kaszy jaglanej wspominałam już przy okazji ciasteczek jaglanych . Polecam! Mój tato jest w nich zakochany (i ja również). Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1/2 cebuli 3 duże marchewki Kurkuma, sól, pieprz, curry, papryka słodka Olej do smażenia Przygotowanie: Kasze jaglaną ugotować ze szczyptą soli, odstawić do wystygnięcia. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Połączyć(...)przełożymy je na talerz i chwilkę "odstoją" to stwardnieją. Możemy je podawać jako hamburgery (z bułką i warzywami) lub toples z jakimś sosem jogurtowym. Burgery z kaszy jaglanej i marchewek
CzarnawisienkaNadal brak aparatu. Przez najbliższy miesiąc telefon komórkowy staje się naczelnym sprzętem fotograficznym. Porażka. Ale jeść trzeba. WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY, ZIEMNIAKÓW I MARCHEWKI. /własny;/ na 2-3 porcje 2 duże marchewki 1 duża czerwona papryka 2-3 ziemniaki 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 puszka soczewicy w zalewie(...)wtedy skóra schodzi bezproblemowo. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę na niewielkiej ilości oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym Wrzucam obrane i drobno pokrojone marchewki i ziemniaki, chwilę przesmażam, wlewam bulion i duszę pod przykryciem, aż warzywa nieco zmiękną. Jeśli zajdzie taka potrzeba, by uzupełnić płyn, dodać bulion lub ewentualnie wodę
W kuchni Karmel-itkidużych marchewek 4 ziemniaki 1,5 l bulionu 1 duża cebula sól, pieprz, czosnek granulowany olej pół szklanki jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku PRZYGOTOWANIE Gotujemy bulion. Dodajemy pokrojone drobno marchewki i ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut, aż warzywa zupełnie zmiękną. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Miksujemy zupę razem z cebulą. Przyprawiamy obficie solą, pieprzem
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj bardzo prosty przepis na surówkę z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem. Produkty te są bardzo łatwo dostępne zarówno jesienią, jak i zimą. Jest to więc idealna porcja witamin w chłodne, wietrzne dni :) Składniki: 350g kapusty kiszonej 1 jabłko 1marchewka Pół pęczku pietruszki Łyżka oliwy Sól, pieprz 1/3 łyżeczki cukru Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy(...)miski. Jabłko oraz marchewkę myjemy i obieramy. Na grubych oczkach trzemy jabłko, a na średnich marchewkę. Pietruszkę siekamy i dorzucamy do pozostałych składników. Całość mieszamy i doprawiam oliwą, cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Podajemy jako dodatek do obiadu. Smacznego
Kolizje Smakówprzywołuje wspomnienie lata, słońca i przygód. Zapach wiąże się ze szczęśliwymi latami przedszkola i szkoły. Klasyka naszego… i zapewne Waszego dzieciństwa. Surówka z tartego jabłka i marchewki. Uwielbiałam ją za czasów bycia dzieckiem i uwielbiam ją teraz. Uwielbieniem tym zaraziłam moje dzieci, a one mam nadzieje kiedyś (za jakieś 100lat:) zarażą swoje. Idealny dodatek do obiadu, jako(...)przekąska, czy na kolacje. Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jabłka 1 duża marchew Marchewkę i jabłko myjemy oraz obieramy. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach, a jabłko na dużych. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli surówkę mamy zamiar zjeść później warto ją skroić sokiem z cytryny by nie ściemniała. Smacznego
