pół. Górną i dolną część smarujemy delikatnie marynatą cytrynową, którą dodano do carpaccio. Na dolną część bułki kładziemy liść sałaty, wołowinę, znowu marynatę cytrynową, plaster pomidora i posypujemy parmezanem
Programista w kuchnitylko świetnie smakuje ale ma też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad świetnie sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak(...)posiłku świetnie będzie pasować do tak przyrządzonego mięsa ryż, czy też różnego rodzaju makaron. Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy
Programista w kuchniłyżki oleju 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany kremówki sól pieprz natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie Mięso umyłem , osuszyłem , pokroiłem w kostkę. Przygotowałem marynatę : posiekałem cebulę , wymieszałem z winem , ostem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą zalałem mięso , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki. Wyjąłem mięso , osączyłem , marynatę pozostawiłem. Obrałem marchewki(...)pokroiłem w kostkę. Grzyby po namoczeniu pokroiłem w paski. Rozgrzałem olej, usmażyłem mięso ( 10 minut). Oprószyłem mąką, dodałem koncentrat i grzyby. Wlałem marynatę i półtorej szklanki wody. Dusiłem 45 minut pod przykryciem. Po 15 minutach dodałem marchewkę. Po zakończeniu gotowania wymieszałem ze śmietaną, przyprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem udekorowałem natką pietruszki. Podałem z kaszą gryczaną
R'n'G Kitchenochotę na wyraziste smaki i rozgrzewające dodatki. Wciąż mam spore zapasy roszponki, a każdej niedzieli piekę buraki, więc stały się one podstawą sałatki, do której idealnie pasuje smak marynaty. Składniki (na 3 porcje): 250 g naturalnego tofu 4 łyżki leju lnianego 3 łyżki octu jabłkowego łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki powideł śliwkowych łyżka imbiru marynowanego sól pieprz(...)olej do smażenia dwie spore garści roszponki 2 pieczone małe buraki czerwone W głębokim talerzu wymieszać ze sobą składniki marynaty: olej lniany, ocet, sos sojowy, powidła śliwkowe, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir i sól. Tofu pokroić wzdłuż na 6 plastrów. Plastry tofu umieścić w marynacie i równomiernie ją na nich rozprowadzić. Odstawić na godzinę. Roszponkę dobrze wypłukać i osuszyć
Weekendy w domu i ogrodziesię czyści). Polędwiczki wyszły bardzo delikatne i świetnie sprawdziły się jako dietetyczny obiad. Można je również pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Przeważnie do takich lekkich posiłków używam marynat jogurtowych, które wzbogacam różnymi ziołami. Tu użyłam aromatycznego koperku, co podkreśliło subtelność mięsa. Polecam! 400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżka suszonego koperku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Wszystkie składniki marynaty połączyć, a następnie w powstałej mieszance umieścić umyte i osuszone polędwiczki - tak, aby dokładnie był pokryty każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i ułożyć na rozgrzanym grillu/opiekaczu
Di gotujeBardzo polecam, smakowało wybornie. Wszyscy byli zachwyceni. Przygotowanie marynaty – do miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać posiekany czosnek, posiekane papryczki chilli. Wymieszać. Zdjąć skórę z ryby. łososia pokroić na paski szerokości 4-5 cm. Tą grubszą część łososia przeciąć na pół tworząc cieńsze paski. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać płaty łososia w marynacie. Zostawić tak na 15 minut. Roladki(...)wyjąć z marynaty, nie oczyszczać. Na wewnętrznej stronie posmarować serkiem i zawinąć. Zabezpieczyć przed rozwinięciem wykałaczką. Włożyć roladki do naczynia żaroodpornego. Całą marynatę rozłożyć na roladkach. Pieczarki umyć i przekroić na cztery części, porozrzucać je między roladkami. Wlać śmietanę, obsypać posiekaną natką pietruszki. Na każdej roladce położyć kosteczkę masła. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod przykryciem
Kuchnia PokoleńBędziesz potrzebować Brukselka - 500 g Marynata syrop klonowy - 3 łyżki miód - 1 łyżeczka oliwa - 2 łyżki woda - 1 łyżka słodka papryka - 1 łyżeczka ostra papryka - 1/4 łyżeczki sól - 1/4 łyżeczki Etap I - Rozgrzej piekarnik Rozgrzej swój piekarnik do temperatury 180 stopni. Etap II - Brukselka Brukselkę umyj, każdą przetnij na pół i ułóż na blaszce. Etap III - Marynata W miseczce(...)połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty. Starannie oblej brukselkę powstałą marynatą. Etap IV - Pieczenie Blaszkę z brukselką wstał do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25 minut
Wylizany Rondel