Dziś danie z kuchni chińskiej z błyskawicznym makaronem chow mein i chrupiącymi grzybkami mun, doprawione tylko sosem sojowym. Przepis znalazłam na opakowaniu makaronu i trochę go zmodyfikowałam.składniki:200 g makaronu chow mein500 g piersi z kurczaka2 garście grzybków mun4 ząbki czosnku6 łyżek sosu sojowego150 g białej kapustyolej do smażeniaGrzybki mun przygotować według instrukcji na opakowaniu (namoczyć w goracej wodzie(...)następnie gotowć 10 minut, osączyć) i pokroić na mniejsze kawałki lub paseczki. Makaron chow mein też przygotować według instrukcji na opakowaniu ( zalać wrzątkiem, odstawic na 5 minut i osączyć). Kapustę poszatkować. Pierś kurczaka pokroić w kostkę podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, pokrojone grzybki mun i posiekaną kapustę. Dodać sos sojowy i dusić wszystko aż kapusta lekko zmięknie
Monia miesza i gotujeSkładniki / Ingredients: makaron cannoli / pasta cannoli 500 g mięsa mielonego z kurczaka / 500 g minced meat with chicken szczypta soli / pinch of salt 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (Galeo) / 2 teaspoon s seasoning for chicken (Galeo) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce zielony groszek Bonduelle gotowane na parze(...)paprika szczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepper wędzony boczek / smoked bacon Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość porcji: 4 Makaron gotujemy al dente (na moje naczynie żaroodporne zużyłam prawie całe opakowanie makaronu 500 g). Mięso smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy do mięsa szczyptę soli, przyprawę do kurczaka, czosnek
Projekty ze smakiemkurkumy 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego 150ml śmietanki kokosowej – coconut cream (użyłam gęstego mleczka kokosowego) sos rybny do smaku (użyłam sosu sojowego) sól morska, świeżo mielony pieprz 150g makaronu ryżowego vermicelli liście kolendry do ozdoby (dałam natkę pietruszki) Przygotowanie: Rozgrzać rondel na średnim ogniu. Wlać trochę oliwy. Smażyć cebulę przez 3-4 minuty, aż będzie miękka(...)Zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut (danie ma lekko bulgotać), aż sos stanie się gęstszy i nabierze aromatu i smaku. Jeśli potrzeba dopraw jeszcze sosem rybnym. Ugotuj makaron vermicelli wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Wyłóż makaron do talerzy i następnie polewając dookoła, wlej porcję sosu (zostawiając liście kaffiru oraz trawę cytrynową). Udekoruj świeżą kolendrą
Moja DelicjaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 opakowanie makaronu chińskiego Chow Mein * 1 mały por 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 4 czerwone papryki mały kawałek papryczki chilli pół puszki kukurydzy 1 słoik pędów bambusa 1 brokuł olej sezamowy sos sojowy ziarna sezamu Wykonanie: Przygotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Przełóż do dużego naczynia. Pokrój pora(...)różyczki, odetnij również łodygę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż pora, cebulę i czosnek, ciągle mieszając. Po paru minutach dodaj pieczarki. Podsmaż chwilę i przełóż do makaronu. Następnie dolej 2 łyżki oleju i, ciągle mieszając, podsmaż papryki, przełóż do makaronu. Zrób to samo z kukurydzą i pędami bambusa. Podgotuj brokuł przez 4 minuty (ma być chrupiący), dodaj
