szybkich :)1 paczka ryżu arborio do risotto ( u mnie 300g)1 cebula pokrojona w kosteczkę1-2 ząbki czosnku (posiekane lub wyciśnięte)1 średnia cukinia starta na grubych oczkach tarki2 marchewki z rosołuok 1,5 litra wywaru dowolnego (tylko błagam nie z kostki rosołowej) gorącego!kapka oliwy1 łyżka masła2 łyżki tartego parmezanuDo dużego i szerokiego garnka nalewamy trochę oliwy(...)płukany!) i smażymy aż zrobi się szklisty. Zalewamy łyżką wazową bulionu, gotujemy aż ryż wciągnie wodę, znowu zalewamy łyżką bulionu itd itd... gdy ryż zacznie mięknąć wrzucamy cukinię i marchewkę. Gotujemy aż cała woda zostanie wchłonięta a ryż będzie miękki. Zasypujemy parmezanem i dodajemy masło. Mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na co najmniej 15 minut
Z butelką mleczka w tleWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Roladki drobiowe z nadzieniem z marchewki i pora. Pyszny pomysł na nieco inne roladki z piersi kurczaka. Smakują wybornie. Mięso jest delikatne i miękkie w środku a farsz bardzo pozytywnie mnie zaskoczył . Jedne z najlepszych roladek jakie jadłam! Gorąco POLECAM Post Roladki z marchewką pojawił się poraz
Marta Gotujerobiłam ..a pomysł na nią podpatrzyłam w książce Michela Morano -Moje Smaki..ja zamiast śledzia wędzonego dałam makrelę..i w sumie robiłam na oko..nie ważyłam ani ryby ani marchewki.. 125 g śledzia wędzonego [ dałam makrelę wędzoną] 250 g marchewki 1 łyżka różowego pieprzu 1 ząbek czosnku czarny pieprz mielony [ dałam pfeffer gold ] Marchew obrać
Moje domowe kucharzenieKolejna surówka z sałaty lodowej.. sałata lodowa marchewka sos koperkowo-ziołowy Winiary 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sałatę pokroić , marchewkę zetrzeć na tarce i wymieszać z sosem.Polać sosem przygotowanym z sosu Winiary z dodatkiem oleju i wody, wymieszać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: sałata lodowa czerwona cebula 2 duże marchewki, obrane 5 łyżek naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej lub świeżej, posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę lodową kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski. Przy pomocy obieraka do warzyw wycinamy z marchewki wstążki i dodajemy do sałaty, cebulę
Moja smaczna kuchniafrytki – „Tato, przecież ziemniaki to warzywa!” Nauczyły się już jeść surówki i gotowane warzywa, no może z wyjątkiem brukselki (nawet pulpeciki nie pomogły). Często do gotowania ziemniaków dodaję marchewkę i robię z tego puree. Dzisiaj do obiadu postanowiłem zrobić kopytka z marchewką. Wyszły bardzo dobre. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemZainspirowany przepisem na kluseczki z brukselki , postanowiłem poeksperymentować z marchewką. Tym razem nie są to kopytka, tylko kluseczki na bazie marchewki. Oprócz mąki dodałem trochę bułki tartej. Wyszły bardzo smaczne. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemSoczyste, delikatne mięsko w towarzystwie aromatycznego sosu, warzyw i kaszy jęczmiennej.. Czego chcieć więcej? (; Składniki: 300-400g ligawy wołowej ok.1/4 szklanki mąki do obtoczenia mięsa 2 marchewki 1 mała cebula pół selera 2 ząbki czosnku szklanka bulionu warzywnego łyżeczka suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej(...)kawałków, małej ilości, aby nasze mięso się usmażyło a nie ugotowało ;)) Zarumienione kostki przekładamy do garnka z grubym dnem i dopiero teraz je solimy. Na pozostałym oleju podsmażamy chwilę marchewkę z selerem i cebulą oraz czosnkiem - przekładamy je do mięsa. Całość zalewamy bulionem warzywnym(bulionu może być potrzebne więcej niż 1 szklanka, chodzi o to aby całe mięso było
