Makaron chow mein po tajsku to właściwie lekko zmodyfikowany przepis na pad thai, czyli klasykę kuchni tajskiej. Zamiast makaronu ryżowego użyjemy właśnie błyskawicznych nudli chow mein, a oprócz tego dodamy groszek cukrowy, pyszne krewetki, kiełki fasoli mung (składnik obowiązkowy!) i mnóstwo aromatycznych ziół i przypraw. Zatem do dzieła! :)Składniki (na 4 porcje):300 g makaronu chow mein250 g krewetek koktajlowych(...)imbiru4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego4 łyżki sosu sojowego2 łyżki pasty tamaryndowej2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka oleju kokosowegogarść kolendry, posiekanej (można użyć również zielonej pietruszki)pęczek drobnego szczypiorkuPrzygotowanie:Makaron chow mein przygotować według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj należy go zalać wrzątkiem na 5-7 minut, a następnie ostudzić zimną wodą). W tym czasie w lekko osolonym wrzątku ugotować groszek
Food Squarezrobienia tej potrawy natchnęła mnie koleżanka Basia, która inspiracje przywiozła z Włoch :-) Makaron z pesto bazyliowym, ziemniakiem i fasolką szparagową jest przepyszny! Ziemniak, którego funkcją w tej potrawie jest "oblepienie" makaronu daje fantastyczny smak i świetną konsystencję potrawie! Zaś zielona fasolka szparagowa potęguje piękny zielony kolor bazylii. Ja dziś zrobiłam wersję bez fasolki, bo taka też jest bardzo smaczna(...)bardzo ważne, to jedzonko robi się bardzo szybko :-)Składniki:Makaron świderki lub penne (około 8 łyżek)1 średni ziemniakfasolka szparagowa (około 10-15 sztuk)około 50g świeżego pesto bazyliowego z serem grana padano (ja użyłam tego z biedronki)sólWykonanie:Ziemniaka kroimy na malutką kosteczkę i wrzucamy do osolonej wody. Po około 3-5 minutach dorzucamy fasolkę szparagową. Gdy ziemniak
Anielska Kuchnia AniMakaron penne z tuńczykiem i curry...Makaronowe rurki oblepione śmietanowym sosem.Dobrze przyprawione curry.Z kawałeczkami tuńczyka.Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską.Zapraszam!Składniki:Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju;250 g makaronu penne;330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 czubata łyżeczka curry;4 ząbki czosnku;Olej/oliwa do smażenia;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować(...)wymieszać z czosnkiem, przyprawić curry i chwilkę razem podsmażać.Do podsmażonej masy czosnkowo-tuńczykowej dodać śmietanę, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać.Sos przyprawić solą i pieprzem.Do ugotowanego makaronu dodać sos tuńczykowy i dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepsz
Gospodyni MiejskaMakaron ze szpinakiem i mascarpone...Sprężyste rurki makaronu.Pachnący aromatem czosnku szpinak.Kremowy sos na bazie mascarpone.Pycha! Składniki:250 g makaronu penne;250 g mrożonego szpinaku;250 g mascarpone;3 ząbki czosnku;Sól;Pieprz;Czubata łyżka masła;50 g twardego dojrzewającego sera np. grana padano - opcjonalnie. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Szpinak rozmrozić.Czosnek obrać, przecisnąć(...)się roztopi i połączy ze szpinakiem. Sos przyprawić solą i pieprzem.Makaron wymieszać z sosem. Podawać oprószony wiórkami twardego sera (opcjonalnie).SMACZNEGO! Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Zamiast samego mascarpone można dodać 125 g mascarpone
Gospodyni MiejskaMakaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego...Sprężysty makaron. Zielone różyczki brokuła.I chrupiący boczek.Zatopione w sosie z sera pleśniowego.Pycha!Skałdniki:250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki);100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola);100 g wędzonego boczku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 łyżeczki suszonego(...)rozmarynu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej pateli (bez dodatku tłuszczu).Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się rozpuści.Do boczku z serem dodać śmietanę
