makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:198/815)

Makaron z warzywami na parze z sosem serowym 210

topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół  szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotować makaron w osolonej wodzie. Warzywa sparować ok. 10-15 min. Aby przyrządzić sos, należy śmietanę wraz z wodą podgrzać do wrzenia, dodać(...)serki topione wraz z przyprawami . Pogotować ok. 5 minut  na małym ogniu. Na końcu użyć blendera, aby uzyskać kremową konsystencję.Na tym koniec , wystarczy tylko poporcjować makaron, wyłożyc warzywa i polać sosem :) Pychotka :) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Makaron z warzywami na parze z sosem serowym 189

topione kremowe - mrożone warzywa (brokuł, marchew, fasolka,kukurydza ) - pół  szkl. śmietany 18% - przyprawy : bazylia, sól czosnkowa, sól ziołowa - 1 szkl. wody ( im więcej wody tym sos będzie bardziej rzadszy) Należy ugotować makaron w osolonej wodzie. Warzywa sparować ok. 10-15 min. Aby przyrządzić sos, należy śmietanę wraz z wodą podgrzać do wrzenia, dodać(...)serki topione wraz z przyprawami . Pogotować ok. 5 minut  na małym ogniu. Na końcu użyć blendera, aby uzyskać kremową konsystencję.Na tym koniec , wystarczy tylko poporcjować makaron, wyłożyc warzywa i polać sosem :) Pychotka :) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Sos pomidorowo-paprykowy 222

kochany tatuś kupił mi 30 kg pomidorów na przetwory, stąd na blogu pojawi się kilka postów na temat przecierów i sosów na bazie pomidorów. ;) Często w zimie robię sosy do makaronu, więc pomyślałam, że zamiast kupować gotowe przeciery, zrobię swój, bez konserwantów. Wyszedł pyszny, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podjadać prosto z garnka ;) Przepis pochodzi ze strony www.chleby.info(...)olej i przyprawy. Dusimy, aż zredukuje się nadmiar wody. Czas duszenia zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Mi zajęło to około 2,5 godziny na niewielkim ogniu.Po tym czasie sos przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut, odstawiamy do góry dnem i czekamy aż sos wystygnie. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Makaron z tuńczykiem 151

porcje): 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 200 g makaronu spaghetti parmezan do podania Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie(...)zgęstnieje. 4) Dodać odsączonego tuńczyka, posiekane listki bazylii oraz tymianek i wymieszać (w razie potrzeby dodać jeszcze soli lub pieprzu). 5) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem. 6) Podawać posypane startym parmezanem. Artykuł Makaron z tuńczykiem pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Pesto z botwinki 202

sądziłam, że będzie takie dobre. Uwielbiam pesto z bazylii, ale to spokojnie dorównuje mu smakiem. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, zaledwie 10 minut wystarczy, by mieć gotowy sos do makaronu, pastę na kanapki lub dodatek do sałatek. W każdej wersji jest pyszne. Dodatkowo jest bardzo przydatne przy wizycie niespodziewanych gości - wyjmujemy słoiczek z lodówki, gotujemy makaron i mamy gotowe danie(...)KLIK . Od razu można podzielić pesto na tyle porcji, ile chcemy mieć w zapasie. * Do przygotowania pesto użyłam takiego malaksera KLIK , świetnie sprawdza się również przy przygotowywaniu tahini i sosów do sałatek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
spaghetti ragu 201

indyka, które jest lekkie i zdrowe) 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 2 selery naciowe 250 g makaronu typu spaghetti 2 opakowania krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka cukru sól, pieprz starty parmezan kilka listków świeżej bazylii Sposób przyrządzenia : na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy pokrojony(...)minut, aby pozostał al dente ugotowany makaron przelewamy na sitku letnią wodą kiedy sos będzie już gotowy doprawiamy go jeszcze świeżymi ziołami - bazylią i oregano makaron wykładamy na talerz, polewamy gorącym sosem oraz dodajemy dodajemy parmezan i świeżo zmielony pieprz

zobacz ich smak
Pesto pietruszkowe i z OpenCard w Da Vinci 189

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Szybkie i proste. Może służyć za bazę do kanapek albo sos do makaronu. Pyszne!   Składniki: 7-8 łyżek oliwy ½ filiżanki pestek słonecznika 2 pęczki natki pietruszki 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie: 100-150 g startego żółtego sera Normal(...)Restauracja Da Vinci - ul. Matejki 4. Czynne: Od poniedziałku do środy: 12.00 – 23.00. Od czwartku do niedzieli: 12.00 – 24.00. Nadziewane i zapiekane conchiglioni Nadziewane conchiglioni Panna cotta z malinowym sosem Parsley pesto Quick and easy. Can be used as breadspread or pasta sauce. Delicious! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

