marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:70/234)

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi i szparagami. 179

pół talarki. Do wrzącej wody wrzucamy szparagi, a kabaczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Kabaczki smażymy przez ok. 7 min, a szparagi gotujemy 2-3 min. Po ugotowaniu, szparagi kroimy na drobniejsze kawałeczki.  Pomidory kroimy w dużą kostkę. Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki, a sałatę lodową rwiemy. Wszystko przekładamy do misy. Śmietanę, majonez, paprykę, czosnek, sól i pieprz złączamy

Kuchnia Łukasza
Poniedziałkowy "fit" - Odchudzona zupa ogórkowa 371

natomiast często gotuję zupy na mięsie z kurczaka, nie są wtedy tłuste a smakują równie dobrze. I dziś właśnie u Nas przepis na taką odchudzoną ogórkową, ugotowaną na filecie z kurczaka i bez dodatku śmietany.  Odchudzona zupa ogórkowa  SKŁADNIKI: 1 pietruszka 0,5 pora 4 ziemniaki 1 marchewka(...)kurczaka sól,  pieprz opcjonalnie kefir PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka przekładam do garnka. Zalewam wodą i dodaję pokrojone w kostki marchewki, pora oraz pietruszkę. Gdy całość się zagotuje dodaję wcześniej obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek z mascarpone 198

cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy się zagotuje dodać pokrojoną marchewkę i cebulę. Na patelni rozpuścić masło i zrumienić pieczarki. Następnie pieczarki przełożyć do garnka. Zagotować i gotować ok 10 minut. Następnie dodać serek mascarpone. Gotować dalej aż warzywa i pieczarki będą miękkie a serek całkowicie się rozpuści

Monia miesza i gotuje
Azjatycki rosół na dorszu 172

Azjatycki rosół na dorszu to wyjątkowa zupa, znakomite lekarstwo na przeziębienie, inspirowana kursem gotowania w Asia Scenic Thai Cooking School w Chiang Mai (www.asiascenic.com). Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4 Składniki: 600-800 g dorsza (filet bez skóry), 1 cebula, 1 marchewka, 8 szt. shitake (świeżych lub suszonych), 4 cm korzenia galangalu lub imbiru, 4 ząbki czosnku, 4 listki limonki(...)były moczone razem z wodą, bez osadu zebranego na dnie), sos sojowy, 2 łyżki sosu rybnego, syrop z agawy i marchew w plasterkach. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, gotować godzinę na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszać!  W między czasie ugotować makaron wg. instrukcji na opakowaniu, enoki i/lub pieczarki przepłukać na sicie, pieczarki pokroić w cienkie plasterki, przygotować

SzczyptaSmaQ
Grzybki marynowane w korzennej zalewie na Boże Narodzenie 190

soli 4 łyżki cukru Przygotowanie: Przygotowane oczyszczone grzyby wrzucić  do garnka, zalać wodą i gotować około 20 minut.  Odcedzić. Składniki na zalewę tj: wodę, ocet, cukier i sól zagotować. Do umytych, wytartych do suchości słoików na dno położyć po grubym plasterku cebuli, marchewki i imbiru, 3-5 ziarenek jałowca, pieprzu, goździków, i po 1 liściu laurowym.Napełnić grzybami

Gosia gotuje
Kwaśny kapuśniaczek 199

zwyczajnejziele angielskieliść laurowypieprz, sól, vegeta, majeranek*ewentualnie udko z kurczaka lub żeberkaNastawiamy bulion marchewkę kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, vegetę, (*oraz jeśli chcemy zupę na mięsie dodajemy żeberka czy udko), zalewamy wodą i gotujemy. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą

NA MOIM TALERZU
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 207

łyżek wody Sól Wykonanie: Zupa Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Zupa powinna być intensywnie grzybowa. Na talerz wykładamy łazanki, kawałki marchewki, grzyby i wlewamy zupę. Pycha. SMACZNEGO. Łazanki Na stolnicę wysypujemy mąkę ( najlepiej ją przesiać przez sito ). Dodajemy jajka(...)kroić od razu na paski szerokości około 1 cm. Paski te tniemy następnie w kwadraciki lub romby. Przesypujemy je mąką i rozrzucamy po stolnicy aby się nie posklejały.  Gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Tak przygotowane łazanki mogą być świątecznym makaronem do wigilijnej zupy grzybowej, ale można je podawać także na różne sposoby – np. z kapustą i grzybami. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Zupa cebulowa 163

starty żółty ser lub mozzarella W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż zmięknie i lekko zbrązowieje, dodać marchewkę i tymianek, w razie potrzeby można podlać niewielką ilością wody. Dodać wino i smażyć aż zacznie się gotować, dodać bulion i sos sojowy, przykryć i gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut. Doprawić solą i pieprzem

