soli szklanka oleju szklanka wody gazowanej łyżka sody oczyszczanej łyżka octu Masa makowa: puszka masy makowej 5 żółtek 4 duże jabłka 1,5 szklanki bakalii 0,5 szklanki manny Beza: 5 białek szczypta soli cukier waniliowy szklanka wiórek kokosowych Do masy makowej dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka oraz resztę składników, dokładnie mieszamy. Mokre składniki na ciasto mieszamy(...)czasie na wierzchu rozprowadzamy ubitą pianę z wiórkami i cukrem waniliowym. Podkręcamy temperaturę do 200 i zapiekamy około dziesięciu minut. I tym sposobem mamy wilgotny i delikatny makowiec, na puszystym spodzie. Każdy kawałek ciasta wygląda inaczej, każdy jest nieprzewidywalny. Raz mamy więcej maku, raz ciasta, a to znów po równo
Dieta moja pasjaJeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie zbyt wiele czasu spędzić w kuchni polecam wam szybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Samo przygotowanie ciasta nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zdjęciami. Wielokrotnie przetestowane receptury na boskie serniki, najlepsze ciasta drożdżowe, muffinki i babeczki, lody i mrożone desery, ciasta czekoladowe i z owocami, kruche tarty i torty, a także tradycyjne makowce, szarlotki, mazurki i wiele innych. To mała wypiekowa biblia i niezbędnik każdego miłośnika pysznych słodkości! Tytuł: Moje wypieki i desery Autor: Dorota Świątkowska Wydawnictwo: Egmont Liczba stron: 303 Data premiery(...)przed sobą z pewnością pozwoli mi na zrealizowanie mojego marzenia choćby po części. Książka została podzielona na kilka rozdziałów. I tak, w książce znajdziemy przepisy na babeczki, ciasteczka, tarty, bezy, ciasta drożdżowe, serniki, torty, czy desery. Każdy przepis opatrzony jest w niezbędne informacje, wśród których są składniki, dokładna instrukcja wykonania potrawy oraz fotografie pyszności. Od razu wspomnę, że ślinka cienkie
TetiisheriCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tutaj wielbiciele makowca? Jeśli tak, to zachęcam do przygotowania domowej masy makowej. Wbrew pozorom przygotowanie masy makowej jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie zmielić, a następnie dodać do niego ulubione bakalie i całość połączyć za pomocą miodu. Uwaga: przed dodaniem masy makowej do ciasta należy ją delikatnie wymieszać z dwoma ubitymi białkami jaj. Składniki na około(...)migdałów w całości, 50 g orzechów brazylijskich Dzień wcześniej suchy mak zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić na całą noc. Na drugi dzień, mak zmielić trzykrotnie* (bez odlewania niewchłoniętego mleka!). Rodzynki namoczyć we wrzącej wodzie. Orzechy drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki. Daktyle bardzo drobno pokroić lub również zmielić za pomocą maszynki. Rodzynki odsączyć i drobno posiekać
Ugotowaćktórego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie i sami się przekonajcie. Zapraszam na Makowiec Krucho drożdżowy z lukrem cytrynowym.Składniki:350 g mąki30 g drożdży + łyżka cukru100 g cukru pudru95 g masłałyżka ekstraktu waniliowego2 jajkażółtko1/2 kg masy makowej2 białkaDodatkowo szklanka cukru pudrułyżka soku(...)dzielimy na dwie części. Każdą z nich kładziemy na posypanym mąką blacie i cienko rozwałkowujemy (około 0,3 mm). Na przygotowane ciasta wykładamy po połowie masy makowej, pozostawiając brzegi bez masy. Rolujemy. Boki ciasta zawijamy i układamy tym zwinięciem na blacie. Z drugim ciastem postępujemy tak samo.Rolady odstawiamy pod przykryciem na około 35 minut – można pominąć, choć wtedy wychodzą dużo
Słodkie Przyjemnościoliwek. W kuchni polskiej mak wykorzystuje się do wypieku ciast i słodkości jako posypka do wypieków np. bułek, chleba, rogalików. Mak wykorzystywany jest do niektórych potraw wigilijnych np. kutii, makowca. Jest bowiem symbolem płodności, urodzaju, pomyślności i dobra. W kuchni wielkopolskiej mak słynie jako dodatek do tradycyjnych Rogali Marcińskich wypiekanych z okazji dnia Świętego Marcina 11 listopada. Do nadzienia wykorzystuje(...)szklankę maku). następnie należy przez około 25 minut gotować na małym ogniu. opłukany mak należy zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż ziarenka maku bez trudu dadzą się rozetrzeć w palcach. gdy wybierzemy tą metodę mak należy wcześniej moczyć kilka godzin w ciepłej wodzie w ten sposób skrócimy sobie czas gotowania maku. Dobrze odsączony mak należy
