pożywne śniadanie! Polecam wszystkim, którzy zwłaszcza tym zabieganym i nie lubiącym wcześnie wstawać:) Składniki /1 porcja: – 4 łyżki płatków owsianych – łyżka kokosu – 1 banan – kilka świeżych lub mrożonych malin – kilka świeżych lub mrożonych borówkę – 1 łyżeczka syropu klonowego – 1 mały jogurt bez laktozy (ok.180g) Przygotowanie: Płatki górskie wsypujemy do miseczki i zalewamy wszystko przegotowaną wodą w takiej ilości(...)pokryć wszystko w całości. Zostawiamy na kilka minut lub na całą noc. Następnie dojemy jogurt (u mnie bez laktozy). Dodajemy banana, maliny i borówki. Posypujemy kokosem i polewamy syropem klonowym. Smacznego Artykuł Owsianka z jogurtem i owocami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEPuszyste ciasto na maślance z malinami pod kruszonką powstało spontanicznie. Znacie to uczucie, kiedy macie ochotę na coś słodkiego, ale nie wiecie na co? I błądzicie po kuchni, otwieracie szafki w nadziei, że znajdzie się chociaż kostka czekolady lub stary cukierek. Miałam jeszcze resztkę malin, które stały się inspiracją do tego ciasta. I tak bez […] Artykuł Ciasto na maślance
Pink Envelopeoleju 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki jeżyn lub malin 1 słoik lemon curd , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata pianki waniliowe mini marshmallow , u mnie ze sklepu Kuchnie Świata Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i ścieramy(...)jabłek i dokładnie, ale delikatnie ponownie mieszamy. Do blaszki nakładamy plasterki obtoczone w cieście. Najlepiej dłońmi, małymi porcjami. Po nałożeniu 2/3 naszej masy. Wsypujemy do blaszki jeżyny lub maliny. Przykrywamy resztą jabłek i polewamy tym co zostało w misce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez 50 - 60 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w blaszce do pełnego
MamaOskarkaskładników na kruszonkę. Ja bardzo lubię do kruszonki dodawać płatki owsiane,jaglane czy też orkiszowe. Dziś moje crumble jest z dodatkiem płatków ryżowych i owsianych Kupiec oraz z pysznymi malinami i jeżynami,których teraz jest pod dostatkiem. 1 szklanka mleka 1 i 1/4 szklanki płatków ryżowych (użyłam Kupiec) 1 łyżeczka cukru kruszonka: 70 g zimnego masła 2 łyżki cukru(...)trzcinowego 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych (użyłam Kupiec) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 100 g malin 100 g jeżyn Mleko zagotować,wsypać płatki ryżowe i cukier. Gotować 2-3 minuty mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Z masła,cukru,płatków i wiórków zrobić kruszonkę. Przygotować naczynia do zapiekania (ja użyłam 4 średnie kokilki
Kolorowa kuchnia ElkiDzisiaj przepis na pyszne kruche babeczki. U mnie w wersji z kremem budyniowym, malinami i borówkami. Pewnie przepisów na kruche babeczki znajdziecie w sieci setki, ale ten dla mnie jest wyjątkowy. Pochodzi z mojego zeszytu z przepisami, jaki prowadziłam jeszcze jako dziecko, gdzieś w 1-3 klasie podstawówki. Zeszyt jest gładki, a to dopiero początki pisania były(...)użyłam gotowego budyniu i potem zmiksowałam go z 100 g masła. Ale równie dobrze sprawdzi się sam budyń, bez dodatku tłuszczu. I owoce, u nas w lato muszą być maliny, więc musiały i na babeczkach zawitać. Ale takie babeczki np z karmelizowanymi śliwkami czy naprawdę dowolnymi owocami, również spełnią wasze oczekiwania Do roboty zatem! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image
Mieszam w Garnkuzjedzona ze świeżym pieczywem to prawdziwa bomba witaminowa. Po niej na pewno wrócimy szybciej do zdrowia :) Składniki na 4 małe słoiczki 200 ml: razem około 500 g malin i jeżyn ( u mnie była przewaga malin) 150 g cukru 50 ml wody 1 cała, mała limonka lub mała cytryna około 2-3 cm korzenia imbiru 10 g środka żelującego
Gotowanie...to proste !Składniki: 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 2 żółtka 3 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki cukru pudru 2 szklanki malin Sposób wykonania: Mleko i śmietankę mocno schładzamy. Żółtka miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na gładką białą masę. Dodajemy mleko. W drugiej misce miksujemy śmietankę do momentu aż zacznie sztywnieć. Do śmietanki dodajemy ubite żółtka z mlekiem(...)upływie 40 minut masa lodowa powinna być już gotowa (jej konsystencja powinna być puszysta - lody nie muszą być zamrożone na "kamień"). Lody wykładamy do pucharków, przekładając warstwą świeżych malin
Qchnia po prostuSkładniki : Ciasto • 200 g mąki • 150 g zimnego masła • 50 g cukru • szczypta soli • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 żółtka Owoce • 600 g malin • 400 g nektarynek lub brzoskwiń • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza • 3 białka • 150 g cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Ciasto Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia(...)nożem na plasterki i wyłożyć nimi spód oraz ok. 2 cm boków, ugniatając ciasto palcami. Spód podziurkować widelcem. Owoce Nektarynki lub brzoskwinie pokroić na kawałki usuwając pestki. Połączyć z malinami i mąką ziemniaczaną delikatnie mieszając. Beza Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo, po łyżce, dodawać cukier cały czas dokładnie ubijając masę. Na koniec ubijać jeszcze przez około 5 minut
KUCHNIA POLSKAradycyjnie każdego roku w środku lata piekę bezę Pavlovę ze wszystkimi najlepszymi w tym okresie owocami. Maliny, jeżyny, porzeczki i borówki aż się proszą, żeby ukryć je w pierzynce z bitej śmietany i umieścić na chrupiącej bezie z piankowym wnętrzem. W tym roku postanowiłem pójść o krok dalej i upiec ogromny tort bezowy przełożony skarbami lata. Po przygotowaniu(...)najlepsze owoce to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze — delikatnie kwaśne maliny, jeżyny i porzeczki, które cudownie równoważą smak słodkiego deseru. Absolutny must bake lata. :) Ja bym nie dał się dłużej kusić? Kto pobija rekord na największy tort bezowy razem ze mną
Food Squarejawor był szumiący, ponury i siny, miał dużo, dużo liści, jak drzewo na sztychu. – Koszyk miły pleciony był z cienkiej wikliny, maliny w nim różowe śmiały się po cichu… [Maria Pawlikowska - Jasnorzewska "Laura i Filon"] Rote Grütze www.kuchniasmakow.blogspot.com tzw. czerwony kisiel z całymi owocami. Z tym słodkim deserem wiążą się u mnie wspomnienia o jednej z przepięknych Wysp Fryzyjskich - Föhr(...)powitanie, daje nieopisane uczucie szczęścia i bycia cząstką czegoś większego. Rote Grütze Składniki: Owoce do kisielu mogą być świeże lub mrożone. U mnie - prosto z ogrodu. 600 gram malin 300 gram truskawek 300 gram czerwonej porzeczki 300 gram cukru 2 łyżki soku cytrynowego 1/2 litra soku malinowego lub porzeczkowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki
Kuchnia smakówPodczas postu najbardziej nam brakowało słodkiego, dlatego postanowiliśmy upiec jabłka w piekarniku, żeby była odmiana dla surowych. Pyszne, słodkie jabłka o smaku cynamonu i goździków z dodatkiem malin, które nadają fajny kwaskowy posmak. Zapraszamy na pyszne pieczone jabłka :) Składniki na pieczone jabłka: – 4 jabłka – 20 malin świeżych lub mrożonych – cynamon
Kuchenne Wariacjemega słodkie lody - zawsze możecie dodać więcej miodu, a do warstwy jogurtowej odrobinę olejku waniliowego. Składniki na 6 lodów: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki płynnego miodu 2 garście malin 2 garście jeżyn Przygotowanie : Jogurt mieszamy z 1 łyżką miodu i przekładamy do foremek. Maliny i jeżyny blendujemy z 3 łyżkami wody i 1 łyżką miodu. Przekładamy do foremek
Czarnawisienkadzisiejszymi dodatkami zaszalałam i wykonałam każdego naleśniki w innym zestawieniu smakowym. Miałam do wykorzystania mnóstwo owoców i ciężko było zdecydować się na jeden rodzaj do deseru. Wiśnia, borówka i malina należą do tych kwaśniejszych i w połączeniu z mąką gryczaną idealnie wstrzeliły się w moje gusta. Jak ktoś nie lubi, wystarczy więcej dosłodzić lub wybrać inne ulubione owoce.😊 (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Składniki na 2 porcje: ▸120 g mąki (u mnie gryczana) ▸1 jajo ▸łyżka oleju ▸woda ▸200 g owoców (u mnie malina, borówka i wiśnia) ▸150 g twarogu chudego ▸20 g wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Mąkę, jajo i olej mieszamy, dolewając stopniowo wody. Konsystencja ma być lejąca. Smażymy naleśniki beztłuszczowo. 2. Owoce rozdrabniamy z twarogiem, dosładzamy w razie
Zdrowie i pysznie na talerzuWszak to prawdziwy smak lata. Składniki: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 g śmietanki 30% 4-5 łyżek cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny 1 puszka brzoskwiń 250 g malin 200 g truskawek 2 galaretki bananowe Sposób przygotowania: 1. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ostudzić. 2. Truskawki i brzoskwinie pokroić na kawałki (część brzoskwiń odłożyć do dekoracji(...)Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać jogurt i dokładnie zmiksować. 4. Do masy dodać ostudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować. Dorzucić maliny, truskawki i brzoskwinie. Całość zamieszać łyżką. 5. Masę przełożyć do tortownicy (u mnie silikonowa ze szklanym dnem o średnicy 23cm). Wyrównać i włożyć do lodówki. Kiedy stężeje na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie lub inne owoce
Kuchnia domowa AniOstatnio na instagramie odkryłam fajny blog I love bake a na nim cudnie wyglądające ciasto z malinami. Postanowiłam je zarobić ale w formie tortu na urodziny. Ciasto wyszło przepyszne. W dodatku jest proste w wykonaniu, nie trzeba wielu składników i każdy powinien sobie z nim poradzić. Polecam, póki są maliny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik