makowiec z beza - 501 przepisów

Makowiec bez ciasta 635

   Zupełnie inny makowiec.Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta. Składniki:-30 dkg maku-1 szklanka cukru-6 jajek-kilka

Maminek kulinarny
Makowiec bez zbóż i zawijania 265

Makowiec w postaci tradycyjnej rolady jest obecny (a raczej był) u mnie dwa razy do roku na każde święta od czasów, kiedy stałam się posiadaczką Thermomixa

Zdrowa Kuchnia Sowy
Makowiec z bezą 352

Makowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj zostają nam nadmiarowe białka – tutaj zamieniają się one w chrupiącą bezową skorupkę. Jeśli kupimy zmielony mak w torebkach, to pracy przy nim nie będzie dużo – polecam takie ułatwienie. Makowiec ładnie prezentuje się(...)Pieczemy w 160°C z termoobiegiem (lub 180 bez) przez około 45 minut. Potem piekarnik wyłączamy, w drzwiczki wkładamy drewnianą łopatkę i studzimy tak przez 10 minut. Post Makowiec z bezą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Makowiec z bezą 419

jest u nas makowiec, ponieważ gości u nas chyba tylko raz w roku... w Święta Bożego Narodzenia. Dlatego musi być naprawdę wyjątkowy... Mam jeden sprawdzony i niezawodny przepis na makowca na ucieranym cieście pokrytego delikatną, bezową chmurką. Do ciasta użyłam margaryny Palma, która mam okazję testować i sprawdziła się świetnie. Ciasto wyszło odpowiednio miękkie i wilgotne zarazem, idealne! foremka 23x33cmCiasto(...)cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą makową. Masę rozsmarować równomiernie na cieście.Piec około 40 minut  w temp. 180st. Beza: 4 białka,1/2 szklanki cukru.Białka ubić na sztywno, sopniowo dosypując cukier w trakcie ubijania. Sztywna piane rozsmarować na wierzchu ciasta.Piec jeszcze przez około 15 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 637

Ciasto, które kiedyś dość często gościło na naszym stole. Ostatnio zapomniane, dzisiaj powróciło w troszkę innej odsłonie, bowiem mój przepis gdzieś się ulotnił. Ale prześledziłam szybko

Smaczne Zdrowe
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy! 262

Przepyszne połączenie czekoladowego kruchego ciasta, maku z bakaliami, dopełnionego bezą kokosową, oblaną czekoladą z figami ;-).... Czego chcieć więcej ;-))) ? Składniki: na ciasto: - 2 szklanki mąki - 20 dag

SMYKWKUCHNI
Makowiec bez maku! 230

Wymyśliłam sobie makowca bez maku ;-). W ostatnim wpisie pisałam Wam o masie orzechowej, która mnie totalnie zachwyciła. Tak jak powiedziałam postanowiłam ją przygotować jeszcze raz, tym razem w formie nadzienia do makowca, zamiast maku! Tak, tak wiem że brzmi to dość groteskowo, bo co to za makowiec bez maku. Ale zapewniam Was, że gdybyście jedli to ciasto z zawiązanymi oczami(...)śnieg w tym roku, na zapach cynamonu, jodły, pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie mogę się już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka

SMYKWKUCHNI
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 629

potrafię sobie wyobrazić Świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zawijanego w rulon W ubiegłym roku zrobiłam babkę makowo-orzechową, ale tym razem postawiłam sobie wyzwanie i powstało bardzo smaczne ciasto w formie tradycyjnej strucli z makiem w wersji LCHF Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało tak bardzo jak mi i mojej rodzinie Składniki na ciasto: 110g mąki migdałowej(...)polewy i lukru: waga 980g, 3202 kcal, B 78g, T 294g, W 41g. BTW w 100g: 327 kcal, B 8g, T 30g, W 4,2g. Artykuł ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Delikatny makowiec z orzechową kruszonką 203

Święta nie mogą obejść się bez makowca. Lubię puszyste, lekkie i jednocześnie wilgotne makowce i taki własnie udało mi się upiec. Ten jest z dużą ilością jabłek, dzięki czemu jest odpowiednio słodki i wilgotny. Zredukowałam ilość cukru do minimum, bo za słodkich też nie lubię, a gotowa masa makowa jest wystarczająco słodka. Użyłam gotowej masy makowej, bo specjalnie nie będę(...)wtedy zwiększyć ilość kaszy manny o 2-3 łyżki no i nie dajmy się zwariować, nie każę Wam łyżki maku wyrzucać, czy ćwiartki jabłka Aby makowiec był w 100 % bez glutenu kaszę manną można zastąpić ekspresową kaszką jaglaną lub po prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już dziś możecie go upiec i odhaczyć jedną pozycję

greenscarf
Makowiec japoński 179

inaczej- makowiec bez spodu, lub makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy... To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne! Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik mleczny (z mlekiem w proszku) 814

piekarnika (lub lekko niżej). Zagotowujemy wodę w czajniku i wlewamy ją do blaszki pozostawionej na dnie (wrzątek będzie parował i nawilżał ciasto). Pieczemy 20 minut w 180°C (koniecznie bez termoobiegu), a potem zmniejszamy temperaturę i pieczemy ok. 55 minut w 155-160°C. Gdyby wierzch się przypiekał, możemy nakryć go kawałkiem folii aluminiowej. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki(...)zagrzać razem i wymieszać), czekoladową (150 g deserowej czekolady i 100 ml kremówki – zagrzać razem i wymieszać) lub kajmakową (z ugotowanej puszki mleka skondensowanego słodzonego). Zobacz także: Makowiec bez ciasta, czyli ciasto japońskie Makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński to prawdziwa gr... Babka cytrynowa Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kt... Burgery indycze z cheddarem i słodkim sosem

Poezja smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 482

Pierogi z kapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - nie. Kiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi najlepsze

Kulinarne Inspiracje
Ryba po grecku 204

wyobrażam sobie Wigilii bez makowca, tak nie wyobrażam sobie bez ryby po grecku. Każdy ma swój sposób na jej przygotowanie i preferuje ulubiony gatunek ryby. Moim skromnym zdaniem najlepszy do sosu greckiego jest dorsz, a dodatek jednej przyprawy sprawia, że moja ryba po grecku ma wyjątkowy, bardzo aromatyczny i świąteczny smak.    Składniki:   - filet z dorsza

mojewypiekiinietylko
Makowiec bezglutenowy 180

Inaczej rzecz ujmując makowiec bez ciasta... Bardzo fajny smak, mocno aromatyczny i oczywiście znika ekspresowo:-) Z tym makowcem prowadzę trochę nierówną walkę. Próbowałam go zrobić na maku z puszki i wyszła paćka, smaczna ale jednak paćka.... Więc nie polecam. Próbowałam również zrobić swoją masę makową i z kolei wyszła za sucha... Ale się nie poddałam, zmodyfikowałam i wyszło (prawie) idealnie(...)cukru 50 g masła/ margaryny 5 łyżek miodu cukier waniliowy lub aromat odrobina cynamonu skórka kandyzowana - pomarańczowa lub cytrynowa odrobina rumu - ewentualnie Zagotować wszystkie składniki - bez rumu. Do gotującej się esencji dodawać powoli mak, cały czas mieszając. Na koniec dodać rum. Pogotować chwilę do czasu aż masa zacznie gęstnieć, odstawić do przestygnięcia. Kiedy masa odrobinę przestygnie dodać ok 1 szkl

Ze smakiem bez glutenu

Proponowane wyszukiwania