tymianek, połowę posiekanego koperku i vegetę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Mięso powinno być już miękkie. Wlać śmietanę i resztę koperku, wymieszać. Serwować z ugotowanym makaronem lub ryżem. Obsypać potartym serem. Nie jest to konieczne. Możecie ugotować makaron nitki i potraktować to danie jako spaghetti z sosem grzybowym. Smacznego
Kuchnia Pokoleńkurczaka w sosie z trzema serami. Do tego sosu świetnie pasuje dowolny makaron. Oczywiście jak ktoś lubi to może podać z ryżem, ale my wolimy z makaronem, Do dania użyłam pysznych serów Mlekoma . Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnismaku, gotujemy kilka minut i na koniec dodajemy resztę masła by sos był bardziej gładki oraz ok 2 łyżeczki sera startego (parmezan) W garnku mieszamy sos z makaronem i podgrzewamy, podajemy posypane serem
Gotowanie jest łatweobiad, jest prosta w przygotowaniu i smaczna a że mamy akurat sezon na dynie to polecam wypróbować przepis :). Będziemy potrzebować: 500 g makaronu grubego 500 g dyni obranej i oczyszczonej 500 g pieczarek 300 g sera mozzarella 150 g sera żółtego 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia na sos beszamel: 500 ml mleka 30 g mąki pszennej(...)minuty, następnie zakręcam gaz i doprawiam solą i gałką muszkatołową i dokładnie mieszam – sos beszamel jest gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki: Do dużej miski lub garnka przekładam makaron, podsmażoną dynie z pieczarkami i czosnkiem, ser mozzarella oraz sos beszamel i doprawiam solą i pierzem. Całość dokładnie mieszam. Tak wymieszane składniki zapiekanki przekładam do naczynia żaroodpornego. Górę zapiekanki posypuję żółtym serem. Zapiekanie
Uwaga Babcia Gotujeminut. Przepis dla zabieganych, zapracowanych lub tych,którym zwyczajnie nie chce się gotować-w danym dniu. SKŁADNIKI:(2-3 porcje) Makaron penne Paczka świeżego szpinaku 2 dość spore ząbki czosnku 1/2 małej cebuli Kawałek sera gorgonzola (u mnie-niestety-tym razem z Biedronki. Dałam 1/3 opakowania) Śmietana 12% -ok.100 ml. Ew. sól Pieprz Gałka muszkatołowa Odrobina masła lub oliwy(...)filiżanki wody)Na dużej patelni na maśle (lub oliwie) podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek pokrojony w plasterki. Wlewamy śmietanę oraz kruszymy ser-zmniejszamy ogień. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty-ja dolewam wody od makaronu ale można też dolać śmietany. Sos doprawiamy gałka, pieprzem, ew. solą. Do gotowego sosu wrzucamy szpinak, gdy tylko zmięknie-wyłączamy gaz. Dodajemy makaron i wszystko
Kopystką po garachzimno Woj Len Karahi Chicken Masala Skworcu makaron pełnoziarnisty , u mnie rurka ukośna Czanieckie Makarony cukinia natka pietruszki sól i pieprz do smaku ser pecorino opcjonalnie rzodkiewka Ugotuj makaron al dente. Międzyczasie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju rzepakowego. Podsmaż cebulę w piórka z koncentratem czosnku. Dosmacz przyprawą Karahi Chicken Masala. Nabierze lekko orientalnego smaku. Wymieszaj. Dodaj(...)przykryciem. Dosmacz solą i pieprzem wedle uznania. Kiedy smaki sobą przejdą, wsyp makaron do sosu i wymieszaj. Przed podaniem wkrój rzodkiewkę i natkę pietruszki, dosmacz olejem lnianym tłoczonym na zimno. Smak oleju lnianego w kuchni śródziemnomorskim to strzał w dziesiątkę. Podawaj ze sporą ilością sera pecorino. Buon appetito
Z Kuchni Do Kuchniryżową 1 cebulę 8 pieczarek (bardzo lubimy pieczarki :P) 0,5 kg pomidorów Oregano, bazylię, sól, pieprz (według uznania) 2 łyżki oliwy 1 łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie) Sposób przygotowania makaronu: Wsyp spaghetti z komosy ryżowej do gotującej się wody (ok. 3 litry). Dodaj sól wedle uznania. Gotuj w garnku bez przykrycia przez 13-15 minut mieszając od czasu do czasu(...)pieczarek i cebuli i mieszamy dolewając odrobinę wody. Doprawiamy do smaku. Do całości możemy dodać przecier pomidorowy. Po przyrządzeniu sosu polewamy nim spaghetti i posypujemy startym żółtym serem :) Gotowe! Podsumowanie: makaron był łatwy do przyrządzenia, nie sprawiał żadnych „kłopotów”. Smak miał inny od tradycyjnego (co jest oczywiste ze względu na skład), ale jednocześnie był grubszy od tradycyjnego makaronu przez
Emcia Pichcicebulę pokroić w kostkę, a pomidorki kotajlowe przekroić na pół. 4. Do miski wbić jajko, dodać śmietanę, przyprawy i roztrzepać, następnie dodać ser (zostawić trochę do posypania muffinek na wierzchu) i wymieszać. 5. Do makaronu dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz cebulę, mieszanką jajeczną i wszystko wymieszać. 6. Wnętrze kokilek wysmarować olejem, a boki wyłożyć wokół bakłażanem(...)Nakręcić na widelec przygotowany makaron i przełożyć do kokilek pomagając sobie drugim widelcem, jeśli jest za mało należy dołożyć. Następnie do każdej kokilki powkładać pomiędzy makaron kilka połówek pomidorków i posypać na wierzchu resztą sera. 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 min. 9. Podawać z rukolą i pomidorkami koktajlowymi lub ulubioną zieloną sałatką. Smacznego
PodwójnaporcjaPyszne danie, szybkie do zrobienia, znakomite do zagospodarowania resztek makaronu z poprzedniego dnia. Sos z dodatkiem sera jest bardzo wyrazisty, dzięki czemu zapiekanka nie jest mdła. Bardzo polecam. składniki (dla 4 osób) 200 g ugotowanego makaronu ( np świderki) 1 cukinia ok 340 g 100 g szynki lub boczku łyżka kaparów 1/2 papryczki jalapeno parę listków bazylii płatki papryki sos beszamelowy(...)łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki ciepłego mleka sól pieprz czosnek dodatkowo 170 g sera cheddar przygotowanie Cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy makaron. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju lub maśle. Papryczkę drobno posiekać, bazylię pokroić w paski. Przygotować sos beszamelowy z serem Mleko podgrzać. W głębokiej
Stare GaryJeśli macie mrożone warzywa i chcecie je dobrze wykorzystać to wrzućcie je do makaronowej zapiekanki. Dodatki? Proste: ser, parę parówek (ewentualnie wędlina, kurczak, mięso mielone lub bezmięsnie - co macie i lubicie) i sos z ziołami. Składniki: ok. 3 szklanek makaronu świderki (lub penne) warzywa mrożone: ile? dodałam po większej garści: żółta fasola, zielona cięta fasola, groszek zielony, kukurydza, kilka kwiatów(...)smaż chwilę, ciągle mieszając dodawaj powoli mąkę, mieszaj rózgą, następnie powoli dodaj bulion i mleko, mieszaj, naczynie żaroodporne (u mnie wymiary 20x22) wysmaruj masłem klarowanym, układaj warstwowo: makaron, warzywa z patelni, kawałki sera brie i drugi raz tak samo, polej sosem, wierzch posyp majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem wymieszanym razem z 1,5 łyżki bułki tartej, pieczcie w temp
Zasmakuj Kuchnifont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 jajka 200 g makaronu drobnego 200 g pieczarek 200 g sera żółtego 200 g szynki kilka oliwek zielonych 2 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. Pieczarki obrać, pokroić(...)mniejsze kawałki, podsmażyć, odstawić do przestudzenia. Ser żółty zetrzeć na tartce na drobnych oczkach. Do sera dodać jajka, pokrojoną w kostkę wędlinę, pokrojone oliwki, odciśnięte pieczarki, przyprawy i makaron. Wymieszać dokładnie z mąką. Placuszki wykładamy łyżką na rozgrzany olej, smażymy na rumiano z obu stron. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiDzisiaj coś dla miłośników kuchni włoskiej i makaronów – nadziewane conchiglioni i zapiekane w piekarniku Składniki na nadzienie: - 300 g świeżego szpinaku - 250 g sera ricotty - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 pomidorów suszonych - sól, pieprz, czosnek Składniki na sos pomidorowy: - 6 średnich pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka miodu - sól pieprz Dodatkowo makaron
Kuchenne Wariacjebrokuła 3 parówki z szynki 200g pieczarek 2 cebule 1 łyżka oleju sól pieprz curry 200ml słodkiej śmietanki 18% garść startego żółtego sera Wykonanie: Brokuła oczyszczamy, gotujemy w lekko osolonej wodzie 5 minut. Makaron gotujemy al dente. Na oleju podsmażamy posiekane(...)cebule, dodając do nich pokrojone w plasterki parówki oraz pokrojone na plasterki pieczarki. Lekko solimy i pieprzymy całość, jeśli lubimy dodajemy szczyptę curry. Następnie dorzucamy ugotowany wcześniej makaron, brokuły, trochę startego sera oraz śmietanę. Mieszamy całość dokładnie i przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Wierzch posypujemy resztą startego sera. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st
Walijskie Pichcenieszczęścia nie potrzeba! :) <3 Składniki na spaghetti Łukasza (4 porcje): opakowanie makaronu spaghetti czerwona cebula duża biała cebula 4 ząbki czosnku mięso wieprzowo - wołowe 400 g 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 puszki krojonych pomidorów 2 łyżeczki pasty węgierskiej ostrej paprykowej Rolnik (rewelacja! pali..) ser Gouda około 100 g bazylia oregano pieprz sól (około 2 łyżek) świeża bazylia (ilość wedle(...)dodać jeszcze więcej. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić ponownie jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać porwanych świeżych listków bazylii i wymieszać. Ugotowany w osolonej wodzie wcześniej makaron zalać sosem, posypać startym serem i świeżymi liśćmi bazylii. Poniżej zdjęcia kolejnych etapów przygotowania makaronu: Mmmm..... P.S. Moja miłość <3 Zioła! Tymianek, majeranek, cząber, oregano i duża duża ilość bazylii
Karola gotujepieczarek 2 ząbki czosnku 150 g serka Almette z ziołami 3 łyżki mleka masło do smażenia 40 g startego twardego sera podpuszczkowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól czarny pieprz świeżo mielony W trakcie przygotowywania sosu ugotować makaron al dente. Odcedzić, zachowując ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu. Boczek pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, obrać, pokroić w plasterki. Czosnek(...)smaku (głównie pieprzem). Wrzucić makaron, wymieszać. Jeżeli sos będzie za gęsty, rozrzedzić dodając po trochu wodę z gotowania makaronu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Makaron podawać posypany natka pietruszki i oprószony pozostałym serem. Smacznego
Pełny talerz