troszkę malinek do środka, a następnym razem zrobię sos ;) Składniki na 1 litrowe pudełko lodów: 400 ml śmietanki 30-36 % 300 ml słodzonego mleka skondensowanego z puszki 125 g malin kilka/kilkanaście kropel esencji waniliowej (jeżeli nie lubimy, nie dajemy, lody będą śmietankowe) 1. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mleko skond. ewentualnie esencję waniliową i całość mieszamy do połączenia(...)się szpatułką. 2. Maliny przecieramy przez sito i tak przetarte mieszamy z 2-3 łyżkami masy mlecznej następnie, wylewamy do reszty masy, robiąc esy floresy. Wkładamy do zamrażalki i tam pozostawiamy najlepiej na całą noc. Po wyjęciu odczekujemy z 5 minut aby lody lepiej się nakładały. Smacznego
Gotowanie...to proste !wcale nie musi być taki straszny :) Wystarczy osłodzić go pysznym, wilgotnym i ciężkim od przyjemności brownie! Robi się prosto i szybko, a do tego po garści ostatnich truskawek, soczystych malin i brzuchatych borówek. Bo jeśli lato, to i owoce! :) Leśne brownie wypełnia swym zapachem najciemniejsze zakamarki domu i zaprasza poniedziałkowe popołudnie w swe słoneczne progi. Nie daj się prosić! Usiądź(...)Niech będzie pysznie i wakacyjnie w poniedziałek! :) Brownie z owocami leśnymi Potrzebujesz: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 100g masła 4 jajka 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru garść truskawek garść malin garść borówki amerykańskiej Sposób przyrządzenia: 1. Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej - odstaw do lekkiego przestygnięcia. 2. Do masy czekoladowej dodaj mąkę, cukier i jajka - wymieszaj wszystko bardzo dokładnie
Kuchnia w Słońcu Skąpananadarzyła mi się takowa okazja. Finalnie, mrożone i gęste smoothie przypominające nieco rzadsze lody smakowało przepysznie! Składniki: 1 mrożony banan 1/2 zwykłego banana 1 duża garść mrożonych malin 1 miarka białka roślinnego o smaku waniliowym (Plantforce - Siła Roślin) 100 ml napoju roślinnego Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj/zblenduj na gładką masę. Podawaj z wybranymi dodatkami. U mnie: granola(...)paleo, maliny mrożone, surowe ziarna kakaowca, chipsy kokosowe, mus kokosowy
Zdrowie na języku :Pwindow.adsbygoogle || []).push({}); Owoce do przepisu możecie wykorzystać jakie chcecie. Mnie do ciast szczególnie smakują lekko cierpkie owoce, a w połączeniu ze słodką wanilią idealnie skomponowały się tu borówki i maliny. Miałam dać jeszcze wiśnie, ale nie starczyło czasu na pozbycie się pestek. Jeśli chodzi o aromat waniliowy, ja najczęściej używam takiego w płynie. Rzadko kiedy mam w posiadaniu laski wanilii(...)mnie półtłusty 3-krotnie zmielony) ▸2 jajka ▸1 budyń waniliowy (u mnie bez cukru) ▸laska wanilii lub aromat waniliowy ▸ok 400 g owoców na wierzch (u mnie borówka i malina) Przygotowanie: 1. Masło i gorzką czekoladę rozpuszczamy w garnuszku. W tym czasie mielimy herbatniki i wrzucamy je do rozpuszczonej masy czekoladowej. Mieszamy do połączenia składników i studzimy. Formę do pieczenia
Zdrowie i pysznie na talerzuGalaretki krystaliczne/przezroczyste to aktualny trend kulinarny 😊 Idealnie podkreślają owoce i dosłownie wyglądają jak tafla wody. Zachęcam Was do przygotowania najprostszego sernika na zimno na spodzie z biszkoptów, udekorowanego świeżymi malinami i borówkami "zatopionymi" w przezroczystej galaretce. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm*: 1 kg twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego 4/5 szklanki cukru pudru (120 g) 3 galaretki krystaliczne(...)smaku cytrynowym 1 opakowanie śmietany 30% (200 ml) 70 g biszkoptów 100 g borówek 150-200 g malin * sernik na zimno przygotowałam w dwóch mniejszych foremkach: tortownicy o średnicy 18 cm i keksownicy Dwie galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody. Ostudzić. Formę wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić na sztywna masę. Do misy robota kuchennego przełożyć twaróg. Cały czas miksować dodając
