łyżki żelatyny 0,5 kuba wody 0,5 kubka wiórków kokosowych 2 łyżki cukru kokosowego oraz: kilka kostek Ptasiego Mleczka w białej czekoladzie od E.Wedel galaretka krystaliczna 250 g malin kubek zaparzonej zielonej herbaty z cytryną przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 160*C, w opcji góra dół, spod tortownicy wykładamy papierem przygotowujemy biszkopt, ucierając masło z odrobiną cukru oraz wanilią, wbijamy(...)opakowaniu w międzyczasie przygotowujemy mus, żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy, mleko kokosowe ubijamy z cukrem i wiórkami upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia, nasączamy zaparzoną zieloną herbatą, układamy maliny żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, dolewamy do masy kokosowej, mieszamy, wylewamy na spód górę dekorujemy pokrojonymi w kawałeczki kostkami ptasiego mleczka, zalewamy galaretką, wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny
Luźna Kuchniasklepu Kuchnie Świata Nadzienie: 400 g twarogu 4 łyżki konfitury z kokosa ze sklepu Kuchnie Świata 1 jajo 1 opakowanie cukru waniliowego 1/3 szklanki cukru pudru maliny Kruszonka: 100 g masła klarowanego ze sklepu Kuchnie Świata 200 g mąki pszennej 100 g cukru pudru Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawiamy(...)dołek, w którym umieścimy nadzienie. Nadzienie przygotowujemy w bardzo prosty sposób: należy wszystkie składniki nadzienia zblendować na gładką pastę. Do każdej bułeczki nakładamy sporo nadzienia, a w nadzieniu zatapiamy maliny. Kiedy bułeczki mamy już gotowe wykonujemy kruszonkę. Zimne masło dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do niego mąkę i cukier. Całość rozcieramy w dłoniach tworząc okruszki. Kruszonką posypujemy obficie nasze bułeczki
MamaOskarkaSkładniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 4 szklanki mleka 5 łyżek kakao 3 łyżki cukru 250 g malin Sposób wykonania: Kaszę płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut (aż kasza wchłonie całe mleko). Dodajemy cukier oraz kakao i dokładnie mieszamy aby kakao się(...)rozpuściło. Budyń miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Budyń przekładamy do miseczek i posypujemy świeżymi malinami
Qchnia po prostuszczypta soli 200g masła 1 żółtko Składniki na krem: 120 g masła 1 budyń waniliowy z cukrem (60g) 1 łyżeczka z soku z cytryny Dodatkowo: owoce, np. borówki, truskawki, maliny, winogrona bezpestkowe, brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić(...)szklance. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem smarować babeczki i dowolnie porozkładać umyte owoce, u mnie borówki i maliny. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody. Gdy stężeje posmarować babeczki i posypać startą skórką z pomarańczy, wstawić do lodówki na min. 3 godz. Przepis znalazłam, przygotowałam i zasmakowałam tutaj . Dodałam
Zasmakuj KuchniSzybki, zimny deser z dużą ilością owoców i chrupiących ciasteczek. Składniki: (na dwie porcje) 200 g serka mascarpone, 350 g jogurtu greckiego, łyżka cukru, ok 80 g malin, 100 g borówek amerykańskich, kiwi, 4-5 dużych truskawek, kilka listków melisy, 10 ciasteczek owsianych Przygotowanie: Serek mieszamy z jogurtem i cukrem. Ciasteczka owsiane kruszymy. Kiwi kroimy na 4 plasterki - resztę(...)serowo - jogutowej. Posypujemy ciasteczkami. Do ścianek przykładamy po 2 plastry kiwi, następnie po 2 łyżki masy, na której układamy borówki, truskawki i przykrywamy ostatnią łyżką masy, na której układamy maliny, kilka borówek, pokrojone w kostkę kiwi oraz kawałek truskawki i listek melisy. Wkładamy na lodówki na 30 - 40 minut, aby się schłodził
