Niektórym ciasta przejadły się przez święta, ale nie wszystkim ;) Ci, którzy oszczędzali się, pewnie z chęcią wpadną do mnie na kawałek
Codzienna kuchnia niecodziennaczerpiąc z obu stron to, co wydaje mi się najlepsze. I tak - z przepisu mojej mamy będą pierogi z kapustą i grzybami, fasolka z masłem, kompot z suszu i makowiec. Nie podejmę się zrobienia tradycyjnego dla naszej rodziny barszczu grzybowego - to mocny wywar z grzybów odpowiednio doprawiony przyprawami i zagęszczony mąką. Doprawienie go to dla mnie czarna magia - wymaga wprawy(...)zostawieniu przestrzeni między pasztecikami, bo urosną! Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami - ja zrobiłam pół na pół - czarny sezam i kminek. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu przez ok 13 minut aż będą złociste. Podajemy z barszczem czerwonym lub wcinamy same
Kulinarne InspiracjeJuż nie raz pisałam ,że jestem łakomczuchem i bardzo lubię piec ciasta. Tym razem upiekłam iście świąteczny tort a przepis zaczerpnęłam z książki Doroty Swiątkowskiej - Moje
Radość kipiąca uśmiechem.Szczaw, wielu osobom do dziś kojarzy sięz niesmaczną zupą ze szkolnej stołówki. Stąd też zapewne wynika niezbyt duża popularność tej rośliny na polskich stołach – a
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami, od małego podglądałam mamę i babcię jak one tworzą(...)drożdży. Jeżeli na cieście mają wylądować jeszcze owoce i kruszonka dodajemy jeszcze 10 g drożdży. Jeśli uda nam się opanować tę zasadę możemy zabierać się za robienie drożdżówki bez żadnego przepisu i tak właśnie robiła to babcia, a i mama poszła w jej ślady i każde ciasto robi właśnie na oko :-) Mąka. Babcia zawsze używała mąki wrocławskiej lub poznańskiej
Rozpustne gotowanieMak i bakalie to klasyczne świąteczne połączenie, nie potrzebuje reklamy. Niech przekona Was fakt, że to ciasto jest przepysznie wilgotne, lekkie i bardzo aromatyczne. Ten makowy
Karo in the KitchenMakowiec na Święta? Kiedy spróbujecie tych drożdżówek – brioszek z makiem i kremem budyniowym , to gwarantuję Wam, iż wszystkie makowce pójdą w odstawkę :) Drożdżówki z masą makową robię bowiem od wielu lat i zawsze to one królują na stole, przyćmiewając inne wypieki. Bo po prostu są pyszne! Na hasło „piekę brioszki z makiem” moja rodzinka w mgnieniu(...)Pociąć na 2,5 cm plastry, które następnie układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, nacięciem do dołu w odstępach. Posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C (termoobieg). Wyrośnięte drożdżówki ponownie posmarować jajkiem i piec w środkowej części piekarnika około 15-20 minut na złoty kolor
Moja DelicjaHej :-). Miałam ciacho wystawić wczoraj, ale tak mam zabiegany tydzień, że nie wiem w co ręce włożyć :-(. Ciasto zobaczyłam na blogu moje wypieki . Jest przepyszne, tyle
kruche babeczkiRogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto
Kuchnia MagdaLenyPowoli nasz dom zaczyna wyglądać świątecznie. Wczoraj poszłam do Biedry po małe zakupy, wiecie chleb, masło, zwykłe drobiazgi. A jak zwykle kupiłam dużo więcej. Święta u
ArbuziakiNajlepsze Rogale Marcińskie – Zapraszam na pyszne, chrupiące Rogale Marcińskie z ciasta półfrancuskiego. Cudownie pachną, są z dużą ilością masła, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna
Mała CukierenkaWysp Brytyjskich, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów oraz korzennych przypraw i… przy okazji mocno okraszone dużą ilością brandy. U nas musi być makowiec i sernik, u nich to niezwykłe ciasto o bogatym wnętrzu. Jadłam taki keks rodem z Kalifornii u mojej przyjaciółki, której amerykańska teściowa piecze(...)lodówce do trzech miesięcy. – Przed podaniem można polać lukrem lub posmarować podgrzanym dżemem morelowym. Ewentualnie posypać cukrem pudrem. Zapewniam jednak, że wyjątkowo smakuje także bez dekoracji
To co kochamDekoracja to jeden z najważniejszych elementów świątecznego ciasta. Bez niej nie wyglądałoby tak apetycznie. Formę na babkę możecie dostać w sklepie internetowym firmy Leduvel, oficjalnego dystrybutora marki Nordic Ware. Podczas przygotowań do Świąt używałam czekoladowych dekoracji od Barry Callebaut. Zapewne słyszeliście już kiedyś o tej firmie. Barry Callebaut jest wiodącym na świecie producentem wyrobów kakaowych(...)jednego z nich (zdjęcie drugie) posypałam francuskimi prażynkami, które okazały się być tak delikatne, że wtopiły się w polewę. Co ciekawe, po zastygnięciu polewy, nie straciły na chrupkości! Makowiec i struclę z bakaliami również udekorowałam polewą z masła kakaowego, jednak do masy makowej dodałam drobno pokrojone kaletki czekoladowe w pomarańczowej polewie. Zapach i smak był po prostu nie do opisania
Poranek na słodkofermentują. W krajach arabskich są podstawą diety. W Polsce przez krótki czas jesienią można kupić świeże daktyle, a przez cały rok suszone na wagę lub pakowane (z pestką, albo bez). Istnieją trzy grupy odmian daktyli: twarde zawierające dużo skrobi, półtwarde i miękkie, z których wyciska się sok tzw. miód daktylowy. 100 g daktyli to około 277 kcal. Właściwości: Dojrzałe daktyle(...)pozytywnie wpływających na pracę serca. Zawarta w niej w dużych ilościach witamina C zwiększa odporność i pomaga zwalczać infekcje. Zastosowanie : Używa się jej do wypieków ciast np. serników, makowców, keksu lub dekoruje się desery. Jest też smacznym dodatkiem do zimowej herbaty, czy czekolady. Źródło: internet SUSZONE BANANY Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. Poza tym podobnie
Ciastka - domowe słodkości