bardzo sympatycznie ;) Już zapomniałam ile radości sprawia mi gotowanie, bez presji czasu. Teraz podzielę się z Wami przepisem na lasagne z cukinii, bo to ona chyba smakowała mi najbardziej spośród wszystkiego co wczoraj przygotowałam. Co jeszcze? Dziś czekają mnie imieniny u babci, jako prezent postanowiłam upiec coś zdrowego, prawdopodobnie makowiec, choć ciągle szukam inspiracji na coś nowego ;) Składniki (około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtarce na drobne wiórki, tzn na tym ostrzu na którym ociera się skórkę z cytryny. W dużym garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy czyste mięso, obrane warzywa ( bez czosnku) oraz liście, ziele i łyżeczkę soli. Gotujemy wolno aż wszystko będzie miękkie. Wyciągamy z wody, po ostygnięciu usuwamy skórę i tłuszcz, a mięso razem z warzywami mielimy w maszynce(...)masa jest dość sucha, dolewamy wywaru z mięsa. Ja dodałam około 3/4 szklanki. Gdy uzyskamy satysfakcjonujący nas smak, wbijamy jajka, dodajemy mannę i gotowe. Długą wąską blaszkę ( jak na makowiec) wykładamy papierem, masę uklepujemy i wyrównujemy mokrą dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około godziny
Dieta moja pasjaŚwiąteczny snikers z orzechami i kremem, czyli miodowe ciasto z orzechami i kremem kajmakowym. Święta Bożego Narodzenia bez snikersa w naszym domu nie obejdą się. Każdego roku piekę 2 snikersy dla nas i dla znajomego. Mnie nie zniechęca cały proces jego przygotowania, szczególnie, gdy można kupić gotową masę kajmakową i wykorzystać do przygotowania kremu. Ułatwiam sobie życie i piekę jeden(...)części, przekładam powidłami i kremem. Takim osobom jak ja dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na: Świąteczny snikers z orzechami i kremem. Polecam też przepis na świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami . Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię w ten nastrój wprowadzać 😊 Pomógł nam w tym ten torcik w nieco rustykalnym stylu. Wykonany został do magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety . Polecamy wykonać na święta np. zamiast makowca 😉 Składniki: Biszkopt korzenny (śr: 18cm) -4 średnie jajka -30g skrobi z tapioki (lub ziemniaczanej) -90g mąki gryczanej -5g kakao -90g ksylitolu(...)odtłuszczonego -2 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego -50g ksylitolu -90g daktyli -50g żurawiny/rodzynek itp. -70g orzechów lub nasion -5 łyżek niezbyt gęstych powideł śliwkowych bez cukru Masa jogurtowo - kokosowa -200g jogurtu gęstego -200g twarogu chudego -40g ksylitolu -2-3 łyżki mąki kokosowej Praliny makowe (12 pralin) -50g suszonych fig (polecamy jeszcze
Candy Pandaswystygnięciu przechowujemy szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej. PS: Bez wody różanej ciasteczka także się udadzą, pozbawione jednak będą swojego charakterystycznego smaku. Zobacz także: Najlepsze Rafaello Kto lubi pralinki Rafaello? Jeśli zaliczacie się do grona fa... Tort czekoladowy (przepis i dekoracja) Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok ... Makowiec migdałowy z jabłkami Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym
Poezja smakutrawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka
Kulinarny karnet Christopherakształcie kwiatu Makowiec japoński - bezglutenowy Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami i budyniem Dodatki do ciast: Przygotowanie maku do ciast Polewa czekoladowa Polewa czekoladowa bez masła i mleka Lukier królewski Lukier kolorowy i czekoladowy
Uwaga Babcia Gotujepaschę, ale także na nieco odmienionego makowca czy babkę – dla każdego na pewno się coś znajdzie! Ciekawi mnie, jakie ciasto obowiązkowo gości w każde święta na Waszym stole? Jeżeli macie swoją ulubioną propozycję ciasta na Wielkanoc, podzielcie się nią w komentarzu. Zobaczcie też: Jajka sadzone na słodko Mazurek czekoladowy bez pieczenia BLOG: http://lawendowydom.com.pl/ Mazurek kajmakowy BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com
Kuchnia Bazyliizawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków. Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów
Cztery FajeryDomowy jabłecznik to wspomnienie lat beztroskich. Szybkie, proste ciasto, które można przygotować na każde święto i wtedy gdy niezapowiedzianie zjada się goście. Smak, zapach zawsze przypomina
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zawierające owoców i kremów (np. drożdżowe, piaskowiec, makowiec itd.), resztki słodkiego pieczywa czyli wszystko co normalnie trafiłoby do kosza lub karmnika dla ptaków. Poniższy przepis dostałam od Kryni58 i często z niego korzystam, jeśli zostają mi jakieś resztki ciast- te bajaderki są wyjątkowo smaczne :) Składniki 450-500 g pokruszonych resztek ciast (bez kremów, żelatyny, owoców, galaretek), herbatników, kruchych ciastek, biszkoptów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybka masa makowa bez mielenia Teraz kilka podpowiedzi. Mak chłonie różną ilość mleka, w zależności od producenta, więc warto w razie konieczności dolać odrobinę mleka, aby masa nie była zbyt sucha. Bakalie jak rodzynki, żurawina warto wcześniej namoczyć. Jeśli masy nie będą jadły dzieci to możemy moczyć je w alkoholu, który dodamy do masy. Jeśli makowca będą jeść dzieci
Mieszam w Garnkupara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Kolejny przepis z książki Serniki, szarlotki, makowce Biblioteczki Poradnika Domowego. Tym razem jedna z najlepszych szarlotek, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie kruche i delikatne ciasto z pachnące cynamonem z delikatnie wyczuwalnym kokosem. Polecam :-) Przepis na blachę(...)łyżek cukru 150 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych. Dodatkowo Tłuszcz do wysmarowania blachy 1 – 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania ciasta: Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć
Na słodko lub wytrawniebezie stanowią ostatnią warstwę słynnego ciasta Pani Walewska (pychotka), v posiekane orzechy z miodem to ostatnia warstwa wielu polskich ciast, w szczególności ciasta miodowego, v posiekane orzechy wymieszane z cukrem stanowią posypkę do kruchych ciasteczek, v posiekane orzechy są niezastąpionym dodatkiem do mas makowych w makowcach
Trzeci talerzSerniko makowiec Składniki na część jaglaną: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej kawałek skórki z pomarańczy 2 łyżki oleju kokosowego agawa (może być miód - ale to już nie będzie wersja wegańska) Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka
nietadieta