makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:197/815)

Fusilli z pomidorami i mięsem mielonym 145

łopatki) 200 ml bulionu warzywnego sól łyżeczka czarnego pieprzu puszka krojonych pomidorów kostka ziołowa tymianek - bazylia świeża bazylia starty parmezan Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu ,zostawiając 50 ml wody z gotowania. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Por siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)które rozdrabniamy widelcem (cały czas mieszamy). Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pomidory wraz z zalewą ,kostkę ziołową. Całość dusimy jeszcze 15 min. Do sosu wrzucamy makaron wraz   z wodą ,cały czas mieszamy (ok. 5 min). Danie rozkładamy na talerze ,posypujemy posiekaną ,świeżą bazylią i startym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Pesto z rukoli 101

Zapraszam na super zielony sos do makaronu. Pyszne i zdrowe pesto z rukoli to doskonały dodatek do dań z makaronu i nie tylko. Składniki: 50 g orzechów ziemnych 80 g rukoli 30 g twardego sera tartego 60 ml oleju rzepakowego 60 ml oleju pistacjowego sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy prażymy na suchej patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Do wysokiego naczynia wkładamy(...)umytą rukolę, uprażone orzechy,tarty ser, szczyptę soli i pieprzu oraz oba oleje i wszystko rozdrabniamy blenderem, aż będziemy mieć w miarę gładki sos. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiczku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bezglutenowe domowe łazanki na Światowy Dzień Makaronu 157

Postanowiłam przygotować coś na Światowy Dzień Makaronu, z jednej strony nie chciałam, żeby był to zwykły bezglutenowy makaron z sosem pomidorowym, czy coś podobnego. Z drugiej, okazało się, że niewiele mam w lodówce, nie jestem ostatnio zbyt zorganizowana, bo zaczęłam nową pracę i jeszcze się nie przyzwyczaiłam do tego, że mam dużo mniej czasu. Zrobiłam przegląd szafek, słoików, lodówki(...)wpadłam na pomysł, że zrobię łazanki. Niby proste, ale dla celiaka takie danie to niekiedy marzenie. Przy okazji odkryłam, że zrobienie domowego bezglutenowego makaronu (robiłam pierwszy raz) jest banalnie proste, a jest on o niebo lepszy od tych kupnych wynalazków. Ogromnie Wam polecam ten przepis.  Składniki: 2/3 szklanki mąki z quinoy 1/4 szklanki mąki z tapioki 2 łyżki mąki

Quinoa Raz!
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym. 150

Dzisiaj tak na szybko,  danie makaronowe z kurczakiem w sosie śmietanowym.Pyszne, aromatyczne w sam raz na obiad. Do mięsa użyłam przyprawy PLENUS NATURA .   Zapraszam :)  Składniki : 2 piersi z kurczaka 7 pieczarek 1 cebula 1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka przyprawy  do kurczaka Plenus Natura   sól, pieprz,do smaku(...)śmietanki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, pod koniec ściągamy przykrywkę i wlewamy resztę śmietanki.Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Do makaronu przekładamy sos z kurczakiem, dodajemy starty parmezan i mieszamy, podajemy na ciepło. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Spaghetti carbonara 190

500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia. Przekładamy na talerzyk a na wytopionym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Podlewamy ją białym winem, dodajemy czosnek, dusimy(...)naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii

Szefowa kuchni
Mięso. Sos. Grzyby. Wieprzowina duszona w sosie winno-paprykowym, z borowikami 193

pysznym sosie z papryką i grzybami. Zapach był tak apetyczny, że nie mogliśmy doczekać się obiadu. Takie potrawy nam najbardziej smakują z kaszą, która świetnie łączy się z sosem, ale makaron czy ziemniaki też pasują więc przygotujcie to co lubicie. Jako dodatek wystarczyły nam ogórki małosolne.Alkohol dodany w niewielkich ilościach do duszonych czy pieczonych potraw bardzo podnosi smak dania(...)Udka duszone z pieczarkami i żubrówką były bardzo delikatne i pyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina w butelce możecie je zamrozić i potem wykorzystać właśnie do sosu. Zobacz też przepis na Gulasz z indyka z kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Spaghetti carbonara z przyprawą 184

żółtka 4-5 łyżeczek przyprawy do spaghetti carbonara Kamis pieprz czarny w młynku Kamis  sól morska w młynku Kamis 2 łyżki oleju rzepakowego parmezan tarty Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Śmietanę przelać do naczynia dodać żółtka oraz przyprawę do spaghetti i wymieszać. Cebulę oczyścić i pokroić w kosteczkę(...)minutach dodać boczek pokrojony w cieniutkie paseczki i razem z cebulką podsmażyć na złoto. Wlać śmietanę i mieszając podgrzewać, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać makaron, wymieszać w sosie. Doprawić pieprzem i solą morską. Przed podaniem posypać tartym parmezanem

