Francuskie gofry z dom.sosem waniliowym, z malinami i borówkami inspiracja Robiłam dokładnie tak jak w przepisie z tym, że dałam trochę sody oczyszczonej, bo jakoś nie mogłam nie dać xd ciekawe nie powiem, ciasto robi się trochę podobnie jak do eklerek, czy karpatki, może często nie będą u mnie gościć, bo wolę te chrupiące na zewnątrz(...)miękkie w środku, a moim serem władają najbardziej te drożdżowe, ale na pewno warto spróbować :) Dobra aktualnie jestem w owocowym raju.. kochana mamusia kupiła mi malin, a wczoraj razem w sklepie kupiłyśmy borówek na przecenie < 3 Do tego truskawki, morele, czereśnie..Idealnie na rozpoczęcie wakacji
More food, love and dreamstakim soczku power gwarantowany do wieczora :) A ile witamin ! Na litr takiego potrzebne są: 4 buraki 3 marchewki 5 jabłek ( papierówek) 1 pojemniczek malin Maliny zblendować. Z pozostałych składników wycisnąć sok. Pychaaa
Jemy PijemyMoje Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 400 g malin ( ja użyłam mrożonych, bo sezon dopiero przed nami) 250 ml mleka 125 ml wody 250 ml śmietany kremówki 30% 210 g cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO(...)się rozpuści. Nie zagotowujcie raczej ;) Rondelek wstawiłam do komory zlewu napełnionego zimną wodą i w taki sposób przyspieszyłam sobie etap studzenia. W czasie kiedy mleko stygło zmiksowałam wcześniej rozmrożone maliny, przetarłam je przez sitko aby pozbyć się pesteczek, do musu dodałam sok z cytryny i odstawiłam. W misce ubiłam na sztywno kremówkę, do której wlałam zimną zawartość rondelka, mus jeżynowy
Blondynka Gotujewłoski deser dla wielbicieli delikatnego smaku Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 8g żelatyny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Sos: - 150g świeżych malin - 50ml wytrawnego czerwonego wina - 40g cukru - szczypta cynamonu Zaczynamy od panna cotty Najpierw wlewamy do garnka śmietankę i mleko, które uzupełniamy cukrem. Dodatkowo wrzucamy laskę wanilii z nasionami (laskę rozcinamy(...)kokilek czy małych miseczek. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy do stężenia (ok. 2 godziny). W trakcie jak nasza mleczna masa będzie tężeć zrobimy sos malinowy. Do garnka wsypujemy maliny, dodajemy cukier i wlewamy wino. Całość doprowadzamy do zagotowania a następnie na małym ogniu odparowujemy wodę do momentu aż uzyskamy konsystencji sosu. Na samym końcu dodajemy cynamon, mieszamy i zostawiamy
Kuchenne Wariacjeteż polecam: próbujcie, póki są jeszcze truskawki :). Ciekawa jestem, która wersja tego słynnego drinka bardziej Wam przypadnie do gustu. Składniki (na ok. 1,5 l): 500 g truskawek lub malin 350 ml domowej lemoniady 250 ml tequili 125 ml pomarańczowego likieru typu triple sec (u mnie Toorank Triple Sec Dream ) lód Przygotowanie: Truskawki/ maliny zmiksować na mus za pomocą blendera
Domowa Cookierenka AgiZamykam lato w słoiki :) Zwykle robię dżemy jedno owocowe, ale w tym roku postanowiłam trochę zaszaleć :). Z połączenia czerwonych porzeczek, truskawek i malin wyszedł bardzo smaczny dżem. Polecam :) Przyznam, że w tym roku pierwszy raz robiłam dżemy z użyciem pektyny . Plusy: oszczędność czasu, bo dżem przygotowuje się błyskawicznie; nie jest rozgotowany, jak po tradycyjnym, długotrwałym gotowaniu; zachowuje intensywny kolor owoców(...)się miękkie). Więcej o pektynie można poczytać tutaj . Składniki (na 8 słoików o poj. ok. 300-350 ml): 1500 g czerwonych porzeczek 500 g truskawek 250-500 g malin ok. 800 g cukru 20 g naturalnej pektyny w proszku sok z 1/2 cytryny 1 laska wanilii Przygotowanie: 1. Słoiki wysterylizować. Ja to robię w piekarniku: słoiki i nakrętki myję
Domowa Cookierenka Agiwypieków 50 g masła 4 jajka 150 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rumu Mus owocowy: 150 g malin świeżych lub mrożonych 80 g jeżyn mogą być mrożone 3 łyżki cukru Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia,dodajemy pokrojone na kawałki masło, dodajemy(...)kukurydzianą sokiem z cytryny i rumem.tak przygotowany sernik wlewamy na dno kruchego ciasta,wygładzamy łyżką,wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160*c i pieczemy około 50 minut. 3. Mus: Maliny łączymy z jeżynami podgrzewamy w rondelku z cukrem mieszamy do rozpuszczenia i gotujemy około 5-7 minut aż owoce się rozpadną, studzimy.Gotowym zimnym musem,polewamy upieczony i wystudzony sernik
Wanilia i Kardamonsklepach ze zdrową żywnością, niektórych delikatesach lub zamówić przez internet. Składniki na dwie niewielkie porcje: 6 łyżeczek nasion szałwii hiszpańskiej - chia 300 g jogurtu naturalnego 300 g malin / ewentualnie kilka łyżeczek dżemu malinowego opcjonalnie miód/ksylitol/cukier do posłodzenia listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Do niewielkich naczyń/szklaneczek/miseczek nasyp po 3 łyżeczki nasion chia. Dodaj po ok 150 g jogurtu naturalnego(...)wymieszaj. Jeśli chcesz możesz jogurt posłodzić. Włóż do lodówki na kilka godzin lub na noc, jeśli chcesz zjeść pudding na śniadanie. Po kilku godzinach bądź następnego dnia zmiksuj maliny na mus. Posłodź według uznania. Mus przełóż na pudding i udekoruj miętą. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąSkładniki: na 4 porcje 4 średniej wielkości jabłka 200 g malin 200 g suszonej żurawiny 0,5 szkl nasion goi 2 łyżeczki miodu lipowego 1 szkl wina 2 szkl wody 2 łyżki cukru Przygotowanie: wodę z winem oraz cukrem wlewamy do garnka, wkładamy obrane pozbawione gniazd nasiennych jabłka, gotujemy około 10-15 minut maliny wrzucamy na patelnię, dokładamy żurawinę oraz
