sosie pomidorowym. Składniki: ok 300 g makaronu świderki 250 g ulubionej kiełbasy puszka pomidorów duża cebula 5-6 pieczarek puszka groszku 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka słodka i ostra pęczek szczypiorku Przygotowanie Makaron gotujemy al dente i hartujemy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Składniki podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pieczarki pokrojone(...)plasterki. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, całość zalewamy pomidorami z puszki. Dusimy ok 10 minut, następnie dodajemy groszek i przyprawy. Taki sos mieszamy z makaronem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypujemy serem żółtym. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 15-20 min, do roztopienia się sera. Po wyjęciu można posypać szczypiorkiem
e-PrzepisyKulinarneProsta zapiekanka makaronowa z jabłkami, białym serem, żurawiną i cynamonem, posypana płatkami migdałowymi. Jesienne danie na słodko. Dość łatwe i szybkie w przygotowaniu (nie licząc pieczenia). W czasie gotowania makaronu nagrzewamy piekarnik, ścieramy jabłka i roztapiamy masło. Następnie mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do naczynia. Zapiekamy w piecu pod przykryciem. Po niecałej godzinie mamy pyszny i sycący obiad na słodko(...)mielonego (najpierw wsypcie pół łyżeczki, wymieszajcie i spróbujcie – jeśli makaron będzie mało cynamonowy, dajcie więcej). Pamiętać należy, że do makaronu dojdzie cała micha innych składników, które „rozrzedzą” smak cynamonu. The post Zapiekanka makaronowa z jabłkami, serem i cynamonem appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjagazety GoodFood Polska numer 2. Potrawa wolna od glutenu. * Czas przygotowania: 15 minut + czas na pieczenie papryki Ilość porcji: 4 Składniki: 400g wybranego makaronu 50g serka mascarpone 70g orzechów włoskich 25g żółtego sera 2 czerwone papryki 1 mały ząbek czosnku Kilkanaście listków bazylii 2 łyżki oliwy *Osoby na diecie bezglutenowej muszą użyć makaronu bez zawartości glutenu. Papryki myjemy, przecinamy(...)zgodnie z instrukcją. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie przez kilka minut. Do wysokiej miski wsypujemy obrane upieczone papryki, listki bazylii, żółty ser, 3/4 orzechów włoskich, czosnek oraz dolewamy oliwę. Całość blenderujemy dodając odrobiny wody z makarony jeśli wyjdzie za suche. Na patelni umieszczamy makaron, pesto oraz dorzucamy mascarpone. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia serka
Kolizje Smakówkurczakiem. Jeżeli chcesz zaskoczyć gości wyglądem Twojego dania...czas zacząć gotować! Składniki na 4 porcje obiadowe: 250g makaronu - u mnie czarne wstążki :) 1 mała, podwójna pierś z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych 15 dag sera mozarella (w kawałku) 1 mała cebula 1/3 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka listków świeżej bazylii oliwa z oliwek (koniecznie(...)łyżki). W tym czasie kroimy ser mozarella w małą kostkę a pomidorki kroimy na 2 części. Na rozgrzaną patelnię dodajemy wszystkie przygotowane wyżej produkty i mieszamy (makaron, mięso, cebula, czosnek, chilli, ser). Na koniec dodajemy pomidorki, kilka listków świeżej bazylii i mieszamy do momentu roztopienia sera
Alutka-Gotujesię zarówno na kolację, jak i na lekki obiad. Śmiało możecie ją też zabrać do swojego lunch boxa. PRZEPIS NA SAŁATKĘ MAKARONOWĄ "PO GRECKU" Składniki: 100 g makaronu świdry Lubella 100 g sera feta 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 cebuli kilka oliwek Dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól(...)ostygnięty makaron. Wszystkie warzywa umyć. Ogórka, bez obierania ze skórki, pokroić w półplastry. Pomidora pokroić w kostkę, a cebulę w piórka. Połowę warzyw wymieszać z makaronem, resztę ułożyć na wierzchu sałatki. Dodać pokruszony ser i pokrojone oliwki. Oliwę wymieszać z miodem i octem winnym lub sokiem z cytryny. Dodać szczyptę soli oraz trochę ziół prowansalskich. Sałatkę polać sosem tuż przed
kolorowotorcikowoWystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na czas krojenia ryby. Łososia kromy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Doprawiamy solą, kurkumą i mieloną kolendrą. Dodajemy makaron i podsmażamy całość. Na koniec dodajemy ser. Najlepszy jest serek wiejski, który po podgrzaniu bardzo fajnie się topi. Dziś użyłam sera feta, który sprawdził się dobrze i bardzo pasował do tego misz-maszu(...)Makaron polecam z zieloną herbatą, który swoim cytrusowym aromatem sprawi niebo na talerzu. Składniki na 3 porcje: 250 g makaronu ryżowego 200 g łososia 50 g sera feta (100 g wiejskiego
Kucharzycaskładniki: 600-700 g ugotowanego makaronu nitki, użyłam Czaniecki 2 jajka 5 dużych plastrów salami 4-6 pomidorków cherry przyprawa do pizzy 100 g startego żółtego sera (dałam goudę i cheddara) Ugotowany makaron wymieszać z jajkami i garścią startego sera, doprawić przyprawą do pizzy. Przełożyć do formy na tartę natłuszczonej masłem. Masę makaronową wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w paseczki
