Bez makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki AsiŚwięta bez makowca to nie są prawdziwe święta. Tak więc i na blogu przed świętami makowiec być musi. Szybko go zrobicie. Możecie użyć gotowej masy makowej, lub zrobić ją samemu. Jest prostsza niż myślisz, szybsza niż Ci się wydaje Polecam spróbować i zrobić taką jaką lubisz najbardziej z migdałami, lub bez. Z rodzynkami
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBoże Narodzenie bez makowca? Nie ma takiej opcji! Makowiec jest na liście obowiązkowych ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cmKruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru
Z miłości do słodkościŚwiąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. Święta Bożego Narodzenia bez makowca w naszym domu nie mogą się odbyć. Tak uważa sporo innych osób. Każdego roku piekę makowca, za każdym razem innego. Mnie nie zniechęca cały proces jego przygotowania, szczególnie, gdy można kupić gotową masę makową i mielony mak. Obecnie nie chce mi się parzyć i mielić 3-krotnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświąt bez makowca! Czy to Wigilia, czy Wielkanoc, makowiec jest obowiązkowym punktem na paterze ze słodkościami. Nie zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję
Karo in the Kitchenwiększość osób nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, ale do tej pory jakoś nie paliłam się do jego przygotowania, bo wydawało mi się, że za dużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne
Domowa Cookierenka Agimakowiec. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest trudne. Samo zawijanie ciasta jest bardzo łatwe. Jeżeli lubicie domowe wypieki to spróbujcie przygotować drożdżową roladę z makowym nadzieniem. Po za tym bez makowca nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. Składniki na 2 duże makowce (lub 1 duży i 2 małe): ciasto 0,5 kg mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży
UgotowaćBez makowca nie wyobrażam sobie Świąt, szczególnie tych Bożego Narodzenia. Dużo osób też tak uważa. Wiele osób uwielbia jeść makowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca ich cały proces przygotowania masy makowej. Właśnie tym osobom polecam mój dzisiejszy przepis na Prosty i szybki makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym. W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu, więc z całą pewnością zdążycie z jego przygotowaniem. Zatem do dzieła i do pracy :) Składniki: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 3 żółtka 1/2 kostki masła Makowiec
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Każda wizyta w większym sklepie o tej porze roku sprawia, iż chcąc nie chcąc zaczynam myśleć o Świętach Bożego Narodzenia.Nie ma u nas w domu Świąt bez makowca. Pomyślałam, czym można by w tym roku urozmaicić tradycyjny stół bożonarodzeniowy ? I się nie narobić przy okazji :)I tak powstała - pyszna , bardzo prosta w wykonaniu, gwiazda makowa, która świetnie się prezentuje
Moje Kuchenne Rewelacjemnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 125 ml mleka(...)lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca tak by zwinięcie było na dole. Przełożyć na blachę. Piec
Ala piecze i gotujeKażdy z nas ma swoje ulubione smaki. Mąż uwielbia kalafiora a ja... makowiec bez rodzynek. Przygotowałam więc coś co łączy nasz smakowe podniebienia... to zupa krem z kalafiora z makiem z dodatkiem serka APETINA Składniki: 1 kalafior 3/4 szklanka mleka 2 łyżki sera APETINA NATURALNY 3 szklanki bulionu 2-3 łyżki chrzanu 3 łyżki maku 2 łyżeczki soku z cytryny
Kuchnia w oparachgryczano-jaglane, bezglutenowe: Kruche maślano-korzenne ciasteczka: Świąteczne ciasteczka migdałowe: MAKOWCE: Makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką: Strucla makowa: Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy z cynamonem i orzechami: Tort chałwowy: SERNIKI: Sernik z makiem kokosem i brzoskwiniami: Sernik zebra: Sernik rewelacja na kruchym spodzie
Smaczne Zdrowewyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez makowca pełnego bakalii, nie do końca natomiast przepadam za suchym makowym ciastem zawijanym w kruche lub drożdżowe ciasto. Dla mnie jest trochę za mało lekkie. W przeciwieństwie do sernika z makiem na delikatnym, kruchym spodzie z piernika. Pyszne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto. Idealne na wigilijny stół. Do tego typu wypieków świetnie nadaje