Luźna KuchniaLato zbliża się wielkimi krokami :) Czas więc zacząć sezon koktajlowy. Już niedługo w sklepach dostępne będą świeże truskawki i maliny. Warto mieć kilka pomysłów jak je wykorzystać. Zapraszam na orzeźwiający koktajl malinowy z bananami :) Składniki: 3/4 szklanki rozmrożonych malin 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 banan ewentualnie 1 łyżeczka miodu listki mięty Składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować. Przelać
Chocolate Muffin Blogsię nim zachwycił, a kto nie jadł koniecznie musi nadrobić błąd! To chyba najbardziej uzależniające ciasto! Absolutnie fantastyczne! Kremowe, z chrupiącym wierzchem. Mega czekoladowe, z kremowym serkiem i malinami. Połączenie idealne! Ciężko powstrzymać się przed upieczeniem drugiej blaszki, mnie się to nie udało ;) Przepis znaleziony przez Liskę na forum Nigelli. Troszkę przeze mnie zmieniony. W oryginale jest(...)masła, 400 g cukru pudru, 5 jajek, 100 g mąki, 450 g serka kremowego / mielonego twarogu, 50 g mascarpone, cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego, 140 g mrożonych malin Piekarnik należy nagrzać do temperatury 170 stopni. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Użyłam blaszki o wymiarach: 23 x 23 cm. Czekoladę rozpuścić w kąpiel wodnej ( lub mikrofalówce
Plate of Joyżółtko, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 165 ml mleka Krem : 350 g mascarpone, 175 g śmietanki kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny owoce : truskawki, maliny, borówki i czereśnie Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm należy wysmarować masłem i wysypać mąką. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól(...)koniec zetrzeć skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Układamy ciasto na paterze, wykładamy część kremu i układamy owoce - wybór należy do was jakie, u mnie były połówki truskawek, maliny i borówki. Delikatnie nakładamy drugie ciasto, lekko dociskając. Nakładamy drugą część kremu i dekorujemy całość owocami. Smacznego :) * ciasto można nasączyć sokiem, herbatą czy alkoholem, ja tego nie zrobiłam
Plate of Joydzisiaj awaryjną tartę - z ciasta francuskiego, z kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem skórki z cytryny i świeżych ziół. Całość udekorowana sezonowymi owocami - jeszcze można dostać truskawki, maliny i borówki, więc zachęcamy do jej zrobienia! :) Składniki: arkusz ciasta francuskiego ( na maśle), 150- 175 g mascarpone, 150 g śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, skórka starta z cytryny(...)pokruszone pistacje, 500 - 600 g świeżych owoców (u nas truskawki, maliny, borówki, czerwone porzeczki), świeże zioła (bazylia, tymianek) Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć ciastem francuskim, na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a ciasto obciążyć kuleczkami ceramicznymi lub fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok. 15 minut. Po tym czasie ściągnąć z tarty obciążenie z papierem
Plate of Joyzastanawialiśmy się z jakimi owocami najchętniej byśmy ją zjedli i tu chyba przeważyła nasza tęsknota za ciepłą i słoneczna pogodą. Zamarzyliśmy o letnich owocach! Potrzeba zjedzenia słodkich truskawek czy malin była tak silna, że jedyne co w tym momencie mogliśmy zrobić to chwycić za telefon i zadzwonić do MAKRO ! Dział z owocami stanął na wysokości zadania i na czas zamówił(...)przez 40 minut. Upieczoną tartę studzić na kratce. Ps. Jeśli brzegi ciasta zbytnio się rumienia możemy je przykryć folią aluminiową. dodatkowo: 250 g świeżych truskawek, 200 g świeżych malin, 150 g świeżej czerwonej porzeczki, świeże listki mięty cukier puder Wystudzoną tartę dekorujemy owocami, listkami mięty i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy schłodzoną. Smacznego
Plate of Joyosób) 5 płaskich łyżek płatków jaglanych, 1 łyżka nasion chia, 300 ml mleka, 1/2 łyżeczki pasty waniliowej, miód / syrop z agawy dodatkowo: świeże truskawki, świeże maliny, pistacje Do rondelka wlać mleko, dodać płatki jaglane, nasiona chia, pastę waniliową i całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować, często mieszając, do momentu kiedy całość zgęstnieje - jeśli wolicie lżejszą konsystencję dodajcie więcej mleka(...)koniec całość dosłodzić miodem. Jaglankę przełożyć do miseczki, udekorować truskawkami i malinami, posypać posiekanymi pistacjami i polać odrobiną miodu. Smacznego
Plate of Joy