marynata - 6549 przepisów (strona:50/437)

Skrzydełka w marynacie słodko-kwaśnej 98

skrzydełek Marynata: -zioła prowansalskie -łyżka miodu -2 łyżki octu winnego -4 łyżki oleju -łyżka sosu sojowego -kilka ząbków czosnku -pieprz -sól Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie miksujemy. Polewamy skrzydełka i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na min. godzinę w  chłodne miejsce. Grillujemy często przekręcając i za każdym razem smarujemy pozostałą marynatą

Kulinarne przemyslenia
Pieczone polędwice z indyka 132

Polędwice z indyka pieczone w marynacie. Na ciepło pokrojone w grubsze plastry idealne do obiadu. Na zimno idealne do kanapek. Mięso soczyste, delikatne i bardzo smaczne. Nie wymaga od nas zbyt wiele pracy. Hop do piekarnika i gotowe:) Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Szczególnie polecam polędwiczki z indyka w sosie własnym. Jeżeli przygotowaliście Państwo coś(...)moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki 2 polędwice z indyka Marynata 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki rozmarynu 8 łyżek oleju 1 łyżka miodu 2 płaskie łyżki kremu balsamicznego 1  łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Polędwiczki

O kuchni z uczuciem
Golonka pieczona w piwie 194

godziny. Marchewkę, seler, por i pietruszkę obieramy. Następnie dodajemy je do wywaru i solimy. Dalej gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy i odstawiamy. Przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy piwo, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz mielony pieprz i całość mieszamy. Przestudzone delikatnie golonki dodajemy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę, aby przeszły smakiem(...)czasie golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy je marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Musimy pamiętać żeby od czasu do czasu podlać mięso marynatą. Artykuł Golonka pieczona w piwie pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pieczona biodrówka na kanapki 141

czym należy pamiętać podczas pieczenia mięsa w domu? Mięso przede wszystkim najpierw należy zamarynować  w ulubionych przyprawach, miodzie, musztardzie czy ketchupie.  Powinno ono poleżeć w tej marynacie kilka lub kilkanaście godzin, wtedy nasza  pieczeń będzie krucha. Warto też pamiętać, aby w fazie początkowej piec mięso pod przykryciem, żeby nam nie wyschło i dodatkowo, raz na jakiś czas(...)dalej przekonywać nad wyższością wędliny upieczony czy przygotowanej w domu, nad tą którą kupujemy w sklepie. Zapraszam Was po prostu po przepis na pyszną pieczeń w miodowo-musztardowej marynacie. Pieczona biodrówka Czas przygotowania: 2 godziny + czas marynowania Składniki: 800 wieprzowej biodrówki 2 ząbki czosnku 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka musztardy Dijon sól pieprz Wykonanie: Czosnek

Kulinarne przygody Gatity
Udka po marokańsku 158

kurczaka 3 cebule 1 cytryna 30g czarnych oliwek 30g zielonych oliwek 250ml bulionu drobiowego kilka nitek szafranu garść świeżej posiekanej kolendry 250g kuskus 2 łyżeczki curry sól olej Marynata: 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3-4 cm imbiru 5 łyżek oliwy Wykonanie: 1. Marynata Czosnek drobno posiekać(...)imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania udek. 2. Udka z kurczaka, umyć, oprószyć solą, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka podsmażyć z każdej strony na oleju. 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken 236

dania, polecam także mojego kurczaka zapiekanego w sosie satay i pyszne szaszłyki . Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Łatwy kurczak w sosie satay (4 porcje) Składniki na marynatę: 4 łyżki mleka kokosowego (z puszki przeznaczonej na sos) 1 1/2 łyżki masła orzechowego 1 1/4 łyżki brązowego cukru 1 1/4 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego(...)łyżeczki mielonego chilli 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub z cytryny liście kolendry do dekoracji Przygotowanie: W celu przygotowania marynaty, wymieszaj mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier, pastę curry, sosy i sól w misce, włóż kurczaka i dokładnie go w niej obtocz. Odstaw na co najmniej 10 minut do zamarynowania. Włącz piekarnik

karmelowy
Karkówka pieczona w cebuli i kapuście pekińskiej 196

Składniki: 1,2 kg karkówki 1/2 główki kapusty pekińskiej 4 cebule Marynata: 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżeczki musztardy (francuskiej) 2 łyżki majeranku 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku sól Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy je. Cebulę kroimy w krążki(...)kapustę w paski. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Do miski wrzucamy kawałki mięsa, cebulę i kapustę. Całość zalewamy marynatą i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce do lodówki na parę godzin. Wszystkie składniki razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w 200 °C przez 1,5 godziny (lub do miękkości mięsa

Qchnia po prostu
Pikantny łosoś pachnący Azją 130

Delikatna ryba w aromatycznej, ostrej marynacie na bazie smaków kuchni azjatyckiej: ciemnego sosu sojowego, pachnącego świeżego imbiru, orzeźwiającej limonki, chrupiącego sezamu i pikantnej małej papryczki. Składniki: 400g fileta z łososia oliwa z oliwek sól pieprz Marynata: 1 czerwona cebula 3cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oliwy(...)oliwek Wykonanie: 1.  Fileta z łososia pokroić na 4 części, oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek, a następnie odstawić na około 30 minut. 2.  Marynata: Do malaksera wrzucić pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, imbir, czosnek, papryczkę chilli, dodać sok z limonki, sos sojowy i oliwę z oliwek. Całość zmiksować do postaci gładkiego sosu

Szalona Kuchnia Eweliny
Jak prawidłowo spreparować i przygotować węgorza do podania - węgorz na sposób chiński 161

natrzeć solą z ziołami, ułożyć spiralnie w brytfannie i w ten sposób upiec lub jak to robi się według chińskiego przepisu; ugotować na parze. . Poniżej znajdziesz składniki na chińską marynatę. Oryginalny przepis chiński na węgorza naciętego w ten sposób nie jest przygotowywany przez pieczenie lecz jest w takiej formie gotowany na parze pod przykryciem oczywiście. Wystarczy ułożyć go na dużej(...)gotującej się wody. Wcześniej dobrze jest położyć w parowniku podziurkowany nożem kawałek papieru do pieczenia aby rybę można było bez uszkodzenia łatwo wyjąć z parownika. Poniżej: składniki na chińską marynatę, którą przesmażamy na oleju, a po przestygnięciu nacieramy nią rybę przed parowaniem. Dodajemy wraz z rybą podsmażone ząbki czosnku w całości a potem gotową na półmisku obsypujemy świeżym szczypiorkiem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Faszerowane udka otulone boczusiem 138

Bardzo smaczne połączenie klasycznego, pieczonego, owiniętego wędzonym boczkiem udka z kurczaka faszerowanego łagodnym serkiem śmietankowym świetnie współgrającym z wyrazistymi suszonymi pomidorami. Składniki: 8 sztuk podudzia z kurczaka Marynata: 2 łyżki oleju 3 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu Farsz: 10 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżeczka soku z cytryny 150g śmietankowego serka(...)plastrów parzonego boczku sól pieprz Wykonanie: 1.  Marynata Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2.  Podudzia z kurczaka pozbawić kości, natrzeć marynatą  i odstawić na około 30 minut. 3.  Farsz Suszone pomidory drobno posiekać, wymieszać z serkiem, dodać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4.  Każde podudzie nadziać przygotowanym farszem, owinąć plastrem