Kolizje SmakówSkładniki: 1 mała polędwiczka wieprzowa 1 mała marchewka 4 ząbki czosnku 3 duże, czerwone pomidory 2 łyżki oliwy 3 łyżeczki suszonego cząbru 2 łyżeczki suszonego oregano 3 szczypty ostrej papryki w proszku sól do smaku Przygotowanie: Dwa ząbki czosnku siekamy, marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni(...)oliwie podsmażamy czosnek z marchewką, gdy czosnek zacznie ładnie pachnieć układamy pokrojone w równej grubości plastry polędwiczki, posypujemy cząbrem i oregano oraz ostrą papryką. Obsmażamy, a następnie dodajemy dwa całe i nieobrane ząbki czosnku oraz obrane ze skórki i pokrojone na kawałki pomidory wraz z ich sokiem, a przy pomocy drewnianej łyżki lekko "zgniatamy" kawałki pomidorów. Całość dusimy na najmniejszym
Moja smaczna kuchniatylko trochę ketchupu, więc i kolor sosu jest inny...ale i tak danie było smaczne... 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1/2 szkl. ryżu parboiled Kupiec (suchego) 1 marchewka 1 łyżka majonezu sól,pieprz,vegeta,czosnek granulowany,pieprz ziołowy Sos: 1 szkl. śmietany 30% 2 łyżki majonezu 1/2 szkl. przecieru pomidorowego płynnego z kartonu (lub 2 łyżki przecieru(...)wody 2 płaskie łyżki mąki sól,pieprz,vegeta Ryż ugotować w osolonej wodzie.Marchewkę zetrzeć na drobnej tarce.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoty kolor.Dodać marchewkę i chwilę podsmażyć.Mięso mielone , marchewkę z cebulą,ugotowany ryż,majonez,przyprawy dokładnie wymieszać.Formować pulpety [ ja dodatkowo podsmażyłam] i układać w naczyniu do zapiekania.Przygotować sos. Wszystkie
Moje domowe kucharzeniebułce tartej. Czynność powtarzamy. Tak przygotowane filety układamy na rozgrzanym oleju i smażymy na rumiano. Kiedy rybkę odstawimy do lodówki, możemy zająć się przygotowywaniem najlepszej surówki pod słońcem. Marchewka z jabłkiem Będą nam potrzebne: 4 spore marchewki 1 bardzo duże jabłko lub 2 mniejsze cukier cytryna Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce na dużych oczkach. Doprawiamy cukrem i sokiem
Ratunku obiadsłodkiego, nie lubi pizzy itp. Frytek też nie lubi, chociaż myślę, że na te to by się skusiła ; ) Do przygotowania frytek potrzebujemy: – 2 średnie pietruszki – 3 duże marchewki marchewek – pół łyżeczki oliwy z oliwek – suszony lubczyk Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Pietruszki i marchewki obrać, umyć i osuszyć. Wrzucić do miski. Dodać olej i lubczyk. Piec
Szybko Tanio SmacznieGotowana marchewka nie jest jakimś kulinarnym wyczynem. To prosta potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę – w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu. Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie – smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili(...)głosu dochodzi czosnek. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy: – 4 marchewki (po dwie na osobę) – 2 łyżeczki tahiny – sok z cytryny – 2 ząbki czosnku – odrobina mleka roślinnego Marchewki obieramy i gotujemy, najlepiej na parze. Jeżeli nie posiadacie parowaru czy garnka z sitkiem, ugotujcie marchew w wodzie. Gdy będzie aldente (lekko twardawa) odcedźcie z wody. W czasie
Szybko Tanio Smaczniewitamin i minerałów. Ten koktajl zawiera ich w sobie całe mnóstwo, ale najwięcej witaminy C - wzmacniającej naszą odporność. Składniki: 3 duże pomarańcze 3 duże jabłka 1 duży banan 1 marchewka 1,5 szkl. wody Sposób przygotowania: Pomarańcze obieramy ze skóry, dzielimy na ząbki (sprawdzamy czy nie mają ziaren). Jabłka obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Banana obieramy ze skórki(...)dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych (lub cienkich) oczkach. Do kielicha blendera przekładamy pomarańcze, dokładamy kawałki jabłek i zalewamy wodą. Miksujemy. Następnie dodajemy banana i startą marchewkę, ponownie miksujemy. Rozlewamy do szklanek
Kolorowy Przepisownikcurry wrzucić można prawie wszystko! Do przygotowania 2-3 porcji curry potrzebujemy: – 1 dużego batata (ok 600 g) – 200 g kalafiora – 2 duże marchewki – 1 łyżeczkę oleju – 1 filiżankę soczewicy – 1 puszkę mleka kokosowego – 4 małe pomidory – sól, pieprz, curry, zmielone chilli, słodką paprykę, kminek – garść natki pietruszki – opcjonalnie: orzechy(...)cashew do posypania wierzchu Proces gotowania zaczynamy od przygotowania warzyw. Pozwólcie sobie na bycie leniwym i nie obierajcie słodkich ziemniaków i marchewek tylko porządnie je wyszorujcie. Ziemniaka pokrójcie w dość sporą kostkę (wcześniej na kilka mniejszych części, żeby w kostkę było łatwiej ciąć) a marchewkę w 1-2 centymetrowej grubości plastry. Całość podsmażcie na patelni z 1 łyżeczką oleju
Szybko Tanio Smaczniekąpieli. Jeżeli w trakcie tygodnia mimo wszystko nie macie czasu, przygotujcie ją w weekend, na pewno Wam zasmakuje! Do przygotowania 1 (sporej) porcji zapiekanej owsianki potrzebujemy: – 1 małą marchewkę – 1/2 jabłka – 50 g ulubionych owoców (najlepiej sezonowych) – 50 g płatków owsianych (można zastąpić bezglutenowymi lub mieszanką różnych płatków) – 50 ml mleka (użyłam roślinnego(...)agawy Podgrzejcie mleko w garnku i umieśćcie w nim płatki i miód na ok 10 min (czyt. uwaga o płatkach, jeżeli mają cukier pomińcie miód, bo jabłko i marchewka dadzą słodkawy posmak). W tym czasie zetrzyjcie na tarce jabłko i marchewkę i dodajcie do garnka. Całość wymieszajcie i przenieście do naczynia żaroodpornego. Zapiekajcie przez ok 10-15 minut
Szybko Tanio Smaczniepodałam je do roladek z indyka z papryką w formie szaszłyków oraz lekką surówką z kapusty i kalarepy. Głównymi składnikami w risotto, oprócz ryżu arborio są: kalarepka, groszek, marchew i cydr zamiast białego wina. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki cydru 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 mała marchew(...)szalotkę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać cydr i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion, dodać startą obrane i starte grubo marchew i kalarepę oraz groszek. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Przyprawić solą, pieprzem cytrynowym i dodać natkę pietruszki. Po ugotowaniu przykryć ryż by jeszcze
Czerwień i błękitKlasyk na polskim stole, choć w wielu domach różnie się go przyrządza.Składniki:400 g marchewki z groszkiem - używam mrożonkiodrobina wodysólcukier1 łyżka masłaSposób przygotowania:1. Marchewkę z groszkiem przekładamy do rondelka, dodajemy troszkę wody i dusimy pod przykryciem. Jeśli woda wyparuje, to dolewamy.2. Kiedy warzywa są już miękkie (osobiście lubię jak marchewka jest bardzo mięciutka), dodajemy sól i odrobinę cukru
Kuchnia domowa AniMARCHEWKA w kuchni polskiej jest rownie popularna jak ziemniaki.O tym,ze marchewka nalezy do najbogatszych w witaminy warzyw wie chyba kazde dziecko.Zalecana jest kazdemu,niezaleznie od wieku.U nastolatkow wplywa korzystnie na cere i urode,osobom starszym wygladza zmarszczki i za sprawa beta-karotenu korzystnie wplywa na wzrok.Z tego powodu jest zalecana takze osobom pracujacym przed monitorem komputerow i kierowcom.Marchew wplywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nieduże marchewki1 czerwona cebula1 jabłko2 łyżki śmietany 18%2 łyżki majonezu2 łyżeczki chrzanusólpieprzcukier do smaku Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Dodać do marchewki i jabłka. Doprawić śmietaną, majonezem, chrzanem, solą i pieprzem oraz cukrem.Odstawić na 1 godzinę, tak żeby smaki dobrze się