Qlinarnie i Qlinarnie
Mousaka 233

Polecam Wam także inne przepisy: – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka tabbouleh – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – makaron ze szpinakiem i łososiem mousaka Ilość porcji: 4-5 Przygotowanie: 2 h Składniki: – 1 kg bakłażanów – 800 g ziemniaków – 80 ml oliwy z oliwek(...)odstaw do zgęstnienia. Formę do pieczenia wielkości 25 x 30 lub podobnej wysmaruj oliwą i posyp bułką tartą. Na dnie ułóż połowę bakłażana i ziemniaków, a następnie połowę sosu mięsnego. Kolejne piętro to znowu bakłażan i ziemniaki oraz reszta sosu mięsnego. Na mięsie wyłóż cały przygotowany sos beszamelowy. Wstaw mousakę do piekarnika nagrzanego do 180 st i piecz przez

nietylkopasta.pl
Nagietki - kwiaty słońca (suszenie, olejek nagietkowy) 206

Arabii był powszechnie stosowany, w zastępstwie bardzo drogiego szafranu. Ze względu na bogactwo karotenoidów barwi pokarmy, podobnie jak szafran na pomarańczowy kolor. Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków: - miękkich serów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy(...)wrażliwej skóry Z kwiatów nagietka możesz codziennie odczytywać pogodę. Jeśli między 7-9 godziną kwiaty są zupełnie rozwarte zapowiada się słoneczny i bezdeszczowy dzień. Jutro zapraszam  na makaron z sosem marchewkowo-nagietkowym. Do zdjęć pozowały nagiety z mojego ogrodu! źródła: https://www.vismaya-maitreya.pl/naturalne_leczenie_nagietek_lekarski.html http://bielawa.naszemiasto.pl/artykul/kojaca-moc-nagietka,165611,art,t,id,tm.html

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN 201

kolejne pyszności prosto z Tajlandii. Tym razem zapraszam Was na cielęcinę – niezwykle delikatne i przepyszne mięso. W połączeniu z fantastycznym słodkim sosem pieprzowym i makaronem chow mein tworzy fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze. Taka cielęcina w słodkim sosie pieprzowym z chow mein jest idealnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. danie na romantyczną randkę. Koniecznie spróbujcie(...)sojowym oraz cukrem brązowym. Dodajemy mięso, dusimy do miękkości i zalewamy mąkę zmieszaną wcześniej z 2 łyżkami ciepłej wody – energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z przygotowanym makaronem chow mein i świeżą, posiekaną kolendrą. Smacznego

Ostra na Słodko
tagliatelle z sosem brokułowym 148

mrożone różyczki 250 ml śmietany kremówki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz tłuszcz do smażenia dodatkowo: ser grana padano wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Brokuła rozdzielamy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek. Chwilkę podsmażamy. Dodajemy(...)drewnianej łyżki mieszamy i rozdrabniamy różyczki na mniejsze kawałki. Dodajemy śmietanę wymieszaną z gałką muszkatołową oraz oregano. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszmy ogień i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makronem i opcjonalnie posypujemy startym serem

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka a'la cannelloni ze szpinakiem i serkiem ricotta na sosie pomidorowym 188

świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy 200 g piersi kurczaka  1 jajko sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej   12 -14 plastrów makaronu lasagne 100 g sera gouda startego sos łyżka oliwy 4 ząbki czosnku 1 duża szalotka 400 g pomidorów w całości (1 puszka) 1 łyżka cukru trzcinowego garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Ciekawe(...)mała kostkę szalotkę i czosnek, dodajemy cukier trzcinowy, wszystko podsmażamy i dodajemy pomidory w puszce. Na sam koniec dodajemy porwaną bazylię i doprawiamy. Gotowym sosem wypełniamy spód naczynia do zapiekania. W garnku gotujemy makaron, do miękkości ok 4 minut, następnie na każdy płat makaronu wykładamy po łyżce masy serowej z kurczakiem i zawijamy w rurkę jak cannelloni. Rulony układamy

Niezły Młynek
Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym 228

dodatkiem klasycznych warzyw. Całość komponowała się idealnie. Obiad przygotowany w kilka chwil, a rodzinka usatysfakcjonowana bo było pysznie i tak jak lubią :)    Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym  SKŁADNIKI: 400 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 cukinia (około 200 g) 1 puszka krojonych pomidorów sól(...)Następnie dodajemy cukinię, mieszamy całość, podduszamy 5 minut.  Zalewamy zbelndowanymi pomidorami, mieszamy, zmniejszamy grzanie doprawiamy do smaku sola i pieprzem i dusimy 5 minut.  Makaron nakładamy na talerze, następnie nakładamy sos mięsno warzywny i podajemy.   Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaronowa zapiekanka z łososiem i brokułem 179

Makaronowa zapiekanka, w serowym sosie, z dodatkiem wędzonego na gorąco łososia oraz różyczek brokuła. Najbardziej smakowała mi ona wieczorem, po odgrzaniu. 200g makaronu brokuł 250 g łososia wędzonego na gorąco 200 g żółtego sera (np cheddar) 250 ml mleka 50 ml kremówki 125 g serka śmietankowego np Philadelphia 100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur błękitny) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)serów (nie gotujemy). Gdy sos osiągnie jednolitą konsystencję zdejmujemy go z palnika, lekko studzimy, po czym dodajemy starty ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, mieszamy. Makaron łączymy z serowym sosem, dodajemy różyczki brokuła oraz rozdrobnionego na mniejsze kawałki łososia. Delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temp. 190 stopni przez około 15 minut

Smaki Na Talerzu
22. Makaron ryżowy z zielonym sosem 170

papryki - 40g fety - 30g szpinaku - 2 łyżki jogurtu - parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej - ząbek czosnku  - sos sojowy light - ulubione przyprawy do mięsa (dałam curry, kurkumę, chilli i paprykę słodką) * parmezan na posypianie na wierzch + kiełki Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i doprawiamy wedle uznania swoimi ulubionymi(...)zeszkli dodajemy naszą zieloną masę-sos, cukinię i paprykę. Dusimy pod przykryciem. Sos będzie gotowy gdy cukinia zmniejszy swoją objętość, a papryka będzie miękka. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na nią sos, posypujemy parmezanem i na wierzch kładziemy kiełki. Smacznego

Be Fit Be Strong