Codzienne Gotowanie
Krem z białych i zielonych szparagów 160

Składniki na bulion: - 1,5l wody - 3 marchewki - seler - por - cebula - 2korzenie pietruszki - natka pietruszki - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cały, sól, pieprz mielony według uznania Przygotowanie: Marchew, seler, korzeń pietruszki i opaloną cebulę włożyć do garnka z zimną wodą i dodać przyprawy i zagotować. Następnie dodać natkę pietruszki. Po upływie 2/3h doprawić bulion do smaku. Składniki na biały krem(...)części. 2. Rozpuścić masło w garnku i dodać wcześniej pokrojoną cebulę w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone szparagi i chwilę podsmażyć. 3. Następnie zalać bulionem i gotować do miękkości. Po ugotowaniu całą zawartość przelać do blendera i zmiksować. 4. Tak przygotowany krem przetrzeć przez sito i gotować na małym ogniu, dodać gałkę muszkatałową,śmietane, pieprz i sól

Coś z niczego
Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym 254

przekładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie smarujemy po mięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce.Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.Po upływie czasu marynowania na rozgrzaną patelnie grillową skropioną olejem sezamowym przerzucamy kurczaka. Marchewkę i seler kroimy według uznania. Wrzucamy również na patelnię i "grillujemy".Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym

Czarnawisienka
Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym 227

przekładamy do miseczki, polewamy sosem i dokładnie smarujemy po mięsie. Marynujemy co najmniej 3 godziny. Odstawiamy w chłodne miejsce.Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.Po upływie czasu marynowania na rozgrzaną patelnie grillową skropioną olejem sezamowym przerzucamy kurczaka. Marchewkę i seler kroimy według uznania. Wrzucamy również na patelnię i "grillujemy".Indyk teriyaki z grillowaną marchewką i selerem naciowym

Czarnawisienka
Zapiekanka jaglana z cukinii i łososia 159

porcje: -120 g łososia (u mnie wędzony na zimno) -1 jajo -1 większa cukinia -2  duże marchewki -140 g kaszy jaglanej  -1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, sól, pieprz, zioła wedle uznania Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy. Polecam skorzystać z mojej rady jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną . 2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na tarce

Zdrowie i pysznie na talerzu
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 537

Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki  drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja, 4 marchewki, 2 pietruszki, 2 cebule, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 dużego selera(...)anyż, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, przekrojone chili i sos rybny zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu 40 minut.   W międzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić.  Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę.  Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę

SzczyptaSmaQ
Zupa z porów 186

tylko. Jednym słowem - por, to bardzo „pracowite” warzywo. Nadaje się do jedzenia na surowo, gotowania, zapiekania, smażenia – jak kto lubi, a polubić też warto… zupę z porów.   Składniki: - bulion warzywny lub drobiowy (ok. 2litry)- puszka mleka kokosowego 400ml- 3 dorodne pory- 2 marchewki- mały kawałek korzenia selera- ziemniaki (małe-sałatkowe)- sól morska- świeżo mielony pieprz- chilli(...)dużym garnku (najlepiej z grubym dnem) rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojone pory, podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy seler oraz marchewki. Dusimy warzywa, a w międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw. Całość dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący bullion, gotujemy do chwili, aż ziemniaki będą miękkie. Wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i  chilli (dałam sporo, ma być

mojewypiekiinietylko
Rosół z mulicookera 152

marchewki 1 pietruszka cebulka  ziele angielskie listek laurowy sól koperek Podudzia pokroić na mniejsze kawałki .Cebulę opalić, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić i przełożyć do misy multicookera, zalać wodą , dodać przyprawy i ustawić program „Boil” (gotowanie) na 10 minut.Następnie dodać kurczaka i ustawić program „Stew” (duszenie).Podawać z ugotowanym makaronem

Moje domowe kucharzenie