Szalona Kuchnia Eweliny
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina 128

długo pieczona wieprzowina Czas przygotowania: ok. 16 godzin Składniki: 2 - 2,30 kg tłustawej łopatki wieprzowej Solanka: ok. 1 - 1,5  litra wody 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej Marynata BBQ:  3 ząbki rozgniecionego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka sosu Worchester 2 łyżki koncentratu(...)solanka całkowicie przestygnie wkładamy do niej mięso. Powinno ono być całkowicie zakryte wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w zimne miejsce. W międzyczasie w misce mieszamy składniki na marynatę. Mięso wyjmujemy z solanki i wycieramy je papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy marynatą i wkładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy resztą marynaty. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity
Łosoś Yuan Yaki 132

pomysł ich marynowania w sosie sojowym, sake i po raz pierwszy w historii kuchni japońskiej – mirin. To pyszne połączenie nosi jego imię do dziś. Popularne jest dodawanie do marynaty plasterków yuzu, limonki lub kabosu (rodzaj japońskich owoców cytrusowych). Łosoś Yuan Yaki. 鮭の幽庵焼き .   Składniki (ilość według potrzeb): - filet surowego łososia bez skóry Marynata – proporcje 1:1:1 - sos sojowy(...)Mirin - sake - 1 limonka lub cytryna   Łososia kroimy w większą kostkę (można też na plastry). Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie do ilości łososia) – wszystkie składniki mieszamy, zalewamy łososia, dodajemy pokrojone w plastry cytrusy. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Im grubsza ryba, tym dłużej można ją marynować. Rybę odsączamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na dobrze rozgrzanej

mojewypiekiinietylko
Przepyszny cytrusowy łosoś Gravlax 190

miłośniczką, jak i innych morskich pyszności ;) I tak, wzorując się na najlepszych w tej dziedzinie, czyli wyżej wymienionych mieszkańców północy, serwuję Wam dzisiaj absolutnie przepysznego łososia Gravlax w cytrusowej marynacie. To jedna z najstarszych skandynawskich potraw! W średniowieczu rybacy solili łososie i zakopując je w piasku na brzegu morza, w miejscu gdzie napływały fale, pozwalali im delikatnie sfermentować. Stąd też(...)wzięła się nazwa, bo gravlax znaczy dosłownie pogrzebany łosoś ;) Dziś zamiast fermentacji, przygotowuje się różne marynaty na bazie cukru i soli, często z dodatkiem koperku, czy kieliszka czystej wódki. U mnie cytrusowa odsłona z lekkim anyżkowym posmakiem nasion włoskiego kopru, a do tego niezawodny i nieodzowny sos musztardowo-miodowy! I chrupki chleb! Dodałam też garstkę kwiatów ogórecznika, który wciąż jeszcze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ŻEBERKA PIECZONE W RĘKAWIE 122

Macie ochotę na pieczone żeberka? Te tutaj są najlepsze. Nie wiem dlaczego przepis pojawia się dopiero teraz....ale w końcu jest.    Składniki:   1 kg żeberek wieprzowych Marynata:   6 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czubrycy czerwonej 1 łyżeczka papryki ostrej  1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka musztardy, najlepiej rosyjskiej  ok 1/2 łyżeczki pieprzu(...)większą kostkę 6-7 łyżek oleju  Żeberka umyć,osuszyć,pokroić na porcje. Cebulę obrać,pokroić w większą kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i wymieszać. Żeberka dokładnie natrzeć marynatą,odstawić na kilka godzin,najlepiej na całą noc do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 180st.C. Żeberka z marynatą włożyć do rękawa,zawiązać

Niespełnione zdolności kulinarne
Ramen 228

KLIK ) Dodatki: - makaron udon (dałam gotowy) ( KLIK ) - jajka – po 1 na porcję - uprażone ziarna sezamu ( KLIK ) - łodyżki szczypiorku - kilka listków sałaty rzymskiej - plasterki papryczki chilli - wodorosty nori ( KLIK ) Marynata do jajek: - 200 ml wody - 3 zmiażdżone ząbki czosnku - 4 cm zmiażdżonego imbiru ze skórką - 50 ml sosu sojowego – oryginalny japoński Marukin ( KLIK ) - 2 łyżki miodu - 2 łyżki sosu(...)godzin). Gotujemy jajka (po 1 na porcję) na miękko (żółtko ma być płynne). Ugotowane studzimy w wodzie z dodatkiem lodu, obieramy starając się nie uszkodzić białka. Robimy marynatę. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie przecedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka wkładamy do zimnej marynaty (muszą być całkowicie pokryte płynem), przykrywamy

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania