poszukiwania ,,czegoś". Przeszłam kuchnię gdzie znalazłam rodzynki i banana, szafkę gdzie Mama trzyma słodycze (tam nic nie znalazłam :-D), aż w końcu trafiłam na ogród!!! A tam były maliny i truskawki! Szybka i pyszna sałatka owocowa super łatwa 5 min dla 1 osoby Składniki: * garść malin * garść pokrojonych w ćwiartki truskawek * 1 banan * garść rodzynek * wiórki kokosowe Do dzieła! Banana
sierotka maRysia w kuchniNaleśniki są nieskończoną możliwością kombinowania i ciągle przyrządzania ich na inny sposób dlatego zawsze zadziwia mnie jak w naleśnikarniach widzę powtarzające się możliwości wyboru. Naleśniki zapiekane z brzoskwiniami i malinami łatwe ok 30 minut dla 1 osoby Składniki: * mleko * mąka * jajko * cukier * sól Nie podaję dokładnych proporcji gdyż ich nie znam, ja zawszę robię ,,na oko" * brzoskwinia * maliny * cukier puder
sierotka maRysia w kuchniRaspberry Daiquiri to Daiquiri z dużą porcją malin. Drink powinien być serwowany w kieliszku do martini ale w Hawanie podaje się go w tym co akurat znajduje się na wyposażeniu baru :). Składniki: 50 ml rumu Havana Club A ñ ejo 3 a ñ os, 20 ml soku z limonki, garść malin, 1 łyżeczka cukru, pokruszony lód. Przygotowanie
SzczyptaSmaQWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z twarożku z dodatkiem białej czekolady i malin. Upiekłam je już jakiś czas temu ale dopiero teraz doczekały się publikacji. Bardzo nam smakowały i zostały zjedzone w tempie ekspresowym. Bułeczki podałam na talerzu z serii New Hollis Gold od Porcelana Bogucice . Post(...)Drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekoladą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemleka 60 ml oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 270 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka 24 malin 12 jeżyn Dodatkowo: cukier puder do posypania masło do wysmarowania ciasta CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Budyń przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na 12 babeczek dokładnie smarujemy masłem. Do każdej przegródki wlewamy 1 i 1/2 łyżki ciasta, na to 1 łyżeczkę budyniu, układamy dwie maliny i jedną jeżynę. Ponownie wlewamy 1 i 1/2 łyżki ciasta. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
My Culinary ArtSkładniki na 2 porcje: 2 obrane pomarańcze 1 żółta gruszka ze skórką 1 czerwone jabłko ze skórką garść malin 1 cm obranego imbiru 1 łyżka syropu klonowego odrobina wody CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy, aż do uzyskania jednolitego koktajlu. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody i ponownie miksujemy(...)Dodatkowo działa odkażająco, przeciwwymiotnie i przeciwzapalnie, więc jeśli zjedliście coś "wątpliwej świeżości", imbir z pewnością Wam pomoże. Ma działanie moczopędne, więc pozwala na szybsze pozbycie się toksyn z organizmu. MALINY świetnie uzupełniają niedobory witamin z grupy B. Zawierają również wapno, magnez, żelazo i potas. Wspomagają proces zdrowienia przy przeziębieniach. NA ZDROWIE
My Culinary ArtDyniowy mus z ricotty; z malinami Jeszcze nie zima, a ja już rozmrażam maliny xd Gotowe śniadanie, gorąca kawa, jeszcze tylko wytrzymać do tej 15 w szkole, doczłapać się do domu dwie godziny później i weekend... powiedziałabym, że odpocznę, ale znów tego nie zrobię, bywa :D Czasami ogarnia mnie jakaś taka bezsilność, niemoc, zawieszenie, pomimo, że wiem
More food, love and dreamsSkładniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej 1 szklanka malin 2 brzoskwinie 1 łyżeczka chia 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka miodu Brzoskwinie pozbawić pestek. Pokroić na kawałki. Do blendera wlać wodę kokosową, dodać maliny, brzoskwinie, chia, siemię oraz miód. Zmiksować
Moja Galeria SmakuDyniowe gofry owsiane*; z gruszką, malinami i dom. truskawkowym dżemem chia *pół owsiane, pół z mąki gryczanej Maliny to ostatnio taki weekendowy rarytas, dziękuje mamusiu, za to jeszcze lepiej smakują < 3 Gdzieś tam pomiędzy kruszeniem ciasteczek, mieszaniem masy, krojeniem.. wszystkiego, piekę sobie gofry prawie, że na obiad, ale natłok rzeczy i myśli, czy okej
More food, love and dreamsSezon malinowy już w pełni...u mnie przedtem malin nie było..susza dała się we znaki..ale deszczu trochę popadało i malinki na mojej działce i u mamy"odżyły"i tak oto zrobiłam dżem ..ja zrobiłam z większej porcji ..do tego dżemu użyłam gotowego żelfixu itp.. 1 kg malin 0,5 kg cukru żel do dżemów Odważyć
Moje domowe kucharzenieZapiekany budyń dyniowy; z figami i malinami, oraz miodem i pestkami dyni Bo miałam wstawić do lodówki przed zapieczeniem by stężał, ale Natalia gapa przypomniała sobie o tym dopiero w połowie pieczenia więc nie wyszedł taki do końca jak chciałam, ale nie ma co płakać i rozpaczać, tak czasami jest, nie wszystko wychodzi, pewnie kiedyś bym już(...)zjadła, "bo nie jest taki jak powinien być" dzisiaj zajadam z uśmiechem i cieszę się z kupionych przez mamę malin i mam pretekst by szybciej zrobić podobny
More food, love and dreamsprzepełnionego cukrem i utwardzonymi tłuszczami. Granolka jest bardzo treściwa, pełna zdrowych płatków owsianych i żytnich, z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi w miodzie oraz malinowym twistem :) Składniki : 1 szklanka malin 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1 szklanka płatków żytnich 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki miodu lub syropu daktylowego Orzechy i płatki wymieszać z miodem. Maliny rozgnieść widelcem na puree. Wymieszać
Chocolate Muffin BlogNajlepsze są oczywiście zerwane prosto z krzaczka i odrazu zjedzone. Jednak przyjemnie jest też zimową porą przymieść mały słoiczek ze spiżarki i zjeść "na raz" jego zawartość :-) SKŁADNIKI: - maliny - cukier - trochę wody (1 łyżka na słoik) Maliny zasypuję cukrem. Ilość cukru jest dowolna, chodzi o to, aby pod jego wpływem malinki puściły trochę soku (ja dałam na całą ilość
WielopokoleniowoSezon na maliny wciąż jeszcze trwa i dlatego malinowe ciasto wjechało na nasz stół. Do wypieku użyłam mąki samorosnącej, ostatnio jestem nią zauroczona, natomiast jeśli takiej nie macie wystarczy dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dużo malin w tym roku zamroziłam i zrobiłam sok ale bez ciasta sezon nie byłyby pełny, stąd też mój wypiek. Ciasto lekkie, puszyste i bardzo
Moje Małe Czarowaniemasła 1 łyżka likieru kokosowego, typu mlecznego ja użyłam Canari Dodatkowo: ok. 100 g czekolady do rozpuszczenia ( ja użyłam ok.70 g gorzkiej i 30 g mlecznej) kilka owoców świeżych malin kilka owoców świeżych jeżyn Wykonanie: Na początku rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. Silikonowe foremki wysmarowałam rozpuszczoną czekoladą i wstawiłam do lodówki. Można tą czynność powtórzyć i pokryć ścianki dwoma warstwami(...)wyciągnęłam foremkę na czekoladki pokrytą wcześniej czekoladą. Masą kokosową wypełniłam wgłębienia w taki sposób jak widać to na zdjęciu wyżej, w środek wcisnęłam po jednym owocu jeżyny lub maliny w każde wgłębienie. Wcześniej rozpuszczoną czekoladę ponownie umieściłam w kąpieli wodnej, bo troszkę mi zastygła. Rozpuściłam jeszcze raz i zalałam masę kokosową z owocem, czyli zamknęłam czekoladki. Foremkę z czekoladkami wstawiłam
Blondynka Gotuje