Qlinarnie i Qlinarnienadal przepyszne. Jest niezwykle aromatyczne, swoim smakiem i zapachem przenosi nas do słonecznej Italii.To prawda, że danie jest bardzo kaloryczne, ale jakie dobre!!!;) Składniki: o,5 kg makaronu spaghetti, 200 g boczku wędzonego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 4 żółtka, 300 ml śmietanki kremówki, starty parmezan ( lub ser żółty), sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: 1. Makaron(...)żółtkami jaj, dodajemy starty ser żółty (nie za dużo, żeby nie zrobił się ulepek;-. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Mieszamy boczek z czosnkiem i cebulą. Dodajemy makaron i mieszamy. 7. Powoli, cały czas mieszając dodajemy sos jajeczno śmietanowy. 8. Kilka minut trzymamy jeszcze danie na małych ogniu, aby sos lekko zgęstniał i wszystkie składniki się połączyły. Możemy dodać
Kuchnia Pełna PasjiHejka dziś szybki przepis na coś co ostatnio mogłabym jeść codziennie czyli makaron z łososiem i szpinakiem!!! ;-) łosoś w plastrach 150g 10 kostek szpinaku 2 ząbki czosnku makaron z czosnkiem niedźwiedzim lub makaron pełnoziarnisty tagliatelle sól, pieprz Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Czosnek przeciskamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, chwilę podsmażamy i dorzucamy szpinak, dusimy(...)rozmrożenia szpinaku i pozbycia się wody. Następnie dorzucamy rozdrobnionego łososia. Podsmażamy na koniec możemy dodać łyżkę śmietanki , ale nie jest to konieczne. Doprawiamy mieszamy i przekładamy na porcję makaronu. Smacznego! Kasia
Cukier&PuderInna wersja zapiekanki makaronowej, tym razem wykorzystamy drobny makaroni białą kiełbasę. Składniki:-4 białe kiełbasy-10 dkg makaronu "chińskiego" ( 3 minutowy )-2 jajka-1/2 papryki-kawałek pora-żółty ser - ok. 5 dkg-2 czubate łyżki jogurtu naturalnego-3 łyżki mąki pszennej-odrobina sody oczyszczonej-sól, pieprz Kiełbasę gotujemy i studzimy. Makaron gotujemy(...)Przelewamy zimną wodą i odsączamy. Paprykę, pora i żółty ser drobniutko kroimy. Z wystudzonej kiełbasy zdejmujemy osłonki i kroimy w ukośne plasterki. Odsączony makaron kroimy . Z białek ubijamy pianę. Do żółtek dodajemy jogurt, miksujemy, dodajemy mąkę wymieszaną z sodąi miksujemy. Dodajemy paprykę i pora i doprawiamy solą
Maminek kulinarnyMakaron chiński instant zawsze kojarzył mi się z expresowymi zupkami i przyznam się jadłam je bardzo często na studiach. Między zajęciami trzeba było coś ciepłego, szybkiego i niedrogiego zjeść, niekoniecznie zdrowego. Ja postanowiłam przygotować danie z makaronu, który można teraz kupić nie tylko w zupkach chińskich, ale oddzielnie pakowany. Połączyłam go z pieczarkami, kabanosami, dodałam(...)serka śmietankowego i sałaty, aby danie było nie tylko szybkie, ale smaczne i zdrowsze od zupek chińskich.Składniki:10 małych pieczarek,100 g makaronu chińskiego instant,1 łyżka kapary,1 łyżka masła,2 łyżki serka śmietankowego,2 małe laski kabanosów,świeża bazylia,sałata np. karbowana,sól, pieprz do smaku. Przygotowanie:Jak najmniejsze pieczarki w całości podsmażamy
Moniki SmakołykiPyszny i szybki obiadek - makaron z pesto, tym razem pietruszkowym. Do pesto dodałam odrobinę oleju sezamowego, który nadał mu fajny posmak.składniki:250 g makaronu, użyłam fettuccine Czanieckigarść natki pietruszki1 ząbek czosnku1 łyżka oleju sezamowego10 łyżek oleju rzepakowegoser starty cheddarsól,pieprzDo rozdrabniacza wrzucić natkę pietruszki, ząbek czosnku oraz wlać olej rzepakowy i sezamowy. Wszystko zmiksować. Następnie dodać 1 łyżkę drobno(...)startego sera, do smaku doprawić solą i pieprzem, ponownie zmiksować. Makaron ugotować al'dente i osączyć z nadmiaru wody. Do gorącego makaronu dodać pietruszkowe pesto. Dokładnie wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać jeszcze odrobiną startego cheddara i podawać
