poczekaniu zjadł 3/4 całego garnka ;) Gulasz ze schabu i kiełbasy – Składniki: 400g schabu 500g kiełbasy, np. podwawelskiej 3 cebule 3 marchewki (ok. 180g) pieprz, sól, papryka słodka do smaku ok. 700ml bulionu (ewentualnie można podczas gotowania dolać trochę wody, gdyby nadmiar wyparował) 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy) 5 średnich ogórków kiszonych(...)Dorzucamy marchewkę i podsmażamy jeszcze przez ok. 1-2 minuty. Kolejno przerzucamy wszystko do garnka (najlepiej z grubym dnem), zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskiego. Dusić gulasz pod przykryciem, na małym ogniu, przez minimum 45 minut. Jeśli dłużej podusimy mięso, tym będzie lepsze w smaku. Następnie kroimy ogórki w kostkę, odsączamy lekko i wrzucamy do gulaszu. Gotujemy jeszcze
Kulinarne Przebojełyżki czubate kaszy manny 2 jajka 1 - łyżeczka soku z cytryny Galareta : 1,5 - l wody 1/2 szt - selera korzeniowego 1- kawałeczek mały pora 3 - cebule 4 - średnie marchewki 1 - szt pietruszka, korzeń do smaku - szczypta cukru 5 -kulek ziela angielskiego 3-listki laurowe Dodatkowo 2 - jajka 1,5 - łyżki kukurydzy konserwowej, osączonej(...)litr płynu Sposób przygotowania: Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około jednej godziny. Następnie wywar przecedzić do innego garnka. Odłożyć mały kawałek marchewki i kawałeczek pietruszki. Rozmrożone filety, lekko odcisnąć, zmielić w maszynce razem z odłożoną marchewką i pietruszką, dodać jajka i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać
Kuchnia DanusiChoć zup nie gotujemy w domu codziennie, są jednak takie które bardzo lubię.Ta właśnie oprócz wszelkiej maści rosołów, barszczów i chłodników, do takich należy. Delikatnie kremowa, aromatyczna i rozgrzewajaca, polecam zwłaszcza w zimie. Składniki : 0,5 kg połówek suchego grochu 0,5 kg żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka(...)tymianku sól, pieprz i czerwona słodka papryka do smaku Sposób przygotowania: Żeberka umyć, przełożyć do garnka.Wrzucić groch, pokrojoną drobno cebulę i marchewkę w plasterkach. Zalać 2 l zimnej wody. Dodać 1/2 łyżeczki soli., przykryć i gotować na średnim ogniu około 60-70 minut, aż mięso będzie miękkie a groch się całkowicie rozpadnie. Dodać pieprz, paprykę, majeranek, tymianek
Gosia gotujełyżki) kukurydzy z puszki15 g pokruszonych płatków kukurydzianychprzyprawa do mięsa mielonego, sól, ew. szczypta cukru (pół miareczki stevi)Przygotowanie:1. Ryż gotujemy na sypko (40 min w parowarze, zalany wodą lekko ponad poziom ryżu)2. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski)3. Cebulę siekamy.4. Do kukurydzy dodajemy jajko (30 g) i blendujemy na gładko.5. Płatki kukurydziane przesypujemy
Malowane smakiemTroszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ). Składniki 750 g flaczków wołowych (krojonych) 2 marchewki średniej wielkości 1 pietruszka średniej wielkości seler średniej wielkości mały por 4 łyżki oliwy 1.5 l bulionu wołowego 200 g mięsa wołowego 1 listek laurowy po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego 2 łyżki majeranku (suszonego łyżka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka ostrej(...)koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki Przygotowanie Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem. Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę , por, pietruszkę i selera umyłem i pokroiłem „na zapałkę” . Oliwę rozgrzałem na patelni , wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty , patelnie zdjąłem
R'n'G Kitchenwarzyw mrożonych (oby były bez ziemniaków), brokuły, kalafior, por, kiełki, pędy bambusa, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, mrożony groszek, rzodkiewka, cukinia, bakłażan itp. mięso: filet z piersi kurczaka lub indyka, mielone mięso, owoce morza np. krewetki lub paluszki krabowe. Sposób przygotowania ryżu smażonego po kantońsku: Ryż gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy 2 minuty krócej niż mówi przepis(...)dorzucam mięso i smażę aż mięso się lekko zarumieni. Dodaję porcjami warzywa zaczynając od tych najtwardszych (marchewka, kalafior) chwilę smażę i dodaje bardziej miękkie (cukinia). Ja użyłam gotowej mieszanki orientalnej, którą dokładałam partiami, aby warzywa się smażyły a nie gotowały. Do warzyw dodajemy pokrojony omlet i ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i smażymy przez
Gotuj Się Kto Możeprzekrawamy na pół i kładziemy na najmniejszym palniku kuchenki (włączonym oczywiście) opiekając ją w ten sposób. Po obsmażeniu dorzucamy cebulkę do naszego rosołu. Gotujemy rosół do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Przecedzamy wtedy rosół. U mnie marchewka trafia zawsze pokrojona do rosołu, a ugotowane mięso staram się wykorzystać w inny ekonomiczny sposób, bo na mięso z rosołu niestety
