makaron z sosem - 12221 przepisów (strona:200/815)

Sos nagietkowy – pomysł na orkiszowy makaron 229

Jako substytut szafranu używane są do doprawiania i barwienia ryżu i innych potraw. Dziś przygotujemy z nich sos. Nagietek Miód Śmietana Cebula Marchewka Miód Limonka Szczypiorek Kolendra Makaron Sól Pieprz Przygotowanie sosu zaczynamy od naparu z nagietka. Pięć łyżek zalewamy 200 ml wrzątku i odstawiamy. W tym czasie na patelni na maśle podsmażamy cebulkę z marchewką. Użyłem jednej dużej marchewki(...)podsmażone, dolewamy wywar z nagietka. Dodajemy dwie łyżki miodu, sok z połowy limonki i szczyptę chili. Drobno siekamy szczypiorek i kolendrę, dodajemy do sosu. Podlewamy śmietaną – ok 200ml. Chwilę dusimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Ja użyłem makaronu orkiszowego. Po ugotowaniu makaron przerzucamy na patelnię mieszając razem, lub polewamy na talerzu. Podajemy

MarcinChef
Klopsiki z makaronem chrzanowo-serowym 125

sobotę miałem troszkę więcej czasu w kuchni i przygotowałem dla rodzinki na obiad danie z tzw. jednogarnkowych. Padło na klopsiki z makaronem w sosie czosnkowo-serowym. Czas przygotowania to max pół godzinki, więc można szybko zaskoczyć domowników. Swoich do ostatniej chwili trzymałem w niepewności - ale ostatecznie udało mi się ich zaskoczyć i zjedli wszystko ze smakiem - nawet Fabian niejadek :) Porcja(...)produkty i niech pachnie w waszej kuchni takimi smakołykami. Składniki: - 600g mielonej łopatki wieprzowej - 1 jajko - 1 cebula - 1 łyżka musztardy - 3 łyżki bułki tartej - 500 g drobnego makaronu (u mnie CAVATAPPI) - 2 kubki bulionu warzywnego (+/- 500ml) - 2 kubki mleka (+/- 500ml) - łyżka chrzanu tartego - 100g żółtego sera w kawałku - sól, pieprz, czosnek granulowany - świeża pietruszka - odrobina maki do obtoczenia klopsików

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Spaghetti z cukinii w sosie pomidorowym 130

ogórek, czy marchew. Makaron warzywny, który uzyskamy przy jego pomocy, przypomina spaghetti. Pokochacie to urządzenie jak ja. Do pierwszego swojego dania wykorzystałam cukinie, by przygotować spaghetti, ale zamiast makaronu do sosu pomidorowego użyłam właśnie spaghetti z cukinii i tak mi smakowało, że wstyd się przyznać ale to danie w tym tygodniu jadłam już 4 razy. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 468

możecie pobrać po zapisaniu się na mój newsletter poniżej.  Przy okazji szykowania tego wpisu wypróbowałam 3 bardzo fajne nowe przepisy. Mój ulubiony to jednogarnkowy makaron , w którym kluski gotujemy do razu w sosie i nie, na szczęście, nie jest na końcu rozgotowany, a pyszny i aromatyczny. Przepis bazowy zawiera szpinak i ser, choć spokojnie możecie dodać do tego przepisu(...)dużej ilości wrzątku, bo inaczej nie wyjdzie al dente i ja dotąd ściśle trzymałam się tej zasady. Dlatego początkowo sceptycznie byłam nastawiona do pomysłu ugotowania makaronu w jednym garnku razem z sosem. Okazało się, że niepotrzebnie, bo makaron wcale się nie rozgotował! Wyszło genialne comfort food, szybkie i proste do zrobienia i naprawdę z jednego garnka - żegnaj długie zmywanie ;) Suchy

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym 150

zastąpić np. ryżową) 1/2 łyżeczki pieprzu Na sos: 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok z pomidorów (330 ml) 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii (można zastąpić łyżeczką suszonej) 1/2 garści świeżego oregano (można zastąpić łyżeczką suszonego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, chilli Pozostałe: 500 g makaronu bezglutenowego spaghetti Sam Mills liście bazylii(...)stanie się za gęsty, można dolać wody. W razie potrzeby sos można doprawić wg. uznania. W międzyczasie ugotować makaron bezglutenowy spaghetti według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron nałożyć na talerze, polać sosem z klopsikami i udekorować świeżą bazylią. Podawać od razu. Uwagi: Mięso wołowe kupuję zawsze w całości i mielę w domu. Ewentualnie można poprosić o zmielenie w sklepie. Makaron

