makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:194/815)

Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym 192

zastąpić np. ryżową) 1/2 łyżeczki pieprzu Na sos: 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok z pomidorów (330 ml) 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii (można zastąpić łyżeczką suszonej) 1/2 garści świeżego oregano (można zastąpić łyżeczką suszonego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, chilli Pozostałe: 500 g makaronu bezglutenowego spaghetti Sam Mills liście bazylii(...)stanie się za gęsty, można dolać wody. W razie potrzeby sos można doprawić wg. uznania. W międzyczasie ugotować makaron bezglutenowy spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron nałożyć na talerze, polać sosem z klopsikami i udekorować świeżą bazylią. Podawać od razu. Uwagi: Mięso wołowe kupuję zawsze w całości i mielę w domu. Ewentualnie można poprosić o zmielenie w sklepie. Makaron

Passions hobbies life
ZIARNA SEZAMU 145

farszów, a także do pieczywa, ciast i deserów oraz serów wiejskich.  W Azji ziarna sezamu służą do wyrabiania pasty (masła) sezamowej zwanej jako tahini, która jest podstawą sosów, sałatek, makaronów, ryżu i warzyw. Pasta sezamowa używana jest do wielu potraw m.in. hummusu. Tahini jest także doskonałą alternatywą dla masła bądź margaryny. Sezam mielony jest często mieszany z cytryną oraz(...)Meksyku olej sezamowy o nazwie ajonjoli jest często stosowany do gotowania. Natomiast w Japonii prażonymi ziarnami sezamu posypuje się dania z ryżu i warzyw, a także dodaje się do sosów. Sezam jest także składnikiem gomasio przyprawy nazywanej solą sezamową. Gmasio pochodzi z Japonii, gdzie jest używane zamiast tradycyjnej soli. w  Europie sezam powszechnie wykorzystywany jest przy produkcji margaryny

Ciastka - domowe słodkości
Pesto z roszponki 193

zapasik na długi czas. Jesień była bardzo łagodna, więc roszponka niesamowicie obrodziła. Zazwyczaj używam jej do sałatek. Tym razem jednak postanowiłam przygotować z niej pesto, które stało się sosem do makaronu i dodatkiem do zupy z pasternaka . Składniki : 2 duże garści roszponki 10 liści bazylii 2 łyżki mąki arachidowej 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju lnianego dwie łyżki octu(...)opadnie. Wyjąć roszponkę z miski i przepłukać na sicie. Osuszyć. Roszponkę, liście bazylii, czosnek przepuszczony przez praskę, mąkę arachidową, szczyptę soli i łyżkę oleju zmiksować za pomocą blendera. Do sosu dodać ocet jabłkowy i olej. Zmiksować raz jeszcze. Sos doprawić do smaku solą i ewentualnie rozrzedzić olejem

Weekendy w domu i ogrodzie
Jesienny przepis na owoce morza z makaronem, dynią i rukolą 273

głyżka masła100 ml śmietany2 ząbki czosnkułyżka sosu rybnegosól, pieprzWykonanie:Owoce morza przekładamy na patelnie, by powoli, w temperaturze pokojowej zaczęły się rozmrażać. dynię kroimy w plastry grubości kilki milimetrów, wraz z rozdrobnionym czosnkiem i łyżką masła dodajemy na patelnię.W tym czasie najlepiej jest włączyć wodę do ugotowania makaronu, który wrzucamy do wrzątku i przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)się płyn z frutti di mare oraz z warzyw,  to wspaniały znak! Zależy nam na możliwie najmniejszej redukcji płynów, ponieważ wspaniale połączą się ze śmietanką tworząc sos, który obklei się wokół makaronu :)Składniki doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym.Rukolę rozdrabniamy, by była wygodniejsza w jedzeniu, nie ciągnęła się i wraz ze śmietanką dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i doprawiamy

