Uwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło się bez niego. Czekoladowo-cynamonowy smak aż prosił się o truskawkę. To będzie moja kolejna propozycja na "walentynki" Sos na taką okazję zrobiłam w sposób wytrawny.SKŁADNIKI:Makaron- 400 g semoliny- 4 jajka(...)szczypty soli morskiej- 2 łyżki kakao(ciemnego)- 1 łyżkę cynamonu- mąka do posypywania (405 pszenna) Do dania użyłam 250 g makaronu świeżego (porcja na dwie osoby)-sól do gotowania makaronu 1 łyżeczkę- listki świeżej bazylii Sos - truskawki (użyłam świeżych 1 op 500g)- ocet balsamiczny (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek, można też użyć wina czerwonego wytrawnego
Basia w kuchnimakaronowych dań. Robi się go błyskawicznie i błyskawicznie znika. Przepis z serii - mało składników-expresowe przygotowanie. Polecam z czystym sumieniem. Smakować będzie również dzieciom. W oryginalnym przepisie należy użyć makaronu muszelki, ja, korzystając z tego, że zostałam zaopatrzona przez firmę Podravka w makarony i nie tylko, postanowiłam wykorzystać Ich makaron - kolanka Chiggeri 100% durum . Polecam! 'makaron z kremowym sosem(...)Składniki (4-6 porcji):* - 10 plastrów wędzonego boczku lub pancetty - 300g mrożonego zielonego groszku - 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany - 150g sera parmezan - 1 cytryna - mały pęczek mięty - 400g makaronu kolanka Chifferi Podravka - olej, masło - s&P W garnku zagotować wodę. Osolić. Wrzucić makaron i gotować 8 minut (krócej niż podano na opakowaniu, ponieważ później makaron dorzucimy do boczku
CookYourselfpamiątek kulinarnych. Wkrótce (pewnie w przyszłym tygodniu) przygotuję dla was fotorelację z wyjazdu i wskazówki dla chcących odwiedzić wyspę Hipokratesa.Dziś przygotowałam dla was oryginalny przepis na danie z makaronu, którego urok oparty jest na kontraście tekstur - chrupiącej i miękkiej. Pomysł na obsmażanie połowy makaronu wydał mi się niezwykły, a danie bardzo różne od tych, które kojarzę z kuchnią włoską(...)Apulii, a znalazłam go w książce Smaki południowej Italii.Makaron z ciecierzycą mógłby zostać flagowym przepisem mojego bloga, gdyż oliwa, czosnek i chilli pełnią w nim kluczową rolę. Połowę świeżego makaronu smażymy w aromatycznej oliwie z czosnkiem i chilli, a drugą tylko gotujemy. Do tego dodajemy ciecierzycę ugotowaną z czosnkiem, liściem laurowym i rozmarynem, która zyskuje dzięki takiemu traktowaniu wspaniały, czosnkowo
Chilli Czosnek i OliwaMimo, ż e w naszych sklepach makarony s ą dostępne w niemal każdym kolorze i kształcie , to najbardziej cenimy nasz domowy makaron, który nie można porównywać z ż adnym kupnym . Dzi ś chciałabym przybliżyć Wam kilka porad i pomysłów na przygotowanie prawdziwego domowego makaronu(...)włoskiej mammy. Włoszka, która podzieliła si ę ze mną swoimi radami na przygotowanie doskonałego makaronu ma ponad 30 letnie doświadczenie w produkcji makaronu. Porady niezbędne do zrobienia doskonałego domowego makaronu: Dobre ciasto na makaron jajeczny powinno być przygotowane w proporcjach: 1 jajko na 100 gram mąki. Stolnica powinna być
La grande e la piccola cuocaużywać jak najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw.Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek. Ten makaron to idealne danie na wiosnę i lato. Robi się go bardzo szybko - gotujemy makaron, w tym czasie kroimy(...)pieczarki i mieszamy z dodatkami. Gotowe w 10 minut:)Autorką tego przepisu jest, o dziwo, królowa dekadenckiej kuchni, Nigella Lawson. Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami jest według mnie jednym z jej najlepszych przepisów i chyba najlżejszym daniem jakie wymyśliła. Wiecie, pieczarki prawie nie zawierają kalorii, a to danie to w gruncie rzeczy makaron, pieczarki, cytryna i kilka przypraw