Passions hobbies life
ZIARNA SEZAMU 119

farszów, a także do pieczywa, ciast i deserów oraz serów wiejskich.  W Azji ziarna sezamu służą do wyrabiania pasty (masła) sezamowej zwanej jako tahini, która jest podstawą sosów, sałatek, makaronów, ryżu i warzyw. Pasta sezamowa używana jest do wielu potraw m.in. hummusu. Tahini jest także doskonałą alternatywą dla masła bądź margaryny. Sezam mielony jest często mieszany z cytryną oraz(...)Meksyku olej sezamowy o nazwie ajonjoli jest często stosowany do gotowania. Natomiast w Japonii prażonymi ziarnami sezamu posypuje się dania z ryżu i warzyw, a także dodaje się do sosów. Sezam jest także składnikiem gomasio przyprawy nazywanej solą sezamową. Gmasio pochodzi z Japonii, gdzie jest używane zamiast tradycyjnej soli. w  Europie sezam powszechnie wykorzystywany jest przy produkcji margaryny

Ciastka - domowe słodkości
Pesto z roszponki 158

zapasik na długi czas. Jesień była bardzo łagodna, więc roszponka niesamowicie obrodziła. Zazwyczaj używam jej do sałatek. Tym razem jednak postanowiłam przygotować z niej pesto, które stało się sosem do makaronu i dodatkiem do zupy z pasternaka . Składniki : 2 duże garści roszponki 10 liści bazylii 2 łyżki mąki arachidowej 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju lnianego dwie łyżki octu(...)opadnie. Wyjąć roszponkę z miski i przepłukać na sicie. Osuszyć. Roszponkę, liście bazylii, czosnek przepuszczony przez praskę, mąkę arachidową, szczyptę soli i łyżkę oleju zmiksować za pomocą blendera. Do sosu dodać ocet jabłkowy i olej. Zmiksować raz jeszcze. Sos doprawić do smaku solą i ewentualnie rozrzedzić olejem

Weekendy w domu i ogrodzie
Jesienny przepis na owoce morza z makaronem, dynią i rukolą 231

głyżka masła100 ml śmietany2 ząbki czosnkułyżka sosu rybnegosól, pieprzWykonanie:Owoce morza przekładamy na patelnie, by powoli, w temperaturze pokojowej zaczęły się rozmrażać. dynię kroimy w plastry grubości kilki milimetrów, wraz z rozdrobnionym czosnkiem i łyżką masła dodajemy na patelnię.W tym czasie najlepiej jest włączyć wodę do ugotowania makaronu, który wrzucamy do wrzątku i przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)się płyn z frutti di mare oraz z warzyw,  to wspaniały znak! Zależy nam na możliwie najmniejszej redukcji płynów, ponieważ wspaniale połączą się ze śmietanką tworząc sos, który obklei się wokół makaronu :)Składniki doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym.Rukolę rozdrabniamy, by była wygodniejsza w jedzeniu, nie ciągnęła się i wraz ze śmietanką dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i doprawiamy

Taste Of My Day
Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym 124

papryczki chilli, posypmy wszystko pietruszką i voilà . Krewetki idealne sprawdzą się jako obiad jak i przystawka do dania głównego. Polecam zwłaszcza w połączeniu ze świeżą bagietką bądź makaronem. Spróbujcie również: Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami Domowy sos ze świeżych pomidorów Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas(...)ogniu. 4 Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, dosól i dopieprz do smaku; zdejmij z ognia. 5 Tak przyrządzone krewetki najlepiej smakują z pieczywem bądź z makaronem. Smacznego! Przepis na krewetki w sosie maślano-czosnkowym Składniki Przygotowanie {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":"atopestka","datePublished":"2018-10-08","name":"Przepis na krewetki w sosie ma\u015blano-czosnkowym","image":"https:\/\/atopestka.pl\/wp-content

