marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:65/234)

Gołąbki z mięsem i kaszą 299

kaszy jęczmiennej grubej 600 g mielonej łopatki 100 g masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży por 4 duże pieczarki 2 pomidory kilka listków pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę ugotować al dente ( dojdzie podczas duszenia gołąbków ), przełożyć do miski, dodać(...)gołąbki zaczynając od tych największych.  Na każda warstwę położyć marchewki, pokrojone pieczarki,pomidora obranego ze skórki,  pora i listki pietruszki. Posypać z wierzchu sola pieprzem, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka....gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą w garnku, gdy kasza  zacznie pęcznieć. Gotować na niedużym ogniu przez około 1 godzinę aż kapusta będzie

Gosia gotuje
ZUPA ZIEMNIACZANA: tradycyjny przepis 171

Pyszna zupa ziemniaczana z zacierkami Przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną z kluskami. Pyszna, polska z upa ziemniaczana z marchewką, cebulą i zacierkami, zabielana śmietaną. Domowa zupa ziemniaczana bez mięsa, gotowana na rosole. Zupę można doprawić chrzanem lub majerankiem i czosnkiem. Zupa ziemniaczana, kartoflanka - jak się robi? Wyjątkowa, prawdziwa i najlepsza zupa ziemniaczana z zacierkami. Po pewnym czasie zupa odrobinę zgęstnieje

Moja Książka Kucharska
Warzywa z makaronem 201

marchewki 1 cebula Sól himalajska Pieprz 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, marchewkę obieramy i kroimy w paski, warzywa układamy w parowarze i gotujemy do miękkości lub gotujemy oddzielnie w osolonej wodzie do miękkości. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy

Bajeczna Kuchnia
ZUPA - KREM MARCHEWKOWY Z TRYBULĄ 148

pokroić w kosteczkę.Powinno być jej ok 2 1/2 szklanki.W rondlu,najlepiej z grubym dnem,stopić masło,dodać posiekany czosnek,kiedy się zeszkli dodać marchewkę i smażyć ok 5 min,mieszając.Zalać gotowym wywarem i gotować ok 25 min. Zupkę lekko ostudzić,zmiksować blenderem.Wsypać trybulę,ponownie całość pogrzać,doprawić do smaku solą,pieprzem.Użyłam białego pieprzu dosyć sporo

Niespełnione zdolności kulinarne
Nóżki w galarecie 166

trzeba wyjąć wcześniej jak będzie miękka).  Po tym czasie nóżki powinny już się rozpadać. Przez durszlak przelewamy do oddzielnego naczynia powstały podczas gotowania wywar,do którego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.  Nóżki i marchewkę studzimy.(cebulę,liście i ziele można wyrzucić) Ostudzone nóżki obieramy ze skóry i kości zostawiając samo mięso. Kawałki mięsa oraz pokrojoną marchewkę układamy

Bon appetit mon amie
Krem curry z dyni z mleczkiem kokosowym 161

garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę - Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty - Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty - Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować - Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut - Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem - Dodać mleczko kokosowe, ponownie zagotować - Krem przelać do talerza, posypać pestkami

Wegańska kuchnia orientalna
Zupa ogórkowa 253

ogórki kiszone pół małego selera pietruszka marchewka 50 g ryżu koperek sól, pieprz 3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego Seler, pietruszkę i marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu. Dodać ryż i gotować około 20 minut na małym ogniu. Przemieszać od czasu do czasu. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do gotującej się zupy. Pogotować

wyzwania kuchenne
Zupa fasolowa z parówkami 216

marchewki 2-3 ziemniaki 1 puszka białej fasolki 3 parówki 1 łyżka przypraw do dań z fasoli - mieszanka naturalna bez soli natka pietruszki 1. Marchewkę i ziemniaki ugotować w bulionie na półmiękko, dodać fasolkę i gotować do miękkości warzyw. 1-2 łyżki wazowe warzyw (głównie fasolki) przełożyć do kubka blendera i zmiksować. Przelać z powrotem do zupy. 2. Parówki pokroić

Kto ugości moich gości?
Barszcz czerwony z botwinką 297

łyżki śmietany do zupkilka ziarenek ziela angielskiego1 liść laurowyodrobina octu lub soku z cytryny Sposób przygotowania:1. Do wywaru dodajemy opłukane i pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę i cebulę, a także ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy do miękkości.2. Botwinkę i buraki myjemy dokładnie, liście tniemy na średniej szerokości paseczki, a obrane buraczki ścieramy na tarce jarzynowej.3. Kiedy warzywa będą miękkie

Kuchnia domowa Ani
Zupa pomidorowa z makaronem 222

śmietany do zupsiekany koperek i natka pietruszki makaron - ilość wedle uznaniaSposób wykonania:1. Do rosołu dolewamy 1 szklankę zimnej wody, dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę oraz cebulę, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż warzywa zmiękną.2. Wlewamy przecier pomidorowy. Chwilkę gotujemy, a następnie odlewamy chochelkę zupy, mieszamy ze śmietaną i całość przelewamy do garnka. Doprawiamy solą

Kuchnia domowa Ani
Zupa z ryżem, groszkiem i porem 218

wodyliść laurowyziele angielskie1 łyżeczka lubczykusiekana natka pietruszki i koperkusól, pieprzolej do obsmażenia warzywSposób przygotowania:1. Wlać do garnka wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, marchewkę pokrojoną w półplasterki, seler oraz pietruszkę pokrojone w kostkę i gotować na małym ogniu pod przykryciem.2. Por oczyścić, pokroić w talarki, posolić, popieprzyć, obsmażyć na oleju, przełożyć do gotującej się zupy.3. Do zupy wsypać opłukany

Kuchnia domowa Ani
Sałatka jarzynowa 279

jarzynowej.My skorzystaliśmy ze zmodyfikowanej wersji sałatki Agnieszki M.Cz. (pozdrawiamy serdecznie).   Składniki ( ilość dobieramy w zależności od tego, ile potrzebujemy sałatki ), np.:-2 marchewki-5 ziemniaków-kawałek selera-1 pietruszka-5 jajekPowyższe składniki gotujemy.-kawałek pora-7 ogórków konserwowych-puszka groszku konserwowego-4 łyżki majonezu-sól, pieprz      Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę.Groszek

Maminek kulinarny
Sałatka warzywna 424

ziemniakpor (biała część) 4 średnie ogórki kiszone1 średnie jabłko1 puszka groszku (ja używam młodego)5 jajek,2 łyżeczki musztardy (można pominąć) sól, pieprz, majonez Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki szorujemy, wkładamy do garnka, solimy i gotujemy "w mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane. Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa

Delicious Titbits
PRZETWORY - Sałatka z czerwonej kapusty z marchewką 264

należy poszatkować, cebulę pokroić w piórka. Wymieszać, posolić i odstawić na 2-3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie zetrzeć na tarce marchewkę. Składniki zalewy zagotować. Do wrzątku wrzucić  kapustę i cebulę, gotować 20, następnie dodać marchew  i gotować kolejne 10 minut. Gorącą sałatkę przekładać do przygotowanych wcześniej słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować około

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szybki krem z dyni 199

sól i pieprzolej z pestek dyniCebulę i marchewkę pokroić na kawałki, a dynię w większą kostkę. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać marchewkę i dynię. Chwilę jeszcze poddusić, po czym wlać bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na końcu zblendować zupę na krem i doprawić śmietaną, pieprzem i solą. Podawać z grzankami

wyzwania kuchenne