Chilli Czosnek i OliwaMimo iż trafiłam już na doskonałe makarony orkiszowe, które zajadamy na codzień, to zamarzył nam się ostatnio makaron domowej roboty. Taki jak dawno, dawno temu u Babci na wsi. Kiedyś już przygotowywałam taki na mące pszennej, był pyszny, dzisiaj dostosowałam przepis do mąki orkiszowej i wyszedł cudowny, o delikatnym orzechowym aromacie, idealny do domowego rosołu (cienki) lub do sosów (gruby(...)pomidorowego. Ale rewelacyjnie smakuje również sam z niewielkim dodatkiem masła. Ja przygotowywałam od razu z podwójnej porcji (składniki podaję na jedną), moja rodzinka uwielbia wszelakie makarony więc jedna porcja byłaby dla nas za mała. Makaron po ugotowaniu można przechowywać w lodówce.Składniki:- 330g mąki orkiszowej, u mnie typ750 (lub 300g mąki pszennej)- 3 żółtka- 1 łyżka
Smaczne ZdroweWitam! Kolejnym testowanym produktem, który otrzymałam od sklepu Gillian McKeith jest makaron spaghetti z komosą ryżową. Komosa ryżowa? Większość pewnie zrobi wielkie oczy, a w głowie pojawi się pytanie typu: "A co to?".Już wyjaśniam ;) Quinoa, czyli komosa ryżowa to święte zboże dawnych Inków. Od tysiącleci uprawiane było na stokach Andów. Po okresie zapomnienia wraca do łask z powodu(...)niezwykłych wartości odżywczych, leczniczych i kosmetycznych. Więcej na ten temat możecie przeczytać tu. Organiczny makaron z komosy ryżowej, który otrzymałam został wyprodukowany zgodnie z wytycznymi Fair Trade (Sprawiedliwego Handlu) oraz posiada certyfikat Organic Food Federation. Makaron ten jest produktem organicznym, nie zawierającym cholesterolu, jajek oraz jest to produkt bezglutenowy. Skład makaronu to: 75% mąki ryżowej i 25% organicznej mąki
Emcia Pichcisobie dziwię, że wcześniej nie robiłam czegoś podobnego. Tak było wczoraj. Zrobiłam szybki przegląd tego, co mam i tego, co muszę koniecznie zużyć i tak powstał świetny przepis na... Makaron w sosie pomidorowo-warzywnym z klopsikami porcja dla 4-5 osób Do klopsików będziemy potrzebować: 400 g mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + trochę(...)bazylią ok. 150 g koncentratu pomidorowego ok. 150 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego + natka 1 ząbek czosnku 2 garście namoczonych we wrzątku rodzynek 1 szklankę surowego, grubego makaronu (ja użyłam trójkolorowego) przyprawy: sól, pieprz, 3 płaskie łyżeczki cukru 2 łyżki masła Najpierw przygotowujemy klopsiki. Wszystkie składniki oraz przyprawy mieszamy na jednolitą masę i formujemy małe kuleczki, mniej więcej wielkości
Ratunku obiadsię nie chce, albo nie wychodzi, albo znaleziony przepis jest tak skomplikowany, że prędzej same sobie przedłużymy rzęsy metodą 1:1 i to bez użycia lusterka. Co zrobić wtedy? Makaron. Makaron cierpliwy jest, wyrozumiały jest i zniesie wszystko oprócz rozgotowania. Niedawno dane nam było poznać cudownych Włochów, którzy na makaronach znali się jak mało kto. Poznaliśmy firmę Antica Pasta, która(...)produkuje makarony z pszenicy durum. Spróbowaliśmy, pogłębiliśmy wiedzę o makaronach i któregoś dnia padła propozycja wspólnego gotowania, pokazów i współpracy. Otworzyło się przed nami makaronowe niebo. Zacznijmy od tego, co to takiego pszenica durum? Pszenica durum to pszenica twarda, używana głównie do produkcji makaronów. Mąka z pszenicy durum to semolina i jest bardziej bogata w białko, tłuszcze oraz witaminy
ladykitchenspecjalne życzenie dzisiaj podzielę się moim przepisem na makaron carbonara. Przygotowuję ten makaron od wielu lat i jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakował. Wszyscy, którzy go zjedzą zawsze proszą o przepis. Nie jest to zbyt dietetyczne danie ale czasami przecież można zaszaleć. Żeby jakoś zbilansować kaloryczność tego dania to obecnie staram się przygotowywać mniejsze porcje(...)makaronu na osobę i braki uzupełnić pogryzając jabłko. Dla tych którzy nie muszą liczyć kalorii oczywiście porcja makaronu może być większa. Co ważne i o czym już wcześniej pisałam, najważniejsze jest poprawne ugotowanie makaronu… I wcale nie jest to takie proste bo makaron musi być al dente – czyli lekko twardawy – po tym jak go jeszcze będziemy smażyć