Gospodyni MiejskaMakaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem...Sprężysty makaron oblepiony kawałkami tuńczyka.Mocno zielony brokuł i chrupiące ziarna słonecznika.Całość w śmietanowym sosie.Pycha!Składniki:250 g makaronu (u mnie sprężynki);1 średni brokuł (o wadze około 500 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto po odsączeniu 130 g);1 cebula;50 g łuskanych ziaren słonecznika,200 g kwaśnej(...)gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 ząbki czosnku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki.Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na patelni rozgrzać
Gospodyni MiejskaKolejne świetne danie z udziałem makaronu, tym razem znalezione w książce "Nigellissima". Jak zwykle proste i smaczne. Zamiast cukinii wykorzystałam kabaczka, smakują praktycznie tak samo. Parmezan też standardowo zastąpiłam zwykłym, dobrze topiącym się, żółtym serem. Niezwykły posmak tej potrawie nadaje białe wino w którym dusi się cukinia. Całość może nie wygląda zbyt apetycznie za to smakuje naprawdę wyśmienicie. Myślę(...)następnie wrzucić 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oraz doprawić do smaku. Zmniejszyć płomień i dusić całość pod przykryciem przez 10 minut, aż cukinia będzie miękka. W międzyczasie ugotować makaron. Zanim go odcedzimy, nabrać kubek wody w której makaronu się gotował. Przełożyć odcedzony makaron z powrotem do garnka, dodać starty żółty ser i kilka łyżek wody z makaronu. Dokładnie wymieszać
Złote przepisyCzasami nie ma ani chęci, ani czasu, by na gotowanie poświęcić więcej niż pól godziny, a najlepiej jeszcze mniej. Co wtedy zrobić? Mój piętnastominutowy makaron! :) Jest tak szybki i przy tym tak dobry, że aż trudno w to uwierzyć. To danie raczej minimalistyczne, ale przecież mniej często znaczy więcej. Myślę, że to właśnie w tym tkwi jego sekret. Prostota, szybkość(...)wykonania i niewielka ilość składników, a przy tym smak, który wcale na to nie wskazuje. Uwielbiam takie dania. Dlatego dziś polecam... Piętnastominutowy makaron z oliwkami i tuńczykiem porcja dla 4 osób lub dla 2 na dwa dni ;) Będziemy potrzebować: 200 g grubego makaronu (kokardki, rurki, świderki, czy co tam akurat macie) 500 g pomidorowej passaty (lub zmiksowanych na gładko pomidorów
Ratunku obiadjuż dobrze wiecie makaron w mojej kuchni być musi. Awokado od niedawna także uwielbiam. Do tego pyszny szpinaki i ser. Połączenie smaków idealne i warte spróbowania! Macie jeszcze miejsce na porcje makaronu? A może ktoś się pokusi przygotować go na kolację? Gorąco zachęcam! Składniki :* 2 porcje makaronu Bucatini Garofalo * pół awokado* garść szpinaku świeżego * ząbek czosnku* pół małego(...)oscypka* 2 łyżki oliwy z oliwek* sól, pieprz świeżo mielony Przygotowanie :Rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, przesmażyć razem ze szpinakiem, dodać kostki awokado. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerze, dodać sos ze szpinaku i awokado. Gdyby był za gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość przyprawić, posypać startym oscypkiem. Co do samego
Magiczne Życie MartyWiecie, że jutro, 25 października, jest Światowy Dzień Makaronu ? Makaron jest jadany chyba na całym świecie. Ma przeróżne kształty, dziwne kolory i smaki, produkuje się go z bardzo różnych rodzajów mąki, ale wszędzie jest lubiany. Ja nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez makaronów - przede wszystkim bez takich kupionych w sklepie, ale także tych robionych samodzielnie. To wcale nie jest trudne(...)możecie podpatrzeć na przykład w takich przepisach :Różowy makaron z serowymi kulkami Makaron gryczany z truskawkamiMakaron do rosołu i nie tylko Makaron pomidorowy z klopsikamiDzisiaj jednak w przepisie będzie makaron z paczki. Takiego kształtu nie umiałabym przecież zrobić sama a poza tym taki gotowy zdecydowanie upraszcza życie co na pewno sami doskonale wiecie. Wystarczy otworzyć opakowanie, ugotować i już, można
Smaczna PyzaMakaron z sosem carbonara – najbardziej jedwabisty, kremowy sos carbonara, jaki udało mi się przyrządzić. Od czasu, kiedy pokochałam Włochy i włoską kuchnię, próbowałam odtworzyć smak najlepszej carbonary jaką udało mi się zjeść w Rzymie. Minęło kilka lat, szukałam tego smaku, tej kremowości, analizowałam przepisy, łączyłam, mieszałam… i oto jest! Najbardziej jedwabisty, kremowy makaron z sosem carbonara, jaki jedliście(...)wierzcie na słowo, spróbujcie! Chociaż zwykle sos carbonara podawany jest z makaronem spaghetti, postanowiłam go przyrządzić tym razem z makaronem typu penne rigate. Co więcej – ponieważ portal Durszlak właśnie prowadzi konkurs z Lubellą „1000 pomysłów, jedna Lubella”, sprawdziłam też, jak wygląda jakość makaronów Lubella. I jestem naprawdę (także bez konkursu :)), pozytywnie zaskoczona! W związku z tym przepis
Pociąg Do KuchniUwielbiam dania w 5 minut. Makaron ze szpinakiem i pomidorkami, to kolejna moja propozycja dla zapracowanych, zabieganych i nie mających na nic czasu :) Wystarczy usmażyć szpinak na odrobinie masła – maksymalnie przez 1 minutę, potem podsmażyć pomidorki i wymieszać z ugotowanym makaronem. Na końcu posypujemy ulubionym serem. Można użyć dodatkowo przyprawy do makaronu, jeśli taką macie. Ja nie miałam, wiec(...)zrobiłam bez. Danie na podstawie przepisu Michela Morana. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle, parpadelle, itp. 250g świeżego szpinaku, umytego i osuszonego (pourywać łodyżki, jeśli szpinak ma grube i twarde łodygi) 12-15 pomidorków koktajlowych 1 łyżka masła oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz starty żółty ser (parmezan, grana padano lub inny, jaki lubicie) Przygotowanie: Wstawić wodę
Moja DelicjaChyba najczęściej robię dania z makaronem, a to przez to, że można je przygotować dosłownie w 5 minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja dla zapracowanych makaronowych smakoszy. Połączenie z brokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki czosnku(...)góry (łodygi powinny być w wodzie, a kwiaty nad wodą). Gotować pod przykryciem ok. 4 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągnąć brokuły z wody (wodę zostawiamy do gotowania makaronu). Brokuła najlepiej wyłożyć na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Można przykryć, aby nie wystygł na czas przygotowania sosu. Do wody z gotowania brokułu dolać świeżej, dosolić i ugotować w niej
Moja Delicjazrzucania ciuszków, warto by zadbać, aby było co pokazać. Co powiecie na serię mniej kalorycznych obiadków? Taka kolorowa kompozycja na talerzu poprawi humor, doda energii i zachęci do aktywności. Makaron orkiszowy z kurczakiem i warzywami Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 1 paczka makaronu orkiszowego 0,5 piersi z kurczaka 1 brokuł 0,5 czerwonej papryki(...)małej torebki zielonych oliwek 0,5kg pieczarek kilka plastrów pora 1 łyżka śmietany 18% meksykańska przyprawa do tortilli przyprawa do kurczaka po węgiersku sól pieprz listonic_name = "Makaron orkiszowy z kurczakiem i warzywami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 paczka makaronu orkiszowego 0,5piersi z kurczaka 1 brokuł 0,5czerwonej papryki 0,5żółtej papryki 0,5 małej torebki
CoolinarniePLMakaron z serem to danie,ktore zje bez szemrania kazde dziecko,nawet najwiekszy niejadek.I nie jest to bynajmniej goloslowne stwierdzenie,a z doswiadczenia plynace.To danie zajadala z wielkim apetytem moja corka-klasyczny niejadek .Dzis po latach zapomnienia przygotowane na nowo urzeklo nas swym smakiem.Maz juz czeka na powtorke.Truskawki,ktore widzicie na zdjeciu to tylko dodatek kolorystyczny i wlasciwie calkowicie zbedny.Poniewaz(...)smak tej arcyprostej i arcyszybkiej potrawy.Jesli jest ktos,kto nigdy nie jadl tego specjalu,jestem pewna,ze od pierwszego kesa je pokocha.Zapraszam zatem do przepisu.Skladniki na 2-3 porcje:makaron rurki (lub kazdy inny sie nada) - 400gtwarog poltlusty- 250g3 lyzki masla2-3 lyzki cukrutruskawki opcjonalniemieta-opcjonalnieWykonanie:ugotowac makaron wg wskazowek na opakowaniu.Po przepisowym czasie gotowania wylaczyc ogien,wlac do garnka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!