Monia miesza i gotujedeser dla mnie i siostry. Właściwie u nas zastępował wszystkie posiłki, mogłyśmy go jeść całymi dniami. Pamiętam, jak ciągle prosiłam mamę, żeby po znowu zrobiła dla nas makaron z jabłkami. Gdy podrosłam na tyle, żeby samej go przyrządzić, poprosiłam mamę o przepis. Kiedy go dostałam moim pierwszym pytaniem było "a gdzie reszta składników? Przecież z tych kilku nie może(...)się roześmiała i powiedziała "zrób, a zobaczysz". Zrobiłam więc. I faktycznie, te kilka składników wystarczy. Przepis jest bardzo prosty, ale jednocześnie genialny w swej prostocie. Polecam gorąco! Składniki: jabłka makaron ugotowany jajka cukier słodka śmietana lub jogurt Najlepszy makaron to ten "rosołowy" jak mówi mój T., czyli nitki, ale można użyć każdego innego. Wszystkich składników można użyć w dowolnych
chwile dla mniesztuk. Potem koleżanka opowiedziała mi o cukiniowych kieszonkach z fetą. Kupiłam więc fetę. Nie mogłam się jednak zebrać do zrobienia kieszonek. Jednak na Światowy Dzień Makaronu (25.10) przygotowałam obiad, który był połączeniem tych smaków. Makaron w sosie cukiniowym z fetą. Składniki: 200-300 g makaronu ok. 500 g cukinii(...)fety 1 cebula 1 - 2 ząbki czosnku tymianek oliwki (opcjonalnie) Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. Podduszoną cukinię miksujemy na gładką masę. Przekładamy ponownie na patelnię
Sto kolorów kuchniWiększość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze moim zdaniem jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie.Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować będzie(...)podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na bardzo cienki płat o grubości mniej więcej 1 mm. Następnie podsypujemy mąką i zwijamy w rulon, potem kroimy na pożądaną szerokość gotowego makaronu. Taki makaron możemy ugotować od razu w bardzo słonej wodzie przez ok. 2-3 minuty lub zamrozić i użyć w ciągu miesiącu. Smacznego
Kuchnia ŁukaszaPrzepis na makaron z cukinią to pomysł na szybki i smaczny obiad - polecam szczególnie teraz, gdy trwa sezon cukiniowy :)SKŁADNIKI(...)350g makaronu (u mnie tagliatelle)2 małe cukinie3 ząbki czosnkusólchili w proszku oliwa z oliwek50g tartego twardego sera(u mnie Dziugas)PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cukinie bez obierania kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy plastry cukinii, które solimy i delikatnie oprószamy chili. Smażymy na złoto. Zdejmujemy cukinię
Moje Kuchenne RewelacjeKolejna włoska klasyka, czyli szybkie danie z makaronem w roli głównej, tym razem z sosem na bazie pomidorów z dodatkiem oliwek, kaparów i anchois. Ostrości nadaje mu czosnek i odrobina chilli. Maccronelli to makaron, który ma kształt niewielkich rurek.Składniki:200 g makaronu maccronelli6 filecików anchois w oleju3 ząbki czosnkułyżeczka kaparówgarść czarnych oliwek bez pestekpół puszki krojonych pomidorów2 łyżki oliwy(...)czosnek, chwilę podsmażyć i dorzucić pomidory. Wymieszać i dusić na małym ogniu około 5 minut. Do sosu dodać kapary i całe oliwki, doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odcedzony makaron wymieszać z sosem i podawać
wyzwania kuchennePyszne danie bez mięsa. Makaronik z dodatkiem brokuła w smakowitym sosie serowym - danie palce lizać.składniki:250 g makaronu Czaniecki rurki1 średni brokuł2 łyżki masła2 łyżki mąki1,5 szklanki mleka50 g sera żółtego gouda50 g parmezanu (ja dałam ser Dziugas) sól z pieprzem Kamisgałka muszkatołowa Kamiskolorowy pieprz KamisBrokuła podzielić na różyczki, zalać wodą i ugotwać al'dente, osączyć(...)sicie. Wstawić wodę na makaron. Na patelni rozpuścic masło, następnie dodać dwie łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dolać mleko i gotować aż sos zgęstnieje często mieszając, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia i dodać starte sery, dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Makaron ugotować al'dente, osączyć
Monia miesza i gotuje