Ciastka - domowe słodkościkuchnię, a w niej: piekarnik, mikrofalówka, szafki i blaty. Przyszedł też czas na umycie porcelany i zastawy, którą będziemy używać podczas świątecznych dni. Warto spróbować wymyć ją sprawdzonymi sposobami, bez chemii. W tym celu większość rzeczy wymyjemy w roztworze z wodą, sodą oczyszczoną, octu czy cytryny. Znajdziemy wszystkie sposoby w internecie. Na dwa dni przed Wigilią wybierz już zastawę(...)pory tego nie zrobiliśmy. Z samego rana w samą Wigilię wyciąg z zamrażarki uszka. Karpia zacznij smażyć tuż przed podaniem. 2-3 dni przed świętami przygotuj ciasta: sernik, makowiec. Na samą Wigilię zostaw sobie przygotowanie mas czy bitej śmietany. Dzień wcześniej możesz ubiec biszkopt, którym będziesz przekładać ciasta, aby w sam dzień wigilijny nie pracować na pełnych obrotach od samego
Gotuję Testujękawałek ;) Korzystając z okazji chcę Wam życzyć pięknych, spokojnych, spędzonych w gronie najbliższych, niezapomnianych Świąt, pełnych makowców, serników, miodowników i pierników ;) Wesołych Świąt!!! Składniki na makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami (na tortownicę o śr. 28 cm lub formę o wymiarach 24 x 28 cm) : MASA MAKOWA: 500 g maku 1 litr mleka(...)pudru (do smaku) śliwki w czekoladzie do dekoracji Mak przesypujemy do garnka z grubym dnem, wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy często mieszając. Gotujemy bez przykrycia aż mleko odparuje, studzimy. Letni mak mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach trzy razy. Drożdże rozcieramy z miodem. Do zmielonego maku dodajemy cukier, drożdże z miodem, żółtka
Rozpustne gotowanieczasem to zachęcam do przygotowania szybkiego makowca. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami. Składniki na 1 dużą makową choinkę: 2 arkusze ciasta francuskiego* 1/2 masy makowej z tego przepisu (około(...)wyłożyć papierem i położyć na nią jeden trójkąt. Równomiernie rozsmarować masę makową, pokrywając cały trójkąt. Następnie położyć drugi trójkąt. Za pomocą noża naciąć paseczki (spójrz na zdjęcia!) , pozostawiając środek bez nacięcia. Za pomocą dłoni paseczki delikatnie skręcić. Z resztek ciasta przygotować pień choinki, który także można nadziać masą makową (z ciasta wycinamy dwa prostokąty; jeden z nich nadziewamy masą makową
UgotowaćCiekawa propozycja wśród zalewu strucli makowych. U mnie w domu ten makowiec gości na święta co roku. Dzięki jabłkom ciasto nabiera przyjemnej wilgotności, dla fanów maku - ciasto idealne :) Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny(...)pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem (220 bez termoobiegu). Po wystygnięciu polać polewą. Jak zrobić polewę? Wszystkie składniki na polewę wymieszać, podgrzać w małym garneczku i rozpuścić, ciągle mieszając, aż osiągną lejącą się konsystencję. Po polaniu polewą, posypać
Corner With RecipesPiernik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Większość zaczyna przygotowanie piernika kilka tygodni przed Świętami, przygotowując do niego bazę, która leżakuje potem w kamiennym garnku. Ja, której lenistwo to rodzona siostra robię zawsze wszystko na ostatnią chwilę, więc często wymyślam dania, które są łatwe, szybkie i nie wymagające wysiłku. Piernik ekspresowy jest tego przykładem(...)ekspresowy z powidłami domowymi. Ten piernik najsmaczniejszy jest na 2 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia piernika należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca i miodownika idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, piernika, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedyś pisałam, że w Kalifornii trudno o wypieki z makiem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam makowiec. Chyba 5 lat temu, kiedy dostałam kawałek od mamy koleżanki, która przyjechała do niej w odwiedziny z Polski? Od dawna marzył mi się pyszny, świąteczny, z bakaliami. Kiedyś będąc w Polsce kupilam jedną torebkę maku, która leżała w mojej kuchennej szafce przez minimum(...)zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować, ale jak zwykle nie potrafiłam skorzystać z przepisu bez jego modyfikacji. Dzięki temu powstała moja własna wersja. Jedną połowę wypieku zostawiłam sobie, a drugą podzieliłam na małe kawałki i wraz z innymi wypiekami przygotowałam świąteczne pudełka dla rodziny
Jem więc JestemTego przepisu byłam bardzo ciekawa. Gdzie się na niego nie natknęłam, wszędzie był mocno chwalony. Ciasta z dodatkiem wiśni bardzo lubię, więc postanowiłam go wypróbować. Ostatecznie
Smaki Na Talerzujedną z potraw, jaką wtedy przyrządzaliśmy. Niewątpliwie króluje ona na dzisiejszych, wigilijnych stołach. Chodzi mi o kutię – ale tutaj w wersji kompletnie wegańskiej oraz bez dodatku cukru i bez glutenu . Taki swoisty „rodzynek” wigilijnego stołu, w zdrowym i dietetycznym wydaniu. Składniki na 1 małą miskę: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka maku – suszony, nie gotowany 3-4 łyżki syropu(...)trzymaj je z całej siły. I teraz w tym rzecz cała,by się życzenia spełniły! Aromatycznego barszczyku, smacznego kulebiaka, pysznego karpia, apetycznego śledzika, wyśmienitego sernika i wspaniałego makowca! Najlepszego Wszystkim
Grunt to przepis!