Monia miesza i gotujezmiksować, następnie dodać pieczarki z cebulą, zmiksować. Doprawić solą. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć. Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział
królestwo garówBardzo szybka w przygotowaniu zapiekanka z kurczakiem i serami. Fajnego posmaku dają zapieczone pomidorki koktajlowe i chrupiąca papryka. 300 g filetu z piersi kurczaka 250 g makaronu świderki pełnoziarnistego Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka 1 czerwona papryka 7 pomidorków koktajlowych Sos: 1 szklanka mleka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżka mąki pszennej 3 ząbki czosnku 50 g sera gorgonzola(...)śmietaną oraz mąką. Dodajemy pokrojony serek topiony oraz ser gorgonzola. Czosnek przeciskamy przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujmy do momentu rozpuszczenia serów i zgęstnienia sosu. Gotowy sos mieszamy z makaronem i kurczakiem. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze
VioletoweKucharzeniesmakują całej rodzinie. Polecam Wam ten zestaw łatwych przepisów! Sałatka z pieczonymi ziemniakami i szparagami Sałatka z kurczakiem i awokado Sałatka z makaronem i figami! Sałatka z makaronem, gruszką i serem pleśniowym Sałatka z serem feta i szynką Sałatka na lunch do pracy! Sałatka z wędzonym łososiem Sałatka z paluszkami krabowymi i tuńczykiem! Sałatka z orzechami i pieczoną dynią Azjatycka
SMYKWKUCHNIszybkiego, ale zarazem smacznego i sycącego. Sałatka z makaronem tortellini, wędzoną piersią kurczaka oraz kolorową fasolą. Kilka minut, zaledwie kilka składników i pyszna sałatka gotowa:) Składniki: 250g makaronu tortellini z serem, wędzona pierś z kurczaka, szkl. białej fasoli Jaś, 1/2 szkl. czerwonej fasoli, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry indyjskiego. Przygotowanie Obie fasole namoczyć
Z miłości do słodkościzimne mleko i doprowadzić do wrzenia. Gęsty sos doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić z palnika, dodać garść startego sera, wymieszać. NASTĘPNIE: Na dno formy wylać troszkę beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich rozłożyć 1/3 kurczaka, 1/3 kapusty, 1/3 plastrów pomidora, posypać(...)bazylią, polać 1/4 beszamelu i posypać 1/4 sera. W ten sposób ułożyć jeszcze dwie warstwy. Na wierzchu rozłożyć ostatnią porcję makaronu, wszystko lekko docisnąć dłonią. Makaron dokładnie posmarować resztą beszamelu i posypać pozostałym serem. Piec 40-45 minut w temperaturze około 180-190 stopni (160-170 z termo obiegiem) Podawać na gorąco
Kuchenne zapiski Edytyszynką. Jeśli dodamy do niej sałatkę z pomidorów z cebulką, albo z kiszonego ogórka - wyjdzie z tego całkiem przyzwoity obiad. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 500 g drobnego makaronu (drobne kolanka, macaroni) 300 g żółtego sera o wyrazistym smaku (u mnie królewski albo radamer) 6 plasterków chudej szynki garść pokrojonego szczypiorku 2 szklanki mleka 1łyżk1 masła 1 łyżka mąki pszennej 1/4 łyżeczki(...)się połączyło. Skontrolować smak - być może trzeba będzie doprawić solą i pieprzem. Do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej (ok. 30x20 cm) wyłożyć makaron. Posypać porwaną, albo startą mozarellą i zapiekać przez 20 minut w temperaturze 190 stopni aż ser na wierzchu się zrumieni. Podawać z sałatką ze świeżych warzyw
Kulinarne Inspiracjesól, pieprz, 2 łyżki masła, Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 2 czubate łyżki mąki pszennej, 0,5 l mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Dodatkowo: makaron cannelloni, 150 g żółtego sera Wykonie: Szpinak rozmrażamy następnie dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż będzie miękki. Pod koniec dodajemy(...)należy dolać więcej mleka. Gotowym farszem napełniamy nie ugotowany makaron i układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wcześniej smarujemy masłem lub olejem. Wierzch makaronu polewamy dokładnie i obficie sosem beszamelowym. Na wierzch sypiemy startym serem. Pieczemy przez ok. 45 minut w 180C. Smacznego
Passion of Cookingskładniki: ok. 300 g makaronu kokardki 150 g sera feta ok. 2 garście czarnych oliwek 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano świeża natka pietruszki lub oregano lub bazylia tłuszcz do smażenia wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy posiekany czosnek, chwilkę dusimy. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą(...)pieprzem oraz oregano. Mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy ugotowany makaron, pokrojone w plasterki oliwki i mieszamy. Wykładamy na talerze, na wierch dajemy pokrojony ser feta i posypujemy świeżymi ziołami
Domowy Smak Jedzenia