Lena GotujeCałość doprawić szczyptą soli i syropem klonowym. Następnie wszystko razem zblendować na gładki krem. Puree rabarbarowe wymieszać z dżemem malinowym. Masa powinna być dość kwaskowa w smaku. Rabarbar z malinami wyłożyć na dno miseczek (lub naczyń żaroodpornych, jeśli nie masz palnika gazowego) Na wierzch ostrożnie wyłożyć krem owsiankowy. Całość wystudzić. Tuż przed podaniem wierzch deseru oprószyć cukrem trzcinowym(...)pomącą palnika cukierniczego skarmelizować. Ma powstać chrupiąca karmelowa skorupka. Podawać z truskawkami i malinami lub innymi sezonowymi owocami. Smacznego! J eżeli nie masz palnika wystarczy, że deser włożyć do piekarnika nagrzanego do 200º C z funkcją górnej grzałki na około 5-10 minut. Artykuł Owsiankowe creme brulee z musem z rabarbaru i świeżymi owocami pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingkonsystencja, polecam szczególnie na upalne dni, ale nie tylko ;) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Składniki: Spód: 200 g herbatników kakaowych 60 g roztopionego masła Masa serowo-śmietanowa: 200 g malin ( mogą być mrożone) 100 g gorzkiej czekolady 10 łyżeczek żelatyny 500 g twarogu sernikowego trzykrotnie zmielonego 500 g śmietanki kremówki 30% 150 g cukru Sposób przygotowania : Herbatniki rozdrobnij blenderem(...)piasek. Dodaj masło roztopione i wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy, wyłożonej sreberkiem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Maliny podgrzej aż się rozgotują. Następnie przetrzyj przez sitko, by pozbyć się pestek. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij na sztywno. Do twarogu wsyp cukier i utrzyj. Następnie dodaj ubitą śmietankę, wymieszaj. 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku
Różne smaki w kuchniherbaty, czystka. To ciasto rozpływa się w ustach, jest znakomite i bardzo zdrowe. Polecam bo piecze się szybko i można potem delektować się znakomitym deserem. Ciasto jaglano - serowe z malinami - Jaglany sernik z malinami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielodówki. Brownie przechowujemy pod przykryciem. SKŁADNIKI 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g drobnego cukru 1 szklanka mąki DODATKOWO 1/2 szklanki borówek 1/2 szklanki malin + 1-2 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady WYKONANIE Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do ocieplenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy(...)masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 100 g czekolady kroimy w drobną kostkę. Maliny wkładamy do miseczki i rozgniatamy z cukrem. Opcjonalnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Masło kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka. Podgrzewamy do rozpuszczenia, na małej mocy palnika. Dodajemy 200 g gorzkiej czekolady połamanej na kostki. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy z ognia
cool and mintysernik na zimno, ale na wierzchu zamiast standardowej galaretki, zrobiłam kremowy topping z naturalnego serka i japońskiej herbaty matcha. Nadaje ona zielony odcień i intensywny smak. Do tego beziki, maliny, pistacje – i już mamy coś niezwykłego. Ciasto tak szybko znikło, że zabrałam się za kolejne wersje. Polecam zaufać swojej intuicji i pobawić się składnikami – różne owoce, różne wersje(...)wierzch: 220 – 250 g naturalnego serka kanapkowego 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżka matchy (można pominąć, jeśli nie macie lub zrobić wierzch np. z 1 łyżką kakao) maliny (u mnie dodatkowo mini-beziki, pistacje i mięta do ozdoby) Spód: Ciasteczka “otwieramy” nożem i pozbywamy się nadzienia (nie będzie potrzebne). Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu/malakserze lub wałkiem. Zalewamy