Ala piecze i gotuje
Jesienna lazania z dynią i pomidorami 214

dlatego warto je przytargać do kuchni i zrobić coś pysznego- ciasta, gulasze, jednogarnkowe dania czy makarony. Ta lazania powstała przez to że w moim domu jakimś cudem zabrakło makaronu, a sos dyniowy był już gotowy. Bardzo dobrze się złożyło, bo lazania jest mocno

wegetalerze
Makaron penne z kurczakiem i szparagami 105

Składniki: 2 filety z kurczaka 1 łyżka masła pęczek zielonych szparagów 200 ml śmietany 30% 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz makaron penne parmezan tarty w piórka do podania Makaron gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu. W drugim garnku z osoloną wodą gotujemy zielone szparagi według instrukcji podanej tutaj: http://www.mojaqchnia.pl/ugotowac-zielone-szparagi/ Na dużą głęboką patelnię wykładamy(...)biały. Dodajemy ugotowane, pokrojone w kawałki zielone szparagi. Doprawiamy solą, pieprzem. Dolewamy śmietanę 30% mieszamy- redukujemy sos. Ja dodaję jeszcze śmietanę 18%- lepiej i szybciej zagęszcza mi się sos. Wykładamy makaron na talerz, dodajemy kurczaka ze szparagami, posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego   Artykuł Makaron penne z kurczakiem i szparagami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Makaron z szynką i pieczarkami 129

łyżka posiekanej natki pietruszki – łyżka posiekanego koperku – sól, pieprz – skórka otarta z 1 cytryny oraz sok – 2 łyżki masła – olej do smażenia Przygotowanie: Makaron Barilla ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki pokrój w plasterki, szynkę w cienkie plasterki, cebulę drobno posiekaj w kostkę. Na maśle i oleju zrumień pieczarki. Proces smażenia potrwa około(...)powinien się rozpuścić w sosie. Na koniec smażenia dodaj sok z cytryny, posiekaną natkę i koperek, oraz skórkę z cytryny (trochę skórki odłóż do podania). Do przygotowanego sosu dodaj makaron, wymieszaj wszystko i zdejmij patelnię z kuchenki. Makaron przełóż na talerze, posyp skórką z cytryny, serem. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Makaron z szynką i pieczarkami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria

nietylkopasta.pl
Makaron z papryką, czyli szybki obiad 112

taki obiad ekspresowy obiad dla zapracowanych. Jest przygotowany na bazie makaronu, którego ugotowanie al dente trwa 7 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos z pysznych dojrzałych papryk. Teraz jest dla nich najlepszy czas. Makaron z papryką, czyli szybki obiad Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 opakowanie  makaronu Lubella Classic świderki kolorowe 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku(...)zmieszamy ogień i dusimy przez 2-3 minuty. Dodajemy ricottę i posiekany czosnek. Mieszamy, przyprawiamy. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem producenta. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Gorący makaron mieszamy z sosem i pomidorkami, skrapiamy oliwą, posypujemy listkami bazylii i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Masełko z pieczonych warzyw 127

Dzisiaj przepis na przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia masełko, które idealnie nadaje się na kanapki, ale również jako np sos do makaronu. Uwielbiam pieczone warzywa, a zblendowane na gładkie masełko smakują mi jeszcze bardziej, wybierzcie swoje ulubione warzywa i dodatki, i przygotujcie swoją wersję, na pewno wam posmakuje, a oto moja propozycja.   Składniki :  2 bakłażany średniej(...)średnie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 6-7 ząbków czosnku  5 pomidorów suszonych oliwa zioła do smaku (ja użyłam pieprz, tymianek, mieszankę 18 ziół, czosnek granulowany, słodką paprykę) sos sojowy  Przygotowanie :  Warzywa pociąć w mniejsze kawałki ułożyć na blaszce, posypać ziołami, dodać odrobinę oleju i sos sojowy, wymieszać i piec aż będą bardzo miękkie w temperaturze

zdrowa vege kuchnia
Lasagne z mięsem mielonym i trzema serami 174

Lasagne to danie dla tych, którym od czasu do czasu kalorie nie straszne. Nie namawiam, żeby jeść ją na obiad w każdy weekend, bo raz na

bistro mama
Makaron z tuńczykiem i brokułami 174

mój dzisiejszy obiadek, który przygotowuje się  bardzo szybko.  Zobaczcie sami.Składniki: 500 g makaronu penne, 2 puszki tuńczyka ja używam w sosie własnym Jeden  brokuł, 5 łyżek majonezu, można  użyć 2 łyżek majonezu i 2 łyżek jogurtu naturalnego, Sól pieprz Przygotowanie:W garnku wstawiamy wodę na makaron, solimy ją, a gdy zacznie wrzeć wsypujemy makaron

cookpl
Penne z kaniami w sosie śmietanowym 124

łyżka masła 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2 łyżki słodkiej śmietany 18% 300-350 ml wrzącej wody sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Cebulę siekamy podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy oczyszczone i pokrojone na 3-4 cm paski, grzyby. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószamy(...)Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy, wrzucamy lubczyk, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy do ulubionej konsystencji (na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia). Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen