wysoki wypiek z domową galaretką z owocami leśnymi. Delikatny, puszysty – obłędnie dobry. Kwaskowa galaretka super kontrastuje z jego piankową strukturą. Ja uwielbiam jeżynową górę, ale super sprawdzą się maliny czy jagody – także mrożone. Możecie zrobić wyjątkowo wysoki sernik tak jak ja – w tortownicy ok. 23-24 cm (wtedy trzeba zrobić przedłużkę z papieru do pieczenia(...)budynie waniliowe (łącznie 80 g; sam proszek) szczypta soli opcjonalnie spód: 200 g herbatników lub ciastek, 3 łyżki masła Sernik leśny – góra: 300 g jeżyn, malin, porzeczek, jagód lub mieszanki owoców leśnych (mogą być mrożone; u mnie jeżyny) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 2 lekko czubate łyżeczki żelatyny owoce lub/i rozmaryn do przybrania Jeśli chcemy
Poezja smakuforemkę o średnicy 20cm: Spód: - 100gr orzechów włoskich - 60gr migdałów - 60gr masła orzechowego - 60gr masła min 82% tłuszczu masa serowa: - 440gr mascarpone - 330ml śmietanki 30% - 150gr malin, mogą być borówki lub jagody - 2 duże łyżki żelatyny - 6 dużych łyżek wrzątku - słodzidło do smaku, u mnie 4 duże łyżki Erytrytolu Sposób wykonania: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)ubitej dodajemy porcjami mascarpone, mieszamy krótko aby się masło nie zrobiło, dodajemy Erytrytol i powoli wlewamy zimną, rozpuszczoną żelatynę, mieszamy tylko do połączenia składników, można jeszcze mikserem. Dodajemy maliny i mieszamy już łyżką, wykładamy masę serową na orzechowy spód, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki ;) Wg obliczeń wagowych, całość podzielona na 10 porcji wychodzi porcja 120gr kalorie
Wypieki Reneśmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: ok 40 sztuk (20 dkg) herbatników (użyłam kakaowych) 1 puszka masy kajmakowej 2 galaretki malinowe 0,5 kg mrożonych malin (mogą być też świeże) 600 ml gorącej wody (do galaretek) *** Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę *** *** Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy(...)Masę zakrywamy kolejną warstwą herbatników i wykładamy pozostałą masę serową. Całość zakrywamy drugim blatem ciasta *** *** Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odkładamy do wystudzenia. Następnie do galaretki wrzucamy mrożone maliny, mieszamy i od razu wykładamy na ciasto (galaretka szybko tężeje) *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Blog z ApetytemCzasem trzeba umilić sobie życie odrobiną słodyczy. Tym razem będzie to przepyszny domowy biszkopt z dwoma rodzajami kremu, słodkimi malinami i owocową galaretką. Oczywiście podstawą tego ciasta jest biszkopt, ale jeśli skorzystacie z tego przepisu to jestem pewny, że Wam się uda. Przepis na ciasto bez pieczenia: Ciasto krówkowe Składniki na biszkopt 3 duże jajka 80g mąki pszennej (użyłam tortowej(...)poncz Składniki ponczu mieszamy i nasączamy nim przekrojony na pół biszkopt. Składanie biszkoptu Jedną połówkę biszkoptu smarujemy kremem przykrywamy drugą połówką biszkoptu i smarujemy drugim kremem. Na wierzchu układamy maliny i całość zalewamy ostygniętymi i lekko zastygniętymi galaretkami. Smacznego! Artykuł Biszkopt z kremem, owocami i galaretką pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ponieważ dojrzałe owoce oddały swoją słodycz. Składniki na 2 porcje: 2 duże jajka 1/2 szklanki mąki, np. jasnej orkiszowej/pszennej 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka masła klarowanego owoce, np. truskawki, maliny, banany Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W drugiej misce połączyć ze sobą: żółtka, mąkę oraz mleko. Do masy żółtkowej dodać ubitą pianę i całość delikatnie wymieszać(...)Rozgrzać patelnię z połową łyżeczki masła. Zmniejszyć ogień. Wylać połowę przygotowanej masy. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek, banana i całe maliny. Podczas układania owoców, omlet powinien lekko urosnąć. Przykryć patelnię pokrywką i dusić na małym ogniu około 8-10 minut. Omlet musi się lekko zezłocić od spodu i ściąć się z wierzchu. Tak samo postąpić z drugim omletem. Podawać
UgotowaćBardzo łatwe i bardzo szybkie, a daję sobie rękę uciąć, że będzie to jedno z Waszych ulubionych, malinowych ciast! Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało. SKŁADNIKI: GALARETKA MALINOWA: * maliny – 500 g * cukier – 50 g * woda – 200 ml * galaretka malinowa – 1 op PIANKA: * śmietana 36% – 500 ml * mascarpone – 250 g * cukier puder(...)łyżek * żelatyna – 3 łyżeczki DODATKOWO: * biszkopty okrągłe – ok. 250 g * galaretka malinowa -1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: GALARETKA MALINOWA: Maliny gotujemy z cukrem i wodą. Do gotujących dodajemy jedną galaretkę malinową, dokładnie mieszamy, odstawiamy do tężenia. CIASTO: Na tortownicę wykładamy biszkopty na sód. PIANKA: Zimną śmietanę miksujemy razem z zimnym mascarpone ( w tym samym czasie ) , dodajemy cukier puder. Żelatynę
Ostra na Słodkośmietanki 30% szkl mleka w proszku 2/3 szkl cukru pudru 3 łyżki żelatyny 1/3 szkl wody kilka kropel ekstraktu waniliowego 2/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej 300 g malin op. okrągłych biszkoptów 1 szkl mleka do nasączenia biszkoptów łyżka kakao Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić do napęcznienia a następnie podgrzać aż się rozpuści. W misie(...)mleko w proszku, ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Osobno ubić śmietankę i wymieszać z masą serową, dodać żelatynę i krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i razem z malinami wymieszać z masą serową. Dno i boki tortownicy (21cm) wyłożyć folią. Biszkopty krótko maczać w mleku i ułożyć na dnie formy. Zalać masą serową i ułożyć kolejną warstwę biszkoptów
Smakołyki Asibezę lub krem na niebiesko), tak by nasz deser miał nietypowe kolory. Pavlovą możemy przygotowywać w zasadzie cały rok wykorzystując dostępne w danym momencie słodkie owoce, np. truskawki, maliny, jeżyny, poziomki czy borówki. Powinny być jednak raczej świeże i w całości, gdyż ewentualny nadmiar soku nie wpłynie korzystnie na efekt końcowy. Torcik bezowy - Pavlova(...)szklanki eryrytolu 1 łyżka soku z cytryny Krem 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone erytrytol - do smaku Do dekoracji owoce sezonowe (truskawki, borówki, maliny) listki świeżej mięty oraz melisy Instrukcje Białka oddziel od żółtek i umieść w lodówce, aby były dość mocno schłodzone. Umieść je w naczyniu i zacznij ubijać. Gdy tylko lekko się spienią zacznij partiami dodawać
Kulinarna Pokusamąki tortowej orkiszowej + trochę do podsypania 6) łyżeczka cukru Sos malinowy 1) 400 g malin 2) ok. 4 łyżek cukru 3) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1) 2 łyżki oleju Sposób przygotowania(...)garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju i wrzucamy kopytka na wrzącą wodę. Gotujemy około 5-7 minut od wypłynięcia klusek na wierzch. 4. Maliny wkładamy do garnka, dodajemy do nich cukier (w razie potrzeby możemy dodać nieco więcej cukru- w zależności od upodobań) i zalewamy niewielką ilością wody i zagotowujemy. Następnie, żeby zagęścić sos, dodajemy
Na kulinarnym poligoniemąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru Składniki na pianę: 6 białek szczypta soli 180 g cukru 75 g płatków migdałowych Składniki na masę malinową: 600 g malin mrożonych 3 galaretki o smaku malinowym Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, kiedy wystygnie dodajemy lekko rozmrożone maliny. Odstawiamy do czasu, aż zacznie tężeć. Składniki na masę śmietanową
