marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:66/234)

Paluszki z mięska mielonego na warzywach 213

obiad.Składniki  na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól , czarny pieprz mielony 8 plastrów szynki gotowanej szczypta gałki muszkatałowej tartej ok. kilograma warzyw ( garśc brokuł, 2 marchewki, garśc fasolki szparagowej, 2 pietruszki, 1/2 średniego selera)  4 ziemniaki olej do wysmarowania naczynia do zapiekanki 150 ml śmietany kremówki 120 g tartego

Słodkości i nie tylko
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 186

pierogi: 1 kg mąki pszennej 3 łyżki oleju około 300 ml gorącej, przegotowanej wody sól Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy mięso, marchewki, pietruszki, seler i 1 cebulę. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listki laurowe oraz sól. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. Kapustę gotujemy w oddzielnym garnku przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Jeżeli

Qchnia po prostu
Pasztet z czerwonej soczewicy 159

jaja L masło i bułka tarta do wysypania formy Wykonanie: soczewicę wypłukać na sitku, zalać 2 szklankami bulionu i gotować , aż wchłonie całą wodę i stanie się puree obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju obrać marchewkę i selera, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Dołożyć do cebuli i smażyć powoli, aż zmiękną, zrumienią się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa ogórkowa z marchewką i koperkiem 220

marchewki 4-5 kiszonych ogórków pęczek koperku 3 łyżki mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 % Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Koperek drobno posiekać. Warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować do miękkości. Ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy warzywa będa juz miękkie dodac do zupy i gotować jeszcze

Monia miesza i gotuje
Pierś z indyka na parze z warzywami 307

cebule w plastry. Rukiew wodną myjemy i osuszamy. Pierś z indyka wkładamy na folii aluminiowej na pierwszy poziom urządzenia do gotowania na parze i włączamy parowar na 20 minut. Po 10 minutach dokładamy na drugi poziom również na folii, marchewki, papryki i cebulę. Po skończonym parowaniu nakładamy wszystko na talerz i dokładamy liście rukwi wodnej. Czekam na Wasze komentarze

Parowar Faceta
barszcz ukraiński 221

garnka i zalać wodą (ok. 2-2,5 l), zagotować i zebrać powstałą szumowinę. Dodać obraną pietruszkę, selera, pora, pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę (w łupinie). Doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować ok. 30 min. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do innego garnka, zalać wodą, posolić i ugotować (mają być ugotowane al dente). Buraki

zabawa smakiem
Rolada rybna w galaretce pomidorowej - ryba 175

odmrorzeniu pozostało 300 g.) 1 jajko 2  łyżki kaszki mannej gałka muszkatałowa mały pęczek pietruszki sól, pieprz Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora Mus pomidorowy: 3 szklanki  rosoły lub bulionu z kostki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżeczek żelatyny sól, pieprz(...)folię spożywczą do pieczenia. Uformować roladę o długości około 20 cm, zawinać dokładnie, związać sznurkiem z obu stron jak cukierek i nakłuć kilka dziurek w folli.  Składniki wywaru gotować około 10 minut następnie włożyć roladę i gotować na małym ogniu przez 30 minut, po tym czasie wyjąć, zdjąć folię i pozostawić do przestudzenia. Rosół zagotować, dodać koncentrat,  przyprawy

Jadło i czytadło
Zrazy wołowe 351

kolor zrazów, ale przede wszystkim utrwala ich kształt i „zamyka” przed ucieczką soków. Różne są szkoły i upodobania jeśli chodzi o podanie zrazów. Do najpopularniejszych dodatków należą m.in. gotowane ziemniaki i kopytka . Zwykle podaje się je również z sosem z duszenia, którego może być więcej lub mniej. Wg przepisu poniżej – raczej mniej, ale jeśli ktoś woli inaczej, to trzeba(...)płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera 2-3 gałązki natki pietruszki 250 ml rozcieńczonego bulionu (najlepiej wołowego) Do podania gotowane ziemniaki kopytka Instrukcje Jeśli wołowina jest w kawałku, należy ostrożnie pokroić ją bardzo ostrym nożem na plastry o grubości

Kulinarna Pokusa
Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem 264

Paprykę kroimy w większa kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy z dodatkiem słodkiej papryki na patelni. Jak będzie już szklista dodajemy pokrojoną marchewkę i paprykę. Wszystko dusimy aż warzywa będą al dente. W międzyczasie gotujemy kaszę bulgur . Po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z warzywami i usmażonym kurczakiem. Na sam koniec dodajemy pokrojone w plasterki oliwki i posiekaną natkę pietruszki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolady w grzybach leśnych 139