Świat Domowej Kuchnikrążki, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy w osolonym wrzątku, aż wypłyną na wierzch. W między czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojone w piórka cebulę i paski obranej marchewki. Odcedzamy gotowe pierogi, przekładamy na talerz, podajemy z ziołowymi warzywami. Smakują wybornie z kubeczkiem barszczu
Moja smaczna kuchniaKolejna prosta surówka do obiadu, wzbogacona ziarnami słonecznika. Składniki: -kilka marchewek -kawałek pora -łyżka lub dwie ziaren słonecznika -majonez -sól lub przyprawa warzywna Marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Pora kroimy w drobne paseczki. Dosypujemy ziarna słonecznika. Dodajemy łyżkę lub dwie majonezu i doprawiamy do smaku. Warto przygotować wcześniej, aby marchewka zmiękła. Można podać w wydrążonym jabłku. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki: 100 g piersi z indyka 1 łyżeczka sosu teriyaki 1 duża marchewka 100 g selera naciowego 1/2 woreczka brązowego ryżu 1 łyżeczka oleju sezamowego Przygotowanie: Pierś z kurczaka przekładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie smarujemy po mięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Po upływie czasu marynowania(...)rozgrzaną patelnie grillową skropioną olejem sezamowym przerzucamy kurczaka. Marchewkę i seler kroimy według uznania. Wrzucamy również na patelnię i "grillujemy". Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym
Czarnawisienkabulionowej pasty mięsnej)2 marchewki2 ziemniaki1 puszka mleczka kokosowego3 ząbki czosnku3 cm świeżego imbiru1,5 łyżeczki papryki0,5 łyżeczki ostrej paprykisólsok z połowy pomarańczyWykonanie:Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w kostkę.Do garnka wlewamy bulion i dodajemy warzywa. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodajemy pure z dyni, mleczko kokosowe, posiekany imbir, pokrojony drobno czosnek i przyprawy. Doprowadzamy
Kulinarne przygody Gatitybardziej niż z wody (nie są wymoczone, mają więcej wartości odżywczych). Zaczynałam od włoszczyzny w słupki, póżniej były warzywa po chińsku, a ostatnio moja ulubiona jarzyna to właśnie marchewka z groszkiem. Nigdy tak naprawdę za nią nie przepadałam, nie lubię po prostu rozgotowanych warzyw, a takie zazwyczaj bywają z wody, ta jest troszkę al'dente, ale to mnie właśnie(...)niej zauroczyło. Uwielbiam mrożony groszek (tyle lat o tym nie wiedziałam...) i nawet marchewka w kostkę mi tutaj nie przeszkadza. Polecam wszystkim bardzo gorąco. Ja mam zawsze w zapasie kilka paczek mrożonych warzyw, jako szybka jarzyna do obiadu super się sprawdzają, szczególnie teraz jesienią, każdy chętniej sięga po ciepłe dodatki do obiadu.Składniki:u mnie:- 750g mrożonej marchewki z groszkiem
Smaczne ZdroweZapraszam na pyszną i zdrową surówkę z marchewki :)Składniki :Kilka marchewek Kawałeczek poraszczypiorek suszony1 puszka kukurydzySól selerowa ze SkworcuPieprz1/ 2 łyżki majonezuSzczypta czosnku granulowanegoPosiekanej świeżej pietruszki Posiekanego koperku Wykonanie :Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej .Dodać pora pokrojonego w paseczki , kukurydzę , szczypiorek, pietruszkę , koperek , wymieszać .Przyprawić do smaku , dodać 1 lub 2 łyżki majonezu
Sama słodycz i szczypta chiliZawsze robię normalne kotlety mielone, a dzisiaj postanowiłam coś w nich urozmaicić. Dodałam więc marchewkę, może za wiele to ona nie zmieniła, ale zawsze to jakaś odmiana :) Dla mojego kota rudzielca też posmakowały, bo pozostawiony jeden na blacie w kuchni niestety został podjedzony, ehh co my się z nim mamy. Je słodycze (uwielbia czekoladę), wczoraj jadł frytki z siostrą(...)małego był uczony że nie wchodzi się na blaty w kuchni on dalej robi swoje :) Składniki: mięso na mielone (nie wiem ile miałam, ale myślę że coś ok.500-700g) 1 marchewka 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 2 kromki chleba lub bułka buka tarta przyprawy : sól, pieprz, majeranek, bazylia (suszone) Przygotowanie: Chleb namaczamy w ciepłej wodzie
charlotte gotujeSurówka z marchewki Mój synuś bardzo nie lubi warzyw :) zastanawiałam się w jaki sposób przekonać go chociaż do surówki z marchewki , wymyśliłam taką prostą ze szczypiorkiem i czosnkiem :) w takiej postaci wcina be z zastanowienia. Składnik : Kilka marchewek Szczypiorek suszony lub świeży Vegeta, pieprz , czosnek granulowany Kilka łyżek majonezu Wykonanie : Marchew obrać i umyć. Zetrzeć na tarce
Sama słodycz i szczypta chilifont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1,5 kg marchewki 2 łyżki śmietany 4 łyżki mąki 1/4 kostki smalcu puszka groszku konserwowego sól Marchewki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Studzimy. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę(...)ścieramy na tartce na dużych oczkach. Przekładamy do garnka, na środku roztapiamy tłuszcz i łączymy z marchewką. Groszek odcedzić z zalewy i dodać do garnka. Wymieszać. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, kolejno dodajemy mąkę, łyżka po łyżce aby nie powstały grudki i dokładnie mieszamy. Chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku solą. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiczasu na prawdę warto zaszaleć i połechtać kubki smakowe nawet, jak trzeba będzie potem pedałować dodatkowe 15 minut na rowerku :-) Składniki: ugotowane ziemniaki kilka plasterków szynki 1 cebula 1 marchewka słodka śmietanka sklarowane masło sól, pieprz koperek Wykonanie: Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy(...)przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym masłem. Wyrabiamy na gładką, aksamitną masę. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem
Walijskie PichcenieJesień w pełni, spiżarnia systematycznie powiększa się o nowe zapasy. Dziś o sałatkę z czerwonej kapusty. Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką Składniki: 3 kg czerwonej kapusty 1 kg marchewki 1 kg cebuli i na zalewę: 0,5 litra octu 10% 2 litry wody 0,5 kg cukru kilka liści laurowych 1 łyżka ziela angielskiego 2 - 3 łyżki soli(...)Kapustę należy poszatkować, cebulę pokroić w piórka. Wymieszać, posolić i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie zetrzeć na tarce marchewkę. Składniki zalewy z agotować. Do wrzątku wrzucić kapustę i cebulę, gotować 20, następnie dodać marchew i gotować kolejne 10 minut. Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNowy smaczny eksperyment, mega zdrowy i dietetyczny!, bułeczki z orkiszu i marchewek, a do tego jesienny dżem dyniowy ze słoiczka...mniammm :) Składniki: 50 dag maki orkiszowej 28 dag maki pszennej 500 ml wody 25 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 5 dag drożdży 2 średnie marchewki garść otrąb pszennych garść płatków owsianych 8 dag słonecznika(...)dyni 1 płaska łyżka stołowa soli Otręby i bakalie www.owocowyraj.eu Wymieszać letnią wodę z oliwą i miodem. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać marchewki starte na drobnej tarce, sól, pestki dyni i słonecznika, otręby i płatki owsiane. Następnie dodać mąkę i wyrobić ciasto. Ciasto jest kleiste, można je wyrabiać ręką lub mikserem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
