marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:69/234)

Zupa grzybowa 177

kawałki.   Ziemniaki w dużą kostkę a marchewkę w plasterki.   Do wrzącej wody wrzucamy obraną cebulę, ziemniaki i marchewkę.Dodajemy warzywko do smaku.  Po ok. 5 minutach dosypujemy grzyby  i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut.   Odławiamy cebulę i dolewamy śmietanę, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy

Maminek kulinarny
Sajgonki party 186

agawy, rozcieńczyć wodą, odstawić.Warzywa umyć, marchewkę obrać i pokroić w słupki, jarmuż oderwać od grubych nerwów, Grzyby oczyścić, newelle pokroić w słupki.Marchewki i jarmuż włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie i papierowym ręczniku. Do wrzącej wody po warzywach włożyć grzyby

SzczyptaSmaQ
Fasolka mung i włoska mieszanka legumi 217

bazylii Przechodzimy do wykonania. Najpierw płuczemy legumi kilka razy . Dodajemy fasolę mung. Następnie dolałam wody, wsypałam kolejno – kolendrę i przyprawę do fasolki. Dodałam marchewkę, selera naciowego i czosnek pokrojone w kawałeczki. I nastawilam.Użyłam do gotowania CC Major Kenwood i gotowałam około 2 godziny w około 100 stopniach. Gotowałam- hmm...właściwie samo się gotowało. Następnie.... Międzyczasie rozgrzałam oliwę z oliwek

Z Kuchni Do Kuchni
Pasztet z cukinii 324

może się udać! ;) Pasztet jest pyszny, pachnący a co najważniejsze lekki i nietłusty. Mówię Wam PYCHA! Spróbujcie koniecznie! :) Przepis pochodzi ze strony Gotuj z Cukiereczkiem. Blaszka 11x23cm. Składniki: 2 szklanki startej cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka

Czerwona Porzeczka
Kurczaczki z jajek 201

blogu Paleta Smaku, musiałam je wykonać ;) Jajka gotujemy na twardo. Gdy ostygną obieramy ze skorupek, odcinamy górną część białka i delikatnie małym widelczykiem wyciągamy żółtka. Żółtka mieszamy z kurkumą, kremem Dijonnaise, wodą, solą oraz pieprzem. Nadziewamy białka żółtkowym farszem. Z pozostałego farszu lepimy kuleczki, wkładamy wycięty trójkącik z plasterka marchewki jako dziób i kawałki czarnej oliwki jako oczka. Układamy główki

Aga w kuchni
Wegański lunch box 181

wtedy korzystam z mrożonych warzyw (dobra alternatywa na tę porę roku), wcześniej namaczam i gotuję rośliny strączkowe i dzięki temu przygotowanie zdrowego obiadu czy kolacji zajmuje mi nie więcej niż 15 min.  Dziś proponuję zdrowy lunch box do pracy: duszoną cieciorkę z rukolą, marchewkę i groszek z koperkiem oraz kiełbaski seitanowe - możesz zastąpić sojowymi.  Tego rodzaju kiełbaski znajdziemy(...)mrożone kostki bulionowe lub 2 łyżki oliwy 200 g mrożonego groszku 200 g mrożonych mini marchewek 2 łyżki soku z cytryny pęczek świeżego koperku (lub jedna łyżka koperku suszonego) sól, pieprz 2 kiełbaski seitanowe (lub sojowe) Cieciorkę opłucz, przełoż do garnka i gotuj przez ok. 1 godzinę lub do miękkości, odcedź. Rukolę opłucz, osusz i delikatnie posiekaj. Na patelni rozgrzej

Roślinna - blog wegański
KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI 191

Zupa ziemniaczana czyli tradycyjna kartoflanka to szybka i bardzo smaczna zupa.Tradycyjnie gotowana jest z boczkiem, u mnie w zmodyfikowanej formie: z klopsikami zrobionymi z wędzonej

Walijskie Pichcenie
Krem z pomidorów z pieczonym jabłkiem i bazyliowym pesto 157

blaszce, wstawić do piekarnika nastawionego na 160 C i piec 30 minut. W międzyczasie w garnku przygotować wywar z  z marchewki, selera, pietruszki i przypraw. Wszystko przełożyć do garnka zalać 1,5 l zimnej wody i gotować około 1 godziny. Pomidory umyć i ponakrajać delikatnie na krzyż w miejscu gdzie rośnie galązka, tak przygotowane zalać wrzatkiem i przykryć

Gosia gotuje
Gołąbki z sosem grzybowym 168

masła 1 marchewka 2 cebule kilka suszonych podgrzybków sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 płaskie  łyżeczki  vegety Sos: _________________ 300 g pieczarek garść suszonych podgrzybków 100 ml słodkiej śmietany szklanka wody 1  płaska łyżka mąki 1 łyżeczka masła sol do smaku Przygotowanie: _________________ Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście(...)kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki i pokruszonych suszonych grzybów.Posypać z wierzchu vegetą, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka.Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć.Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie miękka.  W międzyczasie przygotować

Gosia gotuje
Uzależniająca zupa tajska mojego taty 167

kurczaka ·          2 szczypty chili Przygotuj: spory garnek Podaj z: ·          makaronem ryżowym lub sojowym Marchewkę kroimy w drobne paseczki (julienne) i odstawiamy na bok. Odcedzony rosół wstawiamy na gaz i dodajemy 3 listki kafiru . Pozostałe trzy rozcieramy w moździerzu i uzyskany proszek też dorzucamy(...)proszku, dodajemy łyżkę oliwy. Smażymy 2-4 minuty w małych porcjach na bardzo rozgrzanej patelni. Zamiast tego zupę można zjeść też z gotowanym kurczakiem z rosołu. W miseczkach układamy kilka kawałków kurczaka, garstkę paseczków z marchewki, odrobinę świeżych kiełków i nalewamy zupę. Można do indywidualnych porcji dodać więcej ostrej papryczki. Smacznego

Bazując na smaku
Gotujemy z Formułą, czyli fataa’ir (pieczone pierogi) 183

Fatayer (فطير‎ ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i

Gotuj z Blue Raven
Sola na szpinaku i pomarańczowym puree 159

zestawienie kolorów tak jakby pseudo-zima już miała minąć zanim się zaczęła na dobre... Podstawa czyli puree zrobiona ze zmiksowanego korzenia pietruszki i marchewki (razem ugotowane). Doprawione solą, pieprzem i górną częścią korzenia czyli natką. Podczas gotowania produkty te dość mocno chłoną wodę dlatego aby puree "nie rozjechało się" można po zmiksowaniu rondelek postawić na ogniu, mieszać kilka minut(...)stron właśnie na maśle z kilkoma kroplami oliwy. Nic poza tradycyjnym zestawem - szczypta soli i pieprzu na pleckach i brzuszku ryby.  Co wyszło? Dość interesujący korzenno-pietruszkowy smak marchewki i specyficzny posmak szpinaku oraz prosty nadzwyczaj smak ryby smażonej na maśle. Bez kombinowania. Chyba ryba wpłynęła na to aby nie kombinować zbytnio..., a to świnia

Right Behind The Kitchen
Chińszczyzna z ciemnym ryżem 175

mięsa (szynka) 1 papryka słodka 1 papryczka chili 1 cebula 2 marchewki kawałek pora kawałek selera sól pieprz oregano 20 g grzybów mun przyprawa chińska 5 smaków sos sojowy tłuszcz do smażenia 1 szkl ciemnego ryżu Mięso i warzywa kroimy w paseczki. Grzyby mun gotujemy do miękkości. Do woka wlewamy trochę tłuszczu i najpierw podsmażamy mięso, następnie dodajemy warzywa

Gotowanie jest łatwe
Udka na żółtym ryżu z warzywami 382

wodzie. Do 3 szklanek rosołu dodać kurkumę i wlać do ryżu. Przyprawić pieprzem czarnym i oprószyć solą. Wyłożyć startą na tarce jarzynowej marchewki i pokrojone w piórka cebule. Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na wrzątek. Gotować 1 minutę po czym wyłowić i na sicie przelać zimną wodą. Zamarynowane udka i podudzia obsmażyć na oleju z dwóch stron i przełożyć(...)odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: brokuł , bulion , kurczak , marchewka , marynata , ryż

https:KKuchniaMniam
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 201

był zdecydowanie bardziej intensywny w smaku. Ale jeden i drugi wart polecenia. składniki (2 foremki 10 x 23 cm) 400 g gotowanej kury i wołowiny 400 g podgardla 220 g surowej wątroby kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 selera, por, cebula) 20 g suszonych prawdziwków 3 jajka ok 45 g (4-5 łyżek) tartej bułki 2 łyżki posiekanej natki

Stare Gary