puszka mleka kokosowego (200-220 g) 3 łyżki nasion chia (4 jeśli Wasze mleko jest „light”) 1 puszka brzoskwiń z puszki (można wykorzystać dowolne świeże owoce) kiwi maliny Jeśli macie na tyle czasu nasionka chia trzeba wymieszać z mlekiem i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Jeśli deser ma być na już można przyśpieszyć proces gotując mleko(...)syropu i miksujemy w blenderze. Kiwi myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Do każdego naczynia wkładamy po plasterku kiwi. Wlewamy pudding chia. Wypełniamy końca musem brzoskwiniowym i dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 6 Pyszne lody malinowe 30 dag malin 1 opakowanie galaretki malinowej 5-6 łyżek cukru 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego różne ozdoby do dekoracji Maliny dokładnie zmiksować blenderem, następnie dodać do nich cukier a potem galaretkę w proszku i nadal miksować. Serki homogenizowane przełożyć do miski
Gotuję TestujęCzas leci nieubłaganie. Moja Oleńka skończyła 5 lat. Z okazji jej urodzin upiekłam tort na bazie tradycyjnego biszkoptu, przekładany bitą śmietaną i malinami. Na wierzchu tym razem pojawił się opłatek z końmi. Biszkopt (o średnicy 22 cm)- przepis tutaj Bita śmietana: ok. 500 ml śmietany kremówki 30-36 % 4 czubate łyżki cukru pudru niebieski barwnik spożywczy w proszku (ostrożnie(...)ozdoby: złote kuleczki, czekoladowe gwiazdki, złote cukrowe kruszynki Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Każdy nasączamy kilkoma łyżkami ponczu. Przekładamy bitą śmietaną. Na pierwszy blat wysmarowany bitą śmietaną wykładamy maliny. Boki biszkoptu również smarujemy śmietaną. Na wierzch kładziemy opłatek (kilka godzin przed podaniem, aby nabrał wilgoci od śmietany i się wygładzi). Ozdabiamy wedle uznania. Schładzamy. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comMasa: 1/2 l śmietany kremówki 2 fixy do śmietany kremówki 2 serki mascarpone, ew. bieluch 4 łyżki cukru pudru 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin 2 galaretki malinowe Dwie galaretki malinowe rozpuścić w 1/2 litra wody i zalać 1/2 kg świeżych lub mrożonych malin. Śmietanę kremówkę ubijać 2 minuty , a następnie dodać fixy
Aromatyczne PodróżeBananowy krem z komosy ryżowej* i tofu z malinami, ekologicznymi orzechami brazylijskimi i nasionami lucerny Symbio podany z surowymi pistacjami, wiśniami i malinami * użyłam ekologicznych płatków quinoa Symbio
Poranek na słodkosernika na zimno (użyłam Dr. Oetkera) 400 g serka waniliowego 500 ml mleka 100 g czekolady deserowe 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 2 galaretki malinowe 250 g malin Zawartość opakowania zmiksować z mlekiem,dodać serek waniliowy,czekoladę drobno startą i żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Całość dokładnie połączyć i wylać na przygotowany spód. Wstawić do lodówki do stężenia. Galaretkę(...)przyrządzić w/g wskazówek na opakowaniu,pozostawić do stężenia. Maliny ułożyć na serniku i zalać tężejącą galaretką. Sernik pozostawić na 2-3 godziny w lodówce,potem można się nim delektować
Kolorowa kuchnia ElkiKolejny koktajl z dodatkiem melona 1/4 melona 1 szklanka malin 1 pomarańcza Z pomarańczy wycisnąć sok, z melona usunąć skórę i ziarenka,pokroić na kawałki. Zmiksować razem melona,maliny i sok. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia Elkidługie jesienne i zimowe wieczory polecam domowe winko z malin i jeżyn. Połączenie tych dwóch owoców okazało się świetnym pomysłem,bo wino w smaku wyszło rewelacyjne. na butlę 5 l: 2,5 kg owoców 2,5 l wody 1 kg cukru Maliny i jeżyny umyte i osuszone wsypać do butli. Wodę z dodatkiem cukru zagotować,wystudzić
Kolorowa kuchnia Elkiilości takiej, aby zakryć warzywa 1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek sól do smaku mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku Sos malinowy: szklanka malin brązowy cukier lub miód do smaku 1/2 łyżeczki chili w proszku (pomijamy w wersji dla dzieci) Przygotowanie zupy: Przy pomocy noża obkroić kolby kukurydzy z ziaren. Kolby odrzucić, ich nie używany(...)miękkości warzyw i pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Zmiksować składniki zupy, doprawić solą i kolendrą do smaku. Zupę podać udekorowaną sosem malinowym, śmietaną i listkami kolendry. Przygotowanie sosu malinowego: Umyte maliny, zmiksować i przetrzeć przez sito. Sok malinowy połączyć z cukrem i gotować na bardzo małym ogniu do zagęszczenia (ok. 20 minut). Jeśli zupę będą jadły dzieci nie dodawać chili
Codziennik Kuchennykażda luka zostaje zapełniona pysznością, by w chłodniejsze i ciemniejsze miesiące poratować ciepłym smakiem wypełnionym dobrymi wspomnieniami. Wśród tych wszystkich dobroci, jakie możemy znaleźć, są też ukochane przez miliony maliny! Soki, dżemy i inne przetwory... Często potem zostaje nam malinowa pulpa pełna drobnych pestek i miąższu, która przeważnie jest wyrzucana i dlatego przybywam dziś z pomysłem(...)marnować owej pulpy, która zawiera w sobie mnóstwo smaku i aromatu malin :) To taka słodycz z resztek, a przecież ekonomia w kuchni też jest bardzo ważna! Przed Wami małe, kruche, bezglutenowe i bardzo, bardzo malinowe kulki. Te ciasteczka są pyszne! Dowodem tego może być ich mała ilość na zdjęciach...zostały pochłonięte w mgnieniu oka i nie zdążyłam złapać więcej
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPotrzebujemy: 100 g jogurtu naturalnego 150 g maślanki 100 g mleka 50 g soku z mango, ja użyłam soku ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio 100 g malin 20 g wiorek kokosowych 1 banan 1 łyżka nasion chia Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy aż się połączą. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 100 g jogurtu naturalnego(...)maślanki 100 g mleka 50 g soku z mango, ja użyłam soku ze sklepu Coś dla zdrowia, marki Vivio 100 g malin 20 g wiorek kokosowych 1 banan 1 łyżka nasion chia Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu miksującym, miksujemy 20 s/obr. 4. Skomentuj
MamaOskarkabałaganu" można dać dowolne owoce..kiedyś robiłam z wiśniami ..a tym razem malinki , zerwane z własnej działki..mniam..polecam. śmietana kremówka+ cukier puder do smaku bezy maliny [ czerwone i żółte] Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać kilka pokruszonych bezików.Trochę malin rozetrzeć razem z odrobiną cukru -powstanie tak jakby mus..W pucharkach układać warstwami pokruszone bezy, bitą
Moje domowe kucharzenieprostu zmielić płatki) (ok. 10 g) 1 jajko rozmiar L 3 łyżki mleka 2% (ok. 30 g) 1/2 banana (ok. 60 g - waga bez skórki) 1/2 szklanki malin (ok. 60 g) cynamon 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej odrobina oleju kokosowego / masła klarowanego do smażenia (ok. 1/2 łyżeczki) Polewa czekoladowa: 1 płaska łyżeczka kakao, 2 łyżki mleka 2%, dowolny słodzik(...)międzyczasie połączyłam kakao, mleko i słodzik w szklance (w sytuacji jeśli polewa wyjdzie zbyt rzadka dodajemy trochę kakao, do zbyt gęstej odrobinę mleka). 6. Upieczony serniczek udekorowałam malinami i czekoladą. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* całości: 472 kcal 32,6 g białka 17,8 g tłuszczów (w tym 8,4 g tłuszczy nasyconych) 52,3 g węglowodanów
Vroblewska-fitlifekokosowego lub kremu kokosowego (400 ml) 100 ml mleka 4 płaskie łyżki nasion chia 1 łyżka miodu, np. rzepakowego 2 łyżeczki syropu waniliowego owoce do dekoracji, np. świeże figi, maliny Mleczko kokosowe i zwykłe mleko przelać do naczynia. Dodać miód, syrop i nasiona chia. Za pomocą trzepaczki wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do szklanek/małych literatek i wstawić(...)lodówki na 2-3 godziny. Co jakiś czas, masę przemieszać, aby nasiona chia równomiernie napęczniały. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami, np. plasterkami figi i malinami. Mieszanie nasion chia Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćużyć dowolnych owoców np. wiśnie, czereśnie, truskawki, jagody, jeżyny. Jest to potężna dawka energii i daje uczucie sytości na długi czas. Polecam podawać polane jogurtem naturalnym. Migdałowe ciasto z malinami około 10 porcji Składniki: na spód: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka migdałów 1/3 szklanki oleju kokosowego 1 banan 3 łyżeczki stewii 1 łyżka miodu 2 łyżki nasion chia(...)łyżeczka proszku do pieczenia dżem chia: 2 szklanki malin 2 łyżki miodu 6 łyżek nasion chia kruszonka: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki migdałów 4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki stewii Przygotowanie: Spód: Nasiona chia zalać 5 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na 10 min. Migdały i płatki zblendować na mąkę, dodać proszek do pieczenia, stewię. Banana rozdusić widelcem
Jaglusia