Apetyczna babeczkaprzygotowujemy posiłki, które jedliśmy na diecie, ewentualnie uzupełniając je o dodatkowe produkty (tak jak tutaj o zarodki pszenne - zakazane na diecie dr. Dąbrowskiej). Dziś na obiad zamiast surówki przygotowałam marchewkę gotowaną. Będąc na diecie często przygotowywaliśmy gotowane warzywa. Początkowo nie miałam na nie pomysłu, a gotowane w osolonej wodzie nie smakowały zbyt dobrze. Pokombinowałam i wymyśliłam sposób na smaczne warzywa(...)wody :) Tak samo jak marchewkę można ugotować każde inne warzywo. Składniki: marchew trochę wody kilka ząbków czosnku sól domowa"kostka rosołowa" warzywna Marchew obieramy i kroimy na niezbyt małe kawałki. Do wody dodajemy obrane i przekrojone wzdłuż na pół ząbki czosnku, doprawiamy solą i kostką rosołową. Zagotowujemy ją i dokładamy marchewkę. Gotujemy do miękkości. Smacznego
chwile dla mniemnie na blogu wszystko jest na słodko... więc dzisiaj postanowiłam Wam pokazać jeden z moich obiadków, nie jest on może jakiś skomplikowany, ale ja takie lubię :) pyszna, słodka marchewka z pieczoną karkówką a do tego ziemniaczki... Składniki: 1 kg karkówki, przyprawa do karkówki, 6 marchewek, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz. Przygotowanie: Karkówkę myjemy i tniemy(...)rękawa do pieczenia i zamykamy z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę. Początkowo pieczemy w 200 stopniach, a po 15 minutach zmniejszamy na 180 stopni. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę. Zalewamy ją wodą i gotujemy ok 8 minut. Wkładamy 2 łyżki masła, cukier i mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minutki, tak by nam się nie rozgotowała
Aga w kuchniSkładniki: 5 marchewek, 1/2 puszki ananasa, 2 jabłka, kilka kropli soku z cytryny, szczypta cukru. Przygotowanie: Marchewki obieramy i ścieramy na tarce lub w specjalnej maszynce z tarczami na ścierania. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i ścieramy. Polewamy sokiem z cytryny. Mieszamy marchewkę z jabłkami. Na końcu dodajemy kawałki ananasa i wlewamy pół soku z puszki. Mieszamy, dodajemy
Aga w kuchniSkładniki: 10 dużych marchewek, 2/3 puszki brzoskwiń. Przygotowanie: Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy brzoskwinie z puszki i kroimy je w kosteczkę. Dodajemy do marchewki i surówkę zalewamy 2/3 soku z puszki. Mieszamy. Dla mnie surówka jest wystarczająca słodka, więc nie dodaję już cukru
Aga w kuchniPyszna i prosta suróweczka do obiadu ze świeżych warzyw prosto z mojego warzywniaczka. Kapusta, marchewka i koperek - takie proste surówki są najlepsze:) składniki: 1/2 główki dużej kapusty białej lub jedna mniejsza 4-5 marchewek pęczek koperku 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu, użyłam Kieleckiego Kapustę drobno poszatkować. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno
Monia miesza i gotujeJest to naczynie idealne do zrobienia wloskich cannelloni gdyz rurki idealnie sie mieszcza --naczynie na wymiar ! Beda nam potrzebne - cannelloni -marchewka -szpinak- mrozony badz swiezy -czosnek -sos beszamelowy -ser zolty -ser typu ricoota lub twarozek wiejski -ziola jakie lubimy -oliwa z oliwek oraz maslo -swieze pomidory badz pomidory z puszki w zalewie -lyzka dobrej smietany 18 % Wykonanie jest banalnie(...)oliwek.... Calozsc dusimy pod przykryciem Nastepnie ... Miksujemy w blenderze marchewke na "proszek" i dodajemy, mieszamy i przykrywamy.Dusimy ! Dodajemy szpinak mrozony lub swiezy , mieszamy, przykrywamy, dusimy .... Dodajemy reszte marchewki, kropimy oliwa z oliwek, przykrywamy , dusimy .... Dodajemy lyzke dobrej smietany, mieszamy i dusimy jeszcze troszke pod przykryciem do uzyskania jednolitej masy , ktora napelnimy nasze rurki Odstawiamy nasze nadzienie do ostudzenia gdyz
Z Kuchni Do Kuchnikuchni. Jednak jakiś czas temu kupiłam na spróbowanie i zasmakowało nam to warzywko. Robiłam już kalarepkę duszoną jako dodatek do placuszków drobiowo-cukiniowych. Teraz połączyłam ją z marchewką i wyszła pyszna suróweczka do obiadku. W przyszłym sezonie spróbuję sama ją wyhodować a jak się nie uda będę na pewno chetnie ją kupować. składniki: 2 duże kalarepki 4 marchewki(...)łyżki jogurtu 2 łyżki majonezu Kieleckiego świeżo mielony czarny pieprz Kamis Kalarepkę obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte warzywa wymieszać. Następnie dodać jogurt i majonez, ponownie wymieszać. Surówkę do smaku doprawić świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na min. pół godzinki aby smaki się przegryzły. Pyszny dodatek
Monia miesza i gotujeSkładniki - 4 udka i 4 pałki z kurczaka - 1 kg ziemniaków - 3 marchewki - przyprawa do kurczaka - zioła prowansalskie - sól, pieprz ziołowy - oliwa Wykonanie Udka i pałki umyć, osuszyć, oprószyć solą i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem ziołowym i ziołami. Marchewkę umyć i pokroić w talarki. Ziemniaki i marchewkę wymieszać, ułożyć w naczyniu
Świat Smakuprosta w przyrządzeniu sałatka idealnie nadająca się jako dodatek do obiadu Uwaga - post zawiera film z przygotowania potrawy Składniki - główka kapusty pekińskiej - 3 jabłka - biała część pora - 2 marchewki - mały słoik majonezu - sól, pieprz Wykonanie Kapustę oczyścić, umyć i osuszyć. Drobno pokroić. Jabłka i marchewki umyć i obrać. Z jabłek usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć razem z marchewką na tarce
Świat SmakuWiele osób jak usłyszy mój sposób na bób to łapie się za głowę ;) Ale jest pyszny! Składniki: 0,5 kg świeżego bobu 2 średnie marchewki 1 cebula 5 łyżek bułki tartej Sól Olej do smażenia Przepis: Bób płuczemy i przesypujemy do garnka z wodą i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Marchewkę obieramy i kroimy w grube talarki i dodajemy do bobu(...)miękkości ok. 20 minut. Pod koniec gotowania kroimy w drobną kosteczkę cebulę i podsmażamy ją na złoto. Na patelnię dosypujemy bułkę tartą i smażymy ją do zarumienienia. Bób z marchewką odcedzamy i przesypujemy na patelnię. Całość mieszamy na patelni na małym ogniu. insertCookd("30ec1dab72eca05d59c717148489b520
Emcia Pichcibardzo łatwy i szybki w wykonaniu obiad. Idealny do zabrania do pracy lub do wykonania w domu, gdy nie ma za wiele czasu. Potrzebujecie tylko filetu z kurczaka, marchewki i groszku. Do dzieła! Składniki: podwójny filet z kurczaka 2 marchewki (lub garść mrożonej) garść zielonego groszku (może być mrożony) sól, pieprz bazylia, oregano 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka(...)oleju Wykonanie: Filet oczyścić z błon i pokroić w paski. Podsmażyć na oleju, posypać ziołami. Do kurczaka dodać groszek i marchewkę pokrojoną w kostkę. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 3-5 minut. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i doprawić do smaku. Doprowadzić do wrzenia. Podawać np. z kaszą kuskus
Pasja Smaku