Taste Of My Day
Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym 165

papryczki chilli, posypmy wszystko pietruszką i voilà . Krewetki idealne sprawdzą się jako obiad jak i przystawka do dania głównego. Polecam zwłaszcza w połączeniu ze świeżą bagietką bądź makaronem. Spróbujcie również: Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami Domowy sos ze świeżych pomidorów Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas(...)ogniu. 4 Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dosól i dopieprz do smaku; zdejmij z ognia. 5 Tak przyrządzone krewetki najlepiej smakują z pieczywem bądź z makaronem. Smacznego! Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym Składniki Przygotowanie {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":"atopestka","datePublished":"2018-10-08","name":"Przepis na krewetki w sosie ma\u015blano-czosnkowym","image":"https:\/\/atopestka.pl\/wp-content

A to pestka
Spaghetti bolognese 173

bolognese) szczyci się Bolonia. Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo, a ja podzielę się dzisiaj z Wami moją wersją. Makaron z mięsem mielonym jest bardzo smaczny i syty. To świetna propozycja na obiad . Uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Sos mięsny często gotuję dzień wcześniej. Smaki wspaniale się przegryzają i całość smakuje doskonale. Spaghetti bolognese 0,5 kg mięsa mielonego(...)podsmażyć mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, i przyprawą. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać pomidory razem z sokiem i dusić do miękkości. Doprawić do smaku. Gdy sos się zredukuje jest gotowy. Makaron spaghetti ugotowac al dente i podawać z sosem. Udekorować listkami bazylii i parmezanem, opcjonalnie. Spaghetti bolognese By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients

Pieguskowa Kuchnia
Spaghetti 157

gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut.W tym samym czasie możemy ugotować makaron w osolonej(...)wodzie. Makaronu nie przelewamy po ugotowaniu zimną wodą, tylko po odlaniu wody zostawiamy go w garnku i wlewamy do niego przyrządzony sos. Dokładnie mieszamy, by każda nitka makaronu pokryła się przepysznym sosem. Po przełożeniu na talerz, ścieramy ser i dekorujemy świeżą bazylią.Przepyszne i bardzo szybkie danie dla 2 osób

upichcic
Carbonara z dynią i fasolką 134

Danie sycące z dużą ilością warzyw dynia w towarzystwie z fasolki. Zapewniam że szybko znika. Sos carbonara polecam zrobić samemu bo jest prosty do zrobienia.Danie kuchni włoskiej które można samemu urozmaicić tym co mamy w lodówce. 20 dkg makaronu spaghetti 15 dkg boczku wędzonego 1/3 dyni hokkaido 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 15 dkg fasolki szparagowej zielonej sól, pieprz(...)żółtka , ser i mieszam. Wlewam do gotującej się śmietany, podgrzewam ale nie gotuję i wyłączam gaz. Sos jak postoi to zgęstnieje. Doprawiam solą pieprzem, dodaję boczek i mieszam. Makaron dodaję do sosu, razem z dynią. Podaję z bazylią świeżą

wesoła kuchnia
Szakszuka jesienna. Z dynią makaronową. 165

Zapraszam na aromatyczne, jesienne śniadanie! Jajko z płynnym żółtkiem ułożone na "gniazdku" z dyni makaronowej oraz gorącym sosie pomidorowym z cynamonem i kuminem.  Dynię makaronową nie jest łatwo kupić. Usłyszałam o tej nietypowej odmianie już kilka lat temu, ale na moim targu jej nie sprzedawali. Więc gdy w zeszłym tygodniu zobaczyłam jej podłużną żółtą sylwetkę wdzięczącą się na wystawie(...)niezła frajda, przynajmniej dla mnie :) Dopiero po powrocie z dynią makaronową do domu zaczęłam się zastanawiać, co z niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku).  Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle w pomidorowym sosie z prosciutto, pomidorkami i mozzarellą 117

włoskich smakach do głowy od razu przychodzi mi makaron. Wszelkie dania makaronowe uwielbiam i nie potrafię im się oprzeć, więc jest to niejako odruch bezwarunkowy;) Przygotowałam więc makaron tagliatelle w pomidorowym sosie, gdzie smak pomidorowy dodatkowo podkręciła jeszcze obecność pomidorków koktajlowych. Do tego lekko podsmażone prosciutto oraz kawałki mozzarelli. Zdecydowałam się na wersję light, która w porównaniu do klasycznej wersji(...)koniec dodajemy drobno posiekane liście bazylii. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy ją na minimalnej ilości oleju. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Mozzarellę kroimy w kostkę. Odcedzony makaron mieszamy z przygotowanym pomidorowym sosem. Wykładamy na talerze. Posypujemy podsmażoną szynką,pomidorkami oraz mozzarellą. Wierzch dekorujemy osuszoną rukolą

Smaki Na Talerzu
Zapiekane muszle z kurczakiem i brokułem 184

upieczonego kurczaka rozdrabniamy, przekładamy do miski. Do niego dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki różyczki brokuła oraz połowę przygotowanego sosu. Wszystko dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.   W szerokiej patelni zagotowujemy wodę na makaron – najlepiej jest to zrobić w patelni, wtedy rozkładamy muszę równomiernie i nie będą się sklejać podczas gotowania(...)Nafaszerowane, układamy w naczyniu. Na wierzch rozlewamy równomiernie pozostały sos oraz układamy rozdarte w palcach kawałki mozzarelli.   Wstawiamy danie do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż makaron dojdzie, a sos i mozzarella się zarumieni. Danie podajemy gorące. Powrót na górę

Smaczna Strona
Spaghetti z boczniakami w kozim sosie 120

marchew 1 cebula 100 g słoniny wędzonej 250 g boczniaków 100 g twarogowego sera koziego 150 ml jogurtu koziego 1 łyżeczka lubczyku 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Słoninę kroimy w kostkę. Na dużej patelni wytapiamy tłuszcz. Boczniaki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach(...)się szklista, zmniejszamy płomień. Dodajemy jogurt wymieszany z kozim serem oraz lubczyk. Dusimy pod przykryciem (na niewielkim ogniu) przez 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
Kanapka ze szparagami i łososiem 174

przygotowaniu. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – kanapka ze stekiem – tacos ze stekiem – najlepszy domowy cheeseburger – stek z sosem whisky – makaron ze szparagami – sałatka ze szparagami i jajkiem KANAPKA ZE Szparagami i łososiem PRZYGOTOWANIE: 10 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 5-8 szparagów zielonych – 1 półbagietka(...)minuty. Bagietkę przekrój wzdłuż. Możesz wsadzić ją na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby była bardziej chrupiąca, ale nie jest to konieczne. Z majonezu, musztardy, siekanego koperku zrób sos do kanapki. Na bagietce połóż szpinak, łososia, szparagi i polej sosem. Podawaj. Smacznego!   Artykuł Kanapka ze szparagami i łososiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Makaron bucatini z dynią 166

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pyszne połączenie makaronu i dyni <3 Składniki 300 g makaronu bucatini 300 g miąższu dyni hokkaido 4 łyżki masła 2 szalotki sól gałka muszkatołowa 1/2 pęczku natki pietruszki 100 ml śmietany 30% 5-6 łyżek startego parmezanu pieprz kolorowy-Młynek(...)część masła, gałkę muszkatołową, dusimy pod przykryciem przez 15-20 min. Następnie dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan, dusimy do uzyskania odpowiedniej dla nas gęstości sosu. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy. Przekładamy na talerze i oprószamy świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
ZIELONA ZUPA CUKINIOWO - SZPINAKOWA 157

Zupa z makaronem tudzież makaron z sosem. Ilość dodanej wody zadecyduje o konsystencji i zadaniu tego dania. Dacie mniej wody - uzyskacie kremowy sos, więcej - zupę. W obu wersjach wyjdzie zdrowo, odżywczo i bardzo smacznie. Osobiście uwielbiam szpinak, szczególnie, gdy idzie w parze z czosnkiem. Dzieciom też smakuje. Mogą jedynie wybrzydzać, gdy zobaczą pływające liście szpinaku. Można je więc pominąć(...)Garść szpinaku, 1 łyżka czosnku suszonego, 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki koperku suszonego, 1/4 łyżeczki pieprzu, Woda. Dodatkowo: Duża garść szpinaku, 1/2 małej cebuli. Makaron gryczany lub kasza (200 g). Wykonanie : W rondlu umieszczamy wyszorowane ziemniaki i cukinię. Zalewamy wodą na 3/4 wysokości warzyw. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy garść szpinaku

Jeść, by żyć w zdrowiu