Symfonia SmakówZamiast padającego śniegu jest deszcz. Jest mi zimno i rozgrzewam się zupą. Aromatyczną, lekką. Przepyszną. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 500 – 600 ml bulionu warzywny – 1 marchewkę – różyczki 1 brokuła – 1 opakowanie pieczarek (500g) – 1 garść kaszy jaglanej Do ugotowanego bulionu dodajemy pokrojone marchewki, pieczarki i różyczki brokułów. Dodać kaszę jaglaną (zamiast kaszy jaglanej można
Szybko Tanio SmaczniePrzepyszna, szybka zupa, która jest idealna na chłodniejsze dni. Zupa jest przepyszna, gęsta i mocno rozgrzewa. Posiada też fantastyczny, żółty kolor. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 5 marchewek – mały kawałek imbiru – 1 cebulę – 1 puszka mleka kokosowego – 2 małe pomarańcze – ok 200 g mięsa z indyka/kurczaka – sól, pieprz W garnku rozgrzać tłuszcz(...)wolnym ogniu podsmażyć cebulę z imbirem. W tym czasie obrać i pokroić marchewki oraz pomarańcze – wrzucić na patelnię i daje podsmażać. Gdy całość będzie zarumieniona wlać mleko kokosowe. Mięso pokroić w kawałki i dorzucić do zupy. Gotować do miękkości około 20-30 minut. Całość zmiksować do gładkiej konsystencji
Szybko Tanio Smaczniewyrazista smakowo doprawiłam ją tahiną i chilli. Dacie się namówić na odrobinę tej zupy? Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 1/2 dyni (u mnie butternut) – 1/2 batata – 2 marchewki – 2 łyżki tahiny – sól, pieprz – odrobina chilli – jogurt roślinny Dynię obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z batatem i marchewkami (ja miałam już obrane
Szybko Tanio Smaczniezależności od wielkości kulek ok 10-12 sztuk): – 250 g ugotowanej czerwonej fasoli – filiżankę komosy ryżowej (po ugotowaniu powinniśmy otrzymać ok 2-3 filiżanki) – 2 starte marchewki – 1 jajko – cząber, tymianek, sól i pieprz do smaku Fasolę zblendować lub rozdusić widelcem (nie musi być na „gładko”). Dodać ugotowaną komosę, zetrzeć marchewki. Wbić jajko
Szybko Tanio Smacznieprzepyszną zupę ponadto możecie puścic wodze fantazji: dodać wg mięso, kaszę jaglaną czy przyprawić Waszymi ulubionymi ziołami. Jesteście zainteresowani? Do przygotowania 6 porcji bulionu potrzebujecie: – 6 średnich marchewek – puszkę białej fasoli – 500 ml wody – 2 liście laurowe – ziele angielskie – przyprawę „Eko Smacznek” (do kupienia tutaj) Zacznijcie od obrania, umycia i pokrojenia marchewek
Szybko Tanio Smaczniesceptycznie podchodziłam do realizacji pomysłu, ale efekt przeszedł moje oczekiwania, a Zuzia zjadła obiad na słodko (rzadko taki dostaje:)). Składniki: 2 dojrzałe banany 125g serka mascarpone 7-8 niedużych marchewek 2 małe jajka 1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki 1/2 szkl. bułki tartej + do obtaczania 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli szczypta papryki chili(...)olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Marchewkę gotujemy do miękkości, ale tak, by pozostała jędrna, studzimy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do niej mascarpone, jajka i pokrojone drobno banany. Przyprawiamy. Rękoma wyrabiamy, jednocześnie rozgniatając kawałki bananów i stopniowo dodajemy mąkę (ile zabierze) i bułkę tartą. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kotleciki (powinny się lekko kleić do rąk
Kolorowy Przepisownikzawsze od razu zapisuję na kartce). Uważajcie tylko, by nie dodać zbyt dużo papryki wędzonej, bo ma bardzo dominujący smak (ja dodaję tylko 1-2 szczypty). Składniki: 4 duże marchewki 3 bataty 1 papryka czerwona 1/2 pora (zielona część) 1/4 selera 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła(...)smaku: sól pieprz pieprz ziołowy papryka słodka mielona papryka wędzona oregano majeranek bazylia suszona Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, por, pokrojoną w kostkę marchewkę, licie laurowe, ziele angielskie i trochę pieprzu. Gotujemy około 10 minut i dodajemy drobno pokrojone bataty. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie wyjmujemy liście laurowe, ziele angielskie i por, a wrzucamy pokrojoną paprykę
Kolorowy Przepisownik