6 plastrów ładnej szynki marchewka kawałek papryki cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski mąka majeranek lubczyk 300 g grzybów leśnych mrożonych Mięso rozbić na cienkie plastry

Gotowanie jest łatwe
Rosół z domowym makaronem według mojej mamy 170

makaron przeważnie kupuję, bo u mnie jedzą tylko cieniutki, ale z tym się nie równa nawet. Rosół standardowo robiony tyle że długo gotowany na naprawdę małym ogniu. Ja takiego nie robię, ale lubię jak jest słodki od marchewki. Składniki na makaron :  * pół kg mąki pszennej  * jajko  * 3 żółtka  * łyżeczka soli  * łyżka oleju rzepakowego  * ciepła

Magiczne Życie Marty
Schab w galarecie 232

przygotowania: Do garnka włożyć umyte i oczyszczone  kurze łapki. Zagotować wodę i zdjąć powstałe szumowiny. Na wierzchu ułożyć schab, obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną na palniku cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, 2  ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu  do miękkości mięsa około 1, 5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć schab(...)mięso ostygnie  pokroić je w cienkie plastry. Na dno naczynia ułożyć plasterki jajka, zalać wywarem, tak aby było ono zakryte i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie ułożyć marchewkę pokrojoną w kosteczkę i plasterki pokrojonego schabu, na końcu wsypać odsaczony z zalewy groszek. Zalać wywarem, ostudzić a następnie wstawić do lodówki na 24 godziny.  Smacznego

Gosia gotuje
Gotowanie z Maggie: pyszny krem z buraczków 191

Gęsta i kremowa, po prostu zachwycająca! Jeśli chcecie spróbować czegoś innego od tradycyjnego barszczu - polecam ten krem z pełną odpowiedzialnością.I oczywiście dziękuję Maggie za przygarnięcie mnie do wspólnego gotowania - jak zawsze miło jest się z Tobą spotkać w wirtualnej kuchni, a efekty tym razem przeszły moje najśmielsze oczekiwania.Aromatyczny krem z burakówSkładniki:(na 4 porcje)500 g buraków1 cebula1 marchewka60(...)angielskiego1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka tartego chrzanu1 l bulionu1 łyżka soku z cytryny1 łyżka białego octu winnego1 łyżka Akvavitusólpieprzdodatkowo:4 łyżki creme fraiche (18%)szczypiorekBuraki, marchewkę, seler i cebulę obrać i pokroić w kostkę.W garnku na maśle podsmażyć ziele, gałkę, imbir, chrzan i anyż. Dorzucić cebulę, zezłocić. Anyż wyjąć.Do garnka dodać pozostałe warzywa, zalać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 207

wiadomo każdy gazda za dobrze utłuczone ziemniaki ze skwarkami i kwaśnym mlekiem dałby się przekupić łatwiej niż biblijny Ezaw miską soczewicy). Ziemniak jest absolutnie uniwersalnym warzywem, można go gotować, piec, smażyć, robić wypieki, przyrządzać desery. Niestrawny jest tylko na surowo. W sporze co było pierwsze: jajko czy kura, pewne jest, że najpierw był ziemniak ;-). Agnieszka nie do końca podziela(...)jest częstym gościem na naszym stole (jako doskonałe danie z katalogu economic kitchen). Jednym ze sposobów na wykorzystanie warzyw z długo i wolno gotującego się rosołu jest właśnie zapiekanka . Dusimy mielone mięso na patelni, dodajemy posiekane marchewki, pietruszki i selera, podlewamy winem, na koniec trochę przecieru pomidorowego i sos gotowy. Można wykładać na niego ziemniaczane pure. Jest to danie robione

Niedzielny kucharz
Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną (bez glutenu, mleka i jajek) 250

uznania lub świeże zioła (np. tymianek, koperek) Przygotowanie:Mielone mięso wymieszać z ugotowaną na miękko kaszą (wskazówki jak gotować kaszę jaglaną znajdziesz w tym poście, jeśli preferujesz gładszą konsystencję kotletów, to kaszę można rozdrobnić za pomocą blendera). Dodać ugotowaną marchewkę (może być z rosołu), startą na drobnej tarce. Dosypać mąkę, przyprawy i masę dobrze wymieszać. Zwilżyć dłonie wodą i formować

głodny alergik