Walijskie PichcenieWolnowar to teraz mój ulubiony sprzęt. Ostatnio postanowiłam sprawdzić jak długie gotowanie wpłynie na smak zupy pieczarkowej. Wyszła bardzo smaczna i intensywna. Oczywiście można ją ugotować tradycyjnie - na pewno wyjdzie równie smaczna - polecam! składniki (na 8 porcji) 500 g pieczarek 1 cebula 1 marchewka 1pietruszka 2 ziemniaki 1-2 listki laurowe kilka gałązek natki pietruszki parę ziarenek pieprzu(...)puściły zbyt dużo soku, tylko się lekko zrumieniły. W trakcie podsmażania pieczarki trochę posolić i popieprzyć. Pieczarki, cebulę , marchewkę i pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem. Przykryć i gotować w ustawieniu low 6 do 8 godzin lub 3-4 godziny na ustawieniu high. Gotową zupę przetrzeć blenderem na krem. Doprawić
Stare Garyjajko pieprz, ostra papryka 1/2kg fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku bułka tarta oliwa z oliwek olej ryżowy Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie bardzo kleisty, ok. 15 minut. Po ugotowaniu wrzucamy do miski, dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę, selera, buraczek. Pieczarki kroimy drobniutko wraz z cebulą, przesmażamy. Szczypior drobno kroimy. Wszystko wrzucamy do miski z ryżem
vegetanieniego pasują. To sekret naszych babć! 2 udka z kurczaka 3 nieduże ziemniaki 2 marchewki 2 buraki 1/2 małej główki kapusty (1/4 dużej główki) 1 puszka czerwonej fasoli 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 250ml świeżego soku buraczano-jabłkowego Marwit 1. Udka myjemy, gotujemy. Po zagotowaniu wodę odcedzamy, udka płuczemy i wlewamy świeżą wodę w ilości około(...)litra. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy. 2. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie. 3. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszklą, dodajemy starte na dużych oczkach tarki buraki i marchewkę. Chwilę smażymy i zalewamy szklanką wody. Dusimy pod przykryciem około 10 minut. 4. Do garnka z udkami i ziemniakami dorzucamy podsmażone warzywa, posiekaną
Szefowa kuchnioctu spirytusowego 1 łyżka soli 3 łyżeczki cukru ziele angielskie liście laurowe pieprz kolorowy w ziarnach Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać. Gotować w wodzie przez około 5 minut od zagotowania. Odcedzić. Zagotować 1l wody. Dodać pokrojone w plasterki cebulę i marchewkę. Wlać ocet,wsypać cukier i sól. Całość doprowadzić do wrzenia. Do wcześniej przygotowanych słoiczków włożyć po 1 listku laurowym
MarciochaKucharzyzrobienie dwóch omletów. Polecam. Składniki: 6 jajek 4 łyżki mąki gryczanej 4 łyżki jogurtu naturalnego 8 łyżek kaszy gryczanej 1 duża marchewka 8 pieczarek 2 łyżeczki tymianku sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Marchew i pieczarki podsmażamy do czasu
Pobite gary Barbarygarnka, podlewamy wodą 2-3cm ponad poziom kapusty. Dodajemy kminek, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec. Ścieramy na grubej tarce dwie obrane marchewki i dodajemy je do kapusty. Całość mieszamy. Stawiamy garnek na mały gaz, zaczynamy powolne gotowanie. Kapustę gotujemy, co jakiś czas mieszając ją od dna, aż będzie prawie miękka, przez około 1,5-2 godziny na maluśkim ogniu(...)odciśniętego soku z kiszenia, aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Bigosu raczej nie solimy – z każdym kolejnym odgrzewaniem będzie się robił bardziej słony – i od wędlin, i od pieczonego mięsa. Gotujemy go trzeciego dnia kolejne 3-4 godziny na maluśkim ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Możecie go podzielić na porcje i zamrozić – zaoszczędzi to sporo czasu i stresu przed
Karo in the Kitchengarnka. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy, zbieramy łyżką powstałe na wierzchu szumowiny. Dodajemy obrane marchewki, selera, pietruszkę, podpieczoną na palniku cebulę, liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa około 2,5 godziny. Po tym czasie galaretę zdjąć z gazu wyjąć golonkę i warzywa, wywar przecedzić przez sito(...)doprawić solą i zmielonym pieprzem. Gdy mięso ostygło rozdrobnić je dłońmi i umieścić w małych miseczkach, do których wcześniej należy włożyyć po listku pietruszki, plasterku jajka i kilku plasterkach marchewki. Zalać wywarem ( nie wykorzystałam całego ) w którym uprzednio należy rozpuścić żelatynę. Pozostawić w lodówce na 24 godziny. Następnego dnia przed podaniem na talerz wyłożyłam marynowane pieczarki i galaretki
Gosia gotujeziemniaki 3-4 ogórki kiszone 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy oregano majeranek bazylia ziele angielskie listek laurowy 300 ml śmietany 22% Mięso umyć włożyć do garnka zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie, ugotować do miękkości. Wyjąć mięso i przestudzić. Warzywa wrzucić do rosołu , doprawić ziołami i gotować do miękkości, w tym czasie mięso
Gotowanie jest łatwe