Poezja smakuDelikatny nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie kokosowy tort z malinami, to idealny pomysł na wyjątkową uroczystość: roczek lub komunię. Niebawem Dzień Matki i jestem pewna, że taki torcik na pewno sprawi radość niejednej mamie :). P.S. Pracę nad tortem najlepiej podzielić sobie na kilka dni. Dzień 1: Więcej... Artykuł Kokosowy tort z malinami pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ
Słodki Pomysłlepiej, niż deser z najlepszej cukierni. Dziś mam dla Was przepis, który przygotowalam specjalnie na życzenie mojej kochanej Mamci. Pyszne, dwusmakowe ciacho ucierane z lekkim, śmietankowym kremem i kwaskowatymi malinami jest świetnym pomysłem na każdą porę roku. Z popołudniową kawką stworzą duet, któremu nikt się nie oprze. Polecam! SKŁADNIKI: ( 25×25 ) Do mierzenia używam szklanki o pojemności(...)lyżki KREM ŚMIETANKOWY: * mleko – 750 ml * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * cukier – 3/4 szkl * maslo – 200 g * budyń śmietankowy – 2 czubate lyżki ( 40 g ) DODATKOWO: * maliny ( mogą być mrożone ) – ok. 250 g * biała czekolada – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka ucieramy cukrem na puch. Dodajemy ole oraz mleko. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem
Ostra na Słodkopestką ciężko sobie poradzić. Dlatego zazwyczaj wybieram jednak puszkę! :) Potrzebujemy: 250 ml mleka 3 łyżki nasion chia 3 łyżki przecieru z mango Kuchnie Świata kilka mrożonych lub świeżych malin Nasiona chia namaczamy w mleku co jakiś czas mieszając przez około 20 minut. Następnie ręczną trzepaczką ubijamy namoczone chia, aby powstała pianka. Piankę pakujemy do słoiczka, odstawiamy na godzinę(...)stężała. Do schłodzonego deseru dolewamy na środek 3-4 łyżki przecieru z mango i drugą stroną łyżeczki zaciągamy skośne wzorki od środka do ścianek słoiczka. Na górę nakładamy maliny i zajadamy ze smakiem! :) Chciałam Wam jeszcze przedstawić mój wspaniały i prześliczny pień. Czyż nie jest fantastyczny? Wioleta Gargula
MamaOskarkaSmoothie bowl w wersji czekoladowo-kawowo-orzechowej z owocami leśnymi, które już pojawiły się na targach. Pyszny koktajl na mleku kokosowym z dodatkiem kilku rodzajów orzechów, borówek i malin tworzy fantastyczną całość, która z całą pewnością naładuje energią na cały dzień! Do zrobienia zainspirowała mnie moja ulubiona kawa Inka – tym razem w wersji z błonnikiem ( połączenie aromatycznej kawy zbożowej(...)wspomagającym oczyszczanie i powodującym szybsze uczucie sytości ] – rozpuszczalnego błonnika pochodzącego z cykorii ). Spróbujcie! SKŁADNIKI: * kawa INKA z błonnikiem – 2 łyżki * mleko kokosowe – 400 g * owoce leśne: borówki, maliny * mix orzechów: nerkowce, laskowe, włoskie, macadamia, piniowe * suszone figi oraz daktyle SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko kokosowe blendujemy z kawą Inka z błonnikiem oraz garścią orzechów i garstką daktyli ( Jeśli wolimy bardziej
Ostra na Słodkoszybkie w przygotowaniu a do tego sycące i dające dużo energii a w dodatku bez glutenu. Składniki : 2 dojrzałe banany 4 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia 100 gr malin 2 łyżki miodu Przygotowanie: Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem w misce. Do jajek dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Łączymy jajka z bananami, dobrze mieszamy i smażymy(...)Smażymy z obu stron na minimalnej ilości oleju. Malinową konfiturę przygotowujemy w rondlu z zagotowania malin z miodem pamiętając o tym aby co chwilę ją przemieszać. Pankejki układamy po 3-4 sztuki jeden na drugim i polewamy konfiturą
Mechanik w kuchni