makowiec z beza - 501 przepisów (strona:5/34)

Makowiec z masą kajmakową 244

Makowiec od zawsze kojarzył nam się ze świętami.  Najlepszy to ten w którym zawsze było dużo maku.  To moje pierwsze święta bez glutenu. Wiedziałam, że nie będę mogła jeść niektórych potraw. Nie stanowiło to dla mnie żadnego problemu. Jednak nie wyobrażałam sobie, że nie mogłabym skosztować pysznego, miękkiego i aromatycznego makowca. Wzięłam sprawy w swoje ręce. Poszukując inspiracji

Pan i Pani Smith w kuchni
Makowiec z jabłkami (makowiec japoński) 1689

Makowiec z jabłkami, zwany inaczej makowcem japońskim, to ciasto składające się wyłącznie z masy makowej. Nie zawiera spodu z ciasta kruchego, a masa makowa wzbogacona jest

Smakołyki Bereniki
Poppy seed sweety for Easter 175

makowiec posiadamy w rodzinie juz od dawna... Jednak w wersji bezglutenowo, bezjajeczno i bezlaktozowej powstal na nowo :) Podobnie jak moja rodzina, nie potrafie sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez cud miód makowca... Ten był próbą utrzymania sposobu przyrządzania wg. przypisu rodzinnego, ale w tej "innej" wersji :) Składniki na ciasto: 4 łyżeczki "Egg free" zamiennika jajka 1 szklanka cukru

Lajtkraft food intolerance
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I KRUSZONKĄ, BEZGLUTENOWY 397

Któż nie lubi makowca... ? A jeszcze gdy tak łatwo i szybko można go przygotować, to już tym bardziej. My lubimy wszelakie makowce, a odkąd kilka lat temu odkryłam, że można kupić czysty mak mielony bez żadnych dodatków, przygotowanie tego jakże czasochłonnego kiedyś ciasta, stało się czystą przyjemnością. Dziś wersja szybkiego, pysznego makowca japońskiego z orzechami, migdałami i pyszną kruszonką

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC BEZ PIECZENIA (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 205

Jakiś czas temu przyrządziłam domową masę makową. Część wykorzystałam do tradycyjnego makowca zawijanego z orkiszowym ciastem drożdżowym. Pozostała masa została użyta dziś do mniej klasycznego makowca, bo takiego bez pieczenia z surowym ciastem z bakalii. Która wersja bardziej mi smakuje? Zdecydowanie ta dzisiejsza. Mąż twierdzi, że oba makowce "wymiatają". Spróbuj tego typu makowca i sam zdecyduj co lepsze: klasyka

Jeść, by żyć w zdrowiu
Strucla makowa 371

Makowiec to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Zazwyczaj gości u mnie tradycyjna strucla makowa i taką właśnie formę tego wypieku chciałabym Wam przedstawić poniżej.Mój makowiec to połączenie ciasta krucho-drożdżowego z aromatyczną masą makową, nie dodaję do niego bakalii, gdyż jestem zwolenniczką mniej słodkich makowców, a duża ilość rodzynek czy orzechów potęguje jego słodycz. Bakalie

Smakołyki Bereniki
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 326

puszysty biszkopt pokryty fantastyczną, mokrą masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta! Świetnie sprawdzi się na każdą rodzinną imprezę, albo jako słodkości do popołudniowej kawki, zupełnie bez okazji. Masa makowca jest niezwykle mokra, kremowa – czyli taka jak lubimy najbardziej! Koniecznie wypróbujcie! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: ( 22×25 ) BISZKOPT: * jajko – 4 szt * cukier – 1 szkl * olej

Ostra na Słodko
Mini tarty makowe 195

niewielką ilością masy makowej, często ze zbyt zbitym ciastem. Mimo to smakował bardzo swojsko, przypominał dom. Nic więc dziwnego, że w wielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego

Przysmaki Karolki
Makowiec świąteczny. 252

może się rozpadać ilekroć wbija się w niego widelczyk. Masa makowa musi być wilgotna. Doszłam do wniosku, że skoro upiekłam pyszny sernik, muszę spróbować zrobić równie dobry makowiec. Boże Narodzenie bez niego , tak i jak bez pierników nie może się odbyć. W ubiegłym roku też zrobiłam na święta, ale nie byłam zadowolona jak dla mnie był trochę za suchy-wszyscy

Kuchnia Beaty
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1889

makowca na kruchym cieście . Łączy on w sobie cechy obu tych wypieków: zawijaną formę strucli i ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a właściwie półkruchym) spodzie. Makowiec to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta, więc nie warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie ona bardziej zwarta niż masa z puszki, doprawiona według Waszych upodobań, a także(...)bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Jeśli zaopatrzycie się w dostępny w sklepach już zmielony mak, wystarczy zalać go wrzątkiem i dobrze odcedzić, a proces mielenia pominąć. Masę makową można przygotować wcześniej, pomijając dodanie jajek i przechować do kilku dni w lodówce lub zamrozić, a odmrozić przed wykonaniem makowców. Z poniższego przepisu przygotujecie dwa makowce o długości

Smakołyki Bereniki
Ciasta i wypieki świąteczne 1024

TUTAJ”. Zapraszam       Sernik Twix PRZEPIS TUTAJ Sękaczek PRZEPIS TUTAJ Miodownik z orzechami PRZEPIS TUTAJ Sernik królewski PRZEPIS TUTAJ Wiśniowa pokusa PRZEPIS TUTAJ Snikers bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Makowiec zawijany PRZEPIS TUTAJ Makowa gwiazda świąteczna PRZEPIS TUTAJ Księżniczka – ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Snikers, miodowo-orzechowe ciasto z dwiema pysznymi masami PRZEPIS TUTAJ Karmelowiec – ciasto

Blog z Apetytem
🎄 Świąteczne FIT słodkości - Darmowy Ebook do pobrania! 🎄 223

pobrania poniżej FIT słodkości - edycja świąteczna - Ebook  W ebooku znajdziecie 10 przepisów na tradycyjne świątecznie ciasta w zdrowszej wersji. Wśród przepisów znajdują się między innymi:  bezglutenowy makowiec piernikowy torcik bez mąki       piernik bez laktozy bezglutenowe pierniczki oraz wiele innych! Na końcu znajdziecie uwagi jeśli chcecie zrobić ciasto  w większej formie oraz kilka zamienników

Health-Fit-Life
Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe) 213

Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru.  szklanka suchej kaszy jaglanej szczypta soli olejek migdałowy kilka kropel 500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 6-8 łyżek miodu akacjowego 4  - 5 łyżek domowej masy makowej 50 ml oleju rzepakowego jajo 30 ml rumu otarta skórka z połówki pomarańczy garść

AZgotuj!
Makowiec japoński 201

struclę . Ten pierwszy posmakował nam tak bardzo, że nie próbowałam kolejnych przepisów. I właśnie to ciasto, znane jako makowiec japoński, upiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego.  Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy stres niż przy klasycznym makowcu. A jak patrzę na mijający

bistro mama

Proponowane wyszukiwania