marchewka - 20163 przepisów (strona:10/1345)

Kremowa zupa z marchwi i indyka 157

towarzystwie mleka kokosowego to tym lepiej dla Was. Ta kombinacja nie tylko nastawia pozytywnie ze względu na kolor ale wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze dni. Do przygotowania zupy potrzebujemy: 5 marchewek kawałek imbiru 1 cebulę 1 puszkę mleka kokosowego 2 małe pomarańcze ok 200 g mięsa z indyka/kurczaka sól, pieprz W garnku rozgrzać tłuszcz i na wolnym ogniu podsmażyć cebulę(...)imbirem. W tym czasie obrać i pokroić marchewki oraz pomarańcze – wrzucić na patelnię i daje podsmażać. Gdy całość będzie zarumieniona wlać mleko kokosowe. Mięso pokroić w kawałki i dorzucić do zupy. Gotować do miękkości około 20-30 minut. Całość zmiksować do gładkiej konsystencji i doprawić do smaku. Podawać gorącą w bulionówkach, posypaną obficie pietruszką i odrobina płatków chilli

Szybko Tanio Smacznie
Pasztet z zielonej soczewicy z marchewką i ogórkiem kiszonym 163

muszę tylko od nowa pozapełniać kuchenne szafki, bo teraz nie miałam do tego głowy i lista braków niebezpiecznie się wydłuża :) Składniki: 3 szkl. zielonej soczewicy (przed ugotowaniem) 2 duże marchewki 1 ugotowana pietruszka 3-4 ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 jajka 4 łyżki kaszy manny 1 szkl. bułki tartej (+/-) 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka szałwii 3 łyżeczki(...)tyle, a nawet ciut więcej, aby ją lekko rozgotować. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ugotowaną pietruszkę, ogórki kiszone, ząbek czosnku i obraną cebulę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę na grubych. Dodajemy do soczewicy. Wbijamy jajka, wsypujemy pozostałe przyprawy i kaszę mannę, mieszamy. Następnie dodajemy bułkę tartą - wtedy można ocenić czy nie potrzeba odrobinę więcej lub mniej. Całość dokładnie

Kolorowy Przepisownik
Trudna miłość. Elżbietańska tarta marchewkowa. 160

skórzaną bieliznę, potajemnie słucham płyt zespołu Ich Troje, a sens istnienia odkrywam w lekturze książek Williama Whartona. Nic z tych rzeczy, chciałbym Ci jedynie donieść, że bardzo, bardzo lubię marchewkę. Dlaczegóż to potrzebowałeś chwili aż tak szczególnej - spytasz z troską - by wyznać rzecz równie błahą i normalną? Spieszę z odpowiedzią: wydaje mi się, że jedzenie marchewki przez dorosłych ludzi uchodzi(...)obecność to jeden z sekretów prawdziwego bograczu.  Kończę, bo muszę coś dosłownie schrupać.   Twój Robert Von Karotex Maklowicz Robercie! Rzeczywiście, to prawda, że okazywanie słabości do marchewki graniczy z publiczną sodomią, ale pragnę Cię zapewnić, Drogi Przyjacielu, że jestem z Tobą. Też lubię marchew, ale jest to miłość trudna. Przez większość życia marchewki nie znosiłem

KUCHARNIA
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami, fetą i marchewką 181

sera typu feta świeżo mielony pieprzszczypiorek3 łyżki majonezu4 łyżki naturalnego jogurtu. Jajka przekrawamy na połówki i wydrążamy żółtka, które mieszamy na gładką masę z ugotowaną marchewką, fetą oraz majonezem i pastą paprykową. Doprawiamy pieprzem. Wypełniamy białka. Pomidorki suszone drobno siekamy i układamy na wierzch każdego jajka. Z majonezu i jogurtu robimy sos do polania jajek. Dekorujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Surówka z młodej kapusty i marchewki 169

Jest nie tylko pyszna, ale szybka do przygotowania. Polecam!Składniki:0,5 główki młodej kapusty1 marchewka2-3 łyżki siekanego koperkusólpieprz2 łyżki olejusok z cytrynySposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.2. Warzywa mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy olej i sok z cytryny. Całość mieszamy. Dodajemy koperek i wszystko mieszamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 176

sezonie jesienno-zimowym często goszczą u mnie surówki na bazie kapusty pekińskiej.Składniki:1 mała kapusta pekińska4 marchewki1 cebulasól, pieprz2 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy.2. Cebulkę drobno siekamy.3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.4. Wszystko mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku, dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Surówka z sałaty lodowej z marchewką 208