A to pestka
Spaghetti bolognese 144

bolognese) szczyci się Bolonia. Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo, a ja podzielę się dzisiaj z Wami moją wersją. Makaron z mięsem mielonym jest bardzo smaczny i syty. To świetna propozycja na obiad . Uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Sos mięsny często gotuję dzień wcześniej. Smaki wspaniale się przegryzają i całość smakuje doskonale. Spaghetti bolognese 0,5 kg mięsa mielonego(...)podsmażyć mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, i przyprawą. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać pomidory razem z sokiem i dusić do miękkości. Doprawić do smaku. Gdy sos się zredukuje jest gotowy. Makaron spaghetti ugotowac al dente i podawać z sosem. Udekorować listkami bazylii i parmezanem, opcjonalnie. Spaghetti bolognese By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients

Pieguskowa Kuchnia
Spaghetti 126

gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut.W tym samym czasie możemy ugotować makaron w osolonej(...)wodzie. Makaronu nie przelewamy po ugotowaniu zimną wodą, tylko po odlaniu wody zostawiamy go w garnku i wlewamy do niego przyrządzony sos. Dokładnie mieszamy, by każda nitka makaronu pokryła się przepysznym sosem. Po przełożeniu na talerz, ścieramy ser i dekorujemy świeżą bazylią.Przepyszne i bardzo szybkie danie dla 2 osób

upichcic
Carbonara z dynią i fasolką 101

Danie sycące z dużą ilością warzyw dynia w towarzystwie z fasolki. Zapewniam że szybko znika. Sos carbonara polecam zrobić samemu bo jest prosty do zrobienia.Danie kuchni włoskiej które można samemu urozmaicić tym co mamy w lodówce. 20 dkg makaronu spaghetti 15 dkg boczku wędzonego 1/3 dyni hokkaido 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 15 dkg fasolki szparagowej zielonej sól, pieprz(...)żółtka , ser i mieszam. Wlewam do gotującej się śmietany, podgrzewam ale nie gotuję i wyłączam gaz. Sos jak postoi to zgęstnieje. Doprawiam solą pieprzem, dodaję boczek i mieszam. Makaron dodaję do sosu, razem z dynią. Podaję z bazylią świeżą

wesoła kuchnia
Szakszuka jesienna. Z dynią makaronową. 126

Zapraszam na aromatyczne, jesienne śniadanie! Jajko z płynnym żółtkiem ułożone na "gniazdku" z dyni makaronowej oraz gorącym sosie pomidorowym z cynamonem i kuminem.  Dynię makaronową nie jest łatwo kupić. Usłyszałam o tej nietypowej odmianie już kilka lat temu, ale na moim targu jej nie sprzedawali. Więc gdy w zeszłym tygodniu zobaczyłam jej podłużną żółtą sylwetkę wdzięczącą się na wystawie(...)niezła frajda, przynajmniej dla mnie :) Dopiero po powrocie z dynią makaronową do domu zaczęłam się zastanawiać, co z niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku).  Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle w pomidorowym sosie z prosciutto, pomidorkami i mozzarellą 80

włoskich smakach do głowy od razu przychodzi mi makaron. Wszelkie dania makaronowe uwielbiam i nie potrafię im się oprzeć, więc jest to niejako odruch bezwarunkowy;) Przygotowałam więc makaron tagliatelle w pomidorowym sosie, gdzie smak pomidorowy dodatkowo podkręciła jeszcze obecność pomidorków koktajlowych. Do tego lekko podsmażone prosciutto oraz kawałki mozzarelli. Zdecydowałam się na wersję light, która w porównaniu do klasycznej wersji(...)koniec dodajemy drobno posiekane liście bazylii. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy ją na minimalnej ilości oleju. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Mozzarellę kroimy w kostkę. Odcedzony makaron mieszamy z przygotowanym pomidorowym sosem. Wykładamy na talerze. Posypujemy podsmażoną szynką,pomidorkami oraz mozzarellą. Wierzch dekorujemy osuszoną rukolą

Smaki Na Talerzu
Zapiekane muszle z kurczakiem i brokułem 138

upieczonego kurczaka rozdrabniamy, przekładamy do miski. Do niego dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki różyczki brokuła oraz połowę przygotowanego sosu. Wszystko dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę.   W szerokiej patelni zagotowujemy wodę na makaron – najlepiej jest to zrobić w patelni, wtedy rozkładamy muszę równomiernie i nie będą się sklejać podczas gotowania(...)Nafaszerowane, układamy w naczyniu. Na wierzch rozlewamy równomiernie pozostały sos oraz układamy rozdarte w palcach kawałki mozzarelli.   Wstawiamy danie do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż makaron dojdzie, a sos i mozzarella się zarumieni. Danie podajemy gorące. Powrót na górę

Smaczna Strona