marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:63/234)

Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 208

opłukana sól, pieprz 1 litr wywaru na wołowinie natka do posypania Do gorącego wywaru dodajemy pokrojone ziemniaki i buraki. Lekko solimy i gotujemy ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i przez 5 minut podsmażamy cebulę z marchewką. Marchewka powinna stać się miękka i zacząć się karmelizować. Do patelni dorzucamy paprykę, przecier  i smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidora, mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka marchewkowo-pietruszkowa 181

szklanki słonecznika łuskanego 1 łyżeczka pasty sambal oelek 4-5 suszonych pomidorów cząber, oregano, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, sezam, czarnuszka Marchewkę i pietruszką obieramy i kroimy w kawałki, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż będą kruche. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie płuczemy cieciorkę, obieramy i kroimy w kawałki czosnek. Wszystko wrzucamy do głębszego naczynia. Dodajemy cząber, sambal

vegetanie
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 228

czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta fasolka z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie(...)obiad lub kolację:) SKŁADNIKI NA SPÓD: 1 puszka Cieciorki - użyłam Cieciorki Bonduelle "Gotowane na Parze" 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 jajko 75 g masła (zimnego, pokrojonego w kosteczkę) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) NADZIENIE: 1 opakowanie warzyw mrożonych: groszku, marchewki i żółtej fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle) 1 średnia

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa szparagowo-kalafiorowa 157

twardo kilka gałązek koperku Sposób przygotowania: Korpus kurczaka umyć zalać około 1,5 litra zimnej wody, dodać w całości  cebulę, marchewkę, pora i zdrewniałe końcówki  szparagów tak około 2,5-3 centymetrowej długości, gotować aż korpus będzie miękki....około 40 minut. Po tym czasie zdjąć wywar z ognia i przecedzić do drugiego garnka. Dodać różyczki kalafiora, pokrojone

Gosia gotuje
WZMACNIAJĄCA ZUPA KREM prawie BEZ GOTOWANIA 206

należy ją wypłukać i wrzucić do wrzątku (soczewicę oczywiście, nie szklankę :D). I teraz, soczewica gotuje się w kurkumie, aż osiągnie fazę rozpadania (jakieś 15-20 minut) a my w tym czasie przygotowujemy warzywa do blendowania. U mnie były to dziś: - 2 średnie MARCHEWKI, ćwiartka SELERA, 1 cała CEBULA, 1 ogromny ząbek CZOSNKU (można dać więcej(...)raty :) np. marchewkę z częścią zupy, przelać do garnka, potem seler, cebulę, czosnek z imbirem i przyprawami z resztą zupy i dolać do garnka, i w razie potrzeby całość chwileczkę podgrzać. Na talerzu posypujemy zupę kiełkami brokuła i mamy w efekcie wzmacniającą zupę krem z soczewicy, z bogactwem witamin i minerałów z warzyw, nie utraconych podczas gotowania, z dawką naturalnych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sushi: hosomaki i futomaki 212

ryżu do sushi 1 łyżka octu ryżowego 1 płaska łyżka cukru trzcinowego warzywa/owoce: wedle życzenia (u mnie: awokado, czerwona papryka, marchewka) sól dodatkowo: sos sojowy chrzan wasabi mata bambusowa marynowany imbir Przygotowanie:      Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu: dokładnie go płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy go w niej na ok. 15 minut, ponownie płuczemy, gotujemy w proporcji(...)ryż:woda), gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, po ugotowaniu zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, w międzyczasie przygotowujemy zalewę. W osobnym naczyniu mieszamy ocet ryżowy, cukier i szczyptę soli. Wlewamy to do naszego ryżu i dokładnie mieszamy. Zostawiamy ryż do ostygnięcia.      Jeśli decydujemy się na hosomaki, przygotowujemy jeden składnik, np. awokado. Obieramy, pozbywamy

Weganizm infantylny
Zupa kalafiorowa wg Aleex 134

średni kalafior • 2 młode marchewki • kawałek selera • 1 pietruszka • 1/2 pora • 1 łyżka masła • 2 łyżki mąki krupczatki • 1 pełna łyżka przyprawy uniwersalnej • 1 łyżka posiekanego koperku • listek laurowy • 4 łyżki śmietany 18% • 2,5-3 litry wody • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Do garnka włożyć mięso, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować około 15 minut. 2. Seler obrać(...)wrzucić wszystko do wywaru mięsnego. 3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. 4. Marchewkę i pietruszkę oczyścić, zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. 5. Do zupy dodać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować do miękkości. Włożyć masło, przyprawę , listek. 6. Śmietanę rozmieszać w miseczce, dodać mąkę, wymieszać na jednolitą masę, dolać gorącej zupy

W mojej kuchni
Wegańskie curry z batatów i soczewicy. 168

zawsze lekka obawa o odpowiednią pikantność potrawy. Odpowiednią dla wszystkich, którzy będą próbować i pogodzenie tych różnych preferencji do łatwych nie należy. Druga obawa jest taka, że w trakcie gotowania coś zmusi mnie do sięgnięcia po ten sam, co zawsze zestaw przypraw i dodatków, co spowoduje, że każde moje curry będzie podobne do poprzednich. Ale może tylko tak mi się(...)której użyłem mojej tajskiej bazylii, która jest u mnie cztery dni i ma się dobrze ;) (cdn.) Składniki:  2 średnie bataty 1 duża marchewka 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka brązowej soczewicy gotowanej na parze 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego) 1 cm kawałek imbiru (starty) 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry 1/2 - 2 łyżeczki żółtej pasty curry

zadanie-gotowanie
Zupa pomidorowa z tortelloni i cynamonem 181

Wlałam przecedzony przez sito rosół. W międzyczasie ugotowałam tortelloni, zgodnie z przepisem na opakowaniu (6-8 min. w posolonym wrzątku). Do garnka z gotującą się zupą dolałam 1000g przecieru pomidorowego, puszkę mleka kokosowego, dodałam pokrojony czosnek, marchewkę z rosołu, posiekaną chilli, doprawiłam cukrem, solą, pieprzem i cynamonem. Zagotowałam.Podałam, oczywiście z tortelloni. Zupa wyszła pyyysznie ostra, z delikatnie łagodzacą nutą

mojewypiekiinietylko
Kapuśniak z przewagą świeżej kapusty 173

dużą ilością mięsiwa na bulion 1 mała główka białej kapusty garść kapusty kiszonej 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 małe cebule 2 listki laurowe 6 ziarenek pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób  Gotujemy rosół. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, odrobinę soli. Gdy mięso będzie miękkie(...)ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy ziemniaki i seler pokrojone w kosteczkę, marchewkę i pietruszkę potarte na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w kosteczkę, zrumienioną na oleju cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, drobno posiekaną świeżą kapustę oraz garść kapusty kiszonej (używam domowej średnio ukiszonej). Całość gotujemy do czasu zmięknięcia warzyw pod przykryciem

Kuchenne aromaty
Kluski kładzione z dyni z pulpecikami w sosie warzywno - pieczarkowym 218

wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki. Pieczarki  i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę i groszek. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić  uformowane pulpeciki. Gotować do miękkości około 12-15 minut. Do mleka wsypać mąkę, rozmieszać i dodać do sosu, doprawić solą i pieprzem .  Dynię przekroić

Gosia gotuje
Domowe "oszukane" sushi bez zawijania 169

ogórka sos: 2 łyżki śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka sosu sojowego opcjonalnie czarny sezam do posypania Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a następnie polewamy mirin-em (wino ryżowe) mieszamy dokładanie. Pora kroimy w cienkie piórka, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ogórka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu. Na talerzu układamy

Bon appetit mon amie
Grochówka z szybkowaru 316

przygotujcie ją w tradycyjnym garnku. Pamiętajcie tylko o tym, że czas gotowania będzie o wiele dłuższy (około 2 godzin, tj. do miękkości grochu).  Składniki: 250 g żółtego grochu w całości około 0,4 kg wędzonego boczku wraz ze skórką 3 średniej wielkości ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera kawałek pora 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe(...)skórę, następnie groch wraz z wodą w której się moczył, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Na sam koniec dodać obrane ząbki czosnku i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie. Całość posypać solą, pieprzem i majerankiem. Do garnka wlać 1,5 l wody. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 1 poziom ciśnienia. Gotować około 45-50 minut (czas liczymy od momentu, gdy para

Ugotować
Zupa fasolowa - Gsód Suppe 231

Zupa fasolowa z dodatkiem kaszy..takiej nigdy wcześniej nie gotowałam ..była albo z fasolą albo z kaszą , a nigdy razem...taka zupa jest bardzo syta...i smaczna. 25 dkg białej fasoli ziemniaki kawałek boczku wędzonego smalec 1 duża cebula 1 marchewka 2 pory 1 pietruszka  rosół drobiowy 5 dkg kaszy jęczmiennej (perłówka) sól, pieprz  listek, ziele majeranek

Moje domowe kucharzenie
Barszcz ukraiński 245

łyżek suchej fasoli Piękny Jaś2 listki laurowe1 ząbek czosnku3 średnie buraczki3 podudzia z kurczakawłoszczyzna (1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek pora i białej kapusty)1/2 cebuli2 ziemniaki3 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki soku z cytryny1/2 szklanki śmietany 18%1 łyżka mąkisól, pieprzMimo, że jest to jedna z moich ulubionych zup - to do tej pory nie pokusiłam się(...)godziny. Obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.Podudzia kurczaka umyć, włożyć do dużego garnka i zapełnić go wodą do 3/4 objętości. Posolić i gotować przez 2 godziny na małym ogniu.Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora oraz kapustę. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować

Świat Domowej Kuchni