Zdarzyło się Wam kupić masę makową w puszce, która nie nadawała się do pieczenia? Czasem zdarza się mi kupować gotowce, ale zawsze czytam skład i wybieram
Obiad gotowyLekki biszkopt z dodatkiem maku, delikatna i zarazem puszysta masa serowa oraz pyszna domowa konfitura. Całość wieńczą chrupiące płatki migdałowe. Ciasto idealne na Święta, urodziny i
Z miłości do słodkościNo właśnie, czyli co? Z czym kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem
Ratunku obiadobiecany dziś przepis na pyszny, rumowy makowiec. Składniki: I. Ciasto: - 250 g mąki - 3 żółtka - 125 g cukru pudru - 125 g masła - kilka kropel aromatu rumowego II. Masa makowa: - 2 szklanki suchego maku - 5 jaj - 1 szklanka cukru pudru - 1 czubata łyżka kakao - 50 g rodzynek - 50 g skórki pomarańczowej - 50 g migdałów bez skórki - 50 g orzechów włoskich
DominikaDolcibloga, który Cię nominował. Pytania od autorki bloga Słodkie okruszki Jaki smak kojarzy Wam się najbardziej z dzieciństwem? Pierogi z truskawkami Wasze ulubione warzywo? Pomidor,papryka Bez jakiego smakołyku nie wyobrażacie sobie popołudniowej kawy lub herbaty? Nie jestem wybredna, obojętnie co byle słodkie Z czym kojarzy wam się blogowanie? Z dzieleniem się z innymi(...)daje wam najwięcej radości w ży ciu? Rodzina Co według Was jest najlepsze na letnie upały? Leżak w cieniu Czy macie swój ulubiony ,,babciny'' przepis? Makowiec Książka do której chętnie wracacie? Dziewczynka w zielonym sweterku.W ciemności Wasz ulubiony deser? Panna cotta Wasz stosunek do zup-lubisz czy nie znosisz? Lubię,bardzo
magiczna kuchnia KasiWitajcie. Dzisiaj stworzyłam dla Was post z najlepszymi ciastami, moim zdaniem na Wielkanoc (oczywiście mojego wykonania). Standardowo nie może zabraknąć serników, dojdą do tego jeszcze kruche
Zdrowie i pysznie na talerzusmaki w jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru) - 120g roztopionego masła * masa
CookYourselfdoskonała jest nie tylko do makowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna i niezawodna. Można przygotować ją sporo wcześniej i przechowywać w lodówce lub zamrozić. Bardzo polecam! Składniki: 500 g niebieskiego suchego maku 180 g cukru 100 g drobnych rodzynek 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g posiekanych na małe kawałki migdałów bez skórki 75 g miękkiego masła
maniapieczeniaMacie już makowiec, macie już sernik, może jeszcze keks z bakaliami i szukacie jeszcze czegoś pysznego? Dobrze trafiliście! Ta lista jest właśnie dla Was! Oto moje świąteczne propozycje, które zadowoloną nawet najbardziej wybrednych gości. Jak zwykle znajdziecie u mnie dużo przepisów z masą kajmakową, bo jest to ulubiona masa mojego męża i święta bez niej odbyć się nie mogą
Mania Wypiekaniawięcej). Makowce ułożyć w odstępach od siebie na dużej blaszce 25 x 40. Piec na dolnym ruszcie ( termoobieg + górna grzałka ) w temperaturze 190 ºC przez około 30 - 40 minut, do brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Ciepłe ciasto polukrować i posypać skórką pomarańczową, makiem lub płatkami migdałów. Ciasto można mrozić ( bez lukru! ), zawinięte folią spożywczą
Atlas SmakówKiedy Maggie mówi, że znalazła smakowite ciasto, pierwsza podnoszę rękę do wspólnego pieczenia. Kiedy Maggie mówi, że zrobiła pyszne ciasto, wierzę jej bez zastrzeżeń. Mamy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami, zatem najwyższy czas pomyśleć o smacznych potrawach, które znajdą się na świątecznym stole i miło zaskoczą innych (nie stosujących diet
Smakuje zdrowoTradycyjne w Wielkopolsce coraz częściej znajdują też swych zwolenników w innych regionach kraju. Te są po prostu przepyszne , najlepsze rogale jakie dotychczas jadłam. Idealnie
Smaczne Zdrowekwestii tego skąd się wywodzą i z jakim krajem się od razu kojarzą. Myślisz Francja, mówisz Crème brûlée, myślisz Włochy, mówisz Tiramisu, mówisz Polska, myślisz kremówka, czy też makowiec. Oczywiście to jedynie przykłady. Dzisiaj chciałabym wam zaserwować deser, który przeważnie kojarzony jest z Hiszpanią a tak naprawdę hiszpański do końca nie jest. W tym wpisie chciałabym zaznaczyć fakt(...)powiem w kilku zdaniach o samej recepturze i wykonaniu. Mianowicie : Flan będzie pieczony w keksówce w kąpieli wodnej. Najważniejszy jest jednak pierwszy etap czyli właściwe przygotowanie karmelu, bez którego nie można się obejść. Pomyślicie sobie, że przecież karmel to nie jest najłatwiejsza rzecz do przygotowania... Trzymajcie się proporcji i wskazówek a na pewno wam się uda. Karmel nie tylko
vaniliowoczekoladowaSeromakowiec (seromak) to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, soczyste, kremowe ciasto na kruchym spodzie, którego jedną część stanowi makowiec, a drugą sernik. Jest naprawdę pyszne, polecam! Składniki na seromakowiec: na formę o wymiarach 28x40 cm KRUCHY SPÓD: 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 2 żółtka (białka zostawiamy(...)będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 125 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 1 łyżka smażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej ewentualnie kilka kropel aromatu pomarańczowego lub cytrynowego Masło ucieramy
Rozpustne gotowanie