Mango Papajawymiarach 39×26 cm. Kawał piernika swoją drogą Jak co roku czeka mnie i teraz dylemat, jakie ciasta upiec na Święta. Wiadomo sernik musi być. Boże Narodzenie bez makowca to nie Boże Narodzenie. Marlenka też, bo to jedno z ulubionych ciast pana męża. Keks… no tak, piekła go co roku moja mama. I gdzie tu miejsce na nowości
Mieszam w Garnkubardzo udanych. :) Na ten piękny czas, jeszcze trochę świąteczny, niczym Trzej Królowie niesiemy Wam w darze przepis na ciasto, które w te Święta zrobiło furorę w naszym domu. Smacznego! Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii) Z masą makową własnej roboty! Składniki na masę makową: 250 g maku 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów
Moja Mama GotujeRyba po japońsku 4. Śledzie z cebulką 5. Śledzie pod pierzynką z burakami Karp w klarowanej galarecie Wigilii nie wyobrażam sobie bez makowca przygotowanego na domowej, pełnej bakalii - masie makowej oraz domowych pierniczków. Słodkości: 1. Domowe pierniczki 2. Sernik na zimno
UgotowaćBoże Narodzenie bez makowca? Nie w naszym domu A jak makowiec to i masa makowa. Brzmi strasznie? Zupełnie niepotrzebnie. Ja wiele lat kupowałam gotową masę, bo kto by kręcił mak w maszynce. Mąż za to kręcił nosem, jak natrafił na rodzynki w masie, ale co tam. Pewnie byłoby tak dalej, gdybym jakiś czas temu nie trafiła na mak mielony. Brzmi
Mieszam w Garnkuoże Narodzenie nie może istnieć bez makowca! U mnie przez lata był on przygotowywany w formie rolady. W zeszłym roku postanowiłem wprowadzić jednak drobną zmianę i zapleść taki oto wieniec. Zrobił on prawdziwą furorę na bożonarodzniowym stole! Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami tym przepisem. W puchate ciasto drożdżowe została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami i pomarańczą
Food Squareustach. Łatwe w przygotowaniu, tak więc zachęcam do pieczenia. Mak, mak, mak... Większości z Nas kojarzy się z Świętami i bardzo dobrze, bo ja nie wyobrażam sobie Świąt bez makowca :) lubię ciasta makowe w każdej postaci, a to ciasto jest jednym z moich ulubionych, gdyż cały jego urok tkwi w prostocie :) Święta z reguły kojarzą się z przepychem, "zawalonymi" stołami
Kulinarna (nie)codziennośćskórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle i śliwki oraz migdały i różne orzechy. Pewne jest, że choć dowolnie wybranych, w keksie nie może zabraknąć bakalii. To tak, jakby zrobić makowiec bez dodatku maku ;) Mój keks został upieczony w keksówce o wymiarach 30x11cm i jest ona optymalna, w nieco mniejszej byłby on nieco wyższy, ale też mógłby być problem z jego
Smakołyki BerenikiBardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego
Domowa Cookierenka AgiTradycyjny makowiec świąteczny w nieco innym wydaniu. Marzyliście kiedyś o cudownym makowcu, bez warstwy ciasta, ze skórką pomarańczową, rodzynkami i... właśnie - czekoladą. To ciasto będzie zdecydowanym faworytem na świątecznym stole. Pokochają go nawet osoby, które do tej pory niechętnie sięgały po tego rodzaju wypieki. Wbrew pozorom, ciasto nie kruszy się, idealnie kroi na kawałki i długo zachowuje świeżość. Gorąco zachęcam
Chocolate Muffin Blogmoja propozycja na makowiec bez mąki. Taki sobie torcik ozdobiony cukrem pudrem. Upiekłam na spróbowanie i już wiem, że warto, bo jest bardzo szybki do zrobienia i chyba smaczny skoro zniknął bardzo szybko z talerza. Jak się ma w domu trzech łasuchów, a ja czwarta to tak jest z tymi ciastami. A zapomniałam powiedzieć, że czasami na ciasto wpada
O kuchni z uczuciemSmaczne, puszyste ciasto. Makowiec bez mąki :) Do przygotowania tego ciasta potrzebowałam: 5 jajek 400 g jabłek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki maku suchego 5 łyżek kaszy manny 100 g masła 1 aromat migdałowy. Mak sparzyłam, odcedziłam i zimny zmieliłam trzykrotnie przez maszynkę ( sitka o bardzo małych oczkach ). Ż ółtka ubiłam ze szklanką cukru, dodałam masło ciągle ubijają. Jabłka
Darcia w kuchniSezon przedświąteczny czas zacząć :) U mnie w domu nie wyobrażamy sobie świąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa
Zainspirowana w kuchni