To co lubię - gotuję i polecammaślanki pół szklanki świeżo zaparzonej kawy 1 duże jajko 60 ml oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Składniki na mus malinowy: 800 g malin 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 130 g cukru sok z połówki cytryny 5 łyżeczek żelatyny 1 łyżka cukru pudru Składniki na polewę: 50 ml wody 100 ml śmietanki(...)kroimy na dwie części. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. Podgrzewamy chwilę w mikrofali lub zalewamy gorącą wodą 1/3 szklanki i mieszamy, aż się rozpuści. Maliny wrzucamy do garnka, dodajemy sok, cukier i zagotowujemy. Przecieramy przez sitko. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia cały czas pilnując żeby zbyt nie zgęstniała. Do dużej miski wlewamy
To co lubię - gotuję i polecamcukru szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego lub zwykłego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 200 g schłodzonego serka mascarpone 300 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% Dodatkowo: maliny lub ulubione owoce Instrukcje Beza: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, kiedy będą sztywne stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier i miksujemy, aż białka będą błyszczące, a cukier się(...)zostawiamy do czasu, aż wystygnie. Krem: Do naczynia przekładamy śmietankę i serek mascarpone, miksujemy, aż powstanie gęsty krem. Całość: Na wcześniej upieczoną bezę wykładamy krem, a na wierzch maliny. Z pomocą papieru do pieczenia zawijamy dość ciasno roladę. Przed krojeniem odstawiamy na min.pół godziny do lodówki. Smacznego :) Zobacz także podobne przepisy: Rolada truskawkowa Rolada czekoladowa Rolada biszkoptowa z jagodami
To co lubię - gotuję i polecamDzisiaj zapraszam na pyszny, prosty torcik z kremem mascarpone i świeżymi malinami (i resztką borówek :D). Ciasto zrobione jest z mąki pszennej oraz pełnoziarnistej i oczywiście słodzone ksylitolem. Zamiast malin można użyć samych borówek, albo innych świeżych owoców. Najlepiej zjeść go bardzo szybko, bo jednak świeże owoce zbyt długo się nie utrzymają. Taki torcik będzie
Healthy food explorerdeser z quinoa. Warstwowy deser z quinoa – składniki (2 porcje): 6 łyżek komosy ryżowej, 2 łyżki nasion chia, 1 łyżka kakao 100%, serek naturalny Bieluch, 150g, garść świeżych malin. Sposób przygotowania Najpierw gotujemy komosę ryżową. Następnie, pod koniec gotowania dodajemy do niej kakao oraz nasiona chia. Całość mieszamy i zestawiamy z ognia. Czekamy, aż masa kakaowa nieco przestygnie. Jeśli(...)niej także odrobinę miodu. Nasz deser układamy warstwowo, najlepiej będzie prezentował się w przezroczystych, szklanych naczyniach. Najpierw wykładamy kakaową warstwę z quinoa. Następnie część z naturalnym serkiem. Później układamy maliny. I znowu – warstwa kakaowa. Później serek naturalny. I na koniec dekoracja z malinki i listka świeżej mięty. Smacznego! Spróbuj także: czekoladowy budyń z awokado, amarantuski bananowe. Jeśli chcesz być
Natka Pietruszkiwyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 60 min.). W między czasie gotujemy budyń. składniki na nadzienie budyniowe: 750 ml mleka 2 budynie waniliowe 4 łyżki cukru dodatkowo: 2 garstki malin wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy i gotujemy, aż powstanie gęsta masa. Zestawiamy z ognia. Wyrośnięte(...)ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i chwilkę zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt ok. 30×50 cm. Na cieście rozkładamy budyń i posypujemy malinami. Zwijamy z rulon (dłuższy bok). Tniemy na ok. 3 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze na ok. 10-15 min. do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem. Pieczemy
Domowy Smak Jedzenia