Taka chrupiąca surówka świetnie pasuje do wszelkich mięs. Polecam!Składniki:1 sałata lodowa2-3 marchewki2 łyżki olejuprzyprawa do sałatekSposób przygotowania:1. Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.2. Sałatę kroimy na paseczki.3. Wszystko mieszamy, dodajemy olej i przyprawę do sałatek.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Marchewka z jabłkiem 141

jedna z pierwszych surówek jakie podajemy naszym dzieciom. Moja córcia bardzo ją lubi.Składniki:4 marchewki2 winne jabłka1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka cukruSposób wykonania:1. Marchewkę i jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej na dużych lub małych oczkach.2. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy. Przed podaniem odstawiamy na 1 godzinę, by surówka się przegryzła.Smacznego!!!P.S. Coś

Kuchnia domowa Ani
Wariacja na temat tymianku, czyli tymiankowe pulpety z marchewką posypaną tymiankiem i ziemniaczki 132

ugnieceniem, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.Formujemy małe pulpety.Marchewkę kroimy w drobną kosteczkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.Następnie ugotowaną i przestudzoną marchewkę wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem rzepakowym.Doprawiamy ją tymianek i odrobiną pieprzu, smażymy około 10 minut.Pulpety również lądują na patelnie i smażymy je z każdej strony

Kredowe Menu
Marchewka duszona z pasternakiem 122

Przepyszna,prosta i szybka jarzynka o zniewalajacym smaku do kazdego obiadu i z ryba i miesem i wegeterianskiego w roli glownej.Juz sama marchewka jest pyszna,a towarzystwio pasternaku czyni z niej istny smakolyk.Slodkawo-anyzkowy pelny smak pasternaku doskonale wspolgra z marchewka.Pasternak to jednak nie tylko dodatek smakowy,bo trzeba wiedziec,iz to blade,niedoceniane i zapomnane warzywo ma najwyzsze wartosci(...)odzywcze sposrod wszystkich korzeniowych.Warto zatem zaprosic go do naszego stolu.Jakie wartosci,przeczytaj tutaj:klik.Na szybka zupe krem z pasternaku zapraszam tu:klik,a dzis na jarzynke z marchewka i pasternakiem.Skladniki na 2 porcje:3 marchweki-300 g2 korzenie pasternaku-200 g1 cebula1 lyzka masla gheesolszczypta cukruswiezo zmielona galka muszkatalowaszczypta pieprzuWykonanie:obrana cebule,pokroic w kostke i zeszklic na lyzce masla.obrac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim i marchewką, Bärlauch-Crepes 213

Coraz czesciej ulubione tradycyjne polskie nalesniki z serem zastepuja nalesniki wytrawne.Mozliwosci sa tu tak naprawde nieograniczone.Dzisiaj niezwykle smaczne nalesniki z bardzo zwyklych produktow,bo w roli glownej poczciwa marchewka w towarzystwie czosnku niedzwiedziego.Teraz wlasnie jest jego najlepszy czas-ma jeszcze smaczne, delikatne listki.Gdy zakwitnie,lykowate liscie nie nadaja sie do jedzenia.Wiecej o czosnku i jego wartosciach prozdrowotnych mozesz przeczytac tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 594

sosie majonezowym z czosnkową nutą. Bardzo prosta w wykonaniu - a na tyle uniwersalna, że pasuje praktycznie do każdego obiadu z dodatkiem mięsa.Kapustę pekińską poszatkować w drobne paski. Marchewki obrać - a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oba warzywa połączyć w jednej misce. W osobnym naczyniu przygotować sos. Majonez, śmietanę, sok z cytryny oraz przyprawy

Świat Domowej Kuchni
Surówka z marchewki i jabłka 218

2 marchewki1 jabłkosólbiały pieprzcukier3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnegoNajprostsze rzeczy są jednak najlepsze :). Tym razem bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu surówka, która idealnie nadaje

Świat Domowej Kuchni
PIECZONY UDZIEC INDYCZY NA MARCHEWCE I SZPARAGÓWCE 175

kością.Mięso dobrze nacieramy solą,pieprzem,obficie posypujemy i nacieramy majerankiem.Układamy na blaszce,zawiązujemyw reklamówkę.Wstawiamy do lodówki na całą noc.  Udzce wkładamy do naczynia zaroodpornego,obkładamy marchewkami pokrojonymi w krązki. Przykrywamy.Nastawiamy piekarnik na ok.190 st. W garnuszku gotujemy wywar z warzyw,doprawiamy dosc mocno sola,pieprzem,ewentualnie vegeta,Wywar musi byc słonowaty,wystarczy go ok.2 szklanek.Tak przygotowanym(...)godz pieczenia zlewamy wywar,zeby było go tylko na dnie,odkrywamy naczynie zaroodporne,pieczemy jeszcze ze 20 minut,zeby skórka na udzcu sie zarumieniła. Podajemy na marchewce i fasolce szparagowej

Z Majeczką w kuchni