UgotujmyTo.ploczekiwała. Kolejną wersję zrobiłam już z 2 papryczki peperoni plus 2 strąki papryczki chili na 400 gram mąki jest ostrzej ale następnym razem jeszcze bardziej wyostrzę smak. Makaron chili połączyłam z oliwą rozmarynową i krewetkami, powiem tak ciężko było mi robić zdjęcia czuć ten zapach i powstrzymywać się, aby tego nie zjeść:) ...dałam radę :)SKŁADNIKI :użyłam 250g świeżego makaronu(...)makaron: z tej porcji uzyskamy ok 500 gram świeżego makaronu- 400 g semoliny- 4 jajka- 2 szczypty soli morskiej- mąkę do podsypywania (405)- 2 strąki papryczki chili( jeżeli lubimy bardziej ostre można spokojnie dodać jeszcze jedną)- 2 szt papryczki peperoni Papryczki mielę w młynku do kawy albo można utłuc w moździerzudodatki:- oliwa rozmarynowa z dodatkiem czerwonego pieprzu 3 łyżki
Basia w kuchniDziś królem posta jest makaron cytrynowy. Ma cudowny cytrynowy posmak, żółty kolor, który wzmocniłam kurkumą. Do wzbogacenia jajecznego smaku dodałam czarnej soli.Sól czarna jest to specjalny rodzaj soli bogatej w minerały: wapnia, potasu, magnezu, sodu, jodu, żelaza. Jest to sól kamienna pochodzenia wulkanicznego, koloru różowo-szarego i ma charakterystyczny siarkowy posmak (smak ugotowanego jajka). Makaron cytrynowy(...)mnie idealnie nadaję się do ryb, podkreśla ich smak. Tworzenie samemu makaronu - bezcenne :)SKŁADNIKI: przepis autorskisemolina 300 gjajka 3 sztoliwa 1 łyżkę sól czarna 1 płaską łyżeczkę (można zastąpić morską)kurkuma 1 płaską łyżeczkę skórka z cytryny (starłam 2,5 cytryny) SPOSÓB WYKONANIA : - odmierzona semolinę wsypuję do miski dodaję sól i kurkumę, mieszam, rozcieram ze sobą
Basia w kuchniFaszerowane muszle Faszerowane muszle kaszą Kokardki z brokułami Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem Lazania ze szpinakiem Makaron w sosie pomidorowym Makaron wegetariański Makaron z łososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem(...)Penne di pomodoro Penne z bakłażanem Penne z sosem szpinakowym Smażony makaron gryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z sosem pomidorowym Tagliatelle pomodoro Tagliatelle z sosem serowym Tagliatelle z pieczarkami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z patelni
Aga w kuchniMakaron z tuńczykiem i nutką cynamonu...Sos pomidorowy z kawałkami tuńczyka.O delikatnym aromacie cynamonu i bazylii.Z dodatkiem ostrej papryczki chili.W nim zatopione rurki makaronu.A całość oprószona startym parmzeanem.Aromatyczny, inny, pyszny!Polecam!Składniki:250 g makaronu penne;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto, po odcedzeniu 130 g);1 średnia, czerwona cebula(...)mnie zielona);1/2 łyżeczki cynamonu;Kilka listów bazylii;Sok wyciśnięty z 1/4 cytryny;1 łyżka oleju;2 i 1/2 łyżki startego parmezanu;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Chili umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w plasterki.Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać/porwać.Tuńczyka odcedzić
Gospodyni Miejskasię zaintrygowana. Moją uwagę zwrócił dodatek pomarańczy do dość typowych dla włoskich potraw składników - czosnku, suszonych pomidorów, oliwek i bazylii. Jak to będzie smakować? Zaciekawił mnie też sposób przygotowania makaronu, który według mnie ociera się trochę o (kulinarne) sztuki tajemne. Pomyślałam w końcu, że takie a nie inne zestawienie składników czyni to danie idealnym makaronem na zimę. Zimą ciężko(...)objętości przywodzi mi na myśl alchemię gotowania i dodaje magii pobytowi w kuchni. Dodaj, wymieszaj, odstaw, odmierz, naciągnij, przelej, odparuj... wszystko dla osiągnięcia niezwykłego efektu - aromatycznej "mikstury" pt. makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą. Marlena de Blasi w swojej książce prezentuje wiele niebanalnych przepisów, które udowadniają, że kuchnia południowych Włoch to coś więcej niż aglio, olio e peperoncino
Chilli Czosnek i Oliwa