Dzisiaj część druga świątecznych propozycji :) Tym razem ciasta w różnych odsłonach. Ja tradycyjnie piekę trzy - sernik, piernik i makowiec. A jakie są wasze przepisy na tegoroczne święta? :) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru Piernikowe ciasto na białkach bez cukru Aromatyczny piernik orkiszowo - gryczany na cydrze cynamonowym Żytnie ciasto
FitKotZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem
W kuchennym oknie EwyIdealna alternatywa dla osób które lubią makowiec ale nie przepadają za wersją z kruchym ciastem. Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie przygotowanej. Ja zrobiłam własną bakaliową masę z suchego maku mielonego . Całość wyszła idealnie - odpowiednio słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego. Składniki: Masa makowa - 2 puszki(...)mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto biszkoptowe wylać na mak wyłożony do formy i rozprowadzić po całości ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni - bez termoobiegu. Piec przez 45-50 minut, Po wystudzeniu wyjąć z formy i odwrócić do góry nogami. Należy przy tym uważać, bo biszkopt bezglutenowy będzie się kruszył. Polać po wierzchu
Ze smakiem bez glutenuDziś trochę nietypowa propozycja ale jakże pyszna. Makowiec znalazłam u Olgi Smile i zapragnęłam go sobie zjeść. Upiekłam i powiem że jest pyszny a mogą go zajadać wszyscy czyli alergicy, ciasto jest bez glutenu, bez jajek, bez masła, bez mleka krowiego, chyba że możecie jeść te składniki to dajcie zwykłe mleko, masło i budynie zwykłe. Zapytacie zatem
Moje Małe Czarowanietemu. Makowiec, sernik i orzechowe w jednym. Mama zawsze piekła je na każde święta czy imprezy rodzinne. Ciasto trzy w jednym, które długo nie miało nazwy, więc nazywaliśmy je trójkolorowym mazurkiem, chociaż z klasycznym mazurkiem nie miało nic współnego. Odgrzebałam stary przepis i upiekłam ciasto, które jest bezglutenowe, bez dodatku mąki pszennej. Zmniejszyłam też
To co kochamsernik. Jestem jego fanatycznym miłośnikiem. Mógłbym go jeść bez przerwy o każdej porze dnia i nocy. I choć przysmak ten jest bardzo popularny w Polsce, to jednak z Polski nie pochodzi. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku tego ciasta pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, gdzie karmiono nim olimpijczyków. Podobnie wygląda sprawa z makowcem. Ciasta z domieszką maku robili już Sumerowie, antyczni
Jacob Tastessłodką, pieprz, suszoną natkę pietruszki i startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażyłam na maśle klarowanym. Kolacja 19:00 Chlebek z ziarnami bez mąki, dostajemy od mojego taty (piecze sobie co dwa dni). Jest pyszny, według mnie smakuje jak makowiec (maku w nim nie ma 😄). Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPodobno maku nie może zabraknąć na świątecznym stole,ponieważ bez niego może nam zabraknąć szczęścia w przyszłym roku. W świątecznych potrawach najczęściej pojawia się postaci słodkiego makowca albo w kutii, w niektórych regionach zwanej po prostu kluskami z makiem. KLUSKI Z MAKIEM (kutia) Składniki: makaron (najlepiej mały w formie zacierki, ja użyłam kokardek) 250 g maku 750 ml mleka
Bon appetit mon amieSmarujemy lekko ubitym białkiem i wykładam po 1/3 masy makowej na każdą część zostawiając wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.3 cm. - -mak po wierzchu też smaruje białkiem ,aby nie odstawał od ciasta . Zwijamy makowiec .Zawinięte w papier do pieczenia makowce nakłuwamy cienkim szpikulcem Wkładam do zimnego piekarnika włączając go na 175 stopni. Pieczemy ok.40-50 minut,aż makowce wyrosną
w mojej kuchnioblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki. Żurawina jest twarda, cierpka i bardzo charakterystyczna w smaku. Na surowo i bez cukru – żadnej przyjemności z jedzenia żurawiny nie ma, bo wrażenie cierpkości na języku
Karo in the Kitchenpewno wyróżnią się niepowtarzalnym smakiem. W tym przypadku oczywiście do ich wykonania używam często pozostałych ciast, choćby makowca, każdego kruchego ciasta. A jeśli mamy tego zbyt mało, to nadadzą się różne ciasteczka: biszkopty, herbatniki, ciastka maślane. Jest to deser bardzo prosty, bez pieczenia. Trufle w różnych posypkach Składniki: ciasto na trufle: – ciastka i ciasta różne – 1 łyżeczka marmolady (u mnie
Kuchnia co dniaZapraszam na torcik bez ambarasu, a pewny. Super prosty i dość szybki w przygotowaniu. Święta za pasem, a moja Córcia na 10-te urodziny zażyczyła sobie ciasto z makiem. Makowiec tuż przed Bożym Narodzeniem?? Ale co bylo robić) Wybrałam torcik makowy. Trochę miałam kłopotu z dobraniem odpowiedniego kremu. W sukurs przyszedł gotowy krem dr. Oetkera, który już od dawna miałam(...)nadzieję, że nie zakrzyczycie mnie za użycie gotowca) Ajerkoniakowy krem okazał się strzałem w 10-tkę: szybki i prosty w wykonaniu, bardzo łatwy w rozsmarowywaniu, a co najważniejsze bez posmaku sztuczności. Po dodaniu 100 g masła (jak sugeruje producent), kremu wystarczyło na jednorazowe przełozenie tortu, oraz jego hojne udekorowanie. Przepis na biszkopt od Dorotki, lekko zmodyfikowałam, u mnie tylko
Mia Cucina Sofietabezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest jednak nie tylko powiązany ze świętami Bożego Narodzenia. Makowiec jest idealnym wypiekiem na wszelkie rodzinne spotkania. I choć wiele osób czasem krępuje jedzenie maku w towarzystwie
Sajkofanka smakużeby na Święta zaserwować najlepsze wypieki U mnie na świątecznym stole zapewne staną bożonarodzeniowe klasyki: sernik, makowiec, ale planuję także wprowadzić troszkę zdrowszych nowości. Jedną z nich będzie Świąteczny piernik bezglutenowy – lekko wegańskiej (w przepisie pojawia się miód, ale można bez problemu zastąpić go syropem daktylowym i od razu przepis staje się czysto wegański Ciasto przeszło już pierwsze testy
365 dni dookoła kuchniGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!