UgotowaćBiszkopt z owocami i galaretką to kwintesencja lata - do zjedzenia ! Sezonowe, letnie owoce - maliny, borówki, jagody, porzeczki i brzoskwinie. Dorzucić możecie jeszcze inne, na które macie wielką ochotę, lub które przechowujecie w swoich lodówkach...a może zerwiecie wprost z krzaczka lub drzewa ? Dowolność wg własnych upodobań. Nie jest to przepis na zwykły biszkopt...mój z czystego przypadku lub może błędu(...)jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 galaretki owocowe ( dodałam brzoskwiniową, cytrynową i owoce leśne ) około 400 g owoców ( porzeczki, borówki, maliny, jagody, brzoskwinie ) Przygotowanie: 1. Jajka ubić z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę. Lub osobno ubić białka, a do piany dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać
kolorowotorcikowoWspaniały dżemik malinowy, cudowny, gęsty, galaretkowaty Składniki: 1 kg malin 2 szkl cukru sok wyciśnięty z 1 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie, gotujemy od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam w przerwach 1 godzinę, później przerwa – koło 3 godzin i znów 1 godzinę. Chciałam, żeby woda z malin wyparowała i stworzyła się galaretka. Słoiki umyłam
MojaQchnia.plcukru pudru owoce- u mnie czarne jagody 2 galaretki owoce leśne Do miski wlewamy śmietankę 36% miksujemy, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy krótko. Dodajemy kilka owoców – malin i chwilkę miksujemy, żeby masa nabrała fajnego koloru i by owoce się w nią wtopiły. Biszkopt przekrawamy. Na dno tortownicy w której piekł się biszkopt układamy folię spożywczą okrywamy(...)wierzch owoce. Wylewamy na owoce tężejącą galaretkę. Chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach – jeśli jesteście w stanie się oprzeć Artykuł Torcik z czarnymi malinami i mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plSezon na borówkę amerykańską i maliny w pełni, więc i koktajli u nas więcej :) Składniki: 1 mały banan 1 garstka malin 1 garstka borówki amerykańskiej mleko do uzupełnienia Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu, np. kielichu miksera do robienia koktajli, uzupełniamy mlekiem i miksujemy. 2. Rozlewamy do szklanek. Od razu podajemy. Smacznego
Kuchnia domowa Anidomu podsmażyć na dobrej jakości suchej patelni z nieprzywierającym dnem. Składniki na camembert z sosem malinowym: 125 sera camembert naturalnego 100 g świeżych lub mrożonych malin 5 g miodu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony opcjonalnie ocet balsamiczny (u mnie bez tego składnika) Patelnię lub grilla rozgrzać a następnie ułożyć w całości ser camembert. Ser podgrzewać lub grillować przez(...)kilka minut do momentu aż biała skórka zacznie brązowieć. Następnie delikatnie przy pomocy szpatułki przełożyć na drugą stronę tak żeby nie uszkodzić wierzchniej warstwy u uniknąć wypłynięcia sera. Maliny rozgnieść lub zmiksować a następnie przełożyć do rondelka. Dodać miód i opcjonalnie ocet balsamiczny oraz przyprawy. Całość podgrzewać na malutkim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Mieszać od czasu
Ola la LCHFkupiłam ją w Biedronce jakiś czas temu. Zachwyciły mnie zdjęcia i przepisy które się w niej znajdują. Postanowiłam wypróbować przepis na ciasto z żurawinami. Zamieniłam tylko żurawinę na maliny i borówki. Ciasto jest wspaniałe w smaku, leciutkie, puszyste. Bardzo polecam :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 24 cm Temperatura pieczenia : 180C Czas pieczenia : 50-50 minut Składniki: 200 g mąki pszennej(...)jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki miękkiego masła 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 300g owoców ( 150 g malin, 150 g borówek) Kruszonka 150 g mąki pszennej 5 łyżek cukru trzcinowego 100 g schłodzonego masła Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszysty krem. Wsypujemy cukier
Różne smaki w kuchniściereczkę bawełnianą, którą można wysypać mąką kokosową. Zwijamy ciasto w rulon. Pozostawiamy tak zawinięte ciasto na około godzinę. W międzyczasie robimy krem owocowy. 250g serka mascarpone, szklankę malin, cukier do smaku lub miód. Miksujemy składniki. Minęła powiedzmy godzina. Jeśli ciasto jest jeszcze ciepłe, dajemy mu chwilę, aby jeszcze przestygło w pozycji zwiniętej. Delikatnie odwijamy ciasto, zdejmując z niego(...)kładziemy ciasto na folię spożywczą. Brzeg ciasta, który był zwinięty w środku do końca nie rozwijamy. Smarujemy w miarę równo kremem, / mnie to tak idealnie nie wyszło:) /, dowolne owoce, maliny, czarna porzeczka, układamy blisko brzegu ciasta i delikatnie zwijamy ciasto ponownie, pomagając sobie folią. Może się zdarzyć, że ciasto odrobinę popęka, ale kiedy zwiniemy ciasto razem z kremem i owocami
Leśny Zakątekszklanka suchej kaszy jaglanej\r","1 szklanka wody\r","1 szklanka mleka\r","szczypta soli\r","1 \u0142y\u017ceczka oleju kokosowego\r","ulubione owoce ( u mnie gar\u015b\u0107 malin, jab\u0142ko, brzoskwinia)\r","szczypta cynamonu (opcjonalnie)\r","1 \u0142y\u017cka miodu (opcjonalnie)\r","tarte czekolada do posypania (opcjonalnie)"],"name":"Kasza jaglana na s\u0142odko, z owocami","cookTime":null,"prepTime(...)Kasza jaglana na słodko, z owocami Składniki 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka szczypta soli 1 łyżeczka oleju kokosowego ulubione owoce ( u mnie garść malin, jabłko, brzoskwinia) szczypta cynamonu (opcjonalnie) 1 łyżka miodu (opcjonalnie) tarte czekolada do posypania (opcjonalnie) Sposób przygotowania Kaszę przelewamy kilkukrotnie gorącą a następnie zimną wodą. Zalewamy kaszę wodą z mlekiem
Mieszam w Garnkutruskawkową piankę z 4 składników - klik . (Forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) Pianka: 300 ml śmietanki 30-36% 1 galaretka malinowa 3/4 szklanki malin (1 szklanka = 250 ml Spód: około 24 okrągłych biszkoptów Wierzch: około 12-14 herbatników w polewie czekoladowej Przygotować piankę. Galaretkę należy rozpuścić w 200 ml gorącej wody, pozostawić(...)ostudzenia i schłodzić w lodówce (nie może zgęstnieć). Śmietankę ubić na sztywno i nadal miksując - cienkim strumykiem wlać zimną galaretkę. Na końcu delikatnie wmieszać odrobinę rozdrobnione maliny. Formę wyłożyć papierem do pieczenia/folią spożywczą, a następnie na jej dnie równomiernie ułożyć biszkopty. Na ciastka przelać malinową masę. Całość wstawić do lodówki na około 1 godzinę, aby pianka zrobiła się
Di gotujezrobić taką małą słodkość na śniadanie! I w końcu jest :) Składniki: 100 g ryżu, 400-450 ml mleka, opakowanie cukru z wanilią (prawdziwą) 12g, 1/2 dojrzałego banana, szczypta soli, maliny - około 80-100g płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Ryż przelewamy zimą wodą. 400 ml mleka podgrzewamy, dodajemy sól, cukier i ryż. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas(...)ryż za szybko wciągnie wodę. Zestawiamy z ognia, odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Banan kroimy w kostkę, dodajemy do ryżu. Przekładamy do miseczek/słoiczków, układamy na wierzchu maliny i posypujemy płatkami migdałów. Pyszne